Bayer Leverkusen–Ferencvárosi TC: A stögeri területpreferencia

A magyar bajnokcsapat vereséggel kezdte az Európa-liga csoportkörét. A Ferencváros a Bayer Leverkusennel szemben maradt alul, és bár pont nélkül távozott, mégsem lehet elégedetlen, hiszen Peter Stöger játékosai, illetve a Peter Stöger vezette edzői stáb is remek teljesítményt nyújtott. A pozitívként értékelhető teljesítmény hátterében egy közel tökéletes stögeri területpreferencia-kijelölés, a leverkuseni stílusjegyekből adódó előnyös szituációk megteremtésének módjai, illetve egy frissítően ható és bátor hozzáállás a labdával való játékhoz aspektusai állnak. Ez az elemzés ezeket a témákat járja körbe.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Peter Stögert eddig lehetett azzal kritizálni, hogy a ferencvárosi csapat gyengélkedik a labdakihozatalokkal, az ebből következő labdajáratási folyamatokban, és azzal is, hogy az európai színtéren oly fontos kontroll nemigen volt felfedezhető sem labdával, sem labda nélkül. Aztán a Young Boys elleni hazai mérkőzés első félidőjében egy olyan fergeteges stílusban futballozó Ferencváros próbálta meg kiharcolni a Bajnokok Ligája csoportkörét, amely már adhatott okot a reménykedésre, még akkor is, ha végül az a párharc nem úgy végződött, ahogy a korábbi kölni vezetőedző elképzelte.

Arról van szó, hogy Stöger számára a futballfejlesztési vízió lépcsőzetesen épül fel, és ő először a védekezés stabilitását tűzte ki célul.

Ez az első lépés sem volt zökkenőmentes, hiszen amíg a Slavia Praha ellen idegendben, nagy bravúrt végrehajtva védekezett remekül a Fradi, addig mondjuk a Young Boys elleni svájci fellépésen már nem tűnt annyira zártnak. Aztán jött a svájciak elleni visszavágó (előtte a Mezőkövesd ellen, utána pedig a Debrecen ellen már voltak és később lettek ezzel párhuzamba állítható fejlemények), és Stöger egyértelműen sebességet váltott és a labdával való játék letisztulásának folyamata kezdődött meg. Ez a sebességváltás az elérhető területek kihasználásnak folyamatában testesül meg.

 

A stögeri területpreferenciák kijelöléséről

Bár a futballjáték felületes értelmezése gólokban, labdabirtoklási mutatókban, futott kilométerekben, illetve párharcok megnyerésében látja a különböző csapatok közötti különbségeket, sokkal mélyebb dimenziót jelent a területmenedzsment fogalma, amely a pálya szabályrendszeréből következő elérhető szabad és elfoglalt területek értékelését és kihasználásának módját jelenti.

Vagyis: a pálya melyik területén lehet megverni az ellenfelet, továbbá, azokra a területekre hogyan lehetséges eljutni. Ennek a kérdéskörnek a következő szintje az összes elérhető területek közötti hierarchiáról szól: ha egy csapatnak sikerült észrevenni azokat az értékes elérhető területeket, amelyeket ki szerettek volna használni, vagy amelyek elérhetővé váltak az ellenfelek hibáinak köszönhetően, akkor a feladat ezeknek a területeknek az egymás alá- és fölérendeltségének megállapítása.

Ezeknek a területeknek a kijelölésében van nagy szerepük a vezetőedzőknek, akik az ellenfelekről készített taktikai elemzések megállapításaira támaszkodva a játékosok számára adhatnak tanácsokat és iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mely területek fájnak jobban vagy éppen kevésbé az adott ellenfélnek.

Ezen a mérkőzésen a ferencvárosiak a Leverkusen agresszív letámadását kihasználva, a labdás játékostól távol elérhető területeket, azon belül is a védelem és a középpályássor közötti területeket jelölték ki, mint kihasználásra váró preferált szabad tereket.

Ez az elgondolás megmutatkozott a felállási formában, a labdakihozatalok milyenségében, illetve az átmenetekben is.

 


Látható, hogy a Ferencváros rendre jól választotta ki és képes volt kihasználni az említett területegyüttest. Többször sikerült az ellenfél játékosait úgy mozgatni a labdajáratás folyamatát segítségül hívva, hogy azok egymástól elszakadjanak, ezzel teremtve meg a védelem előtt vagy a labdától távoli területeket.

Ha a ferencvárosi játékosok az ellenfél 16-osának előterében egy kicsivel pontosabbak lettek volna, többször meg tudták volna büntetni a leverkuseni csapatot.

Ezek az akciók nem fognak feltűnni a statisztikai mutatókban, de a videó tanulsága ez: a taktika működött, a Fradi bátran és ráadásul jól játszva vette észre a megfelelő tereket, azonban a helyzetteremtéshez szükséges kevés plusz ezen a meccsen hiányzott.

 

A leverkuseni stílusjegyekből adódó előnyök

A Bayer Leverkusen vezetőedzője, Gerardo Seoane a mérkőzés utáni értékelésében elmondta, hogy Stöger játékelképzelése és szerkezeti váltása meglehetősen megnehezítette a Bayer Leverkusen játékba lendülését. Ez a kijelentés arra utalt, hogy a Ferencváros az eddig megszokott két belsővédős játékrendszerről három belsővédős rendszerrel állt fel.

Ez a változás egyértelműen a leverkuseni játékelképzelés antitéziseként volt hivatott működni. A német bajnokság egyik kiemelkedő csapata nagy intenzitással, dinamikus szélsőkkel, és középen labdabiztos játékosokkal futballozik hétről-hétre. Az átmenetekben direkt módon és agresszíven kontrázva támadja az ellenfél kapuját, felállt védelem ellen pedig a széleken próbál előnyöket keresni, ahol a szélsővédők dinamikus játékkal segítik a párharcokban erős szélsők játékát. Fontos még, hogy Seoane rendszere a folyamatos nyomásgyakorlásra, a labdaközpontú letámadásra, illetve az ellenfél vonalai közötti területek kihasználására épül.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Bár a fenti sorokból következően a Leverkusennek mindenképpen kellemetlen stílusa van, akadnak gyengeségei is Seoane elképzelésének. Az egyik ilyen hibapont akkor figyelhető meg, amikor a leverkuseniek éppen labda nélkül játszva nem tudják megakadályozni ellenfeleiket abban, hogy a labdától távol, a letámadó leverkuseni játékosok által szabadon hagyott területeken lévő játékosok megkapják a labdát. Természetesen egy ilyen játékos megjátszása nem egyszerű, hiszen a labdás csapatnak meg kell küzdenie az említett agresszív letámadásból adódó stresszel, illetve azzal is, hogy a szabad ember a labdától távol helyezkedik el, ekképpen a megoldást jelentő játékos megtalálása is bonyolult.

A Fradi ezekben a szituációkban kifejezetten sikeresen szerepelt.

Többször sikerült megtalálni a szabad embert, súlypontáthelyezésekkel, keresztlabdákkal, és okosan felívelt labdákkal tudták átjátszani a letámadó német csapatot.

 


Érdemes megfigyelni Ryan Mmaee viselkedését, aki ezekben a helyzetekben amolyan Szalai Ádám hasonmásként remekül helyezkedett és rendre képes volt a labda továbbítására. Ezen a meccsen is bizonyította a ferencvárosi új szerzemény, hogy személyében egy egészen komoly képességű játékost sikerült Magyarországra hozni.

 

Az ellenfél térfelén való játék

Ahogy várható volt, a Ferencváros a mérkőzés nagy részében labda nélkül játszott, ami ilyen esetben teljesen normális. Az a kérdés az ilyen helyzetekben, hogy az a csapat, amely kevésbé képes vagy akar a labda járatásán keresztül dominálni, hogyan tudja használni és kihasználni azokat a momentumokat, amikor a labda éppen náluk van. Erről mostanában sokat írtam a magyar válogatottal kapcsolatban, ahol az a visszatérő probléma, hogy ezek a pillanatok túlságosan gyakran végződnek labdavesztésekben rögtön a labda megszerzése után.

A Ferencváros ezen a mérkőzésen alaposan túlteljesítette az elvártakat: többször sikerült a labdavesztés utáni instant nyomás alól kibújni és berendezkedni az ellenfél térfelén. Itt jegyzendő meg, hogy ez nem Stöger innovációja, hanem Szerhij Rebrové, akivel még azon az emlékezetes barcelonai éjszakán is sikerült ezt időnként megvalósítani, amikor Lionel Messi vezetésével a katalánok végül kiütötték a magyar bajnokot.

Ez nem von le semmit Stöger érdemeiből:

Sikerült összeráznia csapatát egy hónap alatt, és az idei évben nemzetközi szinten először, teljesen komfortosan, többször tudott az ellenfél térfelén játékot kezdeményezni és ezekből a tudatos labdajáratásokból helyzeteket, vagy helyzetek előtti szituációkat kialakítani.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mérkőzés végén a Leverkusen teljesen átengedte a kezdeményezés jogát a vendégcsapatnak, de az FTC ezzel sajnos nem tudott sok mindent kezdeni. Ebben az időszakban már fáradt játékosok és nem posztra érkező cserék voltak csak a pályán, ezért a megfelelő struktúra nem tudott kialakulni. Bár a Ferencváros próbálkozott, nem tudott igazán váltani, és inkább a németeknek sikerült pár kontrát vezetni ahelyett, hogy a Ferencváros nyomta volna a saját kapuja elé ellenfelét.

 


A vereség okairól

Az ellenfél térfelén való játék azért is volt kulcsfontosságú a ferencvárosi csapat számára, mert ezekben a momentumokban meg tudta törni a leverkuseni játéktempó fősodrását. Amikor egy csapatnak védekeznie kell egy mérkőzés teljes hosszában, a csapat tagjaira túlságosan nagy nyomás hárul. Ez a nyomás nagyon ritkán kerülhető el kapott gólok nélkül, főleg a mérkőzés vége fele, ezért van szüksége ilyen helyzetekben előremutató és lehetőleg hosszabb periódusokban jelentkező előnyös labdás momentumokra a védekező csapat játékosainak. A magyar válogatott példájánál maradva, erre volt képtelen a magyar csapat az angolok elleni találkozón, és ezért alakult ki akkora különbség a mérkőzés végére a két csapat között.

Ezen a találkozón ez a különbség csupán 15 percre alakult ki, nagyjából az 55. perctől a 70. percig. Ebben a periódusban a Fradi elfáradt és nem tudta megállítani a leverkuseniek pörgő tempóját, és a túlságosan megerőltető időszak végén az addig remekül teljesítő Eldar Civic és Sammy Mmaee hibáiból szerzett vezetést a Bayer. Ebből lehet tanulni:

Stöger számára nagy feladat, hogy képessé tegye csapatát a tempótörés szokásának fenntartására, méghozzá a teljes mérkőzés időszakában, kihagyások nélkül.

 


Az egyenlítő gól egy másik fontos aspektusra hívta fel a figyelmet: a nemzetközi szint könyörtelenségére. Egy-egy hiba az OTP Bank Ligában még kijavítható, egy-egy elcsúszott letámadásból még nem lesz tragédia, és egy-egy szervezetlen időszakból sem lesz vereség. Más a helyzet az európai porondon. A magyar rekordbajnok játékosai ezt is megtanulhatták a leverkuseni éjszakában. A végig precízen védekező Fradi a találkozó 37. percében egymástól elszakadva és a labdára semmiféle nyomást nem helyezve túlságosan sok területet hagyott csapatrészei között, amely egy leverkuseni sikeres labdakihozatalban és az abból következő félkontra után az egyenlítő gólban mutatkozott meg.

 


A Fradi biztatóan kezdte meg csoportkörös szereplését, újfent bizonyítva, hogy el lehet tüntetni az a financiális, környezeti, és játékosminőségből adódó különbségeket egy jól megtervezett, futballszakmailag magas szintű, és a játékosok által bátran végrehajtott játékelképzeléssel. Ne legyenek kétségeink: a Fradi jogosan maradt alul a Bayer Leverkusen ellen, de a mutatott játék és az egész ferencvárosi közösség hozzáállása mindenképpen megérdemli a kalapemelést.

Folytatás a Real Betis ellen!


Melyik csapat nyeri az Európa-ligát az előttünk álló szezonban?

12,00 – Napoli

13,00 – Bayer Leverkusen

13,00 – Leicester

13,00 – West Ham

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Európa LigaVégső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

1 thought on “Bayer Leverkusen–Ferencvárosi TC: A stögeri területpreferencia

Írj hozzászólást