Bayern letámadás Nagelsmann módra – példamutató

A Példamutató egy olyan sorozat, amiben egy vagy több kivételes jelenetet, jeleneteket vágunk, elemzünk és tárgyalunk meg mélyebben. Minden olyan sportesemény és sportolói teljesítmény, ami inspiráló hatást gyakorol, eséllyel pályázik a Példamutató figyelmére. Ezúttal azt nézzük meg, hogy Julian Nagelsmann-nal miként lett hatékonyabb a Bayern München letámadása, ami a Bayer Leverkusen ellen a kiütéses győzelem egyik fő mozgatórugója volt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ha német futball, akkor letámadás. Jürgen Klopp dortmundi sikerei óta ez az a taktikai elem, ami elsősorban dominálja a Bundesligát. Természetesen a legújabb edzőgeneráció első számú képviselőjének, Julian Nagelsmann-nak az elképzeléseiben is elég markánsan jelen van az ellenfél támadásainak csírájában történő elfojtása, ami a Bayern Münchennél is egyre jobban kitűnik.

Ezzel nem tudott mit kezdeni a Bayer Leverkusen, a gyógyszergyáriak feltűnően szenvedtek a támadások felépítésével, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egy rangadónak induló mérkőzésből végül egy 5-1-es, kiütéses bajor győzelem lett.

 

A centrum hermetikus lezárása

Ha az ellenfél hátulról, a kapustól kezdi a támadásépítését csapatunknak az a feladata, hogy ezt tudatosan, a legideálisabb módon irányítsa. Hiába nem nálunk van a labda, hatékony helyezkedéssel ekkor is dominálhatjuk a mérkőzést, ebben pedig a presszingcsapdák játszhatnak kulcsszerepet. Ennek a lényege az, hogy nem rögtön kezdjük meg az a labdát birtokló ellenfél letámadását, hanem tudatosan, a fedezőárnyékunkat használva egy olyan zóna felé kényszerítjük, ahol időközben létszámfölényt alakít ki a csapatunk. Ez a létszámfölény létrejöhet a centrumban, illetve kint az oldalvonal mellett. A legtöbb csapat az utóbbit szokta elsősorban alkalmazni, hiszen itt az oldalvonal miatt az ellenfélnek alapvetően korlátozottak az opciói. Nagelsmann elképzeléseiben is ez játssza a kulcsszerepet.

Amíg elődje, Hans-Dieter Flick elsősorban az azonnali, emberorientált letámadást ösztönözte, Nagelsmann-nál leginkább a területorientáltság az elsőrendű szempont, tehát az ellenfél labdabirtoklásánál fokozatosan – az előre irányuló passzsávok lezárásával – kell szűkíteni a területet, majd a megfelelő pillanatban lecsapni.

A Bayer Leverkusen elleni mérkőzésen is elsősorban a fenti jellemzők voltak megfigyelhetők. A Bayern labda nélkül a centrum hermetikus lezárására törekedett, Robert Lewandowskival és Thomas Müllerrel kezdve az első sorban, eközben mellettük a letámadás kezdeti szakaszában s két szélső, Leroy Sané és Serge Gnabry a félterületeket próbálták lezárni és a Leverkusen szélsővédőit látszólag szabadon hagyták. Ez volt mindennek a kulcsa. A müncheniek elsődleges célja a leverkuseni labdajáratások szélre kényszerítése volt, ahol aztán intenzívebbé váltak az események.

 

Thomas Müller (25) a fedezőárnyéka használatával nem hagyott más opciót Odilon Kossounounak (6), mint a szélre kitenni a labdát Jeremie Frimpongnak (30). Jól megfigyelhető volt az egész mérkőzésen, hogy ezek a szélre kitett labdák voltak a Bayern számára az úgynevezett Pressingtriggerek (intenzív letámadást elindító jel, momentum). Ahogy Frimponghoz ért a labda, Sané (10) már ott volt mellette és azonnal döntéshelyzetbe hozta, eközben pedig a Nadiem Amirire (11) kilépő Joshua Kimmich (6) és a Kossounout őrző Müller jóvoltából a közvetlen passzopciók is ki lettek véve a játékból. Frimpongnak nem maradt más lehetősége, mint előre ívelni a labdát, ahol viszont a müncheni létszámfölény ellen Patrik Schick (14) és Florian Wirtz (27) nem nagyon tudtak érvényesülni.

 

A Bayern negyedik találatát egy oldalvonalnál történő labdaszerzés előzte meg. Rögtön a középkezdés után szintén egy Frimpongnak kitett labda volt a kiindulópont. A holland passzára Leon Goretzka (8) csapott le, aki azon nyomban indította a Frimpong mögé befutó Müllert, akinek a középre tett labdáját végül Gnabry (7) váltotta gólra.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A kiindulópont: kompakt helyezkedés

A mai fociban a játékfázisok már egymástól elválaszthatatlanok, ennek következtében is jelentek meg az átmenetek fogalmai. Labdavesztéskor a csapat elsődleges célja, hogy minél előbb rendezett formába kerüljön. Ennek két formája van. Egyrészt mindenki visszaléphet és a csapat felvehet – például egy stabil 4-4-2-s formációt – amiben a felezővonalnál várják az ellenfelet, vagy labdavesztés után intenzív letámadással azonnal rámennek a labda visszaszerzésére. Utóbbi alapfeltétele az, hogy a játékosok már a labdabirtoklási fázis folyamán is egymáshoz közel, kompaktan helyezkedjenek, hiszen így annál szervezettebben tudják megtámadni közvetlenül, illetve közvetetten a labdát szerző ellenfelet.

Ezen a mérkőzésen is megfigyelhető volt, hogy a hazai csapat elég ritkán tudott labdaszerzés után egyből átmenni támadásba.

A kompaktan helyezkedő müncheni támadók egyből le tudtak zárni minden előre irányuló passzopciót, így vagy arra kényszerítették a leverkuseni védőket, hogy hátra adják Lukas Hradecky kapusnak a labdát, vagy rosszabb esetben egy veszélyes helyen történő labdaeladás lett a szituáció vége.

 

Egy megakadt müncheni támadás után Kossounounál (6) landolt a labda, aki előtt azonnal három Bayern-játékos fedezte az előre irányuló passzopciókat. Ráadásul eközben az is látható, hogy az első vonalban visszatámadó játékosok mögött a biztosítás is megvolt, így nem állt fenn annak a lehetősége sem, hogy az első letámadási vonalat átjátszva üres területen vehet lendületet az esetleges ellentámadás. Miután Müllerék (25) az első vonalban – a Nagelsmann-féle elképzeléseknek megfelelően – folyamatosan szűkítették a területet Kossounou Mitchel Bakkeren (5) keresztül végül kénytelen volt hátra adni a labdát Hradeckynek (1), így oda lett a gyors kontra lehetősége.

 

Összegzés

Az idény eddigi része alapján Julian Nagelsmann-nak nagyon jól sikerült adaptálnia elképzeléseit Münchenben is. Felismerhetőek azok az alapelvek, amik eddig is jellemezték a munkásságát. Labda ellen nagyon jól tud váltani csapata az intenzív letámadás, illetve a stabil visszaállás között, ami erőtakarékosság szempontjából is előnyös. Persze azért még nem tökéletes a rendszer, főleg a széleken azért még akadtak befutható üres területek a leverkuseniek számára is, de a Bayern védősora ezúttal stabilan állt a lábán.


 

A Példamutató további részei:


Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

4,75 – Manchester City

6,25 – Paris SG

5,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

 

Írj hozzászólást