Bayern München–Borussia Dortmund: Végül nem volt kérdés

Ráijesztett, de aztán papírforma szerint alulmaradt a Borussia Dortmund a Bayern München ellen a legutóbbi Klassikeren. Bár a győzelmet csak a végén biztosították be a bajorok, összességében a győzelmükhöz kétség sem férhetett. Elemzésünkben kitérünk a sárga-feketék jó kezdésére és arra, hogy miként ragadta magához később a totális irányítást a rekordbajnok.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé
10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


A mérkőzés előtt szinte minden a Bayern mellett szólt. Benjamin Pavard kivételével igazából az összes kulcsember bevethető volt, ráadásul a legutóbbi 5-1-s Köln elleni győzelem is arról tanúskodott, hogy a csapat kikászálódott abból a „minikrízisből”, amelynek köszönhetően a Leipzig visszazárkózott rájuk a tabellán. A szászok freiburgi győzelme miatt a bajorok győzelmi kényszerrel léptek pályára, ha meg akarták tartani a vezetést a bajnoki tabellán, ami elsőre talán nem is tűnt túl nehéz feladatnak, látva a Dortmund problémáit.

 

Előzmények

A Ruhr-vidékiek ugyan egész jó formába kerültek a legutóbbi pár mérkőzésen – ráadásul a Sevilla FC elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő odavágóját is egészen meggyőzően nyerték meg –, mégis hatalmas meglepetésnek számított volna a győzelmük. A védősorból több hiányzóval is meg kellett küzdenie Edin Terzicnek. A védelem közepéről Manuel Akanji, míg a bal szélről a kreativitást hozó Raphael Guerreiro esett ki. Főleg az utóbbi hiánya lehetett fájó, hiszen a helyén az aktuális szezonban alig játszó Niko Schulzot volt kénytelen bevetni az edző. A legnagyobb érvágás viszont alighanem Jadon Sancho hiánya volt, az angol izomsérülés miatt hiányzott, így pedig helyette a nem túl jó szezont futó Thorgan Hazard kezdett, Erling Haaland pedig kedvenc játszótársa nélkül maradt. Terzic kisebb meglepetésre a háromvédős rendszer mellett tette le a voksát, amellyel valószínűleg a centrum hatékonyabb levédekezése, illetve a szárnyvédőkön keresztül való gyors kontrák vezetése volt a célja.

Összességében annyi dolog szólt a Dortmund ellen, hogy igazából az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára, ami akár jól is elsülhetett.

Ez a mérkőzés elején be is igazolódott.

 


 

Hidegzuhany

Már-már menetrendszerűnek számít, hogy a Bayern a mérkőzések elején hátrányba kerül, ez most sem volt másképp, miután már a második percben előnybe kerültek a vendégek – Haaland használta ki kíméletlenül Jérome Boateng hibáját. Az első tíz percben mintha még az öltözőben lettek volna a hazaiak, nem igazán találták a ritmust,

Terzic terve pedig bejött a háromvédős rendszerrel, mivel a felfutó szárnyvédők folyamatos veszélyt jelentettek a sokszor eltolódó Bayern-védelem ellen.

Tovább tetézte a gondokat Boateng és Niklas Süle tempóhiánya, akik a kontrák ellen nagyon tanácstalanok voltak. Így volt ez a kilencedik percben is, amikor a Dortmund máris kétgólos előnybe került.

A második gól előtt is a felfutó szárnyvédő jelentett gondot. Mahmoud Dahoud (8) hajszálpontos átforgatása teljesen üresen találta meg Schulzot (14), mivel Süle teljesen középre mozgott Hazard (10) mozgására reagálva. Eközben látható, hogy Leroy Sané (10) teljesen le van maradva, így nem tud besegíteni.

 

Süle komoly késéssel ért ki Schulzra, miközben a keletkezett résbe Hazard futott be, aki remekül helyezkedett az egész támadás folyamán, és itt meg is kapta a labdát Schulztól. Középen Boateng (17) nem tudott mit kezdeni Haaland (9) gyors helyváltásaival, így a norvég üresen érkezett Hazard centerezésére és ezúttal sem kegyelmezett.

 

A Bayern felveszi a ritmust

A kétgólos hátrány tudatában már elkezdett éledezni a címvédő és egyre inkább átvette a mérkőzés feletti kontrolt. A Dortmund fokozatosan beszorult a saját tizenhatosa előterébe, ahonnan már kontrákra is egyre kevésbé futotta az erejéből. Haaland megindulásai párszor még okoztak kellemetlen pillanatokat a münchenieknek, mint például a 25. percben, amikor megint Boateng volt bajban a norvéggal szemben, de pechjére pont Thomas Meunier-re jött ki a támadás a bal szélen, aki nagyon gyengén centerezett középre.

Pedig nem ártott volna jobban élni a lehetőségekkel, hiszen ezek nagyon elvétve alakultak már ki a magabiztosabb Bayern ellen.

A szokásos presszing ellen legtöbbször csak hosszú labdákra futotta a vendégektől, amiket hátul Boatengék az esetek többségében begyűjtöttek. Ebben segítette őket Joshua Kimmich, akit egy kicsit visszább rendelt Hans-Dieter Flick, hogy jobb legyen a hátsó biztosítás. A bajorok játékszervezője remekül tudja előre kiszámítani a labdák ívét, így a letámadás biztosítása is jóval hatékonyabb volt. A Dortmund védelmére egyre nagyobb nyomás nehezedett. Robert Lewandowski levédekezése már önmagában komoly kihívás volt, mögötte Thomas Müller jelentett veszélyt elmozgásaival, de Leon Goretzka is egyre jobban élt mélységi beindulásaival, amiket csak nehezen tudott lekövetni az ellenfél.

 

Ennél a lehetőségnél is Goretzka (18) beindulása keltett zavart. Kiválóan szúrta ki az Emre Can (23) és Mats Hummels (15) között meglévő rést, ahová befutva meg is kapta a labdát Sülétől (4). Can által szorongatva Lewandowskinak (9) készített le, aki viszont kiszorított helyzetből mellé lőtt.

 

Goretzka mélységi befutásai mellett Sané és Kingsley Coman egy az egy elleni párharcokban meglévő erősségével gyűlt még meg komolyan a baja a vendégeknek, Schulz és Meunier ráadásul nem azok a védők, akik ezekben a szituációkban magabiztosak lennének. Eleinte Marco Reus és Hazard a támadóharmadból hátra futva próbálták őket kisegíteni, de ez tartósan nem volt fenntartható, ráadásul a felfutó szélsőhátvédekre is figyelni kellett közben, a mélyen visszazáró középpályás vonal pedig egy másik problémát is magával vont. Kimmichnek túl sok területe akadt középen a szervezéshez és rajta keresztül hatékonyan lehetett átforgatni Sanéhoz és Comanhoz, akik így lendületből vezethették a labdát a védtelen szárnyvédőkre.

 

A szépítő találat előtt is Kimmich (6) volt a központi figura. A mélyen visszarendeződő dortmundi középpályások állandóan félúton voltak a bajorok támadói és karmestere között, Haaland természetesen olyan mélyen már nem zárt vissza, hogy be tudjon segíteni. Kimmich pontosan tette ki a labdát Sanénak (10), aki aztán simán elküldte egy csellel a rosszul helyezkedő Schulzot (14) és középre tálalt az üres területet a védők között megtaláló Lewandowskinak, aki az üres kapuba passzolt. Látható, hogy egyszerre, mennyi emberrel volt lekötve a dortmundi védelem, így csak idő kérdése volt az egyenlítés is.

Terzic a félidő végére Can feltolásával megpróbálkozott egy négyvédős felállással is, de ez sem vezetett eredményre.

A nagy nyomás végül a félidő legvégére ért egyenlítést, amikor Dahoud Coman elleni buktatását a VAR kiszúrta, a megítélt büntetőt pedig Lewandowski értékesítette, akit egyszerre hajthatott Haaland villámrajtja, illetve Gerd Müller gólrekordja.

 

Második félidő

A Bayern fölénye állandósult a szünet után is, és bár a vendégek valamennyire rendezték a soraikat, egyre inkább őrölte fel őket az állandó nyomás, miután pedig Haalandot az 60. percben sérülés miatt le kellett cserélni támadásban teljesen veszélytelenné váltak. A norvég helyére beküldött Steffen Tigges totálisan súlytalannak bizonyult, így a vendégek már egyre kevésbé tudtak kijönni a szorításból. A 60. percben a Hazard helyére becserélt Julian Brandt se tudott hozni semmi pluszt, tovább folytatta az ebben a szezonban mutatott mélyrepülését. A másik oldalon Flick Serge Gnabry behozásával próbált még egy kis lendületet vinni a kissé lassuló tempójú mérkőzésbe.

Már-már úgy tűnt, hogy a Dortmund kivédekezheti a mérkőzést és hazavihet egy pontot, de végül a 88. percben Goretzka hajszálpontos lövése utat talált Marwin Hitz kapujába.

A teljesen szétzuhanó Dortmund két percre rá újra kapitulált, Lewandowski pedig mesterhármasával újabb lépést tett Gerd Müller rekordja felé.


(X) Az Unibet oddsai alapján jó esély mutatkozik, hogy ezen vereség ellenére is Bajnokok Ligája kvalifikációt érő helyen végez a német bajnokságban a Borussia Dortmund (1,60) De arra is tehettek pénzt, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is befutnak végül az ezüstös pozícióba (21,00). Kattints és fogadj a Bundesliga eseményeire az Unibeten!


Sérültek

A sűrű naptár miatt ez a Klassiker sem múlt el sérülések nélkül, Haaland azt követően ment le, hogy egy rúgást kapott a bokájára Boatengtől.

Decemberben már láthattuk, milyen hatással van a Ruhr-vidékiekre a norvég kiesése, nélküle szinteket zuhant a csapat támadójátéka.

Ha pedig vele együtt Sancho is maródi, akkor – mint most is láthattuk az utolsó félórában – teljesen hatástalan a Dortmund előrefelé, mivel a többiek – Reusszal és Brandttal az élen – a szezon nagy részében csak árnyékuk régi önmaguknak. Márpedig az angolt több hétre is nélkülözni kell Michael Zorc és Edin Terzic elmondása szerint.

A Bayern sem úszta meg sérülések nélkül a mérkőzést, mivel a 70. percben Boateng komoly fájdalmak közepette hagyta el a pályát. Ahogy lejött komolyabb sérülésre lehetett gyanakodni, hiszen szinte egyáltalán nem tudott ránehezedni a jobb lábára. Viszont az utólagos vizsgálatok alapján a védő maximum csak egy-két mérkőzést lesz kénytelen kihagyni, és a következő napokban egyéni rehabilitációs edzéstervet kell végeznie.

 

Összegzés

Végül a Bayern győzelme kétségkívül megérdemelt volt, miután megint tökéletesen reagáltak az ellenfél vezetésére. Lewandowski újabb mesterhármasával megállíthatatlannak tűnik és egyre valószínűbb, hogy megdönti Gerd Müller 40 gólos Bundesliga-rekordját 1972-ből. A lengyel mellett Goretzkát érdemes még kiemelni, aki szintén remekül játszott és teljesen megérdemelten koronázta meg góllal a teljesítményét. A végén bebiztosított győzelem miatt Lipcsében is elég bosszúsak lehettek, mivel így Julian Nagelsmann csapata nem tudta átvenni a vezetést a tabellán.

A Dortmund ellenben újabb fájdalmas vereséget volt kénytelen elkönyvelni. Ugyan már a mérkőzés előtt lehetett látni, hogy túl sok esélye nincs, kétgólos előnyről azért sohasem jó érzés elbukni. Haaland megint kitett magáért, de most ez hiábavaló volt. Miután pedig a norvégot le kellett cserélni arra is fény derült, hogy nélküle – és persze Sancho nélkül – a „darazsak” támadójátéka teljesen inkompetens, ami a jövőre nézve elég aggasztó lehet.

Írj hozzászólást