Bejött, amit remélt az UEFA: íme, a BL-selejtezős bajnoki ág fluktuációja

Amikor 2018-ban a Bajnokok Ligájában bevezették a jelenleg is érvényben lévő kvalifikációs rendszert – ami azóta csak kiegészült az Európa Konferencialiga ággal a kiesők számára –, akkor az UEFA célja az volt, hogy a négy helyet lehetőség szerint minél több együttes elérhesse. Az évek során pontosan olyan mértékű fluktuáció jelentkezett, amit az európai szövetség remélt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az UEFA vezetősége igyekszik megfelelően lavírozni azon a vékony mezsgyén, ami a sok pénzt hozó topbajnokságok csapatai és a számukra oly sok szavazatot biztosító többi európai bajnokság közt van. A 2018-ban bevezetett kvalifikációs rendszer eggyel kevesebb helyet biztosít a bajnoki ágon, viszont a vereség után még esélyt ad a további nemzetközi szereplésre, ami idén már nem csak az Európa-ligára, hanem az Európai Konferencialigára is vonatkozik. A BL-selejtezők bajnoki ágán szereplő együttesek végig egymás közt versenghetnek a három csoportkör valamelyikébe jutásért, ami számukra egyértelműen előnyös.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szándéka az volt ekkor, hogy a négy kiadó BL-helyre lehetőség szerint minden évben más csapatok érjenek oda, így fenntartva a versenyt és közben a reményt is a „kicsik” számára, hogy ők is kaphatnak a Bajnokok Ligája jelentette nagy pénzből. Az elmúlt négy idény során minden alkalommal nyolc együttes játszhatott a playoff körben annak tudatában, hogy a legrangosabb kupasorozat kapujában állnak. Ide ez idő alatt 23 különböző klub jutott el, ami olyan mértékű fluktuációt jelent, ami megmutatja, hogy mennyire kiegyensúlyozott a verseny. Nézzük végig a csapatokat, hogy mit csináltak ebben négy idényben, már amikor érdekeltek voltak a bajnoki ágon.

 

AEK Athén – Manolo Jimenez csapata komoly meglepetésre tudta elhódítani a görög Super League bajnoki címét a 2017-18-as szezonban, így náluk csak az új rendszer bevezetésének első évét tudjuk vizsgálni. Az akkor a koefficiens-listán 14. helyen álló déli ország aranyérmese a selejtező harmadik körében kezdett: a hazai meccsen kétgólos hátrányból fordított a Szpartak Moszkva ellen, majd a gól nélküli visszavágóval sikeresen kivívta a továbbjutást a playoff-körbe. Innen magyar szempontból is ismerős lehet a történet, mert a MOL Vidi ellenében sikerült kiharcolni a görög csapatnak a főtáblás helyet az idegenbeli győzelmüknek köszönhetően.

AFC Ajax – A vizsgált időszak előtti idényben a második helyen zártak az amszterdamiak, így akkor a nem bajnok ágon szerepelhettek. A 2019-20-as idényben a harmadik körben kapcsolódtak be, ahol a PAOK, majd a playoff körben a ciprusi APOEL FC ellen vívták ki a továbbjutást és ezzel a helyüket a csoportkörben. Az ottani elődöntős menetelés eredménye lett, hogy fellépett az Eredivisie a koefficiens listán a 11. helyre – amelyen idén már a 10. pozícióban van – és ennek köszönhetően nem kellett selejtezniük, hanem automatikusan ott vannak a legjobb harminckettő közt.

APOEL FC – Az új lebonyolítási rendszer bevezetésének első évadjában a ciprusi bajnok a litván Suduva ellen már az első körben elvérzett, majd a 2019-20-as kiírást a második körben kezdték meg a montenegrói bajnok Szutjeszka Niksics ellenében, kettős győzelemmel jutottak tovább, majd az azeri Qarabag következett, ahol a hazai vereséget idegenben tudták megfordítani, hogy aztán az álmok kapujában az AFC Ajax megálljt parancsolva lezárja egy időre a BL-selejtezős szerepléseiket, mert véget értek a bajnoki címek is hazai porondon.

FK BATE Boriszov – A 2018-19-es szezon során a koefficiens táblázat 19. helyén álló Fehéroroszország bajnoka csak a második körben csatlakozott a selejtezősorozathoz, ahol is a finn HJK Helsinkit búcsúztatta, majd jött az azeri Qarabag elleni továbbjutás (az idegenbeli győzelem hozta meg a sikert), de az utolsó lépcsőfokot nem sikerült megtenni, mert a PSV Eindhoven könnyed kettős győzelemmel harcolta ki a helyét a főtáblán ellenük. A következő évben már az első körben is érdekeltek voltak, itt a Piast Gliwice ellen tudtak diadalmaskodni, ám a következő fordulóban a Rosenborg BK már túl nagy falatnak bizonyult, s miután azóta nem tudták elnyerni a bajnoki címet, így nem is szerepeltek a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőiben.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Bröndby IF – 2021 nyarán 17 év elteltével lett újra bajnok Dániában a sárga-kék együttes, így őket csak ebben az egy idényben kell vizsgálni, amikor is a koefficiens lista 13. helyének köszönhetően csak a playoff-körben csatlakoztak be, ám itt a Red Bull Salzburg ellen oda-vissza alulmaradtak, így nem sikerült bejutniuk a BL-főtáblára.

CFR Cluj – A román bajnok az első vizsgált kiírásban a második körben csatlakozott a selejtezőhöz, ahol véget is ért számukra a sorozat, mert a Malmö FF a kolozsvári találkozón tudott nyerni, a visszavágó döntetlenje pedig a svédeknek kedvezett. A 2019-20-as idényben már az első fordulóban is érdekeltek voltak, itt a kazah Asztana FK nem jelentett gondot, majd a Maccabi Tel Aviv is ellen is abszolválták a továbbjutást, a harmadik körben a Celtic ellen egy gólgazdag hazai csatában tudtak nyerni és továbbjutni, végül aztán a Slavia Praha jelentette a végállomást azaz az utolsó lépcsőfokon botlottak el. Egy évvel később a járvány miatti egymeccses párharcok során a máltai bajnok Floriana FC még nem, de a Dinamo Zagreb már nem volt megoldható feladat, a horvátok büntetőkkel nyertek Romániában. Az idei selejtezősorozatban a Borac Banja Luka ellen első kézből megtapasztalhatták, hogy előnyös az idegenben lőtt gól szabály eltörlése, mert csak hosszabbításban jutottak tovább a bosnyákok ellen, majd a második körben már oda-vissza verték a gibraltári Lincoln Red Imps együttesét, de aztán a Young Boys kihasználta ellenük a műfű előnyeit és a sávjciak jutottak az utolsó fordulóba.

Crvena zvezda – A szerb csapat is mind a négy szezonban érdekelt volt a sorozat selejtezőiben. A 2018-19-es szezonban a balti államok csapataival játszott, mert a lett Spartaks Jurmala, majd a litván Suduva jött sorban, mindkettő ellen simán jutott tovább. A harmadik körben a Spartak Trnava ellen már csak hosszabbítás után, a playoff során pedig idegenben lőtt gólokkal bizonyultak jobbnak a Red Bull Salzburg ellenében. Az első sikeres alkalmat egy újabb követte, amikor is a Suduva, a HJK Helsinki, az FC Köbenhavn, majd a Young Boys volt a legyőzöttek sora, s ezúttal is az első két kört követően a hosszabbítás, majd az idegenben lőtt gólok voltak segítségükre. A járvány miatti egy meccses párharcok során már nem voltak ilyen sikeresek, mert a gibraltári Europa FC még könnyedén, az albán KF Tirana már csak éppen, hogy megadta magát nekik, de a harmadik körben az Omonia Nicosia büntetőkkel jobbnak bizonyult. Idén ugyancsak meglepetésre búcsúztak egy esélytelenebbnek vélt ellenféllel szemben, mert a második fordulóban a kazah FK Kairat Almaty ellen még hozták a kötelezőt, de a moldovai Sheriff Tiraspol útjukat állta a harmadik körben.

Dinamo Zagreb – A 2018-19-es idény során a második körben csatlakozott a horvát bajnok, amikor is előbb a Hapoel Beer Sheva, majd az Asztana kiütésével jutott a playoffba, ahol azonban a Young Boys ellen már alulmaradt. Egy évvel később összejött a csoportkörbe való kvalifikáció, hiszen a Szaburtalo Tbiliszi, a Ferencváros és a Rosenborg BK fémjelezte úton nem szenvedtek vereséget, és egyszer mindegyik ellenfelüket sikerült legyőzni. A koronavírus nehezítette körülmények közt aztán jött a magyar visszavágás, mert hiába sikerült a második körben a CFR Cluj ellen büntetőkkel továbbjutnia a zágrábiaknak, a harmadik fordulóban az FTC megálljt parancsolt nekik. Idén újfent nem jött össze a BL-be jutás, hiszen az Omonia Nicosia és a Legia Warszawa búcsúztatása után a playoff körben a Sheriff Tiraspol elleni párharcban még csak gólt sem tudtak szerezni.

 

Bajnokok Ligája-selejtezők FTC

 

FTC – A fővárosi együttes az első idényben még nem volt érdekelt, azóta viszont kétszer is eljutott az utolsó fordulóig. A 2019-20-as idény még nem sikerült olyan fényesre, bár a Ludogorec Razgrad és a Valetta FC elleni sikerek jól mutattak, de a Dinamo Zagreb túl nagy falatnak bizonyult ekkor még. A járványhelyzet miatt egy meccsesre „tömörített” párharcok során aztán már nem volt ellenfél, aki ne lett volna legyőzhető, hisz a svéd Djurgardens IF, a Celtic és a horvát bajnok sem jelentett akadályt, s mikor a playoff-körre visszatért az oda-visszavágós felállás, akkor a Molde FF ellen az akkor még érvényben lévő idegenben szerzett gólokkal bejutott a magyar bajnok a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe. Idén az első körben a koszovói FC Prishtina, majd az FK Zalgiris ellen sikerült kettős győzelemmel abszolválni a továbbjutást. A Slavia Praha kiejtése már bravúr volt, amit nem sikerült megismételni a Young Boys ellenében a playoff-körben.

Ludogorec Razgrad – A bolgár bajnok nagyon vegyes képet festett magáról a négy szezon alatt. Az első idényben az észak-ír Crusaders FC csapatát kiütötték, majd a MOL Vidi ellen gólképtelenek voltak és kiestek a második körben. A 2019-20-as kiírás során már az első körben búcsúztak az FTC jóvoltából, az egymeccses párharcok során a Buducsnoszt Podgorica ellen nyerni tudtak, de az FC Midtjylland ellen már odahaza buktak el. Idén aztán úgy tűnt összejöhet az áttörés, az első körben a Sahtyor Szoligorszk ellen oda-vissza nyertek, a szlovén bajnok NS Mura Bulgáriában adta meg magát, az Olympiakosz ellen pedig büntetőkkel bizonyultak jobbnak. Aztán a playoffban jött a Malmö FF és nem sikerült kijavítani az első meccs két gólos vereségét a bolgároknak, így maradt nekik az El-főtábla.

Maccabi Tel-Aviv – Az izraelieknél elég kiegyenlített a bajnokság, az első általunk vizsgált idényben nem is ők szerepeltek a legrangosabb kupasorozatban, de a 2019-20-as idényben már igen, ekkor a második körben csatlakoztak és búcsúztak is a CFR Cluj jóvoltából. Egy szezonnal később a koronavírus adta lehetőséget ők is jobban kihasználták, mert a „keleti blokk” útvonalon eljutottak a playoffig. A Riga FC, a Suduva és a Dinamo Brest hármasa ellen még csak gólt sem kaptak, de az utolsó lépcsőfokon ott volt a Red Bull Salzburg, amely oda-vissza legyőzte őket. Idén újfent nem ők voltak érdekeltek a sorozatban.

Malmö FF – A svéd rekordbajnok csak kétszer szerepelt a selejtezősorozatban az elmúlt négy idényben, ebből a 2018-19-es idény során előbb az FC Drita, majd a CFR Cluj ellen tudta kivívni a továbbjutást, ám a harmadik körben a MOL Vidi idegenben lőtt góllal felülmúlta őket. Idén azonban összejött a nagy álom, amihez a Riga FC, a HJK Helsinki, a Rangers FC, majd a Ludogorec Razgrad együttesén keresztül vezetett az útjuk. 

FC Midtjylland – A dánok a 2018-19-es szezon során a második körben csatlakoztak köszönhetően a koefficiens listán elfoglalt 18. helyüknek, de ez a beszállás egyben a búcsú is volt, mert az Asztana megállj parancsolt nekik azonnal. Egy szezonnal később nem ők szerepeltek a bajnoki ágon, azonban a járvány miatt egy meccsesre redukált kvalifikáció során sikerrel jártak, mikor is a második fordulóban a Ludogorec Razgrad, majd a Young Boys ellen tudtak nyerni, végül a playoff körben a Slavia Praha ellen egy hatalmas fordítást bemutatva bejutottak a csoportkörbe. Idén csak a nem-bajnoki ágon voltak érdekeltek.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok 2021-2022-es szezonját?

4,00 – Paris Saint-Germain

5,00 – Manchester City

9,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

MOL Vidi – A fehérváriak szereplése csak egy szezont érint, az elsőt, amikor is a luxemburgi Dudelange és a bolgár Ludogorec Razgrad ellen egy győzelemmel és egy döntetlennel tudtak továbbjutni, a harmadik körben idegenben lőtt góllal a Malmö FF ellen sikerült kivívni a playoff-helyet, de ott az AEK Athén már erősebbnek bizonyult.

Molde FK – A norvég élvonal is kellően kiegyenlített ahhoz, hogy négy szezon alatt három együttesük is érdekelt volt a bajnoki ágon. Erling Moe csapata a 2021-21-es idényben vett részt a selejtezősorozatban, amikor is az első körben a finn KuPS, a másodikban a szlovén NK Celje együttesét győzték le. A harmadik fordulóban az azeri Qarabag ellen már csak büntetőkkel voltak jobbak, igaz idegenben, de a playoff-körben jött a végállomás, mert az FTC kihasználta, hogy akkor még érvényben voltak az idegenben lőtt gólok.

Olympiacos – A görög rekordbajnok a vizsgált időszak első két idényében csak a nem bajnoki ágon volt érdekelt, a 2020-21-es szezon során pedig a playoff-körben csatlakozott csak be, ahol az Omonia Nicosia legyőzésével ki is vívta a helyét a legjobb harminckettő közt. Idénre, négy helyet rontva a koefficiens rangsorban, már a második selejtező fordulóban bekapcsolódtak, ahol a Neftci Baku ellen oda-vissza nyerni tudtak, de aztán búcsúztak is a Ludogorec Razgrad ellenében a harmadik körben.

Omonia Nicosia – Az általunk vizsgált négy szezonból az első kettőben a városi rivális volt érdekelt, de a 2020-21-es kiírásban ők használták ki az egyik legjobban az egymérkőzéses párharcokat, mert az első körben az FC Ararat-Armenia, a másodikban pedig a Legia Warszawa otthonában tudtak hosszabbításban továbbjutni. A harmadik körben már a hazai pálya előnyét is kihasználhatták, de a Crvena zvezdát csak tizenegyesekkel tudták legyőzni, a végállomást pedig az Olympiakosz jelentette a playoff-körben.  Az idén a második körben szálltak be, de ott be is fejeződött az „utazásuk”, mert a Dinamo Zagreb kettős győzelemmel kiejtette őket rövid úton.

PSV Eindhoven – A kvalifikációs rendszer változtatása utáni első idényben még bajnokként voltak érdekeltek piros-fehérek, amikor is a playoffra csatlakoztak csak be a küzdelmekbe, ahol a BATE Boriszov elleni kettős győzelem főtáblás helyet ért nekik. Azóta nem sikerült elhódítaniuk az Eredivisie bajnoki címét, így vagy nem is szerepeltek a selejtezőben, vagy a nem-bajnoki ágon tették azt meg.

Red Bull Salzburg – Az osztrák bajnok az egyik legsikeresebb együttes a változások óta, ugyanis az első idényben az észak-macedón KF Skendija harmadik körös legyőzésével már is ott voltak a BL kapujában, ám ekkor még a Crvena zvezda idegenben lőtt gólokkal útjukat állta. A 2019-20-as idényben erőnyerők voltak az előző szezon győzteseinek hála, és egyből bejutottak a főtáblára a koefficiens listán elfoglalt helyezések alapján. Az elmúlt két évben pedig a playoff-körbe csatlakozva vívták ki a helyüket a legrangosabb európai kupasorozatban előbb a Maccabi Tel Aviv, majd idén a Bröndby ellen aratott kettős győzelemmel.

 

Bajnokok Ligája-selejtezők RBS

 

Rosenborg BK – A norvég rekordbajnok csak az első két szezonban volt érdekelt a vizsgált időszakban, amikor is előbb az izlandi Valur ellen abszolválta az első kört, de a Celtic ellen elbukott a másodikban, majd a 2019-20-as szezon során eljutott a playoffig, a Linfield FC, a The New Saints és a Maribor útvonalon, ám az utolsó lépcsőfokon a Dinamo Zagreb megugorhatatlan akadályt jelentett.

Sheriff Tiraspol – A moldáv bajnok idén írt történelmet és jegyezte be hazáját 45. BL-főtáblán résztvevő országként, de korábban nem alakult ilyen jól a selejtezőjük egyszer sem. A 2018-19-es idényben az első körben a grúz Torpedo Kutaiszit még legyőzték, de az észak-macedón KF Skendija már útjukat állta. Egy szezonnal később ismét egy grúz csapattal kezdtek, de a Szaburtalo Tbiliszi már ott rövidre zárta a nemzetközi szereplésüket. A koronavírus szegélyezte úton is két állomásig jutottak, mert bár a Fola Esch ellen nyertek, de az azeri Qarabag könnyedén fektette őket két vállra. Idénre összeállt a sikertörténet, amelynek során a KF Teuta, az FK Alaskert, a Crvena zvezda és a Dinamo Zagreb elleni sikerekkel meneteltek a BL-főtáblára – ráadásul egyetlen vereséget sem szenvedtek el(!).

Slavia Praha – A prágai vörös csillagosok csak az elmúlt három idényben voltak ott a bajnoki ágon, amikor már nem volt automatikus főtáblás helye a cseheknek. A 2019-20-as sorozatban a playoff-körre csatlakoztak be, itt a CFR Cluj elleni kettős győzelem azt jelentette, hogy ott vannak a csoportkörben. A következő évben ugyanez nem jött össze az FC Midtjylland ellen, majd idén már a harmadik fordulóban is érdekeltek voltak, ekkor pedig a Ferencvárosi TC volt a végállomás az első párharcuk során.

Young Boys – Az első idény során csak az utolsó fordulóban kellett beszállniuk a küzdelmekbe, amikor is a Dinamo Zagreb legyőzésével bejutottak a legjobb harminckettő közé. Egy évvel később ugyanez volt a feladat, csak épp a Crvena zvezda ellenében, ahol idegenben lőtt gólokkal maradtak alul. A gyenge nemzetközi teljesítményeknek hála a svájci liga visszacsúszott a koefficiens listán a 17. helyre, ami azt jelentette, hogy már a második körben be kellett csatlakozniuk az egy meccses párharcokra. Itt a feröeri Klaksvíkar Ítróttarfelag együttesét búcsúztatták, majd jött az FC Midtjylland és a végállomás a harmadik fordulóban. Idén ugyancsak a második körben kezdtek, ahol a Slovan Bratislava, majd a CFR Cluj esett a műfű áldozatául, míg a playoff körben az FTC csapatát búcsúztatták kettős győzelemmel.

 

Bajnokok Ligája-selejtezők YB

 

Végig érve a hosszú listán azt tapasztalhattuk, hogy a mezőny nem csak változatos, hanem a csapatok eredményei is rendkívül hullámzóak. Hat olyan együttes is van a felsoroltak közt, amely csak egy selejtezősorozatban szerepelt, illetve hét olyan gárda van a listán, amely csak két alkalommal próbálkozhatott a bajnoki ágon. A bajnokságok kiegyenlítettsége valahol a gyengeséget is jelenti ezen esetben, mert bár odahaza tudtak jelentős sikereket elérni egy vagy két alkalommal, de ez a Bajnokok Ligája szintjéhez kevésnek bizonyult.

Azon klubok, amelyek három, vagy mind a négy alkalommal ott voltak a bajnoki ágon, odahaza már kiemelkednek annyira, hogy tudjanak nagyobb erőket mozgósítani a nyár végén a selejtezősorozat során történő kettős terhelésre – ha szükséges –, mert jobban belefér nekik a szezon eleji botladozás a hazai porondon. Ide tartozik a Ferencváros is, amely az elmúlt két idényben ott volt a playoff-körben, ami rajta kívül csak öt csapatnak sikerült. Közülük pedig csak a Crvena zvezda, a Young Boys és a Red Bull Salzburg tudott kétszer is bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe mióta 2018-ban átalakította az UEFA a kvalifikációt.

Ha egy rangsort szeretnénk felállítani, amelyen a magyar bajnok elhelyezkedését próbáljuk belőni ebben a négyéves időintervallumban, akkor az osztrákok egyértelmű első helye mellett a másik két előbb említett klubot lehet hozni a dobogóra. Őket követi az a csoport, ahol a Ferencváros is elhelyezkedik a Dinamo Zagreb és a Slavia Praha mellett, de ahogy azt az egyes szezonok bizonyítják, nagyon minimális a különbség ezen csapatok közt, ezt egy selejtezősorozat során a jobb forma vagy épp a hiányzók mértékétől függően el lehet tüntetni egyik és másik irányba is.


Képek forrása: Getty Images

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást