Belelép a Gyirmót kétszer ugyanabba a folyóba?

A Gyirmót FC Győr történetének második idényét kezdte meg az OTP Bank Ligában, ám a célja az első szerepléséhez képest nem változott: bennmaradni az élvonalban. De vajon sikerül ez? Tanultak a korábbi szezonból? Megőrzik helyüket a legjobbak között a döcögős kezdés ellenére is?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az egykori Győr melletti falu csapata hosszú utat tett meg az élvonalig. Az 1990-es évek közepén még Győr-Moson-Sopron megyében sem volt meghatározó a klub (a körzeti bajnokságban szerepelt), de Horváth Ferenc elnökletével fokozatosan lépdeltek egyre feljebb először a megyei, majd az országos sorozatokban, 2001-ben még a Szabad Föld-kupát is elnyerték a Nyékládházával szemben. Először a 2008–2009-es idény végén az NB II nyugati csoportjának bajnokaként indulhattak volna az első osztályban, de ez végül licencproblémák miatt meghiúsult. 2016 nyarán már ifj. Bene Ferenc vezetésével magabiztosan jutottak az élvonalba, de ott a sikeredzőjük nélkül könnyűnek találtattak.

A kiesést követően megtorpanni látszott a gyirmóti projekt, ám végül Csertői Aurél irányításával egy remek tavaszt követően (mind a 17 találkozóján veretlen maradt a csapat, ráadásul ebből 13 alkalommal győzött is) feljutott az élvonalba.

 

Hasonló, de mégis kicsit más

A 2016–2017-es és az idei bajnokságban sem várt senki csodát az együttestől, az egyik tuti kiesőt látják benne. Az első szereplésük alkalmával viszont talán több ambíció látszott a gyirmótiakon. Az első feljutást megelőző nyolc idényben a csapat folyamatosan a másodosztály dobogóján végzett, így senkit sem lepett meg a klub osztályváltása. Az elmúlt szezonról azonban ez nem mondható el. Az NB II legutóbbi idényében a Debreceni VSC és a Vasas erejét tekintve kiemelkedett a mezőnyből, de a gyirmótiak eredményességben felvették botladozó riválisaikkal a versenyt. Különösen igaz ez a három gárda egymás elleni mérkőzéseire. A hármas összevetésben a Gyirmót szerepelt a legjobban (a Debrecent oda-vissza legyőzte, és a fővárosi piros-kékek elleni is begyűjtött négy pontot), ami végül második helyet és feljutást ért. A némileg váratlan sikert követően az edző ezúttal maradt, és a vezetőség a csapatot is együtt tartotta.

Az első élvonalbeli idényből levont tanulság az volt a kék-sárgák számára, hogy a bajnokság előtt nem erősítettek megfelelően, így az ősszel olyan hátrányt szedtek össze, amelyet tavasszal már nem tudtak ledolgozni.

A nyári felkészülés során gyakran emlegették azt, hogy tanultak a korábbi hibákból, ám a történések (főleg az átigazolások) alapján ezt nehéz észrevenni.

A játékoskeret a másodosztályban sem volt kiemelkedő (szemben a 2016-ossal), és az érkezők ezt csak kis mértékben javították. Az új igazolások közül csak a Kisvárdától megszerzett Cornel Ene képvisel valóban első osztályú szintet. Florent Hasani diósgyőri időszakában is inkább csalódás semmint hasznos igazolás volt, és eddig Gyirmóton sem tett sokat a közösbe, akárcsak a szarajevói Zeljeznicarból érkezett Frane Ikic. A Szombathelyről szerződtetett Medgyes Zoltán gyors és ügyes játékos élvonalbeli tapasztalattal, de ő is inkább a másodosztályban villogott. A fiatalokban (Kovács Dominik, Csonka András, Zeke Márió) lehet potenciál, de jelentős első osztályú múlttal ők sem rendelkeznek. Ezek a játékosok egészítik ki a tavalyi csapatot (Lustyik Levente, Major Martin és Radics Márton már a tavasszal is a kerethez tartoztak), akik közül sokak esetében szintén nehézkes lehet a magasabb osztályban való szereplés. Vass Ádám és Lencse László már karrierjük zenitjén túl járnak, a gólgyáros Varga Barnabás 16 találkozóig jutott az osztrák Bundesligában (694 perc, mérkőzésenkéti átlagban csak 43), míg Simon András eddig csak a másodosztályban nyújtott maradandót. Ezzel a kerettel (és az első hat forduló eredményei alapján) nagyon hasonló utat járhat be az egyesület a bajnokságban, mint legutóbb.

 


Mit akar igazából a klub?

A vezetők és a játékosok nyilatkozatai alapján adódik a kérdés: akarják-e ezt ők igazán? 2016-ban egy erős másodosztályú csapat jutott fel, amelyben több élvonalbeli rutinnal rendelkező labdarúgó is szerepelt. Akkor az osztályváltás egy évtizednyi munka megtérülése volt. Most ez a feljutás nemcsak a kívülállókat, de az egyesületet is váratlanul érte. Bár úgy erősítettek a csapaton, hogy az a feljutásért harcoljon, mégis a tényleges feljebb lépés úgy tűnik nem volt bekalkulált. A Gyirmót FC a télen leigazolta az MTK-ban sok szerepet nem kapó Lencsét, aki a tavasz során remekül teljesített nagy szerepet vállalva a kiharcolt második helyben, ugyanakkor azt már a megszerzésekor lehetett tudni, hogy az élvonalhoz valószínűleg ő már kevés lesz.

A nyáron lehetőség lett volna igazítani a kereten, de mindössze a korábban bemutatott igazolások sikerültek.

A keret kialakításán és a nyilatkozatok alapján úgy tűnik, inkább csak kirándulásnak fogják fel az idei szezont, megpróbálnak ugyan bennmaradni, de akkor se lesznek csalódottak, ha ez végül nem sikerül.

Bizonyos szempontból örvendetes is lenne ez a reális felfogás, ám ezzel szinte garantálják a kudarcot, azaz a kiesést. Az előző kiírásban a Budafok volt hasonlóan kívülállóként kezelve, ennek ellenére ők (főleg még a bajnokság elején) magabiztosan nyilatkoztak a bennmaradásról. Bár végül nem jártak sikerrel, de voltak olyan periódusaik, amikor másokkal is el tudták hitetni, hogy lehet esélyük, így végül szimpatikus vesztesként távoztak az OTP Bank Ligából. Egy ilyen hozzáállás talán a gyirmótiak esetében is gyümölcsöző lett volna.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Lehet az edző a bennmaradás kulcsa?

Ha a játékoskeret nem tűnik elég erősnek, akkor mi lehet a megoldás? Adja magát, hogy az edző személye. Csertői Aurél korábban a Győri ETO-t, a Siófokot, a Videotont (akkori nevén FC Fehérvár), a Sopront, a Kecskemétet és a Paksot is irányította az első osztályban, így tapasztalatnak nincs híján. Arról nem is beszélve, hogy az általa edzett együttesek jellemzően nem tartoztak az élgárdák közé ezekben az időkben. Mégis, ha visszanézünk Csertői edzői pályafutására, akkor szép eredményeket találunk: bajnoki bronzérem a Fehérvárral és a Haladással, valamint kupagyőzelem a Fehérvár élén. Számomra a legkiugróbb eredményét a Balaton FC Siófokkal érte el. A még pályája elején járó edző az anyagi gondokkal küszködő siófoki csapattal a 2003–2004-es kiírásban a bajnoki címért is harcban volt, végül az utolsó négy mérkőzés elvesztése miatt csak a negyedik helyen zárt. Tapasztalata tehát megvan ahhoz, hogy hogyan kell egy csapatot irányítani az élvonalban.

Esetében is érezhető azonban némi motiválatlanság. A Paksnál eltöltött évei végére kapcsolata elfáradt előző klubjával. Amíg első teljes paksi szezonjában átlagosan 1,7 pontot gyűjtött mérkőzésenként (ötödik helyet ért ez akkor), addig az utolsóban már csak 1,18-at. Az egymást követő években látható volt a folyamatos visszaesés, ami végül a felek szakításához vezetett. Míg karrierje elején ígéretes fiatal edzőnek tűnt, az utóbbi években már mintha egy kicsit megfáradt volna.

Nem tudott szintet lépni, nem hívták olyan együtteshez, amelyik komoly célokkal vágna neki egy bajnokságnak.

Beleszürkült a mezőnybe akárcsak a csapatai szoktak.

Csertői csapatainak játékára mindig is a biztos védekezés és az abból indított kontrák voltak a jellemzők. Az ellentámadások mellett másik fő fegyvere támadásban a pontrúgások. Ennek megfelelően aktuális együttesei rendre kevés gólos találkozókat vívnak, és inkább a védekezésükkel tűnnek ki. Ez a fajta visszafogottság a másodosztályban is jellemezte a Gyirmótot. Az előző idényben a védekezése – holtversenyben a Nyíregyházával – a legjobb volt, támadójátéka viszont csak az ötödik a mezőnyben. Időnként azért voltak látványosabb találkozói akár a Paks, akár a Gyirmót élén, de ezek inkább voltak üdítő kivételek, mint az aktuális csapat játékára jellemző tulajdonságok.

 


Eddigi szereplés

Az együttes játékán szemmel látható az idei szezonban is az edző hatása. A hatékonysággal azonban komoly gondok vannak. Hat forduló alatt a Gyirmót mindössze három találatot ért el az élvonalban, ami még akkor is kevés, ha a DVSC elleni vereséget leszámítva a gárda védekezése rendben van. Ráadásul ezek a gólok az első három fordulóban estek, azóta viszont képtelen a gárda bevenni az ellenfelek kapuját. A három találat egyébként remekül visszaadja a korábban említett stílusjegyeket: az MTK ellen egy kontra végén talált Thiago Ferreira a saját kapujába, míg a másik két gólt Nagy Patrik pontrúgásából Varga szerezte fejjel. Más egyelőre nem iratkozott fel a gólszerzők közé, ami részben igazolja is azt, hogy a keret nem megfelelő erősségű. Simon és Lencse ezen a szinten már nem tud érvényesülni, Herjeczki Kristóf pedig bár többször is ígéretes helyzetbe került a fordulók során, gyakran elügyetlenkedi vagy elizgulja a lehetőségét.

Ha összehasonlítjuk a támadójáték eredményességét a többi csapattal, akkor jelentős különbséget tapasztalunk. A kék-sárgák átlagosan 0,5 találatot érnek el, míg riválisaik mindegyike legalább 1,33-as átlagnál jár.

A második legkevesebb gólt szerző Puskás Akadémia eggyel kevesebb mérkőzésen is több mint kétszer annyi találatnál jár, mint a gyirmótiak.

Ilyen gyenge támadójáték mellett az is csoda, hogy nem szakadtak le jobban a többiektől. Ennek oka leginkább a védekezés számlájára írható. A Debrecen elleni összeomlással együtt is jó közepes védelemmel rendelkeznek. A hat találkozón kapott tíz találatnál öt együttes is rosszabb számokat produkál, emellett három másik csapat is csak egy egységgel áll jobban. A védelem tehát versenyben tartja eddig az újoncot, de gólok és főleg győzelmek nélkül nem sikerülhet a bennmaradás.

 

 


 

Bennmarad a Gyirmót?

Egy újonc esetében nagyon fontos a rajt az új bajnokság elején. Ilyenkor még megvan a játékosokban az előző idényben összegyűjtött önbizalom, amihez hozzájön a magasabb osztály kihívásának való megfelelési vágy. Ha ez egy sikeres kezdéssel párosul, akkor még a táblázat elejébe is befurakodhatnak. Ha nem, akkor viszont keserves szezon elé nézhetnek. A Gyirmót számára ez az utóbbi forgatókönyv tűnik valószínűleg.

A keret nem elég erős az első osztály kihívásaihoz, kétséges a motiváció, ráadásul az első hat forduló során még győzni sem sikerült.

Minden afelé mutat, hogy a gyirmótiak ezúttal is átszállójegyet váltottak az élvonalba.


 

Ki lesz az NB1 bajnoka a 2021-22-es szezonban?

1,25 – Ferencváros

7,50 – MOL Fehérvár 

15,00 – Puskás Akadémia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Képek forrása: Gyirmót FC Győr

Írj hozzászólást