Bhutáni Ronaldo, Banglades kapitánya, és a tádzsik villám – elindult az I-League

Miután két részben írtunk az Indian Super League-ről, nem mehetünk el szó nélkül az ISL január második hétvégéjén rajtoló testvérsorozata, az I-League mellett sem. A 2021-es rövid, mindössze március végéig tartó szezon számos érdekességet tartogat, az alábbiakban bemutatjuk, kikre érdemes különösen odafigyelni a következő szűk három hónapban.


(X) Kattints ide, és fogadj az indiai bajnokság meccseire, akár 25%-os nyereménynövelővel! 


 

Az Indian Super League-gel különös szimbiózisban működő, 2007 óta futó I-League 14. idényének Kalkáta (régi gyarmati nevén Kalkutta) és környéke ad otthont, a mérkőzések három kijelölt stadionban zajlanak. A részt vevő tizenegy klub egyetlen kör, azaz tíz forduló után két csoportra oszlik, az első hat csapat a bajnoki címért küzd a rájátszásban, míg a hátsó öt gárda a kiesést igyekszik majd elkerülni, mely az utolsó helyen végző együttesre vár. A bajnoki cím automatikus kvalifikációt jelent Ázsia második számú nemzetközi kupasorozata, az AFC-kupa 2022-es kiírásának csoportkörébe, a tét tehát komoly – arról nem is beszélve, hogy egy-egy kiugró teljesítmény zsíros szerződést érhet a nagy testvér ISL valamelyik alakulatához akár a helyi focisták, akár az idegenlégiósok, vagy éppen az edzők számára.

A kisebb költségvetésű I-League-résztvevők számára a büdzséket kímélendő 3+1 légiós alkalmazása engedélyezett, ahol a plusz egy főnek az Indian Super League szabályaival megegyezően valamelyik Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez tartozó országból kell érkeznie. Az ISL-re jellemző ausztrál túlsúly az itt nem érvényesül, egzotikusabb országok futballistái töltik be a rendelkezésre álló helyeket: a Punjab FC kapuját például a nepáli válogatott hálóőre, Kiran Chemjong (30) védi, a malabári Gokulam Kerala FC védelmének oszlopa pedig a két Afrikai Nemzetek Kupáján is szerepelt ghánai Mohamed Awal (32) mellett az afgán válogatott Sharif Khamayuni Mukhammad (30) lesz, aki korábban orosz, svéd, és görög klubokban focizott.

Olvasóinkat most megkíméljük attól, hogy részletesen ismertessük a résztvevő klubok, labdarúgók, edzők színes kavalkádját, inkább bemutatunk 3+1 figurát, azaz három játékost, és egy trénert, akikre érdemes lesz fokozott figyelmet fordítani ebben a kurta-furcsa 2021-es bajnoki sorozatban!

 

CG7, a bhutáni Ronaldo

A bhutáni válogatott gólrekordere, a vérbeli csatár Chencho Gyeltsen (24) az ország nyugati, Tibettel határos részén fekvő Paro-völgyben született, gyerekkorában harcművésznek készült. A futball, és személyesen Cristiano Ronaldo iránti rajongása terelte a focipályák felé, az U12-es korosztálytól indulva folyamatosan szerepelt a nemzeti együttesben – a felnőttek között két hónappal 14. születésnapja előtt, 2011 márciusában debütált egy Nepál elleni barátságos mérkőzésen, méghozzá góllal! 2015 tavaszán, a 2018-as világbajnokság ázsiai selejtezőinek első körében Sri Lanka ellen szinte egymaga vezette győzelemre és egyben továbbjutásra az akkoriban a FIFA-világranglista legutolsó helyén szerénykedő Bhutánt, ma összesen 36 meccs és 10 gól áll a neve mellett, amellyel természetesen országa valaha volt legjobb futballistájaként tisztelik.

Játékstílusa hasonlít a példaképéjéhez, Cristiano Ronaldóéhoz, éppen ezért rá is ragasztották a „CG7″, illetve a „bhutáni Ronaldo” becenevet hazájában. 

Az ösztönös tehetséggel megáldott Chencho a helyi amatőr bajnokságból kinőve Thaiföldön, majd Bangladesben légióskodott, 2017 nyarán pedig az indiai I-League-ben szereplő Punjab FC ajánlott neki egyéves szerződést. 18 mérkőzésen elért 7 góljával és ugyanennyi gólpasszával bajnoki címre vezette az együttest, és a liga legjobb csatárának is megválasztották, amivel természetesen felkeltette az ISL-ben szereplő nagy klubok figyelmét: a Bengaluru FC ajánlatát fogadta el, melynek támadósorában együtt focizhatott a legnagyobb élő indiai csatárlegendával, Sunil Chhetrivel, a bengáliak pedig bajnoki címmel zárták a 2018-2019-es idényt. CG7 viszont a neves légiós Nicolás ‘Miku’ Fedor és Chhetri mellett viszonylag kevés lehetőséget kapott, harmadik számú csatárként kilenc meccsen mindössze kétszer talált be – igaz, a NorthEast United elleni első gólja igazán látványosra sikerült –, így a több játéklehetőség okán tavasszal kölcsönbe az I-League-ben szereplő NEROCA-hoz került, ahol további öt meccsén újabb két gólt ért el.

Szerződése lejártával hazaköltözött Bhutánba, hogy több időt tölthessen feleségével és kisgyermekével, miközben azért a helyi Paro FC csatáraként tovább termelte a gólokat. Október végén állapodott meg ismét a Punjab FC-vel, kétéves szerződést írt alá. A 

 


 

Jamal Bhuyan, Banglades kapitánya

Bangladesi bevándorlók gyermekeként 1990-ben Koppenhágában jött a világra Jamal Bhuyan (30), aki tehetséges ifjú reménységként előbb a Brøndby IF-nél, majd az ország másik sztárcsapatánál, az FC Københavnnál tanult futballozni. A védekező középpályást játszó Bhuyan az ifikorból kinőve nem vált profi futballistává, 2009-től 2014-ig amatőr dán együttesek színeiben rúgta a bőrt – így is felfigyeltek rá Bangladesből, és 2013 nyarán meghívták a válogatottba,

ő lett a Bengáli Tigriseknek becézett nemzeti csapat történetének első külföldön született játékosa.

2014-ben elszánta magát, hogy felfedezze ősei földjét, és Banglades fővárosába, Dakkába költözött, az ottani Sheikh Jamal DC-nél, a “Sárga Veszedelem”-nek becézett klubnál folytatta karrierjét, melyet előbb kupagyőzelemre, majd bajnoki címre vezetett. A 2018-as Ázsiai Játékok futballtornáján szerezte eddigi egyetlen találatát a nemzeti csapatban, Katar elleni góljával történelmet írt, hiszen először fordult elő, hogy Banglades válogatottja a legjobb 16 közé jutott a sorozatban. A Dél-Ázsiai Játékokon 2016-ban és 2019-ben is bronzérmet szereztek a Bengáli Tigrisek a csapatkapitány Bhuyan vezetésével, aki 2020-ban két nagy döntésre is elszánta magát: egy éve januárban visszautazott családjához Dániába, és a koppenhágai Golden Palace Party Centerben megnősült, pár hónappal ezelőtt pedig aláírt a kalkuttai Mohammedan SC-hez, azaz a Fekete Párducokhoz, így most pályafutása első valódi légióskodásába kezd Indiában.

 


 

Turszunov , a tádzsik villám

A Tádzsikisztán nyugati részén, Turszunzoda városában működő Regar-TadAZ csapatánál kezdett futballozni a remek csatár Komron Turszunov (24), aki három év alatt szerzett 35 góljával felkeltette a fővárosban, Dusanbében működő helyi sztárcsapat, az FC Isztiklol figyelmét, így a 2018-as idényt már a zsinórban hét éve bajnok Oroszlánoknál kezdte.

Innen hívták be először hazája válogatottjába, melyben góllal mutatkozott be 2018. októberében egy Nepál elleni barátságos mérkőzésen.

A 2019 nyarán Indiában megrendezett Interkontinentális Kupán a Szíria és India elleni győzelemből is kivette a részét egy-egy góllal, ami megfelelő ajánlólevél volt az I-League-ben szereplő Mohun Bagannak a villámgyors, jól cselező, gólerős Turszunov szerződtetéséhez. A tádzsik csatár 2020 tavaszán nyolc meccsén két góllal és egy gólpasszal segítette bajnoki címhez új együttesét, amely aztán a nyáron összeolvadt az ISL-bajnok ATK-val, Turszunov pedig szabadon igazolhatóvá vált – ezt kihasználva az India északkeleti részén fekvő Manipur állam fővárosa, Imphal egyesülete, a Tiddim Road Athletic Union FC, röviden TRAU csapott le rá. 2020-ban a tádzsik válogatott mindössze három mérkőzést játszott (kizárólag barátságos találkozók voltak), Turszunov természetesen mindegyiken pályára lépett, sőt a legutóbbi, Egyesült Arab Emírségek elleni novemberi meccsen kifejezetten szép góllal vétette észre magát! 

 


 

Annese, az olasz világvándor

A Gokulam Kerala FC új vezetőedzője az ifjú olasz tréner, Vincenzo Alberto Annese (36), aki rövid és sikertelen futballistakarrierjének lezárultával 23 évesen kezdte kitanulni az edzői szakmát. Egyetemi tanulmányait Foggiában, majd Veronában végezte, szakterületeinek a mozgássérültek sportját, illetve a sportpszichológiát választotta. 2010-től 2014-ig kisebb olasz csapatoknál fejlesztette edzői képességeit, majd igazi világjárásba kezdett:

dolgozott Észtországban, Lettországban, az örmény utánpótlás-válogatottaknál, vezetőedzőként tevékenykedett a ghánai, a palesztin, az indonéz, végül a koszovói élvonal egy-egy kisebb egyesületénél.

2019 nyarán ha lehet, még ezeknél is egzotikusabb ajánlattal keresték meg, Belize Labdarúgó-szövetsége egyéves szövetségi kapitányi szerződést kínált Annesének. Az ifjú olasz mester természetesen elfogadta a megtisztelő ajánlatot, nyolc találkozón irányította a kis közép-amerikai ország nemzeti csapatát: mérlege három győzelem és egy döntetlen mellett négy vereség volt a Jaguárok élén. 2020-ban azonban Belize válogatottja egyetlen meccset sem játszott, Annese így kontraktusa lejártával ismét váltott, augusztusban elfogadta az I-League-ben szereplő Gokulam Kerala FC ajánlatát. A helyi erők mellett három ghánai légiós, és a fentebb említett afgán Sharif Mukhammad áll a rendelkezésére csapata összeállításakor – célja nem is lehet más, mint a rájátszásba kerülés, ahol pedig már bármi megtörténhet!

 


 

Még több cikk az indiai futballról:

Indian Super League: az indiai csúcsfutball születése és konszolidációja II. rész

Írj hozzászólást