BL-reform tervek: térdelő rajtpozícióban – véleménycikk

Pénteken bemutatta az UEFA a nagyszabású terveit a topklubok számára, amiből kiderült néhány információ, amelyek erősen felboríthatják a jelenlegi Bajnokok Ligája rendszert. Az Európai Labdarúgó-szövetség felvázolt ötletei között gyakorlatilag minden olyan megtalálható, mely a topklubok számára kedvez, hogy azok ne akarják megvalósítani a pár hete napvilágot látott Szuperliga-projektet.

Az Európai Szuperliga pletyka szinten már jó ideje téma a sportvilágában, mert lássuk be, a topcsapatok tulajdonosai, elnökei és vezetői is tisztában vannak azzal a pofon egyszerű ténnyel, hogy a nép, azaz mi, a labdarúgás szerelmesei, szinte csak rájuk vagyunk kíváncsiak. A Bajnokok Ligája óriási pénzeket mozgat meg, viszont ezek az összegek elég jelentős százalékait az UEFA teszi zsebre, aminek égisze alatt működik a sorozat. Miután a pénz a modern futball mozgatórugója, mindenki ezt tartja szem előtt, s ha a klubok többet szeretnének maguknak, akkor nem szükséges máshoz folyamodni, pusztán ki kell pöckölni a képletből azt, aki nyerészkedik rajtuk.

Miután az Európai Labdarúgó-szövetségben sem megtébolyodottak ülnek, így tisztában vannak azzal, hogy egyre vékonyabb jégen táncolnak. Félve attól, hogy tényleg kilépnének a legnagyobb gárdák az ő versenyükből és saját ligát indítva kivennék a pénzt a zsebükből – ha úgy tetszik –, mondhatjuk, „apuhoz” fordultak segítségért. Apu, az az a FIFA meg is tette a kötelezőnek tűnő első kört, amikor jöttek a hírek, hogy ha megalapítják a Szuperligát, akkor az ott játszó játékosok nem szerepelhetnek a jövőben semmilyen FIFA vagy UEFA által szervezett eseményen. Itt nyomást helyeztek a klubokra, amelyeknek igazából ettől sincs valóban okuk félni, mert ki nézne egy olyan világeseményt, amelyen nem szerepelnek a legnagyobb szupersztárok? Valószínűleg sokkal kevesebben, mint normál esetben. 

 

 

Nos, amikor megvilágosodtak, hogy teljesen felesleges a fenyegetőzés – mert azzal is sokkal jobban ártana saját magának a két nagy szövetség –, akkor jött el a pillanat az esetlegesen rövidebbet húzó felek számára, hogy beismerjék, ideje a nagycsapatok háta mögé kerülni. Remélve, hogy a térdelés után történő buzgó nyelvcsapásokkal a rendszeren belül marasztalhatják a klubokat, amelyeken szeretnének továbbra is élősködő módjára meggazdagodni. Itt jutunk el a pénteki, nagyon kezdetleges tervekhez, amelyekből azt láthatjuk, hogy a következő képzeletbeli pontokban változtatnák meg a legrangosabb kupasorozatot:

 

32 HELYETT 36 CSAPAT

A létszámnövekedés elsőre úgy tűnhet, hogy a kis országok csapatainak is jó lehet, viszont valójában erről nem kell álmodozni, mert szó sincs ennek gondolatáról sem. Jó eséllyel az angolok azonnal 6-ra emelhetnék a kvalifikációs létszámukat, hiszen a Szuperliga terveiben is ott volt a „Big6”, de természetesen a helyeket olyan klubokkal töltenék fel, amelyek megérdemlik ezt, vagyis, amelyikek be tudják hozni komoly nézettségükkel a lehető legtöbb pénzt.

 

LEGALÁBB TÍZ MÉRKŐZÉS MINDENKINEK

A mérkőzések számát, ha emeljük, akkor az több tévésjogdíjat és több meccsnapi bevételt generál, amit nem nehéz eladni a klubok számára – jó lesz ez nekik alapon. Az ezzel járó „ligakupa-sorozatok eltörlése” és a „később csatlakoznak be az európai porondon szereplők a hazai kupákba” című alpontok megint csak nem lesznek ellenére a nagyoknak, mert előbb hoznak össze teltházat egy nemzetközi meccsen, mint a ligakupában egy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben. Igen, itt következik ennek a pontnak a negatív része: hogy ez az ún. kicsiknek rossz lesz, de ők és a számukra ezzel keletkező anyagi mínusz a „leírható veszteség” kategóriájába tartozik az UEFA és a topklubok számára, miközben a saját zsebüket megtömhetik.

Ennek a pontnak van egy sarkalatos része, ahol azt taglalják, hogy az összes európai nemzeti bajnokság maximum 18 csapatos lehetne ezzel. Ez jelen pillanatban az ötből négy topligát érint, amelyek közül főleg a spanyol és az angol lehet kritikus. Míg a LaLiga esetében a két gigász zsebéből ezzel komoly pénzösszeg esne ki, mert ott csaknem a tévés jogdíjak felét ők teszik zsebre, addig a Premier League esetében ezt az összes klubon kellene keresztülvinni, ahol 14 igenlő szavazat kellene, ami nem tűnik egyszerű feladatnak, mert néhányan maguk alatt vágnák a fát.

Itt tegyünk egy rövid kitérőt, mert azok a bizonyos kis csapatok is érdemelnek egy kósza gondolatot. Bár csúnya még a feltételezés is, de jó pár klub sorsa tud attól múlni a kupasorozatokban a nagyokkal csaphatnak össze, mert ott tudnak egy komolyabb pénzösszeget bezsebelni. Ennek elvétele (ligakupa eltörlése) és esélyének a csökkentése (későbbi becsatlakozás a kupába) épp azt eredményezheti, hogy a „piramis” alja elkezd megfogyatkozni, mert a csúcson lévők túl sokat akarnak. Vízválasztó lehet ez több olyan egyesület számára is, amely most még csak ijesztgetve vannak a megszűnés rémétől, mert bár rájuk a nagyvilág nagyon minimálisan kíváncsi, de nélkülük össze fog dőlni a rendszer hosszú távon.

 

MEGSZŰNNEK A CSOPORTOK

A csoportbeosztás megszűnése és egy bajnokságszerű rendszer kialakítása még egyértelműen a „fejlesztés alatt” álló részbe tartozik, mert azzal, hogy 36 csapatra nő a létszám és tíz meccsel számolhatnak a részvevők, azzal ugyebár adott, hogy nem játszik mindenki mindenkivel. Viszont miután az lényeges lesz, hogy mindeközben legyen a meccsnapokhoz igazítottan egy „szuperrangadó”, így ezt majd tökéletesre kell kidolgozni, hogy lehetőség szerint a legtöbbet ki lehessen ebből a részből is venni anyagiakban.

 

ELŐJOG

A legfontosabb pontja az egész újításnak, mert a Szuperliga tervei között is elsődleges volt, hogy 15 állandó taggal rendelkezne a sorozat. Nos, itt is arról van szó, hogy bizonyos „nagy hagyományokkal rendelkező, történelmileg fontos csapatok” akkor is résztvevői lehetnek a sorozatnak, ha hazájuk bajnokságában nem sikerült kivívni a kvalifikációt. Miután ez a „meghívásos” rész már megint csak azoknak kedvez, akik megfelelnek egy olyan kritériumnak, amit valószínűleg úgy lehet alakítani, hogy a leginkább „nézőcsalogató” és a legtöbb „pénzt csináló” együttesek feleljenek meg, így ez ismét mind a labdarúgó-szövetség, mind a topklubok számára egy biztosíték arra, hogy nem fognak kimaradni az osztozkodásból.

 

Bajnokok Ligája reform

 

A pontok lényegi részét tekintve arra következtethetünk, hogy az UEFA igyekezett azokban a dolgokban megfelelni a topklubok számára, amelyek miatt kisebb részben lenne okuk a kilépésre és a Szuperliga megalapítására. Gyakorlatilag biztosítanák a helyüket minden évre, több pénzt tudnának kihozni azzal, hogy több meccset játszhatnak csaknem egymás között, s ezek azért elég kedvező érvek a maradás mellett.

Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy miután még mindig az Európai Labdarúgó-szövetség berkein belül maradnának, így természetesen ők is meg akarják kapni a magukét. Itt jön képbe a kapzsiság, ami miatt az egész Szuperliga ötlete egyáltalán felmerült, mert túl sok pénzt tartott meg magának a szervezet, miközben azt a klubok is akarják. Minden azon fog múlni, hogy az újítások mellett, mennyire akar sokat az UEFA, mert az fogja meghatározni az egész tervezet életképességét.

Ha továbbra is parazita módjára akarják zsebre rakni a pénz nagyobb hányadát, akkor nagyon nehéz lesz meggyőzni a klubokat, hogy ez nekik is előnyös, mert nem nyernek vele akkorát, mint tehetnék azt a Szuperliga megalapításával, ahol a 20 csapat minden pénzt megtartva osztozhatna a nyereségen.

Ha képes lesz a szövetség engedni, és olyan százalékos megoszlást kialkudni, ami rájuk nézve a mostani helyzethez képes csökkenést eredményez, akkor az rövid távon nem fog tetszeni nekik, de hosszútávon csak ez a megoldás tudja biztosítani számukra a befolyó pénzt, mert a topcsapatok nélkül marad egy Európa-liga, ami némileg fel lesz turbózva, de nem lenne okos dolog a Szuperliga meccseit nem ugyanazokra az időpontokra tervezni, mert azzal teljesen kicsinálhatnák a konkurenciát – egyben bosszút is állhatnának az UEFA-n.

Ez az egész tervezet egyelőre még gyerekcipőben jár, de az kétségtelen, hogy az UEFA lépéskényszerben van és muszáj lesz neki engedni a topklubok kedvéért, különben azok otthagyják és akkor nem hogy kevesebb pénze lesz, hanem csaknem nulla.

2 thoughts on “BL-reform tervek: térdelő rajtpozícióban – véleménycikk

 1. Szerintem sokkal jobb és izgalmasabb meccsek lennének, ha az erőket kiegyensúlyozó mechanizmusok lennének, és nem a topkluboknak kedveznénk. Nagyon unalmas, hogy kábé a BL-negyeddöntőben 7 csapat mindig ugyanaz. Én három nemzetközi ligát csinálnék: BL, EL és egy harmadik (mondjuk Futottakmég Liga). A BL-ben 64 csapat kerülne az egyetlen párharcból álló selejtezőbe: az 55 tagország bajnoka, a tavalyi BL, EL és FL győztesei, és maradékot feltöltenénk az UEFA-ranglista alapján legjobb országokból még 1-1 csapattal.
  Az EL-be ugyanúgy menne az 55 kupagyőztes, meg a maradék a jobbakból 1-1, 1 selejtező körrel 32 csapatos lebonyolítás. A harmadik ligába szintén valami hasonló mechanizmus, mindegyik tagországból 1 csapat, jobbaknál kettő. Így simán lehetne egy Premier Ligából is 6 csapat nemzetközi meccsen.
  A sorsolásoknál csak annyi kikötés lenne, hogy saját országbelivel ne játsszon selejtezőt. Így – ha a szerencse úgy hozza – simán lehetne City – Reál Madrid selejtező. Aki kiesik, annak vége idénre a nemzetközi szereplés.
  Meg persze kéne egy komolyabban szigorú fizetési plafon, mondjuk heti 10.000 euró, meg igazolási ár plafonja is, mondjuk 10 millió euró.
  Meg persze visszahoznám azt is (kicsit felpuhítva), hogy egy nemzet klubcsapatának legalább a fele, aki a pályán van, abból a nemzetből legyen.
  Ekkor izgalmas meccsek lennének, többet számítana a csapat, a taktika, nem összevásárolt topcsapatok lennének jobbra-balra vándorló játékosokkal, emberek számára felfoghatatlan összegekért semmit se mutató “sztárok”.
  Álom, szép álom, ehelyett a valóság az, hogy a gazdagok diktálnak, Gazdagok Ligája van, aminek a célja, hogy még gazdagabbak legyenek, velünk meg megetetik, hogy milyen jó nekünk.

 2. Sajnos,a korlátlan pénzuralom oda vezet,hogy minden sorozatot tönkre tesznek.Szerintem a 16 csapatos eb volt a max. létszám,ami még kiemelt minőségű tornát jelentett.Vb-nél ez 24 csapat egy két üde afrikai ,latin-amerikai színfolttal.A 32 csapat már erősen határeset,a 48 pedig átláthatatlan pénzhajhászat.A bl szerintem most jó,békén kéne hagyni a rendszert,sőt 2-3 helyet vissza kéne adni a kis országoknak.Az uefa pedig legyen egy visszaszorított,sorsoló,esemény-lebonyolító szervezet.

Írj hozzászólást