Bolla Zürichben: a Grasshopper Club közelmúltjáról és jelenéről

Saját stadion nélkül, kölcsönjátékosokkal, új szakmai stábbal, újoncként vágtak neki a Swiss Super League 2021–2022-es idényének a zürichi Szöcskék. A legtehetségesebb magyar szélsővédőként számon tarott Bolla Bendegúz az első fordulóban rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet, és remek játékkal tűnt ki a gárdából. Nézzük, milyen szezont várhatunk tőle és új csapatától!

Fotó: gzc.ch


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az egy évvel ezelőtt a magyar bajnokságban az Év felfedezettjének megválasztott Bolla Bendegúzt itt és most nem szükséges bemutatnunk, hiszen korábban számos alkalommal írtunk róla. Legutóbb a részben hazai rendezésű U21 Európa-bajnokság miatt került elő a neve, hiszen csapatkapitánya és húzóembere volt a tornán (le)szerepelt csapatnak – Militár Ivánt idézve:

Balogh mellett a másik olyan labdarúgó volt, akin látszott, hogy megüti az Európa-bajnokság szintjét. A magyar válogatott szempontjából is érdekes karakter, hiszen szárnyvédőkben nem dúskálunk, ráadásul Bolla a MOL Fehérvárban is egyre jobb teljesítményekkel rukkol ki a magyar első osztályban.

Ez a bizonyos teljesítmény elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a Wolverhampton Wanderers vezetőségét leigazolása szükségességéről, azonban a magyar válogatott védővel egyelőre nem az angol felnőttcsapat keretében számolnak.

Bollát a 2021–2022-es szezonra négy másik Wolves-játékossal együtt átengedték a svájci Grasshoppernek, melynek XX. századi sikereit jól ismerjük, a közelmúlt és a jelen azonban enyhén szólva nem a trófeahalmozásról szól a szebb napokat is látott egyesület életében.

 

Szenvedés a pályán és azon kívül

A 27 országos bajnoki címével és 19 kupagyőzelmével egyaránt svájci rekorder Grasshopper Club csapata utoljára a 2006–2007-es szezonban jutott be nemzetközi kupa csoportkörébe, 2007-ben pedig a város bezárta addigi otthonát, a Hardturm stadiont – azóta a helyi rivális FC Zürichhel közösen használják az FCZ pályáját, a Letzigrundot. A Hardturm pótlására elvileg tervben volt egy új, 30 ezer fős aréna megépítése Stadion Zürich néven, a város lakói azonban a projektre népszavazáson nemet mondtak, ezért is keltett nagy feltűnést májusban, hogy Zürichben kb. 40 reklámplakát jelent meg egy új látványtervvel a leendő stadionról.

Mint kiderült, puszta kampányfogásról volt szó, az akciót a Grasshopper és az FC Zürich törzsszurkolói fizették, a város nem tudott, és jelenleg sem tud engedélyezett tervekről.

 

A lebontott Hardturm stadion hűlt helye Zürichben (forrás: Pro Stadionbrache)

A klub utolsó trófeáját 2013-ban szerezte, az FC Basellel szemben tizenegyespárbajban nyerte meg a Svájci Kupát, azóta viszont anyagilag, szakmailag és erkölcsileg egyaránt válságban vergődik: 2019-ben 68 élvonalbeli év után a GCZ kiesett az első osztályból, ráadásul akkoriban szurkolói kemény magja gyalázatos viselkedése miatt több meccsét is zárt kapuk mögött játszhatta csak le. A 2019–2020-as szezont friss kiesőként kiegyensúlyozatlan kerettel, átalakuló szakmai stábbal a harmadik helyen zárták a Challenge League-ben, ami nemhogy feljutást, de rájátszást sem ért – abban az idényben éppen jelenlegi új edzőjük, Giorgio Contini juttatta fel akkori csapatát, a Lausanne-Sportot a Super League-be.

A május végén zárult előző idény is majdnem elúszott a Szöcskék számára, 36 fordulót követően egyetlen pont előnnyel szerezték meg a másodosztályú bajnoki címet, és érték el a visszajutást.

A szezont csakúgy, mint az azt megelőzőt, nem eredeti vezetőedzőjével zárta a gárda, hanem ideiglenes trénerként a romániai magyar Kádár Zoltánnal a kispadon (ő 1996 óta él Svájcban, még aktív játékosként szerződött az FC Schaffhausenhez, az elmúlt 20 évet pedig edzőként dolgozta végig).

Az új bajnokság FC Basel elleni július 25-i nyitómeccsén is alig lézengett néhány, körülbelül háromezer „kocadrukker” a Letzigrund lelátóin, a hazai kemény mag szektorai üresen maradtak: a fanatikusok a személyre szóló jegyek, illetve a kötelező regisztráció ellen tiltakoztak, a stadionon kívülről biztatták kedvenceiket.

 

Újabb gyökeres átalakulás

Az új szezonnak az elmúlt években szinte megszokott módon új vezetőedzővel vágott neki a klub, az olasz származású Giorgio Contini a jelenlegi célok eléréséhez (ütőképes csapat formálása, stabil középmezőnybeli szereplés) ideális lehet: a 47 éves tréner a St. Gallennél kezdett edzősködni, a legutóbbi három szezonban pedig a Lausanne-Sport kispadján ült, melyet 2020-ban feljuttatott az élvonalba, majd bent is tartotta az együttest, májusban a hatodik helyen zárta az előző idényt az újonccsapattal (gárdájának nagy erőssége volt az egykori FTC-légiós Stjepan Kukuruzovic). Contini játékosként csatárposzton szerepelt, a zürichi Young Fellows Juventusnál kezdett futballozni, 2000-ben svájci bajnoki címet nyert a St. Gallennel, 2005-ös visszavonulását követően pedig azonnal edzőködni kezdett. Segítője a Grasshoppernél egy igazi helyi klasszis, a korábbi 51-szeres válogatott Ricardo Cabanas, aki amellett, hogy zürichi születésű, szinte a teljes pályafutását a Szöcskéknél játszotta végig.

 


(X) Vegyél részt az ingyenes nyerő széria tippjátékban! Válaszolj helyesen naponta az olimpiával feltett kérdésekre és nyerj ingyenes pörgetéseket és ingyenes fogadásokat!


 

Bőven akadnak a keretben saját nevelésű, illetve egyenesen Zürichben született játékosok, mint például a középhátvéd Allan Arigoni, a középpályás Giotto Giuseppe Morandi, és a svájci utánpótlás-válogatott Petar Pusic, a trió tagjai egyaránt 22 esztendősek. Nagyobb rutinnal bír a csapathoz hat év után visszatért koszovói albán Imran Bunjaku, aki ifjúkorában nem fér be az első csapatba, így az elmúlt hat évet a másodosztályú FC Schaffhausen színeiben focizta végig, középpályásként közel 150 meccsnyi tapasztalatot gyűjtve.

Nála jóval komolyabb erősítés az együttes számára a nagy visszatérő Amir Abrashi, a 31 esztendős régi-új csapatkapitányt 2015-ben, ereje teljében igazolta le az SC Freiburg, mely most ingyen engedte haza a Grasshopperhez – a felnőttként az albán válogatottat választott Abrashi, aki 2011-ben még svájci színekben focizott az U21-es Eb-döntőn és nyert ezüstérmet Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Pajtim Kasami oldalán, 99 meccset játszott a német együttesben. Szintén Németországból érkezett, és felbecsülhetetlen rutint hozott magával az osztrák középhátvéd Georg Margreitter, akit több új játékostársához hasonlóan egyszer szerződtetett a Wolverhampton: kilenc éve 2,5 millió eurót fizettek érte a bécsi Austriának, játéklehetőséget azonban alig-alig kapott, három évvel később pedig a nagy játékjog-zsonglőr Farkasok ingyen elengedték őt.

 

A nagy visszatérő Amir Abrashi hat év után húzott újra kék mezt (forrás: Grasshopper Club Zürich)

Az örök „Végy egy jó kapust!” alapszabály jegyében a Grasshopper új hálóőrrel izzít a most kezdődött idényben: André Moreirát láthattuk védeni Budapesten a 2014-es U19-es Európa-bajnokságon Portugália színeiben, a tornáról ezüstéremmel a nyakában tért haza. Azt követően igazolta le a nagy tehetségnek tartott kapust az Atlético Madrid, melynek egészen 2019-ig tartozott a kötelékébe, de az első csapatban nem kapott bizonyítási lehetőséget. A most 25 éves Moreira az utóbbi két szezonban a portugál élvonalbeli Belenenses kapuját védte, második szezonjára azonban kiszorította őt a csapatból a jóval rutinosabb orosz Sztanyiszlav Kricsjuk.

 

André Moreira a Szusza Ferenc stadionban nem igazán tudott örülni frissen szerzett korosztályos Eb-ezüstjének 2014-ben (forrás: uefa.com)

Visszatérve a középpályára, Abrashi és Bunjaku mellett két további új igazolástól várnak sokat az egyesületnél ebben a csapatrészben, egyikük pedig már az első meccsén remek játékkal tette le a névjegyét. A Wolverhampton ingyen engedte át a svájciaknak a szlovák Christián Herc játékjogát, holott a Nyitrán nevelkedett 22 esztendős középpályás az előző két idényben kölcsönjátékosként már bizonyította kiváló képességeit a felnőttek között: a 2019–2020-as idényben a dunaszerdahelyi DAC-ot erősítette, az előző szezonban pedig a cseh élvonalbeli Karvinát. Mindkét állomáshelyén alapemberként számoltak Herccel, bizonyára Zürichben sem lesz ez másként. Az első fordulót vele ellentétben kihagyta, később azonban beverekedheti magát a kezdőbe a 25 éves japán Kavabe Hajao: a Sanfrecce Hiroshimánál nevelkedett belső középpályás közel 200 meccset játszott a japán élvonalban, 15 gólt ért el, idén márciusban Dél-Korea ellen debütált a válogatottban, júniusban pedig a Tádzsikisztán elleni vb-selejtezőn első gólját is megszerezte a nemzeti csapatban. Kavabe nyomás alatt is pontosan passzol, indításaiból rendre veszélyes támadások alakulnak ki, a stabilitás záloga lehet a GCZ játékrendjének közepén. A japán futballista hirosimaiként negyedik generációs atombomba-túlélő, dédnagymamája a városban volt, amikor az amerikai bomba felrobbant 1945-ben – Kavabe minden év augusztus 6-án imával emlékezik meg a tragédiáról.

 

Kavabe Hajao stabilitást adhat a Szöcskék középpályájának (forrás: sport.ch)

Minden csapatrészt érintettünk a fentiekben, kivéve a támadósort, ódzkodásunk pedig nem véletlen… A másodosztályú bajnokcsapatban a házi gólkirályi címet 11 találattal a Wolves-kötődésű brazil csatár, Léo Bonatini szerezte meg, tíz góljával szorosan követte őt a koszovói származású Shkelqim Demhasaj, az ő tudásszintjük azonban az élvonalra nem elegendő, ezért érkezett hát a Wolverhamptontól kölcsönbe a csapathoz az ifjú ecuadori Leonardo Campana. A 21 éves centert láthattuk játszani a Copa Américán, gólt azonban nem szerzett a tornán, és nagy kérdés, hogy alakul a fejlődése az előttünk álló idényben. Campana az előző szezont a portugál farmklub Famalicaónál töltötte, ahol viszonylag kevés játéklehetőséget kapott, áprilisban viszont két góljával ő is hozzájárult a gárda élvonalban maradásához.

 

A középcsatár Leonardo Campana új mezével pózol (forrás: Grasshopper Club Zürich)

Biztató kezdet az első fordulóban

Contini mester a megújulás jegyében új taktikával és hét újonccal küldte pályára együttesét a Letzigrundon az FC Basel elleni nyitómérkőzésen: három belső védő mellett két szárnyvédő kapott helyett, a bal szélen a rutinos koszovói albán Ermir Lenjani, a jobb oldalon természetesen Bolla száguldozott. A magyar bekk rögtön az első félidő elején felért egy támadással az ellenfél kapuja elé, egy az egyben átjátszotta a Basel balbekkjét, Raoul Petrettát, lövése azonban célt tévesztett. Bolla második lövésével, pontosabban emelésével már kapuba talált Pusic gyönyörű kiugratását követően az első játékrész hajrájában, ám a bíró les miatt (jogosan) érvénytelenítette a gólt.

 


A második félidő elején Campana szerencsétlen öngólját követően tovább támadott a GCZ, a papíron erősebb FC Basel a játék képét tekintve szinte az egész meccsen alárendelt szerepbe kényszerült, ami igazán biztató a szezon további alakulására nézve. A Szöcskék rohamaiba Bolla lelkesen szállt be, fantasztikus beadásából Herc csaknem kiegyenlített. A 70. percben aztán az első élvonalbeli meccsét játszó ifjú védő, a szintén Wolves-kölcsönjátékos Toti rövidzárlata, pillanatnyi kihagyása meghozta a második vendéggólt; Pusic nem sokkal később a kapufát találta el, közel volt tehát a szépítés, amely azonban végül nem jött össze a formálódó csapatnak. Bolla a 77. percig volt a pályán, akkor küldte be a helyére Contini a Grasshopper saját nevelésű, korábbi svájci utánpótlás-válogatott játékosát, Nikola Gyorgyevet – ő öt évvel ezelőtt, 2016 nyarán szülei hazáját választotta, és (most már új nevén) Észak-Macedóniát képviseli a felnőttek között válogatott szinten. Az előző két idény alapembere, az augusztusban 24. születésnapját ünneplő Gyorgyev lehet Bolla riválisa a csapat jobb szélén attól függően, hogy Contini négy-, vagy ötvédős rendszerben játszatja-e csapatát.

Akárhogy is, ha ezek a futballisták hozzáértő szakmai irányítással hétről hétre elvégzik a megfelelő edzésmunkát, és az újonnan szerződtetett tehetségek fokozatos be- és felépülésével kialakítják saját játékukat, Bollával együtt érdemes lesz figyelemmel követni szereplésüket a svájci Super League-ben, ahol nagyszerű eredményeket érhetnek el.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást