Bruno Fernandes, az Old Trafford új királya

Eric után Bruno? Ahhoz persze, hogy a legendás Cantona nyomába eredjen, mielőbb trófeákat kell nyernie, de a 26 éves portugál jó úton halad afelé, hogy az Old Trafford egy másik uralkodójaként gondoljanak majd vissza rá. Íme, a Manchester United góllövője, előkészítője, karmestere, vezére – egy személyben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az a gól! Már eleve, ahogy 30 méterre az Everton kapujától elrúgott a neki passzolt labda mellett, közönyösen, pimaszul, a grundok szellemét megidézve, hogy hadd guruljon tovább Aaron Wan-Bissaka elé. A United jobbhátvédje persze egyből visszanyomta neki, jól tudván, nálánál jobb helyen úgysem lehet. Bruno Fernandes meg igazított rajta kettőt, majd még egyet, és szinte helyből, végtelenül lezser mozdulattal, a labdát mégis tökéletes technikával és erővel megrúgva felvarrta azt a léc alá. A hiába nyújtózkodó Robin Olsennek esélye sem volt. A portugál meg bocsánatos pökhendiséggel, mintha az ilyen csodagól mindennapos volna – bár esetében valóban teljesen természetes –, hátrafelé lépegetve, jobbra-balra kimosolyogva, ultralazán jelezte, „Na, gyerekek, utánam csinálja ezt valaki?”

A rossz hír a Manchester United híveinek, hogy a csapatból nem nagyon fogja tudni senki – talán csak Marcus Rashford és Paul Pogba lenne képes rá –, a jó viszont az, hogy egy ekkora szuperklasszisa legalább van a Unitednek.

A többségnek ugye egy sem szokott jutni. Nem sokon múlt pedig, hogy Bruno Fernandes Manchester helyett az angol fővárosba, annak is az északi szegletébe, a White Hart Lane-re költözzön. 2019 nyarán, friss BL-döntősként, de épp a finálé okozta kudarcélményből kikecmeregni próbálva (no meg szándéka szerint az azt megelőző bajnoki félév gyengélkedéseit hátrahagyva) Mauricio Pochettino a Tottenham teljes tatarozását igyekezett beindítani.

Az új Spursnek (amelyik Philippe Coutinho és Paulo Dybala leigazolásával is kacérkodott, és bizony egyik transzfer sem sokon múlt) az egyik pillére lett volna a Sportingot elhagyni óhajtó Fernandes. Hiába azonban a labdarúgói vágy, ez Frederico Varandas elnököt nem hatotta meg.

„Egy konkrét ajánlat érkezett” – mondta azon a nyáron, a Spurs 45 plusz 20 millió eurót feltüntető telefaxára hivatkozva. Ám mert az angolok a portugál elnök szerint az extra 20 millió kifizetését PL- és BL-győzelemhez szabták feltételül, a lisszaboniak nem kértek az üzletből. Fél évvel később, amikor a United 55 plusz 25 milliós ajánlattal köszönt be, már kötélnek álltak.

Nem csoda persze, hogy Fernandes tetemes összeget kóstált: utolsó másfél lisszaboni szezonjában 47 góllal és 32 gólpasszal jelentkezett – amire senki nem számított, hogy ezeket a hihetetlennek tetsző számokat Angliában is reprodukálja. Pedig úgy áll most a helyzet, hogy 57 manchesteri fellépésén 31 gólt szerzett maga, kereken 20-at előkészített, azaz majdhogynem minden meccsen betalál vagy ad egy gólpasszt. Ha csak a Premier League-et vesszük, túlszárnyalja az 1/1-es átlagot. 38 bajnokin 39 pontot gyűjtött a képzeletbeli kanadai táblázaton. Alighanem ebből is fakad, hogy tavaly február 1-i PL-debütálása óta csak a Manchester City szerzett több pontot a Unitednél.

 


Az Unibet oddsai alapján a Manchester United (4,50) a legesélyesebb az idei Európa-liga-győzelemre! Vajon megnyeri első trófeáját a vörös ördögökkel Ole Gunnar Solskjaer? Kattints ide a legjobb fogadási kínálatokért! 


 

Fernandes pedig minden képzeletet felülmúlóan játszik,

és még akkor is szerez egy látványos kapásgólt, amikor éppen rosszabb meccset játszik, mint volt a West Bromwich elleni. Azért persze figyelembe kéne venni, a portugál sem gép, még ha úgy is tűnik néha: a bemutatkozása óta eltelt egy évben egyetlen bajnokin nem kezdett, a West Ham ellen, de miután beállt a London Stadiumban, egy félidő alatt teremtett nyolc helyzetet és adott egy gólpasszt, a Unitedek csatájából így az északiak jöttek ki jobban, Ole Gunnar Solskjaer meg azóta sem ülteti a kispadra. „Huszonhat éves vagyok, hogy lehetnék fáradt? – kérdezett vissza a minap az állandó szerepeltetése miatt aggódok megkönnyebbülésére. – Ha most fáradt lennék, harminc-harminckét évesen abba kellene hagynom a futballt.” Az is kell ehhez persze, hogy nagyon is odafigyeljen a pihenésre, Fernandes márpedig minden ebéd után szundikál másfél órát. Bár az inkább rendes mélyalvás.

 


A játékosról közölt korábbi cikkünk ide kattintva érhető el.


 

Szezonbeli 19 találatával naná, hogy házi gólkirály Manchesterben. 14-et vágott a Premier League-ben, s hogy azok többsége mennyire értékes találat: a 14 gólja 13 pontot ért csapatának.

A Unitedben övé a legtöbb lövés (81), a legtöbb kialakított helyzet (68), a tizenhatoson belülre bepasszolt labda és a legtöbb sikeres átadás a támadóharmadban, bár ezek a vezető szerepek aligha keltenek bárkiben is meglepetést.

A Premier League is elismerte nagyszerűségét: 2020-ban négyszer választották meg a hónap játékosának, az első futballista lett a sorozat történetében, aki egyetlen naptári évben négyszer érdemelte ki a hónap embere címet.

Elég sokat elárul erről a bizonyos első évről és a Unitedre gyakorolt hatásáról, hogy a klubvezetés már egy ideje igyekszik meghosszabbítani a szerződését, ami amúgy 2025-ben jár csak le, ráadásul úgy, hogy még egy év opciója is van az MU-nak. De biztos, ami biztos. Végtére is, nem találni minden bokorban olyan spílert, aki a tucatcsapatot szinte egy személyben élgárdává varázsolja. Az új kontraktus meglobogtatásával nem csak saját pozícióját próbálja a United erősíteni, Fernandes szolgálatát is igyekszik elismerni. A briliáns középpályás heti 100 ezer fontot (40 millió forintot) keres csak ugyanis az Old Traffordon, ami ugyan a duplája lisszaboni bérének, a fasorban sincs David De Gea 375 ezer fontos fizetéséhez. És ha zongorázni lehetne a különbséget aközött, mennyit tett hozzá az egyik, illetve a másik az elmúlt évben klubja eredményességéhez…

 


„Nem hiszem, hogy bárki a világon, legyen bár övé a legkiválóbb játékosmegfigyelői rendszer, gondolta volna, hogy ekkora hatással lesz a Unitedre” – mondta Fernandesről egy klubalkalmazott a The Athleticnek. Bár ami a manchesterieket illeti, alaposan megfigyelték kiválasztottjukat, egyetlen kétely vetődött csak fel: vajon a labda megtartásában is elég jó-e. Kiderült, abban sem rossz. De hogy tavaly februártól vörösben ijesztgesse az ellenfeleket, ahhoz bizony egy kútba esett szerződéstervezet is kellett. 2019–2020 telén végtére is Erling Haaland volt a Manchester United első számú kiszemeltje. Azután, hogy decemberben Solskjaer és az elnökhelyettes-vezérigazgató, Ed Woodward meglátogatták a norvégot Salzburgban, bár a legjobbakat remélték, csalódottan tértek haza. Amit sejtettek, bekövetkezett: az akkor 19 éves csodagyerek utóbb a Borussia Dortmundot választotta, így maradt viszont bankó a portugál begyűjtésére. A Haaland-fiaskó után hamar Solskjaer és Woodward abban maradtak, a nyári terveket már a télen megvalósítva egy támadó középpályás megszerzésére fektetik a hangsúlyt. Így esett a választás a Sporting remekére. Azaz ha jön Haaland, nincs Fernandes – de vajon akkor is elindul a Solskjaer-csapat addig rendre beragadó szekere?

Solskjaer és pályaedzője, Mike Phelan 2020. január 4-én repült el egy magángéppel Lisszabonba, a Porto ellen készülő Sportingból egyetlen játékost lesett az árgus szempár. Megfigyelték Fernandes bemelegítését, testbeszédét, a társakkal szembeni interakcióit, Solskjaer pedig megbizonyosodott afelől, a csapattársakkal és a játékvezetővel is perlekedő, kiváló rúgótechnikájú portugál vezér- és győztes típus. Nehezen is viselte a 2-1-es vereséget, az abból fakadó frusztráció inkább imponált a norvégnak, semmint elrettentette.

„Ha a Manchester United öltözőjében túl akarsz élni, kell az önmagadba vetett hit, hogy fel tudd dolgozni a sokfelől érkező üzeneteket. A győztes mentalitást akarom látni” – így Solskjaer. Nem kellett benne csalódnia. Egy igazi vezérre lelt. Mert nem csak hogy elboldogul Fernandes az öltözőben, hangadó is. A pályán szintén az. Olykor mindez odáig fajul, hogy összevész Victor Lindelöf-vel és Nemanja Maticcsal, de ha korhol is, a csapat érdekében teszi. Ha úgy érzi, a társak nem elég nagy erőbedobással vetik bele magukat a küzdelembe, szemrebbenés nélkül odacsap. Utál ugyanis kikapni. Egész egyszerűen rühelli a vereséget. Olyankor egy ideig nem is ajánlatos hozzászólni.

 


Az Unibet oddsai alapján Bruno Fernandes (2,50) pályázik a legnagyobb eséllyel az idei szezon legjobb Premier League-játékosa díjra – ezzel az elmúlt tíz évben ő lenne az első Manchester United-futballista, aki megkapja ezt az elismerést. Az oddsok szerint Ilkay Gündögan (4,50) és Jack Grealish (9,00) lehet a portugál legnagyobb kihívója. Kattints ide még több Premier League-piacért!


 

Arról, hogy Fernandesnél mennyire csak a futball (no meg a család) van a fókuszban, mindjárt az aláírás napján meggyőződhetett Solskjaer. Az orvosi vizsgálat és a szerződés szignózása után közvetlen nem szokás edzeni, Bruno azonban nem teketóriázott, tréningre jelentkezett, persze épp ez a hozzáállás nyomatékosította Solskjaerban, érdemes hamar bevetni az új igazolást. Két nappal később a Wolves ellen már pályán volt. Azóta mindig.

És nem csak a teherbírása bámulatos, játéka szintén.

Hogy állandóan keresi a progresszív passz (az olyan labda, amelyik az ellenfél térfelén legalább tíz métert megtesz előre) lehetőségét, bátor, inspiráló a játékmodora, amúgy is igyekszik minden körülötte lévőt jobb teljesítményre ösztönözni.

Elérni, hogy a jelenlegi United is nyomot hagyjon a klub történetében. Úgy fest, neki sikerülni fog.


Képek: TheUnitedDevils, Goal.com 

 

Írj hozzászólást