Celtic FC – Ferencvárosi TC: az intenzitás hiánya

A Ferencvárosi TC nagyon fontos találkozót játszott és bukott el Skóciában, a Celtic FC ellen. Dibusz Dénesék tőlük szokatlan módon fásultnak és rendezetlennek tűntek, főként a második félidőben, amikor a skót sztárcsapat gyakorlatilag átszáguldott a magyar bajnokcsapaton. Az intenzitás hiánya nagyban befolyásolta a ferencvárosi eredménytelenség kérdését, ez az elemzés is erre a témára összpontosít.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az átlagos szurkoló egy-egy elvesztett mérkőzés után szereti az egyszerűen megfogható okokra visszavezetni szeretett csapatának gyengeségeit. Ilyenkor jön elő az akarat hiányának vagy éppen a küzdeni tudás alacsony szintjének emlegetése. Bár ez az értelmezés felületes és részletszegény, a szurkolónak néha mégis igaza van, csak nem éppen úgy, ahogy azt a szurkoló hiszi és gondolja.

A Fradi glasgow-i vendégjátéka alkalmával azért szenvedett sima vereséget a Celtictől, mivel a nemzetközi szinten elengedhetetlen magas szintű intenzitás a csapat egészét tekintve hiányzott mind fizikális, mind mentális értelemben.

Az intenzitás fogalmának sportbéli értelmezése fontos kiindulópont, hiszen én nemcsak a fizikai síkban betöltött szerepéről értekezek, hanem a mentális térben lejátszódó hatásokról is teszek említést. Úgy van ugyanis a futball világában, hogy bár a játékot követő szemtanú úgy gondolhatja, hogy a játék alapvetően egy fizikális tevékenység, ez teljes mértékben téves gondolatmenet. A futball mentális tevékenység, amely ráadásul nem választható le a tulajdonképpeni fizikális teljesítmény értékeléséről.

Ez könnyedebben úgy is megfogalmazható, hogy minden mozdulat, amelyet egy futballista bemutat (labdával vagy labda nélkül), az egy olyan kooperáció, amelyben a testiség és a szellemiség együttesen jelen van ugyanabban a pillanatban, ugyanazon folyamat részeként.

Ebből kifolyólag tehát, ha egy csapat intenzíven szeretne játszani, vagyis az intenzitásával akarja legyőzni ellenfeleit, akkor nem elég fizikálisan rendben lennie, a mentális állapota is megfelelő szinten kell, hogy legyen.

És itt van a nagy bökkenő: a mentális felkészültséghez a futballtudás, a taktikai értelemben vett kvalitás, illetve az egyéni döntések minőségének vizsgálata pont ugyanúgy hozzátartozik, mint az akaraterő, motivációs szint, vagy éppen a klubszeretet.

A nemzetközi szinten teljesítő Ferencváros azért tud már évek óta sikeresen szerepelni nagy meccseken is akár, mert nemcsak fizikális paraméterekben tudják felvenni a versenyt nemzetközi riválisaikkal, hanem már mentálisan sem jelent teljességgel kibírhatatlan akadálynak egy Európa Liga vagy éppen Bajnokok Ligája találkozó. Ez abból adódik, hogy korábban Szerhij Rebrov, mostanra Peter Stöger is képes volt eltűntetni a taktikai felkészültségből adódó különbségeket, aminek köszönhetően a játékosok mentális állapota is feljavult. Ennek okán a Fradi játékosai képesek voltak keményen, önbizalommal telve, védekezésben és támadásban is magabiztosan futballozni. Hiszen a terv adva volt, a megvalósítására képesnek tartották magukat, ennek szellemében pedig bátran tudtak nekikezdeni a tényleges játékba.

Na, most ez a magabiztosság teljes mértékben hiányzott a magyar csapat játékosaiból. Ennek a legkézenfekvőbb jele az intenzitás elmaradásában keresendő. Az, hogy ez minek köszönhető, valószínű csak a csapat játékosai, illetve Peter Stöger tudna csak választ adni. Én csak a taktikai értelemben vett tüneteket, az intenzitás hiányából adódó futballteoretikai hiányosságokat tudom csak megemlíteni és ebben a cikkben ezt is meg is teszem.

 

AZ ALAPHELYZET

A mérkőzés kezdetén már tisztán látszott, hogy a Celtic FC számára a helyzet egyértelmű: helyzeteket kell kidolgozni a mélyen védekező Fradi ellen, illetve a támadásszervezés közben fel kell készülni a magyar kontrákra is. Ezeknek a folyamatoknak a kezeléséhez két pontban kellett a skótoknak sikeresnek lenniük: egyrészt a kevés elérhető terület kihasználásával, a ferencvárosi vonalak között kellett a szabad embert megtalálniuk, másrészt pedig a visszatámadás során agresszíven, a labdához képest mindig közel helyezkedve kellett játszaniuk.

 

HELYEZKEDÉS A KOCKÁKBAN

Ez a két említett pont a futball szétbonthatatlanságából adódóan összefügg: ahhoz, hogy rendezetten tudjanak a skótok visszatámadni, a támadásban sikeresen és rendezetten kellett viselkedniük. Xavi Hernandez, az FC Barcelona klubikonja nemrég tartott egy minielőadást arra vonatkozóan, hogy ő miként képzeli el saját csapatának, a katari Al Sadd csapatának a játékát. Ebben a videóban Xavi az előadás elején kitekint a felállt védelem elleni játék részleteire. Itt jegyzi meg, hogy számára a legfontosabb az ellenfél által megalkotott „négyzetek” vagy „kockák” közötti hatékony játék.

A Ferencváros ellen a Celtic csapata ezekben a kockákban tudott magas szinten teljesíteni, hiszen az ott tartózkodó játékosokat sikerült sokszor labdával megtalálni és abból helyzeteket kialakítani.

A helyzetkialakítás folyamata is érdekesen alakult, hiszen a kockák között helyezkedő Celtic játékosokra az első félidőben jól tudott kilépni a ferencvárosi védelem, ezért a szélekre terelődött a játék. A széleken megbontott magyar csapat a beadásra felkészülve betömörült a kapuja elé, megnyitva a területet a második hullámban érkező Celtic játékosoknak. Ebből adódóan a mérkőzés elején a legtöbb helyzet átlövéses szituációk után alakultak ki.

Pedig már az első félidőben is lehetett látni, hogy a Celtic tudatosan próbálja az átellenes irányból bemozduló témadókat megjátszani a Fradi belső és szélső védői között kialakult területekben. Ez a második félidőre már orditó helyzetekben bontakozott ki, amikorra már a Fradi képtelen volt tartani és kontroll alá helyezni a kockákban játszó labdarúgókat.

 

 


(X) Fogadj 20-as oddson a Ferencváros – MTK mérkőzés három kimenetelére (FTC nyer, döntetlen, MTK nyer)! Kattints ide a részletekért!


 

SZÉTESÉS

Mivel a Celticnek sikerült ebben a színtiszta helyzetben – amikor a felállt védelem feltörése és az ellenfél kontráinak megállítása a cél – hatékonyan futballozni, a ferencvárosi intenzitás folyamatosan csökkent. A Celtic képes volt megbontani a mélyen védekező magyar bajnokcsapatot, ráadásul alig adott esélyt egy-egy kontratámadás kibontakozására. Kijelenhetjük, a Celtic abszolút lefocizta a pályáról Stöger játékosait.

 

 

A meccs végére egyre nagyobb nyomás helyeződött minden Fradi játékosra, egyre többet hibáztak a labdarúgók, ráadásul a vezetés megszerzése után a glasgowi játék minősége továbbra is felfelé, míg a Ferencvárosé folyamatosan lefelé tendált.

Ebben a helyzetben a Fradi, ettől a csapattól teljesen idegen módon, totálisan szétesett, elemi hibák tömkelegét mutatták be a játélkosok, amelynek majdnem kiütés lett a vége. És itt jön képbe az intenzitás kérdése. A Ferencváros összezuhanása úgy jelentkezett, hogy az addig az erőviszonyokat kiegyenlítő magas fokú intenzitás nem volt felfedezhető sem egyéni sem csapatszinten. Lehet ezt fogni az alacsony (vagy éppen túl magas) motiváltsági szintre, az eredménykényszerre, de lehet, hogy ezen a meccsen a stögeri taktika, azaz a mély védekezésből kiinduló kontrák egész egyszerűen nem volt jól kitalálva és végrehajtva. Ha pedig egy Fradi szintű labdarúgó nem tudja feladatát végrehajtani, a végrehajtás sikerességéből erőt merítve magabiztosan futballozni, akkor hitehagyottnak, lomhának, lassú gondolkodásúnak, és összességében gyenge minőségű labdarúgónak is tűnhet. Sajnos, most majdnem minden Fradista annak tűnt.

 

 

 

Ki szerez gólt a Ferencváros – MTK mérkőzésen?

1,74 – Ryan Mmae 

1,78 – Myrto Uzuni 

1,82 – Franck Boli

1,87 – Tokmac Nguen 

3,75 – Bojan Miovski


Kattints ide és fogadj világbajnoki selejtezőkre az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!

Írj hozzászólást