Ciprus és Írország után irány az Eb! – 7 pontban a magyar válogatott felkészüléséről

Az Európa-bajnokságra készülve először Ciprus, majd Írország válogatottja ellen láthattuk játszani a magyar nemzeti együttest. A két mérkőzésnek bár különböző céljai voltak a szövetségi kapitány részéről, a látottak fontos információmorzsákkal szolgálhatnak a nemzeti együttes teljesítményét illetően a közelgő kontinenstornán. Ebben a cikkben hét pontban szedtük össze a két mérkőzés tanulságait.


(X) MAGYAR-PORTUGÁL: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy portugál sikerre!


 

1. Varga Kevin, a dinamikus szárnyvédő

Varga Kevin – a San Marino elleni idegenbeli találkozóhoz hasonlóan – a Ciprus elleni felkészülési mérkőzésen is bal oldali szárnyvédőként kezdett és játszott végig a magyar csapatban. 

Teljesítménye kiemelkedőre sikerült, a magyar csapat egyik legdinamikusabb, legmegbízhatóbb, és összességében egyik legjobb játékosának bizonyult a szigetországiak ellen.

A mérkőzés folyamán végig érezhető volt, hogy Varga labdabiztonsága, dinamikus jelenléte, illetve a labdatartásban mutatott modern hozzáállása a magyar csapat játékára jó hatással volt. A magyar gól előtti szituációban éppen Varga volt a mélységből beinduló játékos, gólpassza győzelemhez segítette a nemzeti együttest. A gólpasszon kívül több kényszerítővel és támadó szellemű labdavezetéseivel tűnt ki, illetve az ellenfél védekező harmadában el- és feltűnéseivel is felhívta magára a figyelmet.

Bár a magyarok második felkészülési találkozóján, Írország elleni találkozón csak egy rövid ideig játszott ebben a pozícióban, azon a mérkőzésen is biztató teljesítménnyel rukkolt elő. A kevesebb területet engedélyező ír csapat feltörésében akár fontosabb szerep is juthatott volna Vargának, ha több idő áll rendelkezésére a bal oldalon.

A török Kasimpasa színeiben a találkozók többségében szélsőként futballozó Varga játéka újból felhívta a figyelmet a magyar válogatott egyik égető problémájára, vagyis a baloldali szárnyvédő hiányára. Erre a posztra Marco Rossi szövetségi kapitánynak ugyanis nincsen tökéletes megoldása: Korhut Mihály a másodosztályban focizik jelenleg, Hangya Szilveszter sérült, Holender Filip pedig hasonló cipőben jár, mint Varga Kevin, azaz általában nem ezen a poszton játszik klubjában.

Ebből a szempontból is érdekes volt látni a korábbi debreceni kedvenc kiváló teljesítményét. Lehet-e Varga Kevin a megoldás a baloldali szárnyvédő hiányposztjára? A véleményem szerint igen.

 


 

2. Kapcsolati rendszerek, játékoskapcsolatok

A futball komplex rendszeri mivoltából adódóan egy csapat összetétele sokkal bonyolultabb dolog, mintsem az egyénileg legjobb játékosok egy csapatba helyezése. A magyar válogatott összetételét vizsgálva Marco Rossi szövetségi kapitány feljegyezhetett működő és kevésbé működő játékoskapcsolatokat.

A ciprusi találkozó hatvanadik percéig Lang Ádám, Botka Endre és Lovrencsics Gergő egymás mellett játszott, gyakran terelődött feléjük a játék, azonban összműködésük nem volt igazán sikeres.

A magyar védelem jobb oldalán sok volt az elvesztett labda, technikai hibákat és együttműködési zavarokat is megfigyelhettünk.

Az InStat adatai alapján Botka és Lovrencsics átlagon alul teljesítettek azokban a mutatókban, amelyek a passzpontosságot, illetve az elvesztett labdák számait mutatják. Itt jegyzendő meg, hogy az Európa-bajnoki színvonalhoz képest szerény képességű ciprusi csapat letámadása Szalai Attila oldalával ellentétesen, Botka és Lovrencsics oldalára összpontosult, presszingjük elindítása a mi védelmünk jobb oldalán történt. Ez is megnehezíthette Botka és Lovrencsics dolgát, azonban ez a taktikai hozzáállás a ciprusiaktól mindenképpen jelzésértékű lehet Marco Rossi szövetségi kapitánynak, nemcsak az Európa-bajnokság tekintetében, hanem akár azon túl is.

 


Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kiesésével megüresedett egy biztosnak mondható hely a csapat középpályáján, ezért a két felkészülési találkozón különös figyelem övezte a magyar válogatott középpályájának összetételét.

A ciprusiak ellen Sigér Dávid, Kleinheisler László, illetve Schäfer András kezdett. Ez az említett három játékos tudomásom szerint soha, semmilyen szinten nem szerepelt még együtt és ez gyakran meg is látszódott. Sigér helyezkedéséről és gyakori hibáiról már korábban írtam, akkor a Ferencvárosi TC–Dinamo Kijev Bajnokok Ligája mérkőzés kapcsán, de most újra bebizonyosodott, hogy a labda progressziója sokkal nehezebb Sigérrel, mint Nagy Ádámmal. Ezen túl azt is fel lehetett jegyezni, hogy Kleinheisler játéka kevésbé működik Sigérrel, mint Nagy Ádámmal. Ez abból a szempontból is kulcsfontosságú megállapítás, mivel Kleinheisler játéka a labda visszaszerzésében, az esetleges kontrák elindításában és befejezésében kiemelkedő lehet a közelgő kontinensviadalon.

Ebből nem feltétlenül következik az, hogy Sigér játéka haszontalan lenne, hiszen bizonyos játékfeladatokban (visszatámadás, egy az egy elleni védőmunka, ún. „második” labdák felszedése) kifejezetten értékes futballista.

Azt gondolom, hogy Sigér párban valakivel, egy duplaszűrős felállás egyik szűrőjeként alkalmasabb arra, hogy a válogatott labdás feladatait végrehajtsa; azonban egyedüli szűrőként, vagy egy sorral feljebb, közelebb az ellenfél kapujához nehezebb a helyzete.

 


 

3. Schäfer András kiemelkedő teljesítményei

A dunaszerdahelyi DAC középpályása eddig csupán epizódszerepekben kapott lehetőséget Marco Rossi szövetségi kapitánytól, a Ciprus elleni találkozón volt először a kezdőcsapat tagja. A korábbi MTK-játékos meghálálta a bizalmat, hiszen labdabiztosan, sokszor kreatív megoldásokkal, illetve folyamatosan az ellenfél beavatkozási távolságain kívül helyezkedett, ami miatt állandóan megjátszható volt.

A különbség a nemzetközi szintű futballista, illetve a nemzetközi szintet még el nem érő, de tehetséges futballista között a folyamatosan jó teljesítmény meglétében keresendő. Vagyis: képes-e a tehetség egymás után, folyamatosan jól teljesíteni – ellenféltől, szituációtól, illetve a mindörökké változó környezeti hatásoktól függetlenül. Ez a kérdés járt a fejemben akkor, amikor az írek elleni találkozón követtem Schäfer mozgásait, beindulásait, labdabirtoklásban mutatott viselkedésformáit.

Véleményem szerint Schäfer mostanra nemzetközi szintű labdarúgóvá érett, képességei alapján egyértelműen válogatott szintű, a jelenlegi magyar válogatottban pedig számomra kihagyhatatlan labdarúgó.

A magyar futball felé az egyik legtöbbször megfogalmazott kritika a játékosság hiányában keresendő. A szurkolók és a szakmabeliek egyaránt azon az állásponton vannak, hogy kevés a labdával ügyes, összjátékra alkalmas, labdával az ellenfelet át- és kijátszani, átverni, vagy kicselezni képes labdarúgó. Schäfer András ennek a kritikának mond ellent és ez biztató jel a jövőre nézve.

Amint fentebb már említettem, a válogatott három tagú középpályáján egy hely kiadó. Most Schäfer tökéletes pillanatban játszott kiemelkedő szinten mind a két felkészülési találkozón, Marco Rossi számára ezzel is feladva a leckét. Fontos kiemelni, hogy az Európa-bajnokságon szembejövő ellenfelek ismeretében fontos lenne olyan játékosok szerepeltetése, akik nemcsak védekezni tudnak megfelelő szinten, hanem a labdakihozatalokban, esetleges támadásépítésekben is szerepet tudnának vállalni. Schäfer András bizonyította: ebbe a képbe beleillik.

Schäfer Andrással kapcsolatban angol nyelven jelent meg egy kiváló írás a First Time Finish hasábjain a tehetséges és egyébként remek „Twitter-follow”-nak is mondható magyar elemző és újságíró, Bocsák Bence tollából. A cikk ide kattintva olvasható.

 

 


(X) MAGYAR-PORTUGÁL: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy portugál sikerre!


 

4. Az egész év legjobb kettő perce

Szakmai szemszögből nézve egészen a hatvanas évekig kell visszamennünk a magyar futball lejtmenetének okait vizsgálva. Azóta csupán felvillanások voltak, egyre ritkábban jutottunk ki világversenyekre, ráadásul a magyar tradícióhoz, a Puskás-féle Aranycsapat játékstílusához mérten egyre gyengülő játékminőséggel párosítva mindezt.

Aztán ez a lejtmenet megállt. Dárdai Pál 2014-ben vette át a válogatott irányítását, azóta Bernd Storck és Marco Rossi vezetésével is stabilizálódott a csapat teljesítménye, ami az eredményekben látványosan, a mutatott játék minőségében viszont kevésbé látszott meg. Ez is megváltozott mostanra.

Mostanra kijelenthető, mindenféle túlzás vagy elfogultság nélkül, hogy a magyar csapat erősen limitált módon, de képes a magyar tradíció egyes elemeire támaszkodva labdatartásra épülő játékot játszani.

Az Európa-bajnokság előtti két felkészülési találkozón ugyan gyengébb képességű csapatok ellen, de a labda által dominálta ellenfeleit a Rossi-csapat, az ellenfél térfelére rendezkedett be és ott volt képes a labda cirkulációjának folyamatait fenntartani és esetlegesen helyzeteket is kialakítani.

Természetesen nem kell átesnünk a ló túloldalára sem, a reális képhez az is hozzátartozik, hogy a helyzetek kialakítása továbbra is nehéz feladat Kleinheislerék számára. Különösen igaz ez akkor, amikor ellenfeleink mélyebben felállt védelemmel fogadják a magyar támadásokat. A két meccsen csupán kilenc helyzetet tudtunk feljegyezni, a csapat xG mutatója pedig Ciprus ellen 1.34, Írország ellen pedig 1.04 volt.

Ugyanakkor a számok azt is mutatják, hogy az ellenfél térfelére már egyre többször képes eljutni a magyar csapat labdavesztés nélkül. Sőt! Az ellenfél térfelén való játékkal szoros összefüggésben mind a két találkozón az eddig megszokott számokhoz képest emelkedett mértékben voltak képesek Nagy Ádámék visszaszerezni a labdát az ellenfél térfelén. Régi igazság: egy szervezett és biztos labdacirkuláció nélkül lehetetlen szervezetten és biztonságosan védekezni. Ebben is fejlődött a magyar csapat.

Ezeknek a tételeknek a bizonyítása tökéletesen sikerült a ciprusi válogatott ellen, amikor Schäfer Andrásnak és társainak sikerült egy olyan két és fél percet produkálniuk, ami az egész év eddigi legjobb kettő percének bizonyult véleményem szerint.

 


 

5. Teljes elköteleződés és harci szellem

Egy nemzeti válogatott esetében a mentális és érzelmi felkészültség kérdése egyértelmű kellene, hogy legyen. Aki a hazája mezében lép pályára, alapvető elvárás, hogy teljes erőbedobással és fejben frissen próbálja megoldani feladatait. Ezek az attribútumok azonban nem tévesztendőek össze azzal a fajta motivációval, ami egy-egy feladat végrehajtására irányuló koncentrációval és a mindenáron való győzni akarásban fedezhető fel leginkább.

A magyar csapatról az Európa-bajnokság előtt minden bizonyossággal elmondható, hogy Marco Rossi tervei és a következő hetek feladatai irányába teljes elköteleződéssel, a magyar nemzeti érzelemtől vezérelt szurkolói sereg iránt pedig megkérdőjelezhetetlen harci szelemmel fejezte be felkészülését.

A magyar csapat ezen tulajdonsága – a csoportellenfelek minőségi előnyének ismeretében is – bizakodásra adhat okot.

 

6. Szalai Attila, a kiegyensúlyozott erő

A Fenerbahce ballábas belső védője az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő magyar labdarúgója. Csupán hónapokkal ezelőtt robbant be a köztudatba és a magyar válogatottba egyaránt, de azóta a teljesítménye önmagáért beszél.

A részben hazai rendezésű kontinenstorna előtti időszakhoz érve kijelenthető, hogy Szalai Attila játéka egyre komolyabb minőséget képvisel nemzetközi mércével mérve is.

A labdakihozatalokban ballábas játékosként eleve előnyt jelent csapatainak, azonban játékintelligenciája, okos felpasszai, illetve türelmes döntései még inkább kiemelik tehetségét. Írország ellen még arra is futotta az erejéből, hogy Szalai Ádám fejére varázsolja a labdát, a Mainz támadójának fejeséből majdnem gól született a remek előkészítés következményeként.

 

 

Szalai mind a két felkészülési találkozót végigjátszotta, a pontrúgásoknál kiemelt szerepet osztott rá Marco Rossi (mind támadásban mind védekezésben), és nem mellesleg az írek elleni mérkőzés utolsó perceiben még a csapatkapitányi karszalag is a karjára került. Előreláthatólag nagy nyomás lesz majd Szalain és a védő társain, de Willi Orbánnal egyetemben Szalai Attila is készen áll erre a kihívásra.

 

7. A védekezés stabil, kellenek a momentumok

A magyar válogatott elsőként a portugál válogatott ellen lép pályára, később Franciaország és Németország lesz az ellenfél.

Mind a három válogatott ellen a játék várhatóan a magyar térfélen fog folyni, az említett ellenfelek labdabirtokláson és a labda általi dominancián keresztül próbálják meg majd feltörni a magyar védelmet.

A ferencvárosi Bajnokok Ligája-szereplés alkalmával egy-egy magyar játékos már megtapasztalhatta, hogy milyen érzés az ellenfél miatt védekezésre kényszerülni. Nehéz elfelejteni például a ferencvárosiak Celtic Glasgow elleni idegenbeli mérkőzését, ahol a magyar csapatnak sikerült diadalmaskodnia annak ellenére, hogy a skót sztárcsapat szinte végig a saját kapuja elé szegezte a magyar bajnokot.

Az akkori mérkőzésen is az volt a kulcs, hogy Tokmac Nguen személyében volt egy olyan játékosa a Fradinak, aki képes volt veszélyes momentumokat, helyzeteket kialakítani, amik hatására a skótok sosem nyugodhattak teljesen meg a Fradi kontráit illetően. Ha pedig egy domináló csapatnak aggódnia kell egy esetleges ellencsapás miatt, a saját támadásaik éle is jelentősen tompulhat.

Ebből kifolyólag a magyar csapatnak az Eb-n muszáj lesz olyan játékelképzeléssel pályára lépnie, amely tartalmazza a lehetőségét e momentumok kialakulásának. Ez megtörténhet klasszikus kontratámadások, időszakonkénti ellenfél térfelén való játék, vagy éppen pontrúgások után is.

A védelemmel ugyanis nem lesz baj: a legutóbbi tizenhárom mérkőzésen a magyar válogatott ellenfeleinek helyzeteiről és azok minőségéről tanúskodó xGA adatai alapján csupán Szerbia és Izland volt képes az 1.5-ös érték fölé menni. Ez egy stabil védelemre utal, ráadásul az ellenfelek között olyan riválisok voltak, mint Oroszország, Törökország, Szerbia, vagy éppen Lengyelország.

A magyar válogatott készen áll az Európa-bajnokságra. Bár Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt nagyon fog hiányozni a csapatból, azonban Marco Rossi tanítványain látszik az egészséges önbizalom és a bátorság. Telt ház előtt, magyar földön, az esélytelenek nyugalmával pályára lépve jöhet az első mérkőzés június 15-én, jövő kedden 18 órakor a világsztárokkal teletűzdelt Portugália ellen!

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást