Copa América: Az üzlet fontosabb, mint az emberi élet?

A dél-amerikai kontinenstornának már a megrendezése körül is jelentős aggályok merültek fel, és a bajnokság rajtját követően sem csillapodtak a kedélyek. Mint ismeretes az eredetileg tervezett két rendező közül Kolumbiától a feszült belpolitikai helyzet, Argentínától pedig a koronavírus-járvány miatt vették el a Copa América rendezési jogát. A beugró vendéglátó végül az előző tornát is rendező – és megnyerő – Brazília lett négy város öt stadionjával.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A döntés ellen még maga a brazil válogatott is eleinte élesen kikelt, mondván, hogy az országban tomboló koronavírus-járvány miatt nem szeretnének játszani, nem értenek egyet a rendezéssel, hiszen emberek ezrei veszítik életüket, családjukat vagy épp munkahelyüket, a torna országban való megrendezése pedig csak tovább fokozná a járványt. Noha a brazil válogatott tagjai élesen felszólaltak a vendéglátás ellen, és sztrájkkal, valamint a torna lekezelésével fenyegetőztek, végül részt vesznek a Copa Américán, és az első két csoportmeccsüket 7-0-s gólkülönbséggel abszolválták.

Ennek ellenére a kontinensviadal cseppet sem kezdődött zökkenőmentesen, hiszen csak az első csoportforduló alatt 52 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak a küldöttségeknél, a játékosokat, a stábokat és a szervezőket is beleszámítva. Ebben ráadásul nincsenek benne azok a futballisták, akik korábbi teszteredményeik miatt eleve el sem utazhattak a tornára.

A bolíviai válogatott – szintén fertőzött – csapatkapitánya, Marcelo Moreno igencsak markáns véleményt fogalmazott meg a dél-amerikai szövetség működésével kapcsolatban:

 

„Köszönjük CONMEBOL. A kialakult helyzet miatt csak és kizárólag ti vagytok a felelősök. Nem érdekel benneteket az emberi élet sem, csak a pénz. A játékosok és az emberek semmit sem számítanak.”

 

A La Verde gólfelelőse egyébként sem játszhat fertőzöttsége miatt a tornán, viszont a nyilatkozata miatt jó eséllyel még hosszabb eltiltásra számíthat – emlékezhetünk rá, hogy a legutóbbi, 2019-es Copa América alkalmával Lionel Messi ugyancsak pénzéhséggel vádolta a szervezetet, mely kijelentése után megbüntették.

 


(X) Fogadj a legmagasabb oddson az Eb-re és a Copa Américára extra nyereményért!


 

Christian Eriksen szomorú, de végül úgy tűnik, hogy a körülményekhez képest szerencsés kimenetelű esete sokak szerint szintén egy újabb üzenete a labdarúgók túlterheltségének, kihasználtságának, akárcsak az abszolút nem ideális körülmények közti Copa América-megrendezés.

Miközben Európában jelenleg jobb a helyzet, sajnos Dél-Amerikában a koronavírus-járvány továbbra is ezrével szedi áldozatait, Brazíliában például továbbra is naponta két-háromezren hunynak el a járvány szövődményeiben. A torna egyes mérkőzéseit természetesen üres stadionokban rendezik nézők nélkül.

Ugyan a játékosok egyes érdekvédelmi szervezetei időről időre felemelik hangjukat a labdarúgók kihasználtsága miatt, mindezen erőfeszítések eddig nem vezettek különösebb eredményre, és aligha számíthatunk arra, hogy a dán klasszis vagy a dél-amerikai torna mostani esete miatt bármi is változna a közeljövőben. Nyilvánvalóan van igazságalapja, és emberi tényezőket nézve optimálisabb lenne kevesebb mérkőzést, kevesebb tornát lebonyolítani, de a labdarúgás akkora méretű üzletté vált az utóbbi évtizedek során, hogy esélytelen bármi változás bevezetése. Szerencsére – maradjon is így – azért nem kell minden mérkőzésen újraéleszteni egy-egy játékost. Valószínűleg ebben az esetben talán elgondolkoznának rajta, hogy valami tényleg nem oké, de belátható időn belül azért erre nem számíthatunk, így bizonyára továbbra is megy majd minden a régi kerékvágásban.

Addig pedig alighanem ennyi marad, hogy időnként egy-egy megbotránkoztató eset kapcsán kicsit előtérbe kerülnek ezen aggályok az éppen érintett nemzetközi szövetség ellen. És persze Moreno szavai is rendkívül hangzatosak és bírnak valóságtartalommal, de minden egyes tornát a szponzori, közvetítési – és adott esetben jegyeladási – bevételek miatt rendeznek meg, és senki nem kényszerítette a játékosokat a szereplésre.

Mindenesetre ez a téma valószínűleg még sokáig megosztja majd a futballszeretőket, hiszen mindkét oldal mellett fel lehet sorakoztatni érveket, de alighanem mindenkinek megfelelő megoldás sosem fog születni.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

Írj hozzászólást