Cristiano Ronaldo előre tudta: „Te fogod rúgni a győztes gólt!”

A labdarúgás világa mindig fog világklasszisokat, zseniket, legendákat szülni. Vannak azonban olyan játékosok, akiknek a pályafutását egy-egy mozzanat határozta meg. Karrierjük nem hagyott mély nyomot az utókornak, de mégis emlékszünk „arra” a teljesítményre, gólra, mérkőzésre. Utolsó előtti fejezetünk szereplője a 2016-os Európa-bajnokság döntőjének hőse, Éder. A portugál támadó pályafutásának egyértelmű csúcspontja volt a franciaországi torna, azóta Oroszországot megjárva, már az arab világban keresi kenyerét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nehéz út Afrikából, új otthon Portugáliában

Éderzito António Macedo Lopes 1987. december 22-én látta meg a napvilágot Bissauban, Bissau-Guinea fővárosában, a világ egyik legszegényebb országában. Már kétéves korában Portugáliába került, ahol egy árvaházban nőtt fel hasonló sorsú társaival. Édesapja már korábban az országban élt, míg Éder édesanyjával költözött Európába, de mégis családja nélkül kellett felcseperednie. Elmondása szerint ez az időszak nagyon megerősítette, egy ambiciózus embert faragott belőle.

 

„Büszke vagyok magamra. Ha visszanézek, nehéz utam volt, de ez remek üzenet lehet a gyerekeknek, mert minden elérhető kitartással és kemény munkával. Sok kemény periódusa volt annak a létnek, de mindig sikerült pozitívumot találni benne. Olyan életem van, melyből simán készülhetne film” – nyilatkozott a Soccerbible-nak.

 

Életútjához hozzátartozik, hogy édesapját gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Angliában. Filomeno Antonio Lopes a vád szerint elrabolta, bántalmazta, majd megfojtotta élettársát még 2002 áprilisában, akiről hűtlenséget feltételezett. Lopest már korábban Portugáliában is körözték fegyveres rablás miatt, de nem adták ki a britek, így ott kell leülnie a büntetést.

Éder 11 évesen kezdett el futballozni, a Coimbra kerületi, ADC Adémiánál. Felnőtt bemutatkozására 2006-ban került sor, amikor az Oliveira Hospital nevű klubnál debütált, majd nem sokkal később az Académica egyik farmcsapatánál, a Tourizensénél rúgta a bőrt. Ekkor figyelt fel rá az anyaklub, és 2008-ban lett a coimbrai együttes tagja. Első góljára egészen az év végéig kellett várni, amikor a Naval kapuját vette be, a 3-1-s győzelem alkalmával. 2012-ben tagja volt a Portugál Kupát több mint 70 év után elhódító csapatnak, igaz a döntőben nem léphetett pályára, mert klubja megbüntette az edzések megtagadása miatt – akkoriban érdeklődtek iránta más csapatok, ezért nem akart edzeni. 2012 nyarán ingyen igazolhatott a Sporting Bragához, egy évvel később pedig máris Európa-liga-döntőt játszhatott az FC Porto ellen.

 

 

Remek kezdés, majd Premier League, mégis Lille-ből hívták be a 2016-os Eb-re

Éder első bragai idényében 18 bajnoki mérkőzésen 13 gólt szerzett. Remek teljesítményével kiérdemelte, hogy 2012 őszén behívják a portugál válogatottba. A Luxemburg elleni világbajnoki selejtezőn még nem lépett pályára, de négy nappal később Hélder Postigát váltva bemutatkozott a válogatottban, Azerbajdzsán 3-0-s legyőzése alkalmával. Még szebb lehetett volna a statisztika, illetve még több találatot szerezhetett volna, ha nem szakad el a térdszalagja 2013 márciusában. Második szezonjára rá is nyomta a bélyeget a sérülés, mindössze négy gólt lőtt minden sorozatot figyelembe véve.

Ennek ellenére ott volt a brazíliai világbajnokságon 2014 nyarán, előbb Hugo Almeidát váltva állt be a németek ellen, majd az Egyesült Államok elleni mérkőzésen, melyen Hélder Postiga helyett küldték be. A 2014–2015-ös idényben már ismét a régi Édert lehetett látni, tíz gól a bajnokságban, négy a kupában, ráadásul az egyik a Sporting elleni döntőben esett, amelyre csapatkapitányként vezethette ki csapatát. A krónikához hozzátartozik, hogy a tizenegyespárbajban rontott Éder, és csapata elveszítette a döntőt.

2015 nyarán klubot váltott, és a Premier League-ben szereplő Swansea City játékosa lett, az angol klub 6,7 millió eurót fizetett érte. Éder ekkor már túl volt első válogatottban szerzett gólján, mert az olaszok elleni barátságos mérkőzés egyetlen találata az ő nevéhez fűződik.

 

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a szigetországi lét remekül sült volna el. Ugyan bokasérülés is hátráltatta, 13 PL-mérkőzésen még csak kaput eltaláló lövésig sem jutott. A walesi klub már télen kölcsönadta a portugál támadót, akinek a szolgálataira Lille-ben tartottak szükséget. Már a debütáló találkozóján eredményesnek bizonyult, és 13 bajnokin hat gólig meg sem állt – pedig még térdsérüléssel is bajlódott –, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Franciaországba térjen vissza a 2016-os kontinenstornát követően.

Éder bekerült Fernando Santos keretébe, ráadásul az utolsó felkészülési mérkőzésen gólt is szerzett. Az Európa-bajnokságon Izland ellen előbb hat percet, majd Ausztria ellen hét percet kapott a szövetségi kapitánytól, ettől kezdve nem láthattuk a tornán, egészen a döntőig. A fináléban a 79. percben lépett pályára, amikor a sérült Renato Sanchest váltotta. Mielőtt beállt volna, az első félidőben lecserélt Cristiano Ronaldo lépett oda hozzá és azt mondta:  „Te fogod rúgni a győztes gólt!”

A 109. percben lefordult Laurent Koscielny-ről, majd néhány rövid tolást követően kilőtte az alsó sarkot. Eufória. A portugál támadó így emlékezett vissza a találatára, mely hazája első Európa-bajnoki címét jelentette:

 

„Emlékszem, hogy amikor pályára léptem izgatott voltam, de tudtam legbelül, hogy ez egy lehetőség, amit meg kell ragadnom. Egyszer ez a lehetőség jött, sikerült megtartanom a labdát, majd láttam egy folyosót. Éltem a helyzettel, ellőttem a labdát, ami utána történt az elképesztő. Láttam, hogy elmegy a labda a kapus mellett, majd érinti a hálót. Hihetetlen volt, mintha a lelkem kijött volna a testemből, rendkívül érzelmes pillanat volt.”

 

 

A döntőt követő ünneplés felejthetetlen volt: Nani és Renato Sanches rappárbajt vívott, a főhadiszállásra való visszatéréskor szurkolók ezrei özönlötték el a környéket, Portugáliában pedig az egész ország várta a hősöket.

 

„Ez a gól teljesen megváltoztatta az életemet. Nem tudtam az utcára kimenni, mert már ott vártak az emberek és gratuláltak nekem. Arról mesélnek, hogyan ünnepelték a gólomat, legalább ezer történetet hallottam már. Sokszor ajánlják fel az éttermekben, hogy nem kell kifizetnem a számlámat, elég volt a gólom Franciaország ellen. De előfordult, hogy nem kaptam helyet egy étteremben, mert tele volt. Erre a közösségi médiában megőrültek az emberek, hogy pont nekem nem tudtak asztalt szorítani. Nem vagyok egocentrikus ember, inkább viccesnek találtam az egész szituációt.”

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Irány Kelet-Európa és Szaúd-Arábia, de kipróbálná magát az MLS-ben

Éder a kontinenstorna után maradt Franciaországban, miután a Lille OSC kivásárolta a Swansea City-től. Második – vagy első teljes – francia idénye nem alakult már annyira jól, minden sorozatot figyelembe véve hét gólig jutott, és nem csak a gyengébb teljesítmény miatt nem szerették a szurkolók.

 

„Talán az Eb-döntőben szerzett gólom miatt nem kedveltek már annyira. Közel sem volt barátságos az atmoszféra, amikor pályán voltam.”

 

Ezután Oroszország felé vette az irányt, a Lokomotív Moszkvához igazolt. A váltás mellett két szempont szólt elmondása szerint: szerette volna magát egy új közegben kipróbálni, illetve trófeákat akart nyerni. Utóbbi összejött, hiszen nyert orosz bajnokságot, kétszer kupát és egyszer Szuperkupát.

 

 

Ennek ellenére 2021 nyarán lejáró szerződését nem hosszabbították meg Moszkvában, így klub nélkül maradt. Szeptemberben a szaúdi al-Raed dobott neki mentőövet, ahol hat bajnoki mérkőzésen eddig négyszer volt eredményes. Szó mi szó bekezdett Éder az arab világban, de könnyen lehet, hogy nem itt fogja szögre akasztani a futballcsukát.

 

„A futballnak köszönhetően sok kultúrát ismerhetsz meg. Törökország, az Egyesült Államok, szívesen kipróbálnám magam ezekben az országokban, mert szeretek eljutni olyan helyekre, ahová korábban még nem jutottam el. Szeretnék olyan helyen játszani, ahol jó az idő és jók a körülmények.”

 

Időközben kikopott a válogatottból is Éder, aki már a 2017-es Konföderációs Kupán sem volt kerettag, majd hiába volt benne az oroszországi vb-re készülő bő keretben, a 23-as névsorban nem találkozhattunk a nevével. Egy viszont biztos, hogy a 2016-os Eb-döntőben szerzett góljával örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, még ha ezért nem is jár alanyi jogon asztal a portugál éttermekben.


Képek forrása: Getty Images

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást