Csak a fű lehet zöld – vélemény

Az elmúlt években a futball komoly változásokon ment keresztül, ebbe belefértek olyan szabályváltoztatások, amiket a mai napig nehéz elfogadni és értelmezni. Most a koronát jó eséllyel magához ragadta az olasz szövetség, amely a 2022-23-as szezontól kezdve nem engedélyezi a zöld szín használatát a ruházaton.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Végigolvasva a kiadott közleményt, a sokk hatása olyan mértékű volt, mint egy jól sikerült jobb horog egy profi bokszolótól. Az első reakció a felháborodás mellett az „ugye, ez csak valami rossz vicc?” gondolata volt, azonban a válasz az, hogy nem. Viszont a magyarázat valahol mégis csak azzá teszi ezt az egész történetet.

A határozat azt taglalja, hogy a tévénézők számára beleolvadhat a képbe a fű miatt a zöld mezben lévő mezőnyjátékos. Erre állítólag a televíziós társaságok hívták fel a figyelmet, hogy ez probléma lehet a közvetítéseknél. Esik még szó arról, hogy ez nem csak a mezekre, hanem a rövidnadrágra, de még a sportszárra is vonatkozik, azonban a kapusok egyfajta kivételt képeznek majd, mert rájuk nem vonatkozik a tiltás, miután kevésbé töltenek be jelentős szerepet a kilencven percnyi adásban.

Akármennyire is hihetetlen, 2021-ben eljutottunk arra a pontra a labdarúgásban, amikor az identitás a szőnyeg alá söpörhető annak érdekében, hogy a tévénéző élvezeti faktorából egyetlen ezredszázalékot se veszítsen. Azt már régóta tudjuk, hogy a modern foci mozgatórugója a pénz, a klubok és a szövetség egyik legnagyobb bevételi forrása pedig a tévétársaságok által kifizetett összegek. Olaszországban ez kiemelten igaz, ennek fejében pedig ott tartunk, hogy beleszólásuk van a szolgáltatóknak mindenbe, még abba is, hogy milyen színt adhatnak a csapatok a játékosaikra.

Itt fontos megjegyezni, hogy Itáliában most volt változás a tévés jogok tekintetében, mert a Sky Italia elmúlt hároméves időszaka lejárt (2018-2021) és a DAZN vette át az uralmat a következő ciklusra (2021-2024). Az eddigi 266-114-es, vagyis heti hét-hármas arány meg fog változni, sőt az idei szezontól bevezetésre kerülő „minden mérkőzés külön időpont” elv alapján a DAZN az összes találkozót tudja majd közvetíteni valamelyik csatornáján, míg a Sky heti három meccsen osztozik majd a vetélytárssal.

A londoni székhelyű cég 840 millió eurót fizet a következő három esztendő mindegyikében a hét összecsapásra vonatkozó kizárólagos jogokért, ami mellé még a másik három találkozóra 70-70 millió eurót csenget ki a két szolgáltató a szövetség felé. A legutóbbi – még pre-COVID – számok alapján a klubok átlagosan 64,2%-ban a közvetítési jogok eladásából befolyt pénzekből tartották fenn magukat, ami jól mutatja, hogy mekkora hatalma is van tulajdonképpen a tévétársaságoknak a csapatok felett.

E kimagasló összegek nélkül még több együttes menne csődbe, pedig ezzel már így is komoly gond van Itáliában – idén a másodosztályú Chievo és a harmadik vonalas Novara van olyan anyagi helyzetben, hogy a csőd lehet a végállomás mindkét egyesület számára. Magyar szempontból is történt változás, hiszen jól tudjuk, hogy a Sport TV vette meg a kizárólagos közvetítési jogát az olasz élvonalnak, de ez jelen esetben egy mellékes szál.

 

Forrás: Twitter

 

Ha elég megvezethetőek vagyunk, akkor elhihetjük azt, hogy minden igényünket ki akarják szolgálni ezzel a döntéssel, de valójában nem a tévénézők kapcsán jelent problémát a zöld szín, hanem sokkal inkább a digitális reklámok megjelenítésébe zavar be. Annyira én magam sem vagyok benne a témában, hogy oktatást tartsak erről, de elég csak a közvetítések során az alapvonalnál lévő reklámokra gondolni, amit csak a tévében látunk. Azoknak az „épsége” kiemelten fontos, mert olyan mértékű pénzt hoznak a meccset leadó tévétársaságnak, ami aztán a ligának is, hogy ez már elegendő indok arra, hogy a szövetség betiltson egy színt a csapatok számára, amely bezavarhat a reklámfelület láthatóságába.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Az új szabály legnagyobb „vesztese” az US Sassuolo együttese. Bár csak a százéves klubtörténet második felében – az 1970/71-es idény óta – lett csak az alapszíne a zöld, de így is ötven évnyi identitást kell a sutba dobniuk a jövő nyáron. Noha a Neroverdi csak a 2013-14-es szezon óta szerepel az olasz élvonalban, az utóbbi években már üde színfoltja volt a csapat a ligának, sőt a nemzetközi porondon is megmutathatták magukat, mezeikkel pedig évről-évre kellőképpen kilógtak a mezőny nem túl változatos sorából.

Miután egy idény még van a szabály életbe lépéséig, így egy gondolatot a jelenleg másodosztályú Pordenone Calcio együttese is megérdemel, amely ugyancsak zöld-fekete mezben szerepel. Ugyan a legutóbbi szezonjuk alapján komoly meglepetés lenne, ha feljutnának, de közhellyel élve, amíg a labda kerek, bármi megtörténhet: nagyon különleges helyzetet szülne egy százéves klub életében, hogy az élvonalbeli bemutatkozásuk során nem lehetne a tradícióiknak megfelelő zöld szín a mezükben.

Ezen felül szót kell még ejteni arról, hogy a topligákban a klubok többsége évről évre változtatja a mezét, s a második, illetve harmadik számú dresszek színe is rendszeresen nagyon eltérő az előzőhöz képest. Erről a palettáról fog kiesni az olasz kluboknál a zöld szín és annak minden árnyalata, ami már önmagában is a nevetséges kategóriát jelenti. Elég csak arra gondolnunk, hogy a legutóbbi Serie A-szezonban az SS Laziónak volt zöld idegenbeli meze – már amennyire ezt annak nevezzük –, és nem tudom milyen szinten kell a deuteranomáliában szenvedni, hogy arra a következtetésre jussunk, „beleolvad a fűbe”, de érződik némi eltérés.

 

Fotó: Getty Images

 

Az elmúlt évek során a Juventus és az Atalanta is szerepelt zöld mezben egy-két mérkőzés alkalmával, de egyik klub esetében sem beszélhettünk arról, hogy túl sok összecsapáson hordták volna a sokadik számú dresszüket. Az olasz szurkolók körében is akadt, akinek nagyon nem tetszett a döntés és a Twitteren leközölt számai alapján – a Sassuolo meccseit nem alapul véve – összesen 37 mérkőzésen volt az egyik csapat zöld mezben, beleszámolva az összes árnyalatát is. Ez olyan szinten csekély mennyiség, hogy ez alapján nem lenne szabad ilyen döntést, ilyen szabályt hozni.

Hogy ha egy szubjektív példával akarok élni, akkor számomra sokkalta nagyobb gondot okoznak azok a színkombinációk, amikor a két csapat mez és rövidnadrág választása azonos színű, csak ellentétes felállásban. Tehát amikor egy piros mez, fehér nadrág találkozik a fehér mez, piros nadrággal, az maga a rémálom tudna lenni, főleg egy ráközelített képen, amikor egy szabálytalanság okán lassítanak vissza eseteket. A játékosoknak sokkal nagyobb gondot okoznak a pálya körül húzódó reklámfelületek, amelyeken a színes mozgó képek akár megtévesztőek is lehetnek. Erre a legszemléletesebb példát anno Renato Sanches hozta össze a Swansea City kölcsönjátékosaként, mikor csapattársnak nézte a Carabao piros logóját és így kipasszolta a labdát az oldalvonalon kívülre, vagy mikor még a Bayern München játékosaként Thiago a reklámtáblán száguldó Mikulást indította volna. 

 

</center >

 

Egyelőre a Sassuolo részéről nem kommentálták a hírt a klub semmilyen social media felületén sem, viszont a szurkolóik véleménye az interneten eléggé egyhangú és bár valószínűleg ők is legszívesebben nevetnének ezen a szabályon, inkább csak sírni tudnak. A labdarúgás újabb mélységet él meg ezzel a döntéssel, mert újfent bebizonyosodott a világ számára, hogy az üzlet mindenek felett áll.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “Csak a fű lehet zöld – vélemény

Írj hozzászólást