Csereszabatos keretgazdálkodás török módra

A török SüperLig egyik újonca az a Fatih Karagümrük SK, amely közel százéves története során harmadik alkalommal szerepelhet az élvonalban. A klub egy évtizeddel ezelőtt egy csődeljárás után az amatőr szintről építette fel magát, viszont legújabban nem a szereplésükkel, hanem az igazolásaikkal keltik fel a figyelmet. Bemutatjuk a Süleyman Hurma tulajdonában álló egyesületet.

Az 1926-ban alapított Karagümrük İdman Yurdu névre hallgató sportegyesület történelme nagyon nagy hullámvasutazás. Tagjai voltak az 1959-ben alapított Nemzeti Ligának, ám legtöbb szezonjukat a harmadosztályban töltötték, miközben a ’80-as évek közepén egy idényre visszatértek a legfelső szintre is. Jelentős időpontnak számít fennállásuk óta 2009. Ekkor csődöt jelentve indultak újra az alapoktól, az amatőr ligából. Innen eleinte fokozatosan építkezve, majd az utóbbi két évben már rohamléptekkel törtek felfelé, meg sem állva az élvonalig.

2018-at írtunk, mikor a Fatih Karagümrük a harmadosztályban is még csak a kiesés ellen menekülők közé tartozó együttesnek számított. A klub zsinórban negyedik éve éppen csak sikeresen megőrizte tagságát. Ekkor jött a képbe Süleyman Hurma, aki Törökországban komoly hírnevet szerzett magának, miután a Kayserispornál több mint egy évtizedig látta el a szakmai igazgatói feladatköröket, majd a Trabzonspornál is dolgozott egy ideig ugyanebben a pozícióban.

 

A török szakember nevéhez a következő üzletek fűződnek még a Kayserispornál töltött időszakából (vételi ár – eladási ár):

 • Gökham Ünal (5e – 6,2M),
 • Mehmet Topuz (ingyen – 9M),
 • Serdar Kesimal (ingyen – 4,75M),
 • Nordim Amrabat (1,1M – 8,6M),
 • Hasan Ali Kaldirim (100e – 4,75M),
 • Salih Dursun (200e – 2,75M).

 

A komoly profit annak is köszönhető volt, hogy a munkásságát már akkor is a Sevillában ismertté váló Monchiéhoz hasonlították a török lapok, csak persze az ottaninál jóval kisebb költségvetésből oldották meg a „kukabúvárkodást”, ami minden szezonra megalapozta a klub pénzügyeit pozitív irányba.

Süleyman Hurma épp beszédet tart a Kayserispor saját tévécsatornáján.

 

Visszakanyarodva 2018-ba, a nagy tervekkel érkező új tulajdonos és elnök rövid idő alatt fejest ugrott a munkába. Új időszámítást indított el a klub életében, ugyanis a teljes keretet kicserélte egyetlen nyár alatt. A 42 érkező és a 38 távozó egyértelműen azt jelentette, hogy minden meg fog változni az együttesnél. A javarészt élvonalbeli rutinnal is rendelkező, és a többségében másodosztályban is már tapasztalatot szerző játékosokból álló keret új edzőt is kívánt. Azt még fontos feljegyezni, hogy miután csak a magasabb fizetések miatt vállalták be a harmadik vonalas szereplést ilyen kaliberű futballisták, Hurma tudatosan az egy, illetve az 1+1 éves szerződésekben gondolkodott velük, hogy a saját kezében legyen a döntés a csapata jövőjét illetően.

Az első szezonban – annak ellenére,hogy rövid idő alatt ott voltak az élmezőnyben – négyen is ültek a kispadon. Az idény végén a második helyen végző gárda végül mégiscsak egész magabiztosan lehozta a rájátszást és kiharcolta a másodosztályba való feljutás jogát. Szép eredmények ide, osztálylépés oda, Hurma nem volt rest ismét csaknem a teljes keretet kicserélni. Az érkezők és távozók száma újra harminc felett volt, ez jól jellemezte a filozófiáját, hogy mennyire keresi azokat, akiket pénzre lehet váltani, márpedig azt már megtanulta az évek során, hogy nagyon kevés az olyan alacsonyabb osztályban játszó török focista, akinek valóban van értéke. Egyetlen eladást tudott befolyó összegért véghez vinni, de ott azonnal kapott is a lehetőségen. Közel fél millióért vált meg egyik legjobbjától.

 

hurma senol can
Senol Can, a megfelelő edző, akivel együtt tud dolgozni az elnök

 

A második szezon sem alakult sokkal jobban edzőfronton, mert a klub öt trénert is elfogyasztott, viszont egyetlen állandó pontnak megérkezett a nyáron a csukáját szögre akasztó és asszisztensedzői szerepet elvállaló Senol Can, aki a sorban az utolsó edző lett. A csapatban egy évet játszó veterán már a harmadosztályból való feljutás során is igazi vezéregyéniség volt a pályán, és a társak is természetesen imádták. Hurma tisztában volt vele, hogy belőle lehet az a menedzser, akivel hosszútávon is együtt dolgozhatna, amit későbbi nyilatkozata is alátámaszt.

 

„Az életfilozófiám, hogy azokat tartsd magadhoz közel, akikben bízol. Senol már játékosként is kiérdemelte a bizalmat, majd a kispadon is bizonyított mindenki számára, mikor feljutottunk az élvonalba. Nagyszerű eredményeket ért el egy kritikus időszakban.”

 

A kezdeti győzelmeket amint követte két nyeretlen mérkőzés, azonnal jöhetett a következő edző, mert az elnök nem akart hullámvölgyet, miközben tisztában volt vele, hogy az egy szezonra összerakott keretével nem szabad még csak véletlenül sem megragadni a másodosztályban. Senol Can az utolsó négy fordulóra kapta meg az ideiglenes megbízást, viszont miután háromszor nyerni tudtak és elérték az utolsó rájátszást érő helyet, megnyílt az esély a feljutásra. Ha nem is a legsimábban, de a döntőben büntetőrúgásokkal sikerült Hurma álmát teljesíteni és az élvonalba kvalifikálni magát együttesének.

A másodosztály rájátszásának megnyerése trófeával is járt a feljutás mellett, ami persze csak Süleyman Hurma kezében mutat jól.

 

Can megkapta a véglegesített állást és jöhetett a rövid felkészülési időszak immár egy elvileg hosszútávra tervezett edzővel, akinek a keze alá szeretett volna az elnök olyan keretet összerakni, ami állítása szerint egy „szerethető csapat lesz, amely jó focit játszik”. Ennek érdekében már nem a mennyiség, hanem valamilyen szinten a minőség is előtérbe került. Mindössze annyi nehézsége volt, hogy ingyen nem olyan egyszerű valódi kvalitással bíró játékosokat összeszedni. Természetesen a húszévnyi tapasztalattal bíró elnök és a magával hozott szakemberek erre is találtak megoldást, bár az kétségtelen, hogy rejt magában némi kockázatot a következő névsor:

 

Kölcsönvett játékosok:

 • Badou Ndiaye (30, középpályás, Stoke City)
  A szenegáli jól ismeri a török ligát, már száz meccs fölött jár abban, az előző szezonban kupát nyert a Trabzonsporral.
 • Jimmy Durmaz (31, jobbszélső, Galatasaray)
  A svéd nyert hazájában, Görögországban és Törökországban is már trófeákat, valamint játszott a francia élvonalban is elég hosszú ideig.

Jimmy Durmaz a szakállával mindenhol felismerhető.

 

Ingyen szerződtetettek:

 • Ervin Zukanovic (33, belsővédő)
  A bosnyák több mint 130 Serie A és 120 belga élvonalbeli mérkőzéssel rendelkezik.
 • Yannis Salibur (29, jobbszélső)
  A francia hazájában az első- és a másodosztályban is már lehozott száz találkozót.
 • Jure Balkovec (26, balhátvéd)
  A szlovén kétszezonnyi Serie B rutinnal rendelkezik, de cserébe még nem túl idős.
 • Enzo Roco (28, belsővédő)
  A chilei ismeri a bajnokságot, valamint már 65 LaLiga meccse is volt.
 • Mevlüt Erdinc (33, csatár)
  A korábbi kétszeres francia kupagyőztes, közel 300 Ligue 1 összecsapáson lépett pályára.
 • Lucas Biglia (34, védekező középpályás)
  Az argentint nem hiszem, hogy valakinek is be kell mutatni. Belgiumban 303 bajnoki, trófeák sora, valamint több mint 160 Serie A meccs is van már a lábában a világbajnoki döntős játékosnak.
 • Eric Lichaj (32, jobb hátvéd)
  Az amerikai több mint 250 alkalommal játszott Championship mérkőzésen, de egy szezont a Premier League-ben is lehúzott.

hurma biglia
Lucas Biglia, nem csak csapatkapitány, de büntetőfelelős is lett azonnal.

 

Csapat nélküli lehetőségek:

 • Aatif Chahechouhe (34, balszélső)
  A marokkói 2014 gólkirálya, kétszáznál is több török bajnokival rendelkezik. A elmúlt fél évben rápihenhetett a leigazolásra, mert nem kellett senkinek se a rossz térdével.
 • Emiliano Viviano (35, kapus)
  Az olasz 250 Serie A és 130 Serie B összecsapással, valamint közel egyéves kihagyással a háta mögött tökéletes megoldást jelentett a rutint kívánó posztra.

Emiliano Viviano nem felejtette el, hogy kell ,,repülni”.

 

A most januári erősítések:

 • Fabio Borini (29, balszélső)
  Az olasznak ebben a szezonban még nem volt csapata, viszont a Serie A és a Premier League-meccseinek a száma együttesen pontosan 200. Még mindig jól cseng a neve is a rengeteg sérülés ellenére.
 • Andrea Bertolacci (29, középpályás)
  A másik olasz ugyancsak csapat nélkül tengődött a szezon eddigi részében. A kétszáznál is több hazai elsőosztályú meccsével azonnal csörgött is a telefonja, hogy Isztambulban számítanának rá.
 • Emre Colak (29, támadóközéppályás)
  A török sem lóg ki a sorból, hogy lett volna együttese ebben az idényben ezidáig. Jókora hazai bajnokságbéli és némi LaLiga-rutinnal a háta mögött érkezett meg a csapathoz.
 • Vegar Eggen Hedenstad (29, jobbhátvéd)
  A norvég hazájában mindent megnyert, de német másodosztályú bajnoki címe is van már.
 • Gastón Campi (29, belsővédő – Trabzonsportól kölcsönbe)
  Az argentin hazáján kívül Portugáliában is megfordult, valamit már két szezont lehúzott a török ligában is, ahol nyert egy kupát az előző szezonban.
Andrea Bertolacci sikeresen vette az orvosi vizsgálatokat.

 

Ők egészítették ki a már meglévő keretet, amiben olyan légiósok szerepeltek, mint a szlovák válogatott Erik Sabo, aki az előző szezon alapembere volt a másodosztályban, mellette ott vannak a tavaly januári igazolások, mint a chilei veterán, Cristobal Jorquera, vagy a Szenegálból szerződtetett Alassane Ndao, illetve a Bundesligát is megjárt lengyel, Artur Sobiech.

A nem túl hosszú, de annál változatosabb Hurma-korszakban Fatih Kurucuk a klub legfőbb értéke, mert a fiatal belsővédő minden évben rendszeres kezdő volt a harmadosztálytól kezdve az idei szezonon át mindvégig. Rajta kívül az első évben kölcsönben itt játszó Ramazan Civelek élte át az együttes sikereit, valamint három utánpótlásba szerződtetett fiatal, akik mára az első keret tagjai.

A nagyon extrém módon összeválogatott, kissé szedett-vedett társaság annak ellenére, hogy elég limitált felkészülési időszakon van túl. Európai kupaszereplés híján adódnak rendszeresen hétközi edzéseik, így egészen ,,pofás” kis csapattá tudott összekovácsolódni. A koronavírus miatt az előző szezonban kieső nélkül zárult mezőnyhöz a három újonc csatlakozott, így az idei 21 résztvevős bajnokság középmezőnyébe tartoznak. A meccseik épp oly szórakoztatóak, mint ahogy azt Hurma elnök megígérte. Csaknem három gól van az összecsapásaikon, valamint már tíz alkalommal villant a piros lap is, tehát tényleg nem lehet unatkozni, ha ők játszanak.

Írj hozzászólást