Csúnya szakítással végződött Sumudica és a Gaziantep bérvitája – egy rosszul kezelt konfliktusról

Tizenhét veretlenül megvívott mérkőzés, a török bajnokság élmezőnyének korábban sosem látott magasságai, összhang a játékosok és (siker)edzőjük, Marius Sumudica (49) között – mindez egyik napról a másikra hullott szét, ment tönkre a Gaziantep SK vezetése és a román tréner közti anyagi vita miatt január második hétvégéjén. Tanulságos a történet, vessük hát bele magunkat!

(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

A magyar futball ismerőinek nem kell hosszan bemutatnunk Marius Sumudicát, az egykori remek csatár már román bajnokként és kétszeres kupagyőztesként igazolt Debrecenbe, ahol Szentes Lázár Lokijában 41 mérkőzésen 21-szer volt eredményes a 2002 nyarától 2003 végéig tartó másfél éves időszakban. A 2002-2003-as idény végén beválasztották a magyar élvonal tíz legjobb idegenlégiósa közé, illetve a külföldiek álomcsapatába. 2005-ben hagyott fel az aktív játékkal, és szinte azonnal belevágott edzői karrierjébe, melynek tanulóidőszakát – 2012 végéig bezárólag – főleg kisebb román csapatoknál töltötte.

Első komolyabb külföldi megbízatása ekkor érkezett, az azóta megszűnt al-Shaab együttesét irányította az Egyesült Arab Emírségekben 2013-ban: a 12. helyen zárt a 14 csapatos bajnokságban, éppen elkerülve a kiesést. A szezon első felét együtt húzták le későbbi nyerő emberével, a portugál középpályás Filipe Teixeirával, akivel pár évvel később az Astra Giurgiunál érték el közös sikereiket.

Sumudica ideje akkor jött el a gyurgyevói Fekete Ördögöknél, amikor 2015 áprilisában Dorinel Munteanu lemondott vezetőedzői posztjáról. A 2015-2016-os szezon végén az Astra hősunk vezetésével a bukaresti Dinamót három ponttal megelőzve klubtörténeti jelentőségű bajnoki címet szerzett, majd a Bajnokok Ligája-playoffból kiszállva ‘16 őszén az Európa Liga csoportkörében szerepelhetett, melyből tovább is jutott a legjobb 32 közé.

 

Kaszinó és más balhék

A sikeres időszakot azonban már ekkor beárnyékolta Sumudica közismert káros szenvedélye, függősége, a szerencsejáték. Debreceni botrányos esete, amikor egy este alatt 15 ezer eurót bukott a rulettasztalnál, egyáltalán nem volt egyedi az életében. 2016 tavaszán a Román Labdarúgó-szövetség féléves eltiltásra és közel 7 millió forintos pénzbüntetésre ítélte, amiért rendszeresen fogadott román és nemzetközi futballmeccsekre – eltiltását utóbb, a fellebbezést követően két hónapra mérsékelték, így nem volt akadálya, hogy a 2016-2017-es idényt is az Astra kispadján kezdje.

Már a szezon közben, 2016 decemberében megkeresték Gaziantep városából, a török ajánlatot azonban először nem fogadta el: mint ismeretes, az akkori isztambuli robbantásokban kétszáznál is többen vesztették életüket, nem tűnt biztonságosnak, vagy egyáltalán, jó ötletnek az országba utazni, pláne arrafelé munkát vállalni. 2017 nyarán viszont már igent mondott egy törökországi lehetőségre, egy idényen át a Kayserisport irányította. Sumudica a 9. helyre hozta be a csapatot úgy, hogy utolsó öt meccsét zsinórban elbukta, a Török Kupában pedig a negyeddöntőben búcsúzott az elvileg gyengébb Akhisarspor ellen.

Ezek után nem marasztalták a Süper Ligben, a 2018-2019-es szezonban Szaúd-Arábiában dolgozott a rijádi al-Shababnál. Csapatát erősítette többek között az FTC brazilja, Somália is, a dobogós helyről, és az ezzel járó nemzetközi szereplés jogáról azonban végül két ponttal lecsúszott a korábbi háromszoros bajnokkal. Ekkor történt, hogy a vehemens román tréner annyira hevesen reklamált a játékvezetőnél az egyik bajnoki meccs hajrájában, hogy rosszul lett, és az orvosi stábnak kellett őt elsősegélyben részesítenie.

 

Nagy mellényből nagy zakó

A saját bevallása, önjellemzése szerint is balhés, konfliktuskereső szakember 2019 nyarán vette át – kétéves szerződést aláírva – a Süper Ligben újoncként akkor kezdett Gaziantep FK-t, mellyel többek között honfitársai, Alin Tosca és Alexandru Maxim remeklése révén a bravúros 8. helyen végzett. Érkezése után néhány hónappal, decemberben Sumudica idegei ismét felmondták a szolgálatot, egy mérkőzés utáni sajtótájékoztatón minősíthetetlen szavakkal illetett egy újságírót. Pusztán a kedélyek borzolása végett 2020 júliusában a román tréner “elhintette” a sajtóban, hogy szívesen lenne a bajnoki ezüstérmes Trabzonspor vezetőedzője, ez azonban inkább csak vágyálom lehetett, mint valódi lehetőség.

A Gaziantep vezetősége 2020 nyarán együtt tudta tartani az együttest, csupán olyan kiegészítő embereket engedtek el, mint például a korábban Újpesten légióskodott mali válogatott középpályás, Souleymane Diarra, és még erősítésekre is futotta: az öt új légiós közül a legnevesebb, a rutinos belga Kevin Mirallas (33) október eleji érkezését követően azonnal a Gaziantep alapembere lett. Ekkor kezdődött el igazán a csapat szárnyalása, a GFK 17 mérkőzésen át, egészen a Sivasspor elleni január 9-i bajnokiig (1-2) őrizte veretlenségét, és felkapaszkodott a Süper Lig élmezőnyébe.

Sumudica egója ezalatt tonnányira hízott: elvileg 2021 nyaráig érvényes, évi 1,2 millió eurót, azaz 432 millió forint keresetet biztosító szerződése helyett új, 1,9 milliós, vagyis magyar pénzben 684 milliós kontraktust követelt a klubvezetéstől. Ezzel szemben a Gaziantepnél a válságra hivatkozva arra kérték, egyezzen bele bérének 10%-os csökkentésébe, így járulva hozzá a klub gazdasági stabilitásának megőrzéséhez. Mivel engedi egyik fél sem volt hajlandó, az év elején nyilatkozatháborúba kezdtek, melynek során Sumudica bedobta, hogy játékosainak saját zsebéből fizetett ki 80 ezer eurót (közel 30 millió forintot) év végi prémium gyanánt, és azzal gúnyolta a klubvezetést, hogy megkérdezi a feleségétől, van-e egy kis félretett pénze kölcsön csapata számára? Ezzel már egyértelműen átlépte a határt főnökei szemében, viselkedését tiszteletlennek és sértőnek minősítették, a felek január 10-én közös megegyezéssel szerződést bontottak. Utóda a kispadon várhatóan Bülent Korkmaz (52), a Galatasaray és a török válogatott egykori klasszis hátvédje lesz.

 

Hova, és hogyan tovább?

A Gaziantepnél lefolyt szócsata közepette a román szakember bedobta azt az érvet, hogy Szaúd-Arábiában korábbi klubjánál, az Éver Banegát is foglalkoztató al-Shababnál bezzeg örömmel látnák, és megadnák neki a kért fizetést – hozzátéve, hogy ő Törökországban akar maradni, és nem szívesen költözne vissza a Közel-Keletre. Újabb taktikai hiba, tekintve, hogy most már szabad, pontosabban munkanélküli edzőként várhatja onnan az ajánlatot, feltéve, hogy ezek után egyáltalán beérkezik.

Marius Sumudica március 4-én ünnepli 50. születésnapját, játékosként, és mostanra edzőként is sok mindent megtanult a futballról, azt viszont érezzük, hogy szerénységben, megfontoltságban, valamint szakmai kapcsolatai építésében, működtetésében lenne még hová fejlődnie.

 

2016 augusztusában Sumudica az Astrával Londonban verte ki a West Ham Unitedet az EL-selejtezőjében – az edző örömtánca közben a slicce is lecsúszott.

A képek forrása: Hürriyet

Írj hozzászólást