David Artell, a szókimondó gibraltári szakember

Ha feltennénk a kérdést, hogy hány gibraltári edzőt ismer a kedves olvasó, akkor a válasz jó eséllyel nulla lenne, így itt az esély megismerkedni David Artell történetével. Az angol harmadosztályban szereplő Crewe Alexandra vezetőedzője egy nem mindennapi személyiség, aki ráadásul a futballhoz is ért.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

David John Artell 1980. november 22-én született az angliai Rotherhamben. Mindkét szülője gibraltári, ő maga viszont kettős állampolgár, de hétszeres válogatott a „Los Llanis” színeiben. Csaknem háromszáz angol negyedosztályú mérkőzésen szerepelt játékoskarrierje során, a Morecambe FC és a Crewe Alexandra csapatában töltött időszakra emlékezhet vissza legszívesebben. Nevelőegyüttesével és a jelenleg általa trenírozott gárdával is elért egy-egy feljutást az egykori belső hátvéd. A „vasutasokkal” 2012-ben megnyerte a League Two playoffját, kiharcolva a feljutást, mely során ő volt Steve Davis vezetőedző „meghosszabbított keze a pályán”.

A sablonosan hangzó szöveg esetében már akkor jelezte, hogy milyen irányban szeretné folytatni az életét a visszavonulása után. Ő maga nem vállalta az osztályváltást, s amatőr szintre lépett vissza a sérülései miatt, de 2014 szeptemberében visszatért a Crewe együtteséhez, mint az ifjúsági szakosztály igazgatója. Miközben angliai ötöd- és walesi elsőosztályú csapatokban szerepelt és tanult minél többet az ottani edzőktől, addig közben ő szervezte a cheshire-i klub utánpótlásának toborzását és mindennapi életét.

A visszavonulását csak 2016 januárjában jelentette be, amikor már nem tudott kettészakadni a munka és a játék közt, így beköltözött az addig keveset látogatott irodájába. A 2017-es edzői kinevezéséig 16 utánpótláskorú futballista debütált Davis mester kezei alatt, akiket az Artell által szervezett új toborzó csapat szervezett be a klub kötelékébe. Sokat elmond róla egykori nyilatkozata, amikor még csapatkapitánya volt a „vasutasoknak” és arról kérdezték, hogy miként áll a fiatal kerethez.

 

“A fiatalok mindenféle problémáról beszélnek, ami a Facebook és a Twitter miatt az életük része. Ezekről nekem fogalmam sincs, hogy működnek, de a labdarúgásról szívesen beszélek velük. Elmesélem nekik, hogy miként lehetnek valóban profik, amit nem csak egy szerződés aláírása és a fizetés felvétele jelent.”

 

Csapatkapitányként élhette meg a Cheltenham Town elleni győzelmet, ami feljutást jelentet a klubnak (Forrás: Crewe Alexandra Twitter)

 

Edzői pályafutása 2017 januárjában kezdődött, amikor egykori mesterét, Steve Davist egy hétmeccses nyeretlenségi széria után menesztették. A frissen kieső együttes az azonnali visszajutást tűzte ki célul, de a negyedosztály 19. helyén álltak, hat pontra a kieső zónától, mikor Artell megkapta a kispadot. Az első négy mérkőzésen egyetlen pontot szereztek, ami tovább rontotta a helyzetet. A BBC Radio adásában kérdezték meg a gibraltári mestert, hogy miként vélekedik a helyzetről.

 

“Mondtam a játékosoknak, hogy van választásuk: vagy keményen dolgoznak és fejlődnek, vagy a feledés homályába süllyednek a csapattal együtt. Ez a karrierjükről, a klubról és mindannyiunkról szól, mert egy család vagyunk. Ha így folytatják, akkor az északi konferenciában, a hetente 200 fontot kereső tejüzemi munkások mellett fognak játszani hamarosan.”

 

A szezon végére összeálltak a dolgok és a 17. pozícióban zártak, kellő távolságban a kieső zónától. A nyáron ő maga dönthetett a keret sorsáról, mert a vezetőség szemében jó referencia volt az ifjúsági igazgatóként végzett munkája, így a bizalom megvolt, és szabad kezet kapott. Hat lejáró szerződésű játékost azonnal el is engedett, valamint kilenc másiknak kínált új kontraktust, de a többségnél alacsonyabb fizetéssel, mert nem érezte, hogy rászolgáltak volna a több pénzre. A helyi lapok már arról beszéltek, hogy ennek nem lehet jó vége, mert a játékosok alig akartak reagálni a lehetőségre, mindenki esetében azt pletykálták, hogy új csapatot keresnek maguknak. A cseppet sem visszafogott edző a Crewe Chronicle oldalán adott hangzatos választ erre.

 

„Visszavonom az ajánlatokat, ha a játékosok elmulasztják a határidőt. Előrelépést és fejlődést akarunk, nem forradalmat. A következő szezonban nem leszünk elégedettek a tabella 17. helyével. Nincs diktatúra, mindenki maga dönthet arról, mit akar, nem vagyok én Idi Amin vagy Pol Pot (előbbi ugandai katonatiszt, majd elnök; utóbbi kambodzsai politikus – a szerk.).”

 

A meccs közben nem csak hangos, de rengeteg instrukcióval is szolgál a játékosai felé (Forrás: Sports Mode)

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Artellnek kész víziója volt arról, hogy mit szeretne megvalósítani a játékosokkal, ehhez pedig sokkal több munkára volt szükség, mint amit az előző szezonban produkált a keret. Az innovatív, bátran kísérletező szakember a 2017-18-as idényt gyakorlatilag arra áldozta fel, hogy minden labdarúgójáról kiderítse, hogy milyen poszton tud a leghatékonyabban szerepelni. A három-, illetve négyvédős szerkezetet, az offenzív és a defenzív felfogást is kipróbálta a 46 forduló alatt, kis túlzással „az összes gombot végig nyomkodta a panelen”. A vezetőedző egész idényben kegyetlen őszinteséggel bírálta játékosait, akiket ez nem érintett jól, de mind tudták, hogy a gibraltári a főnök és neki van biztos helye a klubnál. A csúcspont az Exeter City elleni mérkőzés volt februárban, amikor a hosszabbítás perceiben kaptak két gólt és bukták el győztes állásról a találkozót.

 

„Egy gólszerzési lehetőségük volt az egész meccsen, 89 perc alatt. Aztán hármat ajándékoztunk nekik hat perc alatt, amiből kettőt kihasználtak. Úgy nyílt szét a védelem az egyenlítő gólnál, mint a Vörös-tenger Mózes előtt. Ez nem elfogadható, ez a profizmus teljes hiánya. Mi voltunk a jobban, de mégis kiragadták a győzelmet a kezünkből.”

 

Végül a 15. helyen zártak, de ahogy asszisztense, Kenny Lunt fogalmazott a szezonzáró mérkőzés után, „most már okosabbak vagyunk, hogy kitől mire számíthatunk”. A nyáron ismét megmutatkozott, hogy Artell senkinek nem nézi el a nem megfelelő hozzáállást és heten távozhattak a klubtól lejáró szerződéssel. A 2018-19-es szezonra már elkezdtek látszani a jelek arról, hogy ez már az ő csapata. Még mindig akadtak üresjáratok és megmagyarázhatatlan vereségek, de ő maga is sokkal visszafogottabb volt a megnyilatkozásaival, mert a keret megdolgozott azért, hogy jobbak legyenek. A 4-2-2-2-es és a 4-3-3-as felállás váltogatta egymást az ellenfelekhez is alkalmazkodva, a csapat pedig stabilan a középmezőnybe tartozott. A sérülésekkel elég sokat szenvedtek, így a szezonzáró értékelések is sokkal biztatóbbak lettek, s csak két lejáró szerződésű játékosnak nem ajánlott új kontraktust.

A szakértők szerint is kiválóan sikerült nyár után a 2019-2020-as évadban már azt a támadó szellemű játékot merték szinte mindenki ellen felvállalni a „vasutasok”, amit a gibraltári vezetőedző vizionált már a kinevezésekor. Az offenzív felfogású 4-3-3 két szervezni képes „nyolcassal” elkezdett domináns, szórakoztató focival eredményes lenni. A játékosok sorra  dicsérték a meccsek utáni interjúkban a csapaton belüli összhangot, a családias légkört és a mindig kritikus edzőt is, akivel kapcsolatban megértették, hogy miért volt olyan szigorú. A márciusi megszakításkor pontazonossággal vezették a tabellát, s a szövetség döntése alapján feljutottak a harmadik ligába. Artell kétszer is elnyerte a hónap menedzsere díjat a 2019-20-as idényben és bár ő maga, s vele együtt a klub a folytatás mellett volt, végül a szezon annyiban maradt. A csonka szezon zárásakor jelentették be, hogy ő lett az év menedzsere.

 

 

Az egyesület nem igazán volt kész erre a váltásra, mert nagyon rosszul érintette őket a járványhelyzet. A legszerényebb költségvetéssel, messze a legalacsonyabb bértömeggel, mindössze öt új, ingyen érkező játékossal vágtak neki a 2020-21-es idénynek. A keret papíron lefelé lógott ki, de ez egy cseppet sem látszott az eredményeken. Artell legénysége „tűzben edzett” volt és a lelkesedés, valamint az akarat vitte őket előre. A téli nagy hajtást egy nyolcas veretlenségi szériával tudták le, s a szezon végén is szépen gyűjtötték a pontokat, aminek köszönhetően 12. helyen zártak újoncként.

 

A szezon egyik legtöbbet emlegetett esete még szót érdemel, hiszen házon belül is több balhét generált. Az együttes egykori edzője, Barry Bennell a ’90-es években gyermekekkel szembeni szexuális zaklatás miatt került börtönbe. 2016-ban a Crewe egykori játékosai sorra kezdték „kiteregetni a szennyest”, amiből újabb eljárások lettek, de ítélet csak 2020 tavaszán született. A témát természetesen a karantén időszakában az összes lap előszeretettel hozta fel a virtuális sajtótájékoztatókon. Artell eleinte még visszafogta magát, majd egy alkalommal – túlmenve minden határon – finoman szólva elküldött mindenkit melegebb éghajlatra és félbehagyta a nyilatkozatát. A szövetség és a vezetőség is pénzbírságot szabott ki rá, ennek ellenére a pályán a csapat nem látta kárát annak, hogy célkeresztben voltak az őket közvetlenül nem is érintő ügy miatt.

 

Idén egy szerényebb rajtot produkáltak, erősen hadilábon állnak a gólszerzéssel. Csak a hétvégén, a hetedik fordulóban lett meg az első győzelmük, ami okot adhat az aggódásra. Könnyen lehet, hogy az úgynevezett „sophomore slump”, azaz a második év visszaesése náluk is jelentkezik, de ha valamiben, akkor David Artell szakmai tudásában bízhatnak a szurkolók, hogy a helyzet hamarosan jobbra fordul.

 

Melyik csapat nyeri a Championship 2021-2022-es kiírását?

2,75 – Fulham

3,75 – West Bromwich

5,50 – Bournemouth

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást