Debreceni VSC – Régi menőkkel a bennmaradásért

Egy újonccsapattól – bárhol a világon – az az első számú elvárás, hogy hosszabbítsa meg a magasabb osztályban kivívott tagságát, éppen ezért a Debrecen kilencedik helye féltávnál elfogadhatónak hat. Azonban mivel az elmúlt húsz év legsikeresebb klubjáról beszélünk, nem csoda, hogy a szurkolók zúgolódnak, ha nem megy a szekér. Márpedig ezen az őszön néha döcögött, néha pedig elképesztően beleragadt a kátyúba a Loki szekere.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

2020 nyarán sok szempontból új időszak köszöntött be a debreceni fociéletbe. Nem elég, hogy a hétszeres bajnokcsapat egy nehezen felejthető szezonzáró után alászállt a második vonalba, még a megosztó, ám kétségtelenül sikeres kaszinómágnás tulajdonos, Szima Gábor is kiszállt a klub vezetéséből és 19 év után átadta a tulajdonrészét Debrecen város önkormányzatának.

Sportigazgatóként ekkor lépett elő a korábbi csapatkapitány, Tőzsér Dániel, akinek kétségtelenül kiváló kapcsolatrendszere lehet, lévén futballozott korábban Angliában, Belgiumban, Görögországban, Olaszországban és Törökországban is, valamint pályára lépett 31-szer a magyar válogatottban is. Nyilván elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a másodosztályba haza tudta csábítani az aktív válogatott Korhut Mihályt, valamint a varázslatos pályafutását a Cívisvárosban kezdő Dzsudzsák Balázst. A csapat, ha nem is könnyedén, de azért megnyerte az NB II-t Tőzsér egykori válogatott harcostársa, Huszti Szabolcs irányításával. A fiatal szakember megfelelő képesítés híján Toldi Gáborral karöltve dolgozott, de aki egy kicsit is ismeri a dörgést, az pontosan tudja, hogy Huszti volt a főnök. (A jelenségről egyébként Mrena Tamás kollégánk írt ebben a cikkben.)

A nyáron távozott az NB II-es bajnokcsapat kezdőcsapatából két belső védő, Szatmári Csaba és Kinyik Ákos, a helyükre érkezett a korábbi francia utánpótlás-válogatott Sylvain Deslandes, a Budafokon az előző idényben megismert Marko Nikolics, valamint az a brazil Charleston, aki a nyáron mindössze 26 nappal az odaigazolása után hagyta el a moldovai Sfintul Gheorghe csapatát a Loki kedvéért. Rajtuk kívül számottevő igazolásként a kölcsönjáték után végleg megszerzett, korábban a Honvéddal és a Ferencvárossal is bajnok kapus, Gróf Dávid; az észak-macedón válogatottban nyolcszor szerepelt középpályás, David Babunszki; valamint a hosszú ideig klub nélkül lévő válogatott támadó, Németh Krisztián érkezett.

 

A DVSC magyar válogatott labdarúgói 2021 őszén.

 

Amint látható, tapasztalt és magyar szinten jó futballisták alkották tehát az újonc Debrecen keretét, és a szezonkezdettel sem akadt különösebb probléma. Az első fordulóban nem csak elrontották, de teljesen tönkre is tették a Honvéd stadionavatóját, miután 4-1-re nyertek az új Bozsik Arénában, ezt pedig vállalható döntetlen követte az Újpest ellen (2-2) és Pakson (3-3). A Loki jól kezdett, látványos meccseket játszott, a negyedik fordulóban a Zalaegerszeg ellen már a győzelem esélyesének is lehetett mondani, ám ekkor elszenvedte első vereségét egy hajrában kapott góllal (1-2). A Ferencváros otthonában elszenvedett 4-2-es vereség még belefér a tisztes helytállás kategóriába, a Gyirmót elleni 5-0-és győzelem viszont a régi szép időket idézte a Nagyerdő környékén, főleg Ugrai Roland és Dzsudzsák Balázs kiemelkedő formája hozta lázba a szurkolókat. Ezután valami megtörhetett az együttesnél, mert előre nem látható mélyrepülés vette kezdetét. Kisvárdán 2-1-re kapott ki a Loki, majd a Fehérvár ellen egy nehezen felejthető mérkőzésen ikszelt (1-1), hogy aztán kikapjon az edzőváltáson átesett Mezőkövesd vendégeként (0-1), valamint odahaza a Puskás Akadémiától (0-3). Huszti Szabolcs és Toldi Gábor pozíciója erősen megingott, de a kaput a másodosztályú Kecskemét elleni hosszabbításos (1-2) kupakiesés tette be végérvényesen. Egy korábbi cikkünkben felidéztük, hogy nem ez volt az első eset, hogy a Kecskemét búcsúztassa a DVSC-t a Magyar Kupától.

A rossz sorozat tehát az edzőpáros állásába került, átmenetileg pedig egy másik duó, Jeremiás Gergő és Dombi Tibor párosa vette át a karmesteri pálcát a végleges vezetőedző megtalálásáig. Az új seprűk a szintén gyengélkedő MTK vendégeként debütáltak, és szereztek pontot (1-1) majd a szezon fordítását bemutatva 1-3-as félidei hátrányból 5-3-ra legyőzték a Budapest Honvédot. A novemberi válogatott szünetben a klub bejelentette, hogy az a Joan Carrillo veszi át a csapat irányítását, aki jól ismeri a magyar bajnokságot, hiszen 2015-ben bajnok, 2020-ban pedig ezüstérmes lett a Videoton csapatával.

 

Joan Carrillo a bemutatkozó sajtótájékoztatóján Debrecenben 2021. november 8-án (fotó: debreciner.hu)

 

A katalán tréner bemutatkozása a kiesés ellen küzdő rivális Újpest otthonában nem sikerült túl fényesen, 3-1-re kikaptak Dzsudzsákék. De ezután a Paks elleni hazai döntetlennel (1-1) és a Ferencváros hazai legyőzésével elégedett lehetett a szakvezető, még akkor is, ha a zalaegerszegi (1-2) és a gyirmóti (0-0) túrától valószínűleg többet remélt.

Az nyilvánvaló, hogy keresi még az ideális felállást és taktikát, öt meccsen szerzett öt pontja tűzoltásnak éppen megfelelő volt.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

AMI JÓL MŰKÖDÖTT ŐSSZEL

Bár a mezőny negyedik legtöbb gólját szerezte az együttes (30-at), nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy kapusposzton elképesztő jó lehetőségei voltak a mindenkori vezetőedzőnek. A szezont a szlovák veteránnal, Tomas Kosickyvel a gólvonalon kezdte a Debrecen, aki a nyolcadik fordulóban elszenvedett sérüléséig többször is a csapata egyik legjobbja volt. Helyettese, Gróf Dávid szintén több alkalommal tartotta meccsben csapatát egy összeszokottsággal távolról sem vádolható védelem mögött. A Ferencváros és a Puskás Akadémia mellett talán Debrecenben lehetnek leginkább nyugodtak a szurkolók, ha a kapuskérdés szóba kerül.

 

AMIN JAVÍTANI KELL TAVASSZAL

A védelemről az előző bekezdésben már megemlékeztünk, sajnos stabilitásnak nyoma sincs, ám ez nem kizárólag képességbeli hiányosságokból fakad. Sérülések, betegségek, szerkezeti átalakítások miatt nagyon ritkán szerepelt többször is ugyanaz a védősor a csapat mérkőzésein, jó példa erre Korhut Mihály, aki balhátvéd létére játszott belül és játszott a jobb oldalon is, ha a helyzet úgy kívánta. Ennek ellenére ebben a szakaszban a koncentrációra hívnám fel a figyelmet, amin dolgozni kell, hiszen több alkalommal is az utolsó percekben kapott góllal veszített fontos pontot, pontokat a Loki.

  • a Zalaegerszeg elleni hazai meccsen a 86. percben lőtt góllal kaptak ki;
  • Kisvárdán a 90. percben kapták a győztes (vesztes) gólt;
  • a Fehérvár a 92. percben egyenlített ellenük;
  • Mezőkövesden a 84. percben szerezte a meccs egyetlen gólját Stefan Drazsics;
  • (- Újpesten a 87. percben egy öngól pecsételte meg a sorsukat, de akkor már az Újpest vezetett).

Ezeken a mérkőzéseken öt pontot veszített a csapat, amivel, ha benne lenne a zsákban, történetesen utolérték volna az ötödik helyezett Zalaegerszeget. Ha a tavasszal a koncentráció kitart és a védelem is szilárdabb lesz, nem lesznek bennmaradási gondjai a csapatnak.

 

AZ ŐSZ LEGJOBBJA

Dzsudzsák Balázs egyértelműen húzóembere a jelenlegi Debrecennek. Noha már nem a szélen nyargalászik (bár egyszer-egyszer megtörténik ez is), mint tette azt az elmúlt bő másfél évtizedben, mélységből remekül mozgatja a csapatát. A labdái közelre és távolra is elképesztően pontosak és jó üteműek, a pontrúgásai közvetlenül vagy közvetve, de szinte minden alkalommal életveszélyt jelentenek az ellenfél kapujánál. Kulcspasszok és gólpasszok jellemzik a játékát, pedig sokan leírták már, emellett pedig van két gólja is a szezonban, ebből az egyik egy egészen káprázatos szabadrúgásból született. A jelenléte nyilván nagy segítség a vezetőedzőnek, a hiánya pedig azonnal észrevehető a Loki játékán. A Fehérvár ellen kapott piros lapját leszámítva ez egy olyan félszezon volt, ami után nyugodtan tükörbe tud nézni.

 

 

ÖSSZEGZÉS

A DVSC 9. helyezése nagyjából hűen tükrözi a csapat szélsőséges teljesítményét. Nagy győzelmek és kínos vereségek váltották egymást, pedig ez egy jó képességű, de valamiért szerényen teljesítő társaság. Sok a debreceni kötődésű futballista, akik között a meglett harcosokon kívül akadnak ígéretes fiatalok is (Baráth Péter, Gyönyörű Gergő, Baranyai Nimród). Kevés légióst foglalkoztat a csapat, ami főleg az utóbbi évek tendenciáját figyelve jelentős változás (emlékszik még valaki Justin Mengolo, Haris Tabakovic vagy Luka Milunovics nevére?), de akik itt vannak, azok sem feltétlenül erősségei az együttesnek. Deslandes alapember, de nem igazán meggyőző, Babunszkit jobbára csereként vették számításba, Charleston sérült. A játékosoknak azért sem volt könnyű, mert háromféle edzői stratégiát kellett elsajátítaniuk, most egy nyugodt téli felkészüléssel jó esély van rá, hogy megtanulják a Carrillo által megálmodott futballt. Erősíteni persze szükséges lenne, mert a védelem olyan, amilyen, a középpálya időnként átjáróház, a kapusposzt mellett pedig talán a csatársor van rendben annak ellenére, hogy Németh Krisztián máris távozott. Ha érzi a bizalmat, Ugrai Roland, Tischler Patrik és Szécsi Márk is képes szállítani a gólokat, és ha felépül melléjük az utánpótlás-válogatott Bárány Donát, akkor pláne lesz olyan labdarúgó, aki veszélyezteti az elenfél kapuját. Ha a csapat le tudja vetkőzni a Dzsudzsák-függőséget, és többen vállalnak nagyobb szerepet a gólhelyzetek kialakításában (például Sós Bence vagy Bódi Ádám), akkor a Debrecenre szép tavasz várhat. A csapat felkészüléséről nem sokat tudunk, edzőtáborba valószínűleg nem utaznak, a felkészülési meccsekről pedig semmilyen információ nem fellelhető egyelőre, így nem tudni, hogyan gyakorol majd az együttes. Ami tény: január 29-én az idény meglepetéscsapata, a Kisvárda látogat a Nagyerdei Stadionba, majd Fehérvárra látogatnak Ugraiék, aztán pedig a Mezőkövesdet fogadják a harmadik tavaszi fordulóban. A csapat három pontra van a már kiesőhelyen álló és gőzerővel igazoló MTK előtt, így van tennivaló bőven, mert hiába a nevek alapján masszív NB I-es együttes, láttunk már jó játékosokat rossz csapatot alkotni.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

3,20 – DVSC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást