Dél-Amerika: vb-selejtezők a káosz árnyékában

A korábbi halasztásokból kifolyólag igencsak lóhalálában zajlik a dél-amerikai zónában a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kvalifikációja. Legutóbb a kontinens csapatai még közvetlenül a júniusi-júliusi Copa América előtt bonyolítottak le két fordulót, az elmúlt másfél hétben pedig – egy meccs híján – újabb három kör erejéig verődtek össze. A koronavírus-járvány összességében ezen a kontinensen eddig súlyosabb károkat okozott, mint Európában, ráadásul a dél-amerikaiak rendszerint nagyon szeretnek szervezkedni, ami ismét a labdarúgás rovására ment.

SAO PAULO, BRAZIL - SEPTEMBER 05: Players Argentina and Brazil wait as the match is delayed by Brazilian health authorities during a match between Brazil and Argentina as part of South American Qualifiers for Qatar 2022 at Arena Corinthians on September 05, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


BOTRÁNY A RANGADÓN

A nyári kontinenstorna fináléjának tükrében különösen pikánsnak ígérkezett a két ősi vetélytárs, Brazília és Argentína múlt vasárnapi ütközete, amely ezúttal sajnos nem az ádáz küzdelemről vagy a sziporkázó megoldásokról maradt emlékezetes. A Sao Paulóban rendezett világbajnoki selejtező érthetetlen és kissé komikus módon a 8. percben félbeszakadt.

A brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában, ezzel megszegték az országban kötelező karantén-kötelezettséget.

Hogy őket miért a már a pályán zajló meccsen kellett „elkapni”, az persze nagyon jó kérdés. A brazil járványügyi felügyelet maszkos munkatársai megjelentek a pálya szélén és rendőri segítséggel szerették volna karanténba helyezni az érintett labdarúgókat, Emiliano Martínezt, Emiliano Buendíát, Giovani Lo Celsót és Cristian Romerót. Az argentin válogatott játékosai erre levonultak a pályáról, és a találkozó hosszas vitatkozás, a tulajdonképpeni teljes káosz állapota után nem is folytatódott.

Teljesen érthetetlen, hogy ha úgy ítélte meg a hatóság, hogy az argentinok megsértették a szabályokat, egyáltalán miért engedték elkezdeni a mérkőzést, amikor az esetleges kihágók a meccs kezdése pillanatában már két és fél napja az országban tartózkodtak. Való igaz, hogy a játékosok csak annyit mondtak, hogy Venezuelából érkeztek (az előző mérkőzésről), pedig a Brazíliában érvényben lévő szabályozás értelmében, aki Angliában járt a beutazást megelőző 14 napban, annak kötelezően karanténba kell vonulnia. Ezáltal a helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy labdarúgója is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre érkezve letagadták, hogy a szigetországban jártak – holott mind a négy játékos a Premier League-ben futballozik és az útlevelük alapján egyértelmű, hogy nincs két hete, hogy elhagyták Angliát.

Könnyen lehet, hogy a mérkőzés az egyes szervezetek közti hatalmi harcok áldozata lett, illetve valahol a dilettantizmusé is, hiszen az egészségügyisek például arra hivatkoztak, hogy a forgalmi dugó miatt nem értek oda a meccsre a kezdés előtt…

A várva várt rangadó tehát félbeszakadt, és vélhetően majd egy későbbi időpontban fogják bepótolni, így nem elég, hogy már eddig is sűrítették a programot a járvány miatti későbbi kezdés és korábbi halasztások okán, most egy újabb találkozót kell majd beszorítani a versenynaptárba.

A másik két – lejátszott – mérkőzését mindkét gigász megnyerte: a nyolcból nyolc győzelemmel a sorozatot hibátlanul vezető brazilok Chilében 1-0-ra, míg odahaza Peru ellen 2-0-ra diadalmaskodtak. Eközben az argentinok sem tétlenkedtek, hiszen Venezuela vendégeként 3-1 arányban nyertek, míg a Copa América-sikert követő első hazai mérkőzésen 3-0-s sikert arattak Bolívia felett. Scaloni mester tanítványai így ugyancsak veretlen, 5-3-0-s mérleggel üldözik a riválist a kvalifikáció második pozíciójában.

 

SZTÁRJAI NÉLKÜL LÉPETT FELJEBB URUGUAY

 

 

 


 

Minden csapat valamilyen formában megsínylette azt, hogy egyes európai klubok nem akarták elengedni légiósaikat ezekre a világbajnoki selejtezőkre. Kijelenthetjük, hogy a klubcsapatok számára a válogatott meccsek hatalmas kockázatúak, hiszen nagy a sérülésveszély és még el is fáradnak a játékosok.

Ezúttal viszont a koronavírus-járvány jelentette besorolások kiváló indokot adtak arra, hogy tudják mire fogni, miért nem engedik el legjobbjaikat. Így például a Premier League eleinte szervezetten bojkottálta a játékosok elengedését a „vörös” zónába tartozó országokba. Végül azért sokan mégis elutaztak, de jó néhányan távolmaradtak, vagy idő előtt visszatértek. (Főleg, hogy elég nonszensz módon Dél-Amerikában még európai idő szerint péntek hajnalban vb-selejtezőket játszottak, miközben sok helyen péntek este alapesetben már kezdődik a hétvégi bajnoki forduló, szombaton pedig már gőzerővel dübörög…)

Az egykori kétszeres világbajnok Uruguay válogatottja nélkülözte például Luis Suárez és Edinson Cavani játékát, de a két legnagyobb sztárcsatár nélkül is sikerült hét pontot hozzátenni az eddigi nyolchoz. A perui döntetlent követően a duplázó Giorgian De Arrascaeta vezényletével 4-2-re verték meg Bolíviát, majd Gastón Pereiro hosszabbításos fejes góljával a csoport nagy rangadóján felülmúlták Ecuadort. A hőskölteménybe illő befejezés jóvoltából a Celeste a selejtezőcsoport harmadik helyén megelőzte legyőzöttjét, és két pont lépéselőnybe került vele szemben.

Ecuador ezzel a fájó vereséggel jelenleg negyedik, miután pár nappal korábban Chile ellen is csak egy pontot szerzett, ráadásul az ötödik Kolumbia pontszámban beérte őket, és amíg a negyedik helyezés automatikus vb-kvalifikációt ér, az ötödik már csak az interkontinentális pótselejtezőre jogosít. (A végelszámolásnál azonos pontszám esetén a jobb gólkülönbség dönt, fél távnál Ecuador öttel jobban áll ebben a tekintetben.) Kettejük közt még elképesztő csata várható, a kolumbiaiaknak úgy hiányzott a győzelem a legutóbbi, Chile elleni rangadón, mint egy falat kenyér, egymást követő három döntetlen után végül Miguel Borja két góljával ugyancsak heroikus küzdelmet nyertek meg.

 

VÉGVESZÉLYBEN A KÉTSZERES COPA-GYŐZTES VB-ÁLMAI

 


 

A selejtező során mindössze másodszor győzött Paraguay, és ezzel a reményei is életben maradtak. Az egykor Chilavertet vagy Santa Cruzt is a futballvilágnak adó nemzet mostani legénysége így csak két ponttal van lemaradva a hatodik pozícióban a fentebb említett ecuadori, kolumbiai kettőstől a fordulásnál.

Ezzel szemben Chile mélyrepülése tovább folytatódott. Az elmúlt három meccs alatt ismét csak egyetlen pontot szereztek az Ecuador elleni gól nélküli döntetlennel, a brazilok elleni hazai fiaskó után pedig péntekre virradóra Kolumbia ellen is főhajtásra kényszerültek. A 2015-ben és 2016-ban kontinenstornát nyerő együttes 2014 óta nem járt a világbajnokságon, és ha nem mutatnak be valami szívszaggató hajrát a továbbiakban, akkor 2022-ben sem fognak, mivel a nyolcadik helyen már a pótselejtezőtől is hat ponttal vannak lemaradva.

Nem sokkal jobb a helyzete a legutóbbi világbajnokságon üde színfoltot szolgáltató Peru válogatottjának sem. Ricardo Gareca együttese egyetlen ponttal előzi meg Chilét, hiába tért vissza a veterán Paolo Guerrero is, Venezuela legyőzése mellett csak ikszeltek Uruguay-jal és kikaptak a braziloktól. Az októberi folytatásban éppen Peru-Chile következik, amilyen pocsékul áll mindkét csapat, elmondhatjuk, hogy az a meccs nem élet-halál kérdés lesz, hanem sokkal több annál.

A tabella végén a két általánosan leggyengébb válogatott, Bolívia és Venezuela foglal helyet, akik bár az elmúlt évek során kétségtelenül közeledtek a többiekhez, egyre szorosabb meccseket játszanak mindenkivel. Már nem pofozógépek, de még mindig a két legszerényebb képességű együttes. Kettejük közt vélhetően már csak az lehet a kérdés, hogy melyikük végez előrébb és ki lesz az utolsó, vagy esetleg sikerül-e a végén egy-egy, a vb-ről már lemaradó csalódott csapatot befogniuk a nyolcadik helyért.

A dél-amerikai világbajnoki selejtezőzóna aktuális állása 9 forduló után:

1. Brazília 24 pont (8 meccs, 19-2)
2. Argentína 18 pont (8 meccs, 15-6)
3. Uruguay 15 pont (15-10)
4. Ecuador 13 pont (16-11)
5. Kolumbia 13 pont (16-16)
6. Paraguay 11 pont (9-11)
7. Peru 8 pont (8-17)
8. Chile 7 pont (9-12)
9. Bolívia 6 pont (12-22)
10. Venezuela 4 pont (5-15)


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango


 

Hány gólt szerez a Ferencváros az Európa-liga csoportkörében?

1,68 – 5,5-nél több

2,05 – 5,5-nél kevesebb

 

Ki szerzi a legtöbb gólt a Ferencváros játékosai közül a csoportkörben?

5,00 – Ryan Mmae

7,00 – Myrto Uzuni

8,00 – Tokmac Nguen

Ezeket a fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Európa-liga/Végső fogadások/További ajánlatok/Ferencváros 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást