Új bajnokot ünnepelnek az Andok magaslatain

Bolívia a földrajzi adottságai miatt sosem a sportéletéről volt híres. A nemzetközi labdarúgásban elsősorban hazai környezetben tudnak sikereket elérni. De mi történik, ha helyi csapatok találkoznak egymással a hazai pontvadászatban? Idén ott is borult a papírforma, egy újonc ünnepelhette a bajnoki címet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Bolívia válogatottja mindössze két érmet nyert a dél-amerikai kontinensbajnokság több mint egy évszázad alatt, mindkettőt azon két alkalommal, amikor házigazdája volt a tornának: a La Verde az első rendezés során 1963-ban az első helyen zárt, míg 1997-ben második volt.

Bolívia (és a szomszédos Paraguay) a dél-amerikai földrész két olyan országa, amely nem rendelkezik tengerparttal, mióta 1879-ben a chilei kormány erőszakkal magához csatolta a területet az ott található guanólelőhely miatt. Északon és keleten Brazíliával, délen Paraguayjal és Argentínával, nyugaton Chilével és Peruval határos. Utóbbival közös határán található a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó. Az ország nyugati harmadán az Andok vonulatai, keleti kétharmadán hegy-, domb- és síkvidék terül el. Az Andok Peru északi határától kezdődően egymástól erősen eltávolodó két fő vonulatot alkot, amely a Nyugati-Kordillerák és a Keleti-Kordillerák. A térségben a legmagasabb csúcsok rendszerint 6000 méter fölé emelkednek.

A kontinens legszegényebb országa, a helyiek többsége a mezőgazdaságban dolgozik. Dél-Amerikán belül Bolíviában a legnagyobb az indián őslakosok aránya, a teljes lakosság mintegy 55 százalékát alkotják. Az ország alkotmányos és igazságszolgáltatási fővárosa Sucre a déli részen fekszik, míg az adminisztratív főváros La Paz a középső részen, átlagos tengerszint feletti magassága 3650 méter, mellyel a világ legmagasabban található nagyvárosa.

 

 

 


 

A bolíviai bajnokság

A helyi labdarúgó-szövetséget első ízben 1914-ben alapították La Paz Football Association néven, amely tulajdonképpen kizárólag egy fővárosi félprofi szervezet volt a La Paz-i klubok számára. A vidéki csapatokat rendszerint később alapították, például a mostani élvonalbeli mezőnyben is találunk az 1990-es vagy a 2000-es években létrehozott klubokat.

A mai formájában ismert országos bajnokság 1950 óta létezik, profi szinten azonban csak 1981 óta zajlik a versengés. Az ország legsikeresebb klubja az 1924-ben alapított La Paz-i Bolívar, amely 29 alkalommal hódította el a bajnoki címet (beleértve a legelsőt) és 15-ször végzett a második helyen.

Az 1908-as alapításával a legelső bolíviai klubok egyikének számító The Strongest 15 bajnoki címmel büszkélkedhet, ám 2016 óta egyetlen alkalommal sem végzett az élen. A csapat a hazai mérkőzéseit rendszerint a La Pazban található Estadio Hernando Silesben játssza, amely a nemzeti válogatott otthona is.

Az ugyancsak 15 bajnoki elsőséggel büszkélkedő Jorge Wilstermann (alapítva 1949-ben) otthona az ország középső részén, La Paz és Sucre közt nagyjából félúton található az Andok lábánál, az alig 2500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Cochabambában.

Bolívia legnagyobb sík területen fekvő városa, Santa Cruz de la Sierra két jelentősebb egyletet delegál az országos első osztályú bajnokságba. Az egymás ádáz riválisainak tekinthető Oriente Petrolero és Blooming egyaránt ötszörös bajnok.

A Sucre szomszédságában, 4000 méteres magasságban található Potosí két csapata közül a Nacional Potosí színeiben az argentin River Plate-et, a Real Potosí címere pedig a Real Madridot idézi. Kettejük közül csak a bő 30 éve alapított Real volt bajnok egyszer, a 2007-es Apertura megnyerésével.

Ezen felül az országban még a 3710 méteren fekvő Oruro büszkesége, a San José, valamint a La Paz agglomerációjában (El Alto városában) működő Always Ready számít jelentősebb egyesületnek. Előbbi négyszer (utoljára 2018-ban) volt bajnok, ám az idei szezon közben visszalépett, utóbbi pedig 2020-ban ünnepelhette harmadszor az aranyérmet.

 

 


 

Drámai végjáték, új bajnokot avattak

A 16 csapatos első osztályú bajnokság 2021-es kiírása nem mindennapi izgalmakat tartogatott, hiszen az utolsó körnek három csapat is a bajnoki cím megnyerésének reményével vágott neki. A forduló előtti éllovas The Strongest elveszítette az utolsó találkozóját, így a maga mérkőzésén a győzelmet a 96. percben kiharcoló Independiente Petrolero története első bajnoki címét ünnepelhette. A második helyen végül az utolsó körben 3-1-es hátrányból 4-3-ra diadalmaskodó címvédő Always Ready végzett, amely közel állt a bajnoki címhez is, de be kellett érnie az ezüstéremmel. A rekordbajnok Bolívar a negyedik helyen zárt.

Az újonnan megkoronáztatott Independiente Petrolero 2020-ban jutott fel – közel két évtized után – az első osztályba. A Sucréban (2700 méteres magasság) működő klubot 1932-ben hozták létre. Története során korábban négy időszakban összesen 22 idényt töltött a legmagasabb osztályban: 1972-ben, 1975-től 1976-ig, 1981-től 1983-ig, valamint 1990 és 2003 között.

A klubot fiatal ferencesek alapították, akik a La Recoleta intézményből való kiválás jegyében választották az Independiente (független) nevet. A csapat első mezét a spanyol zászló piros és sárga színei ihlették, ezzel tisztelegve az országban a labdarúgást népszerűsítő hispán papok előtt.

1953-ban változtatták meg a csapat nevét a jelenleg használatos formára, miután a Chuquisaca régiói olajvállalat vette át a klubot (Petrolero). A mezeken a sárgát előbb az ólom, majd a függetlenség színe, a fehér váltotta, és máig a piros-fehér színösszeállítást használják.

Az Independiente eddigi legjobb eredménye az 1994-ben bravúros módon elért negyedik helyezés volt, melyet idén a bajnoki címmel alaposan felülmúlt. A csapat története során egyetlen alkalommal szerepelt a nemzetközi porondon, amikor a Copa CONMEBOL utolsó, 1999-es kiírásának első körében tizenegyesekkel búcsúzott az argentin Talleres Córdoba ellenében. Az Independiente 2022-ben azonban ott lesz a dél-amerikai kontinens első számú kupasorozatában, hiszen bajnokként automatikusan résztvevője a Libertadores-kupa csoportkörének.

 

 


 

Az idei bajnokcsapat

A bolíviai labdarúgás lehetőségei alapjában véve rendkívül korlátozottak az ország földrajzi adottságai miatt. Az átlagos tengerszint feletti magassághoz szokott emberek rendszerint levegőt se könnyen kapnak 3000-4000 méteres magasságban, nem hogy még sportoljanak, így természetesen a labdarúgók számára sem éppen vonzó célpont az országban való légióskodás.

Egy-egy nemzetközi mérkőzés alkalmával valamennyi ellenfél legendásan ódzkodik a bolíviai turnétól, és az évek során már számtalan praktikát vetettek be az akklimatizálódás jegyében.

Ebből kifolyólag az Independiente Petrolerót is jobbára helyi labdarúgók alkotják, vagy olyanok, akik már jó ideje az országban élnek. A 43 éves argentin származású edző, Marcelo Robledo pályafutása során például végig Bolíviában futballozott. Az egykori kapus a sucrei Universitario alkalmazásában töltötte legjobb éveit, a friss bajnokot tavaly feljutáshoz, idén aranyéremhez segítette.

A szintén argentin Martín Prost személyében az Independiente adta a bajnokság gólkirályát. A 33 éves támadó 19 találatával végzett a mezőny élén. Pályafutása korábbi szakaszában megfordult már az országban, odahaza pedig alacsonyabb osztályú csapatokat erősített, idén januárban az ugyancsak magaslaton fekvő Gimnasia Jujuytól szerződött mostani állomáshelyére. A bajnokcsapat keretében kevés az idegenlégiós, azok viszont meghatározó szereplők. A 19 gólos Prost mellett a paraguayi Juán Godoy 11, kolumbiai José Correa nyolc, a szintén paraguayi Gustavo Cristaldo hat, a venezuelai Mijaíl Avilés pedig öt alkalommal volt eredményes az idény során.

Szintén szembetűnő az Independiente keretének vizsgálatakor, hogy a névsort többnyire 30 év feletti játékosok alkotják, többen már a 35. életévüket is betöltötték. A dél-amerikai vb-selejtezők során vitézkedő bolíviai válogatott kevésbé foglalkoztatja a csapat játékosait, a közelmúltban egyedül a 19 éves jobb szélső, Yesit Martínez kapott behívót a nemzeti együttesbe. Ebből is látszik, hogy az újdonsült bajnokcsapat csak most kerül fel a bolíviai labdarúgás térképére.

Azt egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy az Independiente Petrolero a továbbiakban számottevő tényező lesz az ország labdarúgásban, vagy a mostani csak egy kicsúszott bajnoki cím volt. Mindenesetre a 2022-es Libertadores-kupa biztosan nagyszerű élmény lesz a csapat és a szurkolói számára.

 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

 

Írj hozzászólást