„A gólstatisztikája önmagáért beszél!” – Deniz Undav, az ismeretlen gólgyáros

A belga futballklubok a saját nevelések és a fiatal játékosok fejlesztése mellett a német alacsonyabb szinten kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgók számára is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy megmutassák magukat. Ennek egyik legjobb példája az újonc Royale Union Saint Gilloise csatára, Deniz Undav, akinek még csak a másodosztály sem jött össze Németországban, most meg a góllövőlistát ostromolja a Jupiler ProLeague-ben.

Deniz Undav

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A labdarúgás világában sok olyan érdekes játékos szerepel nemzetközi figyelem nélkül, mint amilyen Deniz Undav is. A 25 éves német támadó hazájában nem tudta megváltani a világot, de úgy tűnik, hogy most eljött az idő számára és megmutathatja magát a nagyvilágnak. Az ő története az alsó-szászországi Achim városában kezdődött, ahonnan a Werder Bremen akadémiájára vezetett az útja. A jónevű északi klubnál nem érezte a bizalmat és a megbecsülést, így a kissé türelmetlen ifjú a hatodosztályú SC Weyhe csapatánál próbálkozott mindössze 16 évesen. Két esztendő után a negyedik vonalban szereplő TSV Havelse következett, ahol a tini remekelt a félprofik között – egymás után két szezonban 16 találat, négy majd 11 gólpasszal, végül 72 meccsen 37 gól és 15 asszisztos mutatóval zárt. 2017-ben túl csábító volt a másodosztályú Eintracht Braunschweig érdeklődése, ám csalódnia kellett, mert csak a tartalékok közt számoltak vele. Egy sérüléssel tarkított szezon során így is hozta a korábbi átlagát (18 összecsapáson kilenc gól négy gólpassz), de itt sem tervezett hosszú távon, annak tudatában, hogy nem lehetett az első csapat tagja.

Már 22 éves volt, mikor először kapott olyan profiszerződést, amely garantálta a felnőttek között a helyét, ez pedig a harmadosztályú SV Meppen gárdájánál történt. Ott látták meg benne először azt a lehetséges potenciált, amely nem keltette fel kellőképpen más klubok figyelmét, így pedig ők szerették volna kiaknázni.

 

„Deniz Undav személyében szerződtetünk egy fiatal támadó játékost, aki hatalmas potenciállal rendelkezik. A csatárposzton tanúsított magabiztosságával, döntőképességével és kiemelkedő lövőtechnikájával olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel a csapat fontos tagja lehet a következő harmadosztályú szezonban” – mondta Heiner Beckmann sportigazgató a Sportbuzzernek, amihez a kék-fehérek akkori edzője, Christian Neidhart az alábbiakat fűzte hozzá: „Deniz Undav egy ösztönös, sokoldalú támadó, aki még rugalmasabbá és erőteljesebbé teszi támadójátékunkat. Vele még jobbak lehetünk, hiszen a gólstatisztikája önmagáért beszél!”  

 

A 2018–2019-es idény közel sem úgy alakult, ahogy azt a  vezetőség vagy önmaga várta volna. A kétcsatáros rendszerben ő volt az előretolt ék, ez pedig nem feküdt neki. Kevésszer tudták a társak megjátszani, nem volt meg az a fajta szabadsága, amire szüksége van. Nehezen rázódott bele az osztályváltásba és a teher is túl nagy volt rajta, hogy megfeleljen, ha már megkapta a profiszerződést. A folytatás azonban épp úgy jött össze, mint amire szüksége volt a kontraktus lejárta előtt. Neidhart szerkezetet váltott, Undav pedig egyedüli center lett teljeskörű szabadsággal. A 34 bajnokin 17 góllal az ötödik helyen végzett a góllövőlistán, de mellette 13 előkészítést is jegyzett, összességében második lett a kanadai táblázaton, egy ponttal lemaradva a gólkirály mögött.

 

Deniz Undav statok
A kép jobb felső sarkában található: Deniz Undav a legtöbb kapura lövést és a legtöbb boxon belüli labdaérintést produkáló játékos a 3.Ligában (Forrás: totalfootballanalysis.com)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Olyan szinten lógott ki a harmadosztály támadói közül, hogy nem volt kérdéses, felfigyelnek rá magasabb szintről is. Ez már a megszakítás alatti szünet során is igaz volt, amikor az ügynökét rendszeresen keresték másodosztályú együttesek, de Undav nyíltan kimondta, hogy szeretne légióskodni. Ekkor került képbe a Royale Union Saint-Gilloise, amely nagyvolumenű projektbe kezdett és feltörekvő reménységeket keresett. A belga együttes a másodosztályban lemaradt a feljutásról a járványhelyzet következtében, de Chris O’Loughlin sportigazgató olyan víziót tudott a német játékos elé tárni, amire Undav nem tudott nemet mondani. A 3.Liga utolsó két mérkőzéséről már le is maradt, hogy ott tudjon lenni a brüsszeliekkel a felkészülés első percétől kezdve.

A 2020 májusában kinevezett Felice Mazzu 3-5-2-es hadrendjében a német légiósnak szánta a visszavont támadó szerepkörét. A sokoldalúságát kiaknázandó egyszerre tud az összjátékban központi ember lenni, de akár a kapu előtt is jelen lenni. Undav jött, látott és közönségkedvenccé nőtte ki magát egyik napról a másikra.

  • Ennek okait hosszasan lehetne elemezni a mélységi visszalépéseivel kezdve, ami után a szárnyvédők vagy a csatártárs felé mesteri hosszú labdákat tud előre tenni;

     

  • vagy azt, hogy milyen bátran indul meg egymaga progresszíven, ami során nem spórol a cselekkel és tudja helyzetbe hozni a társakat;
  • ahogy arról is lehetne ódákat zengeni, hogy milyen jó érzékkel helyez nyomást az ellenfélre a labdakihozatalok során;
  • egészen addig, hogy mennyire jó érzékkel érkezik, illetve lép vissza a második hullámban és veszi be a kaput.

 

Elképesztően összetett játékos, aki a belga másodosztályból éppen úgy kilóg felfelé, mint ahogy egy szezonnal korábban a 3.Ligából is. Az osztályváltás után pedig mit sem lassított, mert az élvonalban is berúgta azt a bizonyos ajtót. Kilenc fordulót követően hét találatnál és három előkészítésnél jár, csapata pedig a ötödik helyen áll a tabellán újoncként. Ahhoz képest, hogy a számok milyen jól mutatnak első ránézésre valójában még elég gyenge a helyzetkihasználása az idényben. 23 alkalommal került helyzetbe és a hét gól mellett hét kaput találó lövés és egy kapufa írható a neve mellé, viszont féltucat alkalommal mellé lőtt vagy épp fejelt, illetve volt két olyan eset is, amikor már a labdaátvétel is rosszul sikeredett. A kaput nem találók közül három esetben is olyan helyzetről beszélhetünk, amire azt mondanánk, hogy ziccer – ezek 0,3 xG feletti kísérletek.

 

 

Még csak éppen elkezdődött az idei szezon, ami Deniz Undav számára az első élvonalbeli megmérettetés, mégis a szakértők nagyon pozitívan vélekednek róla. Annak ellenére, hogy a sokak által mérvadónak tartott Transfermarkt még egymillió euróra sem taksálja, könnyen eladhatja magát már a télen is. A német csatár 25 évesen elkezdte bizonyítani, hogy miért is mondták róla annak idején, hogy komoly potenciál van benne. Vezéregyéniség tud lenni a pályán, gólokkal és gólpasszokkal segítve csapatát, hogy olyan magasságokba emelkedjen, amire a múltja predesztinálja.

 

Melyik együttes nyeri meg az UEFA Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,00 – Manchester City

8,00 – Paris Saint-Germain

8,00 – FC Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást