Diego Simeone állandó segédje edző lett – Germán Burgos

Az Atlético Madridnál éveken át láthattunk másodedzőként, Diego Simeone eltiltásai alkalmával ő vezette a csapatot. Korábbról egy igazán extravagáns kapusként emlékezhetünk rá, a „matracosok” klubikonja mindemellett egy öntörvényű, elhivatott, fanatikus, igazi rocksztár, aki évekkel ezelőtt legyőzte a rákot is, mostanában pedig új kihívást keresett és talált magának. Germán Burgos a közelmúltban megkapta első profi vezetőedzői munkáját.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A HAZAI KEZDETEK

1969-ben Mar del Platában látta meg a napvilágot Argentínában, a fővárostól, Buenos Airestől 420 km-re délre, az Atlanti-óceán partján fekvő városban. Burgos tinédzserkorában a Ferro Carril Oeste utánpótlásához csatlakozott kapusként, amelyben 1989-ben élvonalbeli focista lett. Ekkori edzője, Carlos Griguol adta neki a „Mono” (magyarul: majom, gorilla) becenevet hatalmas termete, hosszú haja és ápolatlan külsője miatt. 1994-ig több mint 100 profi mérkőzésen védett, amikor olyannyira felfigyeltek rá, hogy az egyik legnagyobb argentin csapat, a River Plate együttese igazolta le. A patinás csapat az 1994-es Aperturát veretlenül nyerte meg, majd 1996-ban a Libertadores-kupát, 1997-ben a Supercopa Sudamericanát hódította el, miközben többek között a részletes portrénkban a közelmúltban bemutatott Marcelo Gallardo csapattársa volt. Burgos öt év alatt hét címet, köztük öt hazai bajnokságot zsebelt be a „milliomosokkal”, akiket 1999-ig erősített.

 

ŐRÜLT LATIN KAPUS

Ekkor – 30 évesen – légiósnak állt. Az akkor a spanyol élvonalban szereplő Mallorca együtteséhez szerződött, amely néhány hónappal érkezése előtt KEK-döntőt játszott. Burgosnak többek között a fiatal Samuel Eto’o és az azelőtt a Barcát megjárt Miguel Ángel Nadal is a csapattársa volt. Rögtön az első évében mindenkinek bemutatkozott azzal, hogy a spanyol bajnokság történetének leghosszabb eltiltását kapta.

Burgost 11 mérkőzésre meszelték el, amiért egy Espanyol elleni mérkőzésen a neki beszóló Manuel Serranót nemes egyszerűséggel leütötte. 

Ezt leszámítva túl sok emlékezeteset nem alkotott Mallorcán, 2001-ben igazolt későbbi meghatározó állomáshelyéhez, az akkor a másodosztályban sínylődő Atlético Madridhoz. Burgos feljutáshoz segítette a nem éppen fénykorát élő fővárosi együttest, majd 2003-ban szerepelt a spanyol bajnokság emlékezetes reklámfilmjében, amelyben a madridi Gran Vía egyik csatornanyílásából mászik elő, alatta pedig a következő szöveg volt olvasható: „visszatértünk”. 2003-ban egy Real Madrid elleni városi rangadón tevékeny részt vállalt a 2-2-es döntetlenből, hiszen kivédte Luís Figo tizenegyesét, amely során az orrát találta el a portugál bombája, rövid eszméletvesztés és ápolás után azonban folytatta a találkozót.

 


 

2001 és 2004 között 63 mérkőzésen védte a „matracosok” kapuját, menet közben 2003-ban veserákot diagnosztizáltak nála, ami miatt egy ideig harcképtelen volt, noha betegségét illetően is próbálta megőrizni lazaságát. A legenda szerint, amikor megtudta, hogy rákos és műtétre van szüksége, annyit mondott orvosának, hogy:

 

Lehetne-e a hétfőn műteni? Mert vasárnap meccsem van.

 

Jó néhány évvel később edzőként egy nehéz mérkőzés kapcsán megkérdezték tőle, hogy fél-e a találkozótól, akkor pedig annyit felelt: „miután túléltem a rákot, már nem félek semmitől. Számomra a futball csak játék”.

Szokták mondani, hogy normális kapus nincs, Dél-Amerikában talán ez hatványozottan igaz. A latin kapusok között valahogy mégis magasabb az egy főre jutó „elvetemültek” száma, de Burgos talán mindegyiken túltesz. Annak idején aktív korában rendszerint piros baseball sapkát és/vagy hajpántot viselt, szeretett bohóckodni a labdával, és nem szokványos védéseket bemutatni fejjel vagy éppen mellkasával. Még javában játszott, amikor énekelt és gitározott egy rockegyüttesben, a Garb nevű formáció a nevének kezdőbetűiből kapta a nevét (Germán Adrián Ramón Burgos).

Emellett Burgos 1995 és 2002 között 35-sör védte az argenin válogatott kapuját: az 1998-as világbajnokságon Carlos Roa, a 2002-es mundialon pedig Pablo Cavallero váltótársa volt, ugyanakkor két Copa Américán is szerepelt.

 


(X) Így nyerhetsz 500 Ft-ból 10 000 Ft-ot a magyar – lengyel meccsel:

Exkluzív promóció! Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre és fogadj 20-szoros oddson a Magyarország-Lengyelország vb-selejtező három kimenetelének valamelyikére! Hogyan működik? Kattints a lenti linkre, regisztrálj és kösd meg első fogadásodat maximum 500 Ft-ig! 

>>> Kérem a 20-as szorzót!


 

AZ ELVÁLASZTHATATLAN PÁROS

Visszavonulása után leginkább a zenekarával foglalkozott, ám végül felesége unszolására elvégezte az edzői tanfolyamot, és 2010-ben a spanyol alacsonyabb osztályú Carabanchel csapatát irányította egy rövidebb ideig.

Burgos játékospályafutása befejezése után kezdett el igazán jóban lenni egykori harcostársával, Diego Simeonéval. Az egykori kiváló középpályás csodálta Burgos nézeteit, ezért  már a 2006-os visszavonulása után szerette volna, ha ő lenne a segítője, akkor azonban Mono még elutasította a meghívást. A nagy páros első közös munkája 2011 januárjában az olasz élvonalbeli Catania irányítása volt, amelynek eredményeképpen bennmaradtak a Serie A-ban, majd az argentin Racing Club csapatánál tevékenykedtek együtt.

A páros 2011 év végén került az Atlético Madridhoz, eredményességük pedig valódi sikersztori lett a madridi egyesület történetében.

Hét év alatt nyolc címet szereztek, köztük 2013-ban a Király-kupát, 2014-ben a spanyol bajnoki címet hódították el. Mono irányította a csapatot a 2018-as Európa-liga elődöntőjének visszavágóján és a döntőjében az Olympique Marseille ellen Simeone eltiltásából kifolyólag. A siker mellett korábban 2012-ben is megnyerték a sorozatot, valamint két BL-döntőt játszott irányításukkal az Atlético.

2014 áprilisában a Getafe elleni meccsen szintet lépett a technológia gyakorlati alkalmazásában, mivel elsőként Burgos használta a Google speciális szemüvegét kombinálva a LaLiga által biztosított Mediacoach applikációval, hogy percenként friss statisztikákhoz jusson a pályán lévő játékosokról. Burgos tudományos megközelítése és Simeone motivációs képességei számos sikert szállítottak az Atlético Madrid konyhájára. Kiváló párost alkottak együtt egészen a 2019-2020-as szezon végéig.

 

Mindent meg tudunk egymással beszélni. Nincs vita, nincs harag, egyszerűen elmondom neki a véleményem: „ő jó, ő jól játszik, ő meg mehet a levesbe”. Diego pedig hallgat rám, bízik bennem. Olyanok vagyunk mi ketten egymásnak, mint a klasszikus filmekben Joe Pesci és Robert de Niro

 

– foglalta össze kettejük kapcsolatát Burgos.

 

ÚJ KIHÍVÁS, KÜLÖN UTAKON

Az elmúlt idény közben közölte, hogy távozik az Atléticónál betöltött pozícióból, mert a továbbiakban vezetőedzőként szeretné kipróbálni magát, így közel egy évtized után külön vált Simeonétól. Burgos több mint fél éven keresztül várt a lehetőségre, nem tudhattuk, hogy vajon egy alacsonyabb osztályú spanyol csapat, vagy esetleg egy argentin együttes fogja kinevezni őt, végül utóbbi történt márciusban.

Az egykor Diego Maradonát és utánpótláskorában Lionel Messit is foglalkoztató rosáriói Newell’s Old Boys csapata ugyanis pocsék formában kezdte a Copa de la Liga Profesional 2021-es kiírását, és öt forduló alatt szerzett egy pontja után edzőváltásra szánta el magát. Frank Kudelka helyére a patinás gárda vezetősége Germán Burgost nevezte ki, ahol Mono például a veterán Maxi Rodríguezt és az egykori atléticós szélső két unokaöccsét trenírozhatja. A csapatot annak idején a város szülöttje, Marcelo Bielsa játékosként és edzőként is szolgálta.

Alapvetően azért nem néz ki olyan rosszul a csapat, mint az eredmények mutatják, így talán joggal bízhatnak abban, hogy Burgos képes lesz felkavarni az álló vizet, és feljebb juttatni őket. Az Atlético emblematikus alakjának munkássága mellett külön kiemelt érdeklődéssel várhatjuk majd a Rosário Central elleni városi rangadókat, hiszen az ősi rivális csapatát mostanság Kily González irányítja.

 

Germán Burgos legszebb pillanatai:


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtangó

Fotók: pinterest, sportworld, football-espana

Írj hozzászólást