Diktátor és forradalmár egy személyben – Thomas Tuchel

Dortmundban az átigazolási politikával, Párizsban a sportigazgatóval és az egókkal kellett megküzdenie korunk egyik legfelkészültebb, legmarkánsabb trénerének, Thomas Tuchelnek – Londonban a türelmetlenséggel kell majd. A BL-döntős szakember azonban áll a kihívás elébe.

 


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

„Ha a Chelsea-hez írsz alá, a trófeák iránti vágyadat is rögzíted. Megállapodsz arról, hogy minden sorozatban versenyképesnek kell lenned, ezzel én tökéletesen tisztában vagyok”

 

– közölte kertelés nélkül első londoni sajtótájékoztatóján Thomas Tuchel, amikor az újságírók azt feszegették, mennyire teher egy olyan klubba igazolni, amelyik nem a türelméről ismert és amelyikkel folyamatosan győzni kell, minden fronton. „Egyáltalán nem riaszt meg”, tette még hozzá, pedig Párizsba költözéséig azt gondoltuk volna, nem feltétlenül az ő profiljába vágnak az ilyen szupersztárokkal tűzdelt milliárdos klubok. Nála saját bevallása szerint is fontos az esztétikum, hogy hogyan játszik a csapata, és nem feltétlenül híve a „győzni minden áron” elvnek. A Chelsea hívása azonban olyannyira csábítónak bizonyult, hogy képtelen volt nemet mondani.

Mint oly sok sikeresen tevékenykedő német trénernek, Thomas Tuchelnek is Ralf Rangnick a mentora.

A harmadosztályú Ulmban játszó, de hamar edzőnek álló Rangnick a játékfilozófiáját alapjaiban meghatározó letámadásos futballal először 1983-ban, a Valerij Lobanovszkij-féle Dinamo Kijevet egy németországi edzőtáborban közelebbről figyelve szembesült. Az ukrán edzőfejedelem és az ugyancsak korszakos tréner Arrigo Sacchi formálta leginkább Rangnick gondolkodását, ami első jelentős állomáshelyén, Stuttgartban is iránymutatóvá lett. A sváb utánpótlásban Helmut Gross-szal megalkotott, labdaorinteált zónavédekezés az agresszív presszinggel a stuttgarti utánpótlás fundamentumává vált, amit azóta csak „stuttgarti iskolának” szokás nevezni. Ezt szívta magába Tuchel is, akit Rangnick vett rá az edzősködésre azután, hogy térdsérülése miatt kénytelen volt idő előtt felhagyni az aktív játékkal. 

 

tuchel a játékos


Tuchel első feladata a stuttgarti ifik felkészítése volt, mit mondjunk, elég jól sikerült neki: az U19-es korosztállyal kisvártatva német bajnokságot nyert. „Röntgenszemeivel az ellenfelek mélyére látott, alaposan szét tudta őket cincálni – mondta róla egy korábbi főnöke. – Minden meccsterve ült.” A rá már akkor is oly jellemző smirglis énje, a konfliktusokat rendre felvállaló személyisége miatt azonban diadalmas tevékenysége ellenére sem hosszabbítottak vele szerződést. Az Augsburg, majd a Mainz U19-es együttesét irányította, utóbbival ugyancsak elhódította a bajnoki címet, amikor pedig a Mainz első csapata a Lübeck elleni kupakiesés után elküldte vezetőedzőjét, ideiglenes jelleggel a 35 éves ifitrénert kérte fel. Tuchel pedig a nagyok közt is bizonyított: az igen kis költségvetésű (nagyjából 15 millió eurós büdzsével bíró) klubot hatalmas meglepetést keltve és legalább akkora elismerést aratva kétszer is az Európa-ligába vezette. A klubikon Jürgen Kloppnál is magasabb pontszámot produkálva. 

 

„Mondhatjuk, hogy a stuttgarti iskola követője vagyok. Ahogy a szülő formálja gyermekét, engem is jócskán alakítottak a Stuttgartban tanultak, amelynek veleje a támadó felfogás, a letámadásos előre védekezés, a labdaközpontú játék. Később aztán tovább fejlesztettem magam, az alapokkal azonban Stuttgartban ismerkedtem meg.”

 

Ott tanulta meg azt is, hogy minden problémára megoldást kell találnia. Vannak edzők, akikről azt szokás mondani, egyféleképpen képes csak játszani csapatuk, hogy nincs B-tervük, nos, ha valaki, Thomas Tuchel korántsem ilyen sematikus. A Mainzcal ötödik szezonja végére eljutott oda, hogy akár hat különböző játékrendszerben is képes volt játszani csapata, rendre alkalmazkodva az ellenfél stílusához. Azt vallotta ugyanis, ők, az „underdogok”, a szerényebb körülmények között dolgozó csapat csak így érvényesülhet a nagyokkal szemben.

 


Nagy odds, kis tét, nagy remény! Így nyerhetsz 500 Ft-ból 10 000 Ft-ot az NFL döntőjének idején:

Nyakunkon a Super Bowl! Exkluzív promóció az NFL-rajongóknak! Regisztrálj az Unibeten és fogadj 20-szoros oddson bármelyik csapat győzelmére a Super Bowlon! Hogyan működik? Kattints annak a csapatnak a nevére, amelyiket esélyesebbnek tartod, regisztrálj és kösd meg a fogadásodat maximum 500 Ft-ig!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Chiefsre!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Buccaneersre!


 

„Minden íratlan szabályt megszegtünk”, nyilatkozta évekkel később, utalva arra, a futballdogmákkal szemben – hogy érdemes például állandó kezdő tizeneggyel és állandó formációval belemenni a mecsekbe – rendre az új kihíváshoz szabta koncepcióját. Eközben minden egyes edzésen a maximumot követelte játékosaitól, feszegette határaikat, így érhetett oda velük az ötödik helyre (2011-ben, André Schürrle és a januárban súlyosan megsérülő Szalai Ádám góljaival többek közt), utolsó szezonjában pedig az ugyancsak Európa-liga-indulást érő hetedik pozícióba. Azt azonban, hogy folyamatosan a maximumot követelte, kíméletlen módszereivel pillanatnyi lazítást sem engedett, a társas viszonyok is megsínylették.

„Diktátor”, szűrődtek ki a falakon túlra az öltözői kommentárok, de folyamatosan a tűzvonalban tartva magát Tuchel is kiégett. Öt év után lemondott, meglehet azonban, annyira nem is marasztalták volna. A Mainz azóta sem jutott el a tucheli magaslatokba, a tréner csillaga viszont minduntalan emelkedik. Egy év önkéntes szabadság és folyamatos tanulás után – elutazott például Brentfordba, hogy az angol alacsonyabb osztályú klub adatalapú klubfilozófiáját tanulmányozza – a Dortmundot elhagyó Jürgen Kloppot váltotta. Azaz ahogy Mainzban, a Borussiánál is a nagy formátumú, az egész klubra óriási hatást gyakorló tréner örökébe lépett, mintegy igazolásaként, tényleg nem fél a kihívásoktól. És egyből elkezdett néhány dolgon változtatni. 

 


Amint az a The Athletic cikkéből kiderül, megreformálta az étkezést, a közkedvelt tészta helyett a teljes kiőrlésű ételek lettek hangsúlyosak, de változtatott az edzésmódszereken is. A sporttudományi szakember, Wolfgang Schollhorn egy korábbi elméletét kezdte el a gyakorlatban alkalmazni, amelyik azt vallja, nem az állandó ismétlés fejleszt, hanem az, ha mindig újabb és újabb problémákat igyekszik a pályán megoldani a játékos. Így aztán előfordult, hogy kötelező volt játék közben térddel is labdához érni, a védők kezébe teniszlabdát tett, hogy ne tudják a csatárok mezét ráncigálni, levágta a pálya sarkait, hogy újabb váratlan helyzetre találjanak a futballistái megoldást, de minden ötlet épp ezt szolgálta, hogy a mérkőzésen egyetlen olyan váratlan esemény se történhessen, amitől zavarba jöhetnének labdarúgói.

Két dortmundi szezonjában a második, illetve a harmadik helyen zárt, de elhódította a Német Kupát – és ne feledjük, az első Borussiás idényében a Guardiola-féle Bayernt kellett volna megelőznie. S miközben továbbra is legfőbb feladatának gondolta, hogy a játékosait minél magasabb szintre juttassa, hogy minél jobb futballistává tegye őket, konfliktusok továbbra is akadtak. Nem tetszett neki például, hogy klubja képtelen volt megtartani a Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Henrik Mkhitaryan trió legalább egyikét, amelynek hangot is adott – elég pechesen. Történt ugyanis, hogy a saját ügynökének szánt, Michael Zorcot kritizáló üzenetet az érintett sportigazgatónak küldte el véletlenül, azután már nyilván nem tudott ugyanolyan szívélyes lenni kettejük kapcsolata. A játékosokkal is rendre konfrontálódott, mint azt a kapus Roman Weidenfeller utóbb megjegyezte:

 

„Tuchel szakmailag támadhatatlan, az edzései káprázatosak voltak, ultramodern tréner, ami viszont az emberi oldalt illeti, ott már adódtak gondok.”

 

A klubelőljárókkal való kapcsolata alighanem a dortmundi buszmerénylet után romlott meg végleg. A 2017. áprilisi támadásban csodával határos mód csak kisebb sérüléseket szenvedő, sokkolt játékosok kénytelenek voltak már másnap megmérkőzni a Monacóval, ki is kaptak 3-2-re. Tuchelnek nem tetszett, hogy klubja belement abba, mindössze egy nappal az eset után megvívják az odavágót, a vezetők szerint a tréner is elfogadta a döntést. A Német Kupát azért még begyűjtötte tanítványaival, a nyáron viszont elváltak a Borussia és edzője útjai.

Párizsban, mintha csak tanulni akart volna a dortmundi hibákból, illetve megszabadulni a rátestált „nehéz ember” címkétől, mindjárt az augusztusi, francia Szuperkupa-győzelem után együtt mulatott játékosaival. Arról, hogy olyan nagyon bármelyikükkel is összezördült volna, nem érkezett hír a mintegy két és fél párizsi évében, annál inkább keletkeztek konfliktusok közte és a sportigazgató Leonardo között. Egyesek szerint a brazil direktor igyekezett befolyásolni Tuchelt a csapatösszeállításban, amit persze a korábbi klasszis, világbajnok labdarúgó cáfol. Ám miután tavaly decemberben egy német lapban Tuchel ingoványos talajra tévedt, az ürügy is meglett menesztésére:

 

„A PSG-nél eltöltött első félévben feltettem magamnak a kérdést, még mindig vezetőedző vagyok-e vagy már sportpolitikus, sportminiszter? Mi az én szerepem a klubnál? Azt feleltem magamban: én csak edzősködni szeretnék. Egy akkora klubot, mint a PSG-t a csapatra irányuló figyelem mellett számos egyéb hatás is éri. Én azonban csak a futballt szeretem. Márpedig itt nem mindig minden a futballról szól” – idézte az NS Tuchel a német Sport1-nak adott nyilatkozatát.

 

Két bajnoki címmel hagyta el a francia fővárost, no meg egy BL-döntővel, amelynek addig a közelébe sem jutott a PSG. 

 


A Premier League küzdelmeire, közte a Cheslea szezonvégi Bajnokok Ligája helyen való zárására is fogadhatsz az Unibet oldalán!  


 

tuchel párizsban


A Chelsea-vel persze legalább akkora fába vágta a fejszéjét, mint Párizsban. Egy több, mint 200 millió fontért megerősített, de várakozáson alul szereplő együttest kellene mielőbb trófeá(k)hoz segítenie úgy, hogy két legreményteljesebb csillaga, Timo Werner és Kai Havertz egyelőre abszolút formán kívül futballozik. Kellő érzékenységgel kellene egyensúlyoznia a klubért sokat tett öregek és a feltörekvő ifjak, illetve a légiósok és az akadémia növendékei közt, elérni, hogy valamennyiük elégedett legyen londoni státuszával, mindeközben pedig megbirkózni a sikerre türelmetlenül váró tulajdonosi igényekkel – mit mondjunk, emberes feladat. Thomas Tuchelnek való.


Képek forrása: Getty Images

Írj hozzászólást