Drámai végjáték az európai vb-selejtezőkben

Európában befejeződött a selejtezősorozat első szakasza, azaz kiderült, hogy melyik tíz ország kvalifikálta magát most a jövő évi katari világbajnokságra. A csoportgyőztesek kiléte ismert, ezek a válogatottak elérték céljukat. Akadnak meglepetések okozók köztük, illetve vannak nagy vesztesek is, akik vagy pótselejtezőre kényszerülnek, vagy még azt sem sikerült elérniük.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A SAS LESZÁLLT

Talán a teljes selejtezősorozat legsokrétűbb meglepetését hozta, amely több szempontból is vitatémát jelent a semleges szurkolók számára. Az A csoportot Szerbia nyerte Portugália előtt, ami már önmagában szenzáció, de a körülmények tették igazán pikánssá. A két együttes első találkozására Belgrádban került sor még a második fordulóban. Ekkor Diogo Joto duplájával a félidőre kétgólos portugál vezetéssel mentek a felek és úgy tűnt, hogy az egyértelműek az erőviszonyok. Fordulás után aztán a hazaiak egyenlítettek, majd a 90. perc után jött a dráma, amikor Cristiano Ronaldo lövése után a labda áthaladt a gólvonalon mielőtt Sztefan Mitrovics menteni tudott volna – Danny Makkelie játékvezető és asszisztense azonban nem látta, maradt a 2-2.

A hatodik fordulóban Szerbia, a kilencedikben pedig Portugália nem tudott nyerni a dublini Aviva Stadiumban, ami azt jelentette, hogy az utolsó fordulóban dőlt el a csoportelsőség kérdése. A luzitánok elképesztőn rosszul kinéző játéka az írek ellen nem sok jót ígért, miközben tudni lehetett, hogy nekik a döntetlen is elegendő a jobb gólarányuk miatt. Amikor Renato Sanches betalált a szerbek védelmi hibája után a második percben, akkor már karnyújtásnyi közelségbe került a csoportgyőzelem. Viszont a látványosan elkényelmesedő és csak a védekezésre koncentráló hazaiak fejben kezdtek elfogyni a nyomás alatt, ami nehezedett rájuk és a szerbek előbb egyenlítettek, majd a 90. percben Alekszandar Mitrovics révén megszerezték a győzelmet is Lisszabonban.

 

 

Annak ellenére, hogy nagyon sokan előveszik Danny Makkelie szerepét a portugálok bukásában, ami valahol egy jogos felvetés, nem szabad elmenni azon tény mellett sem, hogy a novemberi két mérkőzésen a luzitánok a futballnak a gondolatával sem igazán kacérkodtak, miközben a keretük a világ egyik legerősebbje. Fernando Santos felelőssége legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a holland játékvezetőé, mert az írországi nézhetetlen, gól nélküli döntetlen, majd a hazai szerbek elleni korai vezetés után bemutatott antifutball nem róható fel másnak, mint a szövetségi kapitánynak.

 

BATUMI ÁTKA

A B csoport első helyén Spanyolország végzett, és ez igazából valamilyen szinten alapvetés. A spanyolokat emiatt aligha emelhetjük ki nagy győztesként egy ilyen összegzésben, azonban a legnagyobb riválisukat, Svédországot lehet vesztesként kezelni. Janne Andersson válogatottja október végén 15 ponttal vezette a csoportot, miközben két egységnyi volt az előnye a spanyolokkal szemben. Nem várt könnyű november a svédekre, két idegenbeli meccsel, de az elsőn a csoport utolsó helyén álló Grúziába utaztak, ahol elvárás volt a győzelem. Ezzel szemben Hvicsa Kvarachelia két találatával Willy Sagnol csapata örülhetett, na meg a hispánok, akik a görögök ellen aratott sikerükkel átvették a vezetést. Az utolsó fordulóban aztán Sevillában a spanyolok megmutatták, hogy valóban ők a legjobbak a csoportban és bár az eredmény csak 1-0 lett egy a hajrában született Álvaro Morata-találattal, végig Luis Enrique csapata irányította a mérkőzést.

 

 

A svédek csak magukat hibáztathatják a grúziai vereség miatt, mert akkor úszott el a továbbjutás. Ott favoritként sikerült elbukniuk, miközben egy győzelemmel előnyből várhatták volna a spanyolországi találkozót. Akkor egy döntetlen is elegendő lett volna, márpedig azt az Európa-bajnokságon is láthattuk, hogy ha nem nekik kell menni az eredmény után, akkor sokkal jobb teljesítményre képesek a sárga-kékek.

 

A FÖLÉ LŐTT TIZENEGYES

A dráma nem maradt el a C csoportban sem, de itt inkább a kilencedik forduló vége jelentette a kulcspillanatot. Hat kört követően fej-fej mellett haladt Olaszország és Svájc, az Azzurri csak jobb gólkülönbsége miatt állt az első helyen. A novemberi időszakra úgy készülhetett Roberto Mancini Eb-győztes alakulata, hogy odahaza fogadja a legfőbb riválist, és egy győzelemmel biztos az elsősége. Azonban a Stadio Olimpico korán elcsendesedett, mikor Silvan Widmer megszerezte a vendégeknek a vezetést, de erre jött a válasz Giovanni di Lorenzo jóvoltából még az első játékrészben. A fordulás után erősödött az olasz nyomás, de a gól nem akart megszületni, hogy aztán a 88. percben egy Ulisses Garcia által elkövetett butaságot követően a VAR jelzésére büntetőt ítélt Anthony Taylor játékvezető. Jorginho állt a labda mögé, de ezúttal nem tudott betalálni.

 

 

Az utolsó körben még mindig az olaszok álltak jobban a gólkülönbségük miatt, de rájuk várt talán a nehezebb feladat, mert ők Belfastba utaztak, ahol az északírek veretlenek voltak a selejtezősorozatban, sőt még csak gólt sem kaptak az addigi három találkozójukon. Ez most sem változott, mert az égszínkékek képtelenek voltak a meddő fölénynél közelebb jutni a gólszerzéshez, sőt a végén még majdnem ki is kaptak. Ez idő alatt Murat Yakin legénysége a bolgárokat könnyedén verte, a végén már akkora fölénnyel, hogy maguk javára fordították a gólkülönbséget is a helvétek, így egygólos olasz győzelem sem változtatott volna azon, hogy Svájc nyeri a csoportot.

Akár egészen a bolgárok elleni hazai 1-1-ig is vissza lehetne menni, de a legfőbb rivális ellen az utolsó percben büntetőt rontani kétségkívül olyan hiba, ami alapján nem kell más okot keresni, mert ez ott úszott el. Persze az olaszok bármilyen helyzetbe is kerülnek a pótselejtezőben, favoritok lesznek, de ez rájuk nézve mindenképp kínos azok után, hogy a nyáron Európa-bajnokságot nyertek.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

EGY PONT IS TÖBB, MINT A NULLA

A D csoportot a lassabb kezdés ellenére egész simán húzta be Franciaország, így a címvédő automatikusan kvalifikálta magát a katari tornára. Sem ez, sem Ukrajna második helyezése nem meglepetés, azonban Olekszandr Petrakov tanítványai mindezt úgy hozták össze, hogy nyolc mérkőzésükből hat alkalommal is döntetlent játszottak. Korábban ilyenre csak hatcsapatos csoportban volt példa, ahol tíz mérkőzésből sikerült hatszor is pontosztozkodással zárni, de százalékos arányban nézve az ukránok 75%-os mutatója abszolút rekord.  

Finnország is kellett ehhez, a skandinávok a novemberi mérkőzésekre nem a legjobb helyzetben érkeztek, de a tíz emberrel megnyert boszniai mérkőzés után felcsillant a remény Markku Kanerva legénysége számára. Az utolsó találkozón azonban a csoportgyőztes franciák nyerni tudtak Helsinkiben, amivel egyidejűleg Bosznia-Hercegovina odahaza kapott ki az ukránoktól.

 

 

A tíz csoportmásodik közül Ukrajna végzett a leggyengébb mérleggel, ami azt jelenti, hogy a pótselejtező elődöntőjében biztosan idegenben lép pályára. Normál esetben ezt hátránynak tekinthetjük, de azok után, hogy a csoportkörben hazai környezetben mind a négy meccsüket 1-1-re hozták le, idegenben pedig kétszer is nyertek, talán nem is lesz ez nekik akkora probléma.

 

HÁRMAS VERSENYFUTÁS

A legtöbb izgalmat az utolsó fordulóra a G csoport tartogatta, ahol három együttes is az első hely reményében lépett pályára. Hollandia a csoport élén állva fogadhatta a harmadik helyezett Norvégiát, miközben a második pozícióban lévő Törökországra egy montenegrói kaland várt.

Az Oranje helyzete egyértelmű volt, mert jól tudta Louis van Gaal, hogy a döntetlennel is biztosan maradnak az első helyen és a legutóbbi csúfos kudarc után visszatérhetnek a világbajnokság mezőnyébe. Ezzel szemben a norvégoknak csak a győzelem volt elfogadható, de Stale Solbakken szövetségi kapitány egyrészt tisztában volt vele, hogy milyen mérleggel rendelkeznek odahaza a narancsmezesek, másrészt azzal is, hogy az ő fiai Erling Haaland hiányában megközelítőleg sem rendelkeznek olyan minőséggel, mint az ellenfél. A hazai fölény végig érezhető volt a találkozón, ami helyzetekben is jelentkezett, de a gól nem akart összejönni. A norvégok inkább a kontrákban bizakodtak, majd a mérkőzés végefelé próbálták átvenni a kezdeményezést, amikor már az idő nagyon ellenük dolgozott. Az ekkor megnyíló területeket viszont kíméletlenül kihasználták a hollandok, akik két kései találattal az ötödik hazai meccsüket is behúzták a csoportban.

Ezzel egyidejűleg Podgoricában már a negyedik percben beindult a gólgyártás, mikor a tét nélkül játszó hazaiak megszerezték a vezetést. Amíg Rotterdamban gól nélküli döntetlenre álltak a felek, addig ez az állás a norvégoknak kedvezett, akik a második helyre léptek fel a virtuális tabellán. A gyors kapott gól után azonban Stefan Kuntz csapata sokkal offenzívabb stílusra váltott, ami bár hagyott néha kontralehetőséget a hazaiaknak, de gólt csak ők szereztek, méghozzá kettőt is, amivel egy órányi játék után már náluk volt az előny. Ekkor még az első hely megszerzésében is reménykedhetteka törökök, mert a másik meccsen nem volt döntés, de a holland gólokkal biztossá vált, hogy nem lesz változás a sorrendben.

 

 

Mindkét sikert elérő válogatott esetében nagyon jól jött az edzőváltás, ami az Európa-bajnokság után történt. A hollandok idegenbeli gyengébb teljesítménye még így is adhat okot az aggodalomra, mert Katar nem éppen Rotterdam vagy Amszterdam, ahol jönnek a győzelmek. A törököknél négy meccsen tíz pont a német szakember mérlege, ami kiváló teljesítmény, és vele talán a hazai mutató is jobban festene, mert most nagyon fájhat a Lettország és Montenegró ellen elszórt négy pont.

 

SZERENCSE KÉRDÉSE

A H jelű hatosban Horvátország csoportgyőzelme nem nevezhető meglepetésnek. Azonban Zlatko Dalic együttese igencsak nehézkessé tette a maga számára a kvalifikációt. A horvátok az oroszországi döntetlen mellett meglepetésre kikaptak Szlovéniában, illetve odahaza pontokat hullajtottak a szlovákok ellen. Eközben persze kellett a horvát gondokhoz Oroszország is. Valerij Karpin legénysége kétpontos előny tudatában utazott el Splitbe, hiszen csak egy Szlovákia elleni idegenbeli vereséget szenvedett el az első kilenc meccse során, a horvátok elleni hazai pontosztozkodás mellett.

Az oroszok annak tudatában utaztak Dalmáciába, hogy egy döntetlennel megválthatják a repülőjegyüket Katarba, eszük ágában sem volt másra gondolni, minthogy kihúzzák a meccset 0-0-val. Az orosz védelem remekül állta a sarat, mert hiába érezhette azt az ember, hogy majd felborul a pálya, semmi nem akart összejönni a horvát támadóknak. Aztán a 81. percben Fjodor Kudrjasov nagyon szerencsétlen mozdulattal a saját kapujába juttatta a labdát, ami döntő momentum lett, mert ennek következtében átvették a vezetést a csoporton belül a horvátok.

 

 

Talán túlzottan is a védekezésre rendezkedtek be az oroszok annak tudatában, hogy az elegendő nekik, de mindössze öt kapott gól állt a nevük mellett és ha valamiben, akkor a hátsó alakzat stabilitásában bízhattak Karpinék.  Nem hiszem, hogy szabad őket hibáztatni ezért, ahogy a védőt sem egy ilyen szerencsétlen megmozdulásért, mert ez bárkivel előfordulhat. Nem lett volna érdemtelen, ha ők nyerik meg a csoportot, de ezúttal Fortuna nem állt melléjük.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást