Eb-gólkirályból Copa América-gólszerző – Ben Brereton

A még mindig csak 22 éves Ben Brereton azután, hogy 2017-ben még Anglia háromoroszlános mezében nyert U19-es Eb-t és lett társgólkirály, nemrég győztes találatot szerzett Chile színeiben a Copa América második fordulójában. A Blackburn Rovers támadójának különös életútja – Stoke városától Cuiabáig.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Benjamin Anthony Brereton 1999. április 18-án született Stoke-on-Trent városában, angol apa és chilei édesanya gyermekeként. Az egyik helyi sporteseményen figyeltek fel rá a Stoke City akadémiai megfigyelői, amin a Blythe Bridge iskola játékosaként szerepelt. Az akkortájt kissé önzőnek jellemzett csatár édesapjával – aki maga is focizott amatőr szinten –, ellátogattak a „fazekasok” akadémiájára és az ifjú Ben ekkor már tudta, hogy profi focista akar lenni. A helyi klubnál töltötte a tinédzser éveinek első felét, amikor már bontogatta a szárnyait, de még nem volt elég fegyelmezett és kicsit túlzottan is egy személyben gondolkodott, nem pedig csapatban.

 

IRÁNY NOTTINGHAM ÉS A VÁLOGATOTT!

Brereton életében édesapja, Martin komoly szerepet tölt be. Nem csak azért, mert tőle örökölte a labdarúgás iránti szenvedélyt, hanem azért is, mert amikor a fia 14 éves volt, és egy új álláslehetősége adódott, akkor a fia karrierjét is szem előtt tartva egyeztetett vele is, hogy miként döntsön. A család végül felkerekedett, és Nottinghambe költözött, ami azt is jelentette, hogy Ben új csapatba kerül, mert nem akart egyedül maradni szülővárosában.

A következő két év a Forest akadémiáján komoly hatással volt az életére. Sokkal többet tudott fejlődni minden téren, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2017 januárjában már felhívták a felnőtt csapathoz, hogy tréningezzen velük. A hónap végén már bemutatkozott a Championshipben – a Leeds United ellen –, majd két héttel később az első gól is összejött számára – az Aston Villa ellen a 93. percben ért el győztes találatot.

 

 

A szezon végére valamivel több mint ezer játékperc, három gól és négy assziszt szerepelt a neve mellett, és ezzel felhívta magára az utánpótlás-válogatott stábjának figyelmét. A márciusi három selejtezőből kettőn játszott, majd tagja volt az U19-es Eb-re készülő angol együttesnek is.

A georgiai torna során a csoportkör minden összecsapásán kivette a részét a győzelemből. Előbb gólpasszt adott a bolgárok, majd győztes gólt szerzett a hollandok, végül pedig duplázott a németek ellen. Az elődöntőben a helyére beálló Lukas Nmecha volt a hős, aki a finálét is eldöntötte. A döntőben őt váltotta  csereként Brereton, aki végül társgólkirály is lett a három találatával.

 

A torna gólkirálya szelfizik a serleggel (Forrás: Twitter)

 

A 2017-18-as idényben egyre többet számoltak vele a kezdőcsapatban, de többnyire csak a jobbszélső posztján, ami nem annyira feküdt neki. Képtelen volt arra a szintre lépni, amit elvártak tőle és amit ő várt magától. Ugyan 35 meccsen kapott esélyt, de csak öt gólig jutott, azokat is akkor szerezte, amikor egy csere miatt vagy alapból center poszton kezdett, bizonyítva magának és mindenkinek, hogy ő ott tud igazán hatékony lenni.

A 2018-as nyár komoly változásokat hozott az életébe, mert egyrészt az örményországi utánpótlás-kontinensviadalon már a válogatottban is csak szélsőként számoltak vele és ez négy meccsen egy gól formájában jelentkezett, másrészt úgy érezte, hogy ha nem lehet kezdő csatár, akkor talán ideje váltani.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

ÚJ REMÉNY, MAJD POSZTVÁLTÁS LANCASHIRE-BEN

Augusztus végét írtunk, mikor a Blackburn Rovers egy kölcsönszerződést egyeztetett le a nottinghamiekkel, akiknél eddigre már mindenki a váltás mellett volt – a klub és a játékos is. Bár Tony Mowbray, a Rovers edzője is nagyon pozitív volt vele kapcsolatban a megszerzésekor, ez nem köszönt vissza a szerepeltetésében. Annak ellenére, hogy januárban végleg megvásárolták hétmillió fontért, mindössze négyszer volt a kezdő tagja, és minden sorozatot egybe vetve sem érte el az ezer játékpercet. Noha azt gondolhatnánk, hogy az angol szakember nem hitt a csatárban, valójában ez nem igaz, s ezt maga Brereton is elmondta:

 

„Mindig hitt bennem attól a naptól kezdve, hogy megérkeztem. Azt mondta nekem, hogy meg kell dolgoznom a mezért és hogy pályára kerüljek. A tréningeken dől el minden, jól kell edzeni és ha esély adódik, akkor jól kell játszani, hogy bekerüljek a kezdőbe.”

 

 


A második szezon ugyanebben a felfogásban telt, mert bár Ben nagyon akart, de képtelen volt beverekedni magát a csapatba, amiben egy hosszabb őszi sérülés is hátráltatta. Viszont, ha valakinek, akkor neki nagyon jól jött a koronavírus miatti megszakítás, mert az egyéni edzések alatt az edzői stáb nem győzte dicsérni a munkamorálját és az elhivatottságát. A visszatérést követően azonnal kétszer a kezdőben kapott helyet, hogy aztán a Barnsley ellen egy piros lappal három meccses eltiltást szedjen össze, de a letöltését követően az utolsó két körben ismét számolt vele Mowbray.

A röpke felkészülési időszak alatt aztán tovább nőtt a bizalom, mert megmutatta, hogy benőtt a feje lágya. Érett játék és magabiztosság jellemezte a hátunk mögött hagyott Championship szezonban, amely során már 41 mérkőzésen lépett pálya, ezekből 30 alkalommal a kezdőben kapott helyet. Elfogadta, hogy szélsőként számolnak vele és a hosszas „elhanyagolás” során rengeteget fejlesztette magát, hogy megtanulja a poszt csínját-bínját.

Hozzászokott, hogy kevesebbet kerül a kapu elé, de többször kell megjátszani a csatárt akár beadással, akár kulcspasszal és sokkal komolyabb felelősség hárul rá védekezésben is. A remekül sikerült idénye végén így is hét gól és öt assziszt került a neve mellé, ami nem kiugró adat, de a Rovers is elég gyatra szezonon van túl, aminek még így is egyik üde színfoltja volt. Mindezt Dél-Amerikában is figyelemmel követték.

 

A CHILEI HŐS

Annak ellenére, hogy utánpótlás szinten még angol mezben szerepelt, ez nem zárta ki annak esélyét, hogy felnőttként – édesanyja révén – Chilét képviselje. Az egyre jobban elsajátított jobbszélső posztnak és az egész biztatóan sikerült szezonnak köszönhetően a chilei szövetség már márciusban érdeklődött nála, majd májusban már meg is kapta a meghívóját. Június elején a Lancashire Telegraph készített vele egy interjút, amiben beszélt a meglepő fordulatról és a válogatottságáról.

 

“Mindenki nagyon jól fogadott, mind a játékosok, mind az edzői stáb nagyon kedves volt és segítőkész. A legtöbbet Francisco Sierraltával [a Watford védője] beszéltem, aki nagyon jól beszél angolul és ugyanabban a ligában játszunk. Sokat társalogtam Sebastian Vegasszal is [a Monterrey védője], mert első este vele voltam egy szobában, és ő is nagyon jól beszél angolul, de általában mindenkivel jól kijöttem.

Tanulgattam a kulcsszavakat. A szövetség pedig eljuttatta hozzám az alapvető futball kifejezéseket, amikkel a pályán a csapattársaimmal megérthetjük egymást. Ez remek volt, sokat segített már az edzéseken is.”

 

Azt is felvállalta, hogy alig beszél spanyolul, azt is többnyire az édesanyjával és a nagynénjével való telefonálások alatt szedte össze. Már odahaza elkezdte megtanulni, de saját bevallása alapján még csak “egy kicsit” ismeri a chilei himnuszt. Szándékát a szurkolók és a csapattársak is jól fogadták.

Noha már a világbajnoki-selejtezőkön is kerettag volt, ott még nem került pályára, de a Copa América első összecsapásán, Argentína ellen csereként eljött a debütálás pillanata. A negyedóra alatt inkább védekezés terén mutatott szép dolgokat és elszántságot, de Martín Lasarte ezt is értékelte.

 

„Úgy gondolom, hogy Ben számára ez fontos alkalom volt. Nehéz kezdőként játszani egy olyan csapatban, ahol nem beszéled a nyelvet” – mondta Lasarte a meccs utáni interjújában. „A csapattársakkal sokat dolgoznak azon, hogy legalább a pályán tudjanak kommunikálni. Úgy látom, őt nagyon motiválja, hogy ennyire segítik a társai a beilleszkedését.”

 

 

A szövetségi edző meg is becsülte a játékos hozzáállását, és Bolívia ellen a kezdőbe nevezte Breretont, ő pedig már a 10. percben gólt szerzett, ami végül három pontot jelentett a „La Roja” számára. Ezzel kedvező helyzetben vannak az A-csoportban két kör után.

Chilei válogatottságának tiszteletére azt kérte a szövetségtől, hogy édesanyja lánykori neve is kerüljön a mezére, ha már neki köszönhetően lehet a dél-amerikai ország nemzeti csapatának a tagja, így Brereton Diazként szerepel a válogatottban.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást