Edzősorsok az OTP Bank Ligában

Egy bajnokság előtt mindegyik klub terveket sző, célokat fogalmaz meg, ezek azonban egyszerre nem valósulhatnak meg. Bajnok csak egy csapat lehet, a dobogóra csak hárman férnek fel, és bármennyire is jól és eredményesen dolgoznak az edzők, bármennyire is képzettek a játékosok, a szezon végén két csapat akkor is a kieső zónában végez. A jelenlegi idény egyharmadához közeledve egyre több egyesületnél gondolják úgy, hogy a szezon előtt kitűzött célok távolodnak a csapattól, és ha nem avatkoznak közbe, akkor már nem is fognak teljesülni. Hogy igazuk van vagy sem, abban senki sem lehet biztos, mindenesetre megindult az edzőváltások sora. Volt olyan, amelyre nem számítottunk, volt, ami elmaradt, pedig már az új szakvezető kilétét is sokan tudni vélték, és vannak még olyanok is, akik feje felett vészesen lóg Damoklész kardja.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az első edzőváltás az OTP Bank Ligában az MTK Budapestnél történt. Giovanni Costantinót nyáron nevezték ki az elküldött Michael Boris helyére, de csak nyolc fordulót kapott a bizonyításra. Bár az MTK játéka nem volt lenyűgöző az irányítása alatt, az eredmények nem voltak tragikusak. A klub a táblázat hetedik helyén állt három pontra a dobogótól és négyre a 11. helytől, így sokakat – magát az edzőt is – meglepett a vezetőség döntése és szűkszavú közleménye. Nem sokat tudunk a kiváltó okokról, de talán megoldható lett volna a szituáció, ha előbb Costantino felé jelzik a problémákat, akár megjelölve a megoldásukra egy határidőt. Így azonban egy újabb érdekes és homályos történettel lett gazdagabb a magyar labdarúgás, Costantino pedig bánhatja, hogy nem az Európa-bajnokság után kezdett bele vezetőedzői álma kergetésébe.

 

Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik

Október 4. nemcsak Costantinónak, hanem Pintér Attila számára is az utolsó nap volt vezetőedzőként. Olasz sorstársával ellentétben azonban az ő menesztése benne volt a levegőben. Az első két fordulóban még győztes Mezőkövesd Zsóry FC az utolsó hat találkozóján négy alkalommal is veszített, ami feszültséget okozott az öltözőben. Pintér mérkőzések végi nyilatkozatai arra engedtek következtetni, hogy törések alakultak ki a tréner és a játékosok között. A korábbi szövetségi kapitányról tudjuk, hogy nem minden esetben könnyű vele együttműködni, volt, ahol a bajnokság megnyerése után sem voltak kibékülve vele és módszereivel a labdarúgói. Ám vannak olyan játékosok is, akik tudnak és szeretnek vele dolgozni. Mindenesetre a vezetőedzői megnyilvánulásai jelezték a kívülállók felé is, hogy nincs minden rendben. Az edző egy bajnoki mérkőzést követő nyilatkozatában kijelentette, hogy télen valakinek távoznia kell; vagy ő megy, vagy egyes labdarúgók. A mezőkövesdi vezetőség végül a nyolcadik fordulót követően nem mellette döntött.

 

Kifizetődik a türelem?

 

A bajnokság elejének egyik legnehezebb rajtja a Budapest Honvédé volt. Horváth Ferenc együttese már az előző kiírásban is nagyot küzdött a bennmaradásért, így fontos lett volna egy sikeres idénynyitó hazai pályán. Az első félidő lendületes játékát azonban egy kiállítást követő összezuhanás zárta a DVSC ellen, ami nem tett jót a csapat önbizalmának, és rányomta a bélyegét a következő két találkozóra is. A negyedik fordulóban azonban megtört a jég a Paksi FC ellen köszönhetően Nenad Lukics eredményes szereplésének is, a Honvéd pedig ezzel együtt öt mérkőzéséből négyet megnyert. Horváth megmenekült, de látva együttese hullámzó eredményességét – nyeretlen időszakot győzelmi sorozat követ és fordítva – valószínűleg várnak még nehéz napok a szakemberre.

 

Forrás: honvedfc.hu

 

Lehet-e egy késlekedő döntés a siker alapja?

A Budapest Honvédhoz hasonlóan a Zalaegerszegi TE is gyengén kezdte a szezont. Waltner Róbert az előző idény végén benntartotta az élvonalban egykori csapatát, a lendületet azonban nem sikerült átmenteni az idei folytatásra. Hét fordulót követően a zalaiak a tizedik helyen álltak mindössze öt ponttal, a vezetők pedig már az edzőcserén dolgoztak. Már mindenki a bejelentésre várt, csakhogy az nem akart megtörténni. Vajon mi lehetett ennek az oka? Kapott Waltner még egy utolsó esélyt a bizonyításra? Nem sikerült mindenben megegyezni az utóddal? Talán a válogatott szünetet akarták megvárni a bejelentéssel? Nem tudhatjuk. Mindenesetre ez a késlekedés volt Waltner szerencséje. Csapata az MTK ellen kiküzdötte a három pontot – láthatóan nagy megkönnyebbülést okozva ezzel Waltnernek –, azóta pedig további két győzelmet aratott. Jelenleg a ZTE ötödik a mintaklubként elkönyvelt Pakssal azonos pontszámmal.

 

Forrás: ztefc.hu

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Ahol a gyengébb eredmények sem rengetik meg a kispadot

A Gyirmót FC Győr csak a nyolcadik fordulóban szerezte meg első győzelmét az élvonalban. Gondolhatnánk, hogy ez a szereplés megrendíti a bizalmat a vezetőedző irányában. Az újoncnál azonban nem ez történt. Bár megerősítették, hogy bíznak Csertői Aurélban, amit gyakran az edző menesztése előtt tesznek meg a vezetők, ezúttal ez most tényleg hitelesnek tűnt. A Gyirmót vezetői tisztában vannak azzal, hogy nem várhatnak el győzelmi sorozatokat a csapatuktól, elsősorban nem az edző kérdése, hogy ki tudják-e vívni az élvonalbeli tagságot a következő idényre. Arról nem is beszélve, hogy Csertői személyében egy tapasztalt tréner irányítja a szakmai munkát, aki tudja, hogyan tartsa benn a klubot az első osztályban. A türelem kifizetődött, az együttes az Újpest és a Paks ellen is nyert.

 

Talán mégiscsak kellene az a papír

A tizedik fordulót követően a DVSC vezetése magyarázatot vár a Toldi Gábor – Huszti Szabolcs párostól a gárda gyenge szereplésével kapcsolatban. A Loki nem kezdte rosszul a bajnokságot, mégis ritkán lehetett elmondani, hogy jól is játszott. A már a másodosztályban is gyenge védekezés az élvonalra sem javult fel, tíz találkozón kapott 19 góljuk nem mutat előrelépést a korábbiakhoz képest. A debrecenieknek mindössze két találkozót sikerült megnyerniük – igaz azokat nagy különbséggel – ugyanakkor, ha ezeket a mérkőzéseket jobban megvizsgáljuk már nem kapunk ilyen jó képet. A Budapest Honvéd elleni győzelemhez kellett a fővárosiak összeomlása is emberhátrányban, míg a Gyirmót elleni 5-0 során szinte minden helyzetét értékesítette a Loki. Azóta viszont négy bajnokiból hármat is elvesztett, ráadásul a Magyar Kupából búcsúztatta őket a másodosztályú Kecskemét. Huszti Szabolcs beadta a lemondását, a labda pedig most a vezetőség oldalán pattog…

 

Kifulladni látszik a hároméves projekt

Április elején nevezték ki Szabics Imrét a MOL Fehérvár FC vezetőedzőjének. Kinevezésekor azt kommunikálták, hogy három éven belül szeretnének a Ferencváros kihívójává válni. Munkába állását követően a szezon vége az elveszített kupadöntővel együtt is sikeresnek volt mondható, így a szurkolók bizakodva várták az új idény rajtját. A folytatás azonban nem a várakozások szerint alakult. Nyáron a nemzetközi szereplésnek az Ararát Jereván egyből véget vetett, ami Kovács Zoltán sportigazgató állásába került. A bajnoki rajt is döcögősen indult, de a negyedik és ötödik körben aratott győzelem után már negyedik volt a Fehérvár a tabellán. Az azt követő öt fordulóban viszont csak egy siker érkezett, ráadásul a csapatot az előző szezonban jellemző támadójáték is eltűnt. Szabics többször is hivatkozott arra az eredmények elmaradása miatt, hogy sérülések és betegségek miatt tartalékos a csapat, mégis nehéz ezt elfogadni, amikor az együttest aktív válogatott játékosok alkotják, Lyes Houriról lemondanak, Elek Ákost és az előző idényt Törökországban töltő – a Süperligben szereplő Kasimpasában 21 találkozón öt gólt elérő – bosnyák válogatott Armin Hodzicot pedig csak az NB III-ban foglalkoztatják. Szabicséknak sürgősen meg kell oldaniuk a problémákat, mielőtt végleg lemaradnak a dobogóért folyó harcban.

 

Forrás: molfehervarfc.hu

 

Összegzés

Láthattuk a fenti hét példán, hogy a vezetőedzők élete nemcsak játék és mese. Az elmaradó eredményekért, a nem elég látványos játékért, a be nem teljesülő álmokért leggyakrabban őket teszik felelőssé. Nem sűrűn fordul elő olyan, hogy egy klub vezetősége belátja, a meghatározott célok nem voltak reálisak, megvalósíthatók. Persze a trénereket se mentsük fel teljesen a felelősség alól. Elég felkészültek voltak a vállalt feladat végrehajtására? Jelezték előre, hogy a célok nem elérhetők? Biztos, hogy mindent jól csináltak? Mint a legtöbb esetben, valószínűleg közös a felelősség. Mégis az edzősors már csak olyan, hogy nehéz egy klubtól hősként távozni.

 

Melyik együttes nyeri meg az NBI 2021/2022-es kiírását?

1,12 – Ferencváros

12,00 – MOL Fehervár

15,00 – Kisvárda

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB1 piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “Edzősorsok az OTP Bank Ligában

  1. A Hodzic Vidiben azért az NBIII-ban van, mert még nem lehetett benevezni az első keretbe. Sérülten jött vissza, mostanra épült fel. Majd novemberi határidő után lehet. Ha már valamit leírunk legalább járjunk utána 🙂

Írj hozzászólást