Egy barátságos óriás, aki közben vasmarkú diktátor

Az új évben új szelek fújnak Monacóban, amelyek Niko Kovac leváltását is elhozták. A horvát edző elveszítette az öltözőt és az eredmények sem alakultak a legjobban. A helyét a belga bajnoki címvédő FC Bruges vezetőedzője, Philippe Clement veszi át, akiről sok minden alapján elmondható, hogy már egy ideje kinézett neki egy topligás kispad.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Philippe Clement 1974. március 22-én született Antwerpenben. Itt lett szerelmes gyermekként a labdarúgásba, amit a helyi együttes, a Beerschot AC akadémiáján kezdett el csapatszinten űzni. Már fiatalon is magas volt, így gyorsan a védelem tengelyében találta magát és ahogy nőtt, úgy szedte magára a poszthoz szükséges izmot is. Itt mutatkozott be felnőtteknél is, majd három évig szolgálta lila-fehér klubot. Az útja a KRC Genkhez vezetett, ahol belga kupagyőztes lett, majd légiósnak állt Angliában. A Coventry Citynél töltött időszaka nem alakult jól, így hamar visszatért hazájába, de immár a Club Brugge-höz. Tíz esztendővel később, 2009-ben már csak levezetésképp tért vissza nevelőegyesületéhez Antwerpenbe, ahol két év után szögre akasztotta a csukát.

 

A SIKEREDZŐVÉ VÁLÁS ÚTJA

Labdarúgó-pályafutásának lezárása után már várta egy állás Bruges-ben, ahol is először az U21-es csapat irányítását kapta meg. A fiatalok trenírozása mellett sok időt fordított a scouting világának mélyebb megismerésére, hogy idővel ezek alapján jobban ki tudja szűrni a játékosainak erősségeit és azokat ki tudja aknázni a csapata hasznára.

Valamivel több mint egy év után, 2012 novemberében három mérkőzésen megbízott edzőként az első csapatot is irányította, az új tréner, Juan Carlos Garrido pedig szerette volna, ha a stábnál marad, ugyanis remekül szót értett a játékosokkal. A spanyol nem  sokáig dolgozhatott a klubnál, de a helyére érkező Michel Preud’homme is szívesen látta maga mellett Clemetet, akiben utódját vélte felfedezni, mert remek szakmai meglátásokkal segítette munkáját. Az akkor még csak felemelkedőben lévő klubot az egykori kiváló kapus tette naggyá, aki kevesebb mint négy év alatt három trófeát nyert (bajnoki cím, Belga Kupa és Szuperkupa), és bejutott az Európa-liga negyeddöntőjébe. Amikor 2017 tavaszán bejelentette, hogy idény végén távozik, akkor ő Clementet ajánlotta utódjának, s mikor a vezetőség a rutintalanságra hivatkozva más irányba indult, akkor segítőjének azt javasolta Preud’homme, hogy valósítsa meg ambícióit és vállaljon el egy vezetőedzői állást.

 

Mester és tanítványa, aki ugyan kisebb szünettel, de az örökébe lépett

 

Clement így is tett. Ő sem hosszabbította meg szerződését, és elfogadta a Waasland-Beveren ajánlatát. Mindössze fél év alatt olyan impresszív játékot honosított meg a kelet-flandriaiaknál, hogy azzal máris bizonyította, hogy nagyobb feladatra is képes lehet. A keret minőségéhez mérten a hetedik hely – ahol a téli szünetet töltötte a csapat – egészen impozáns volt, s ezt pedig nem is hagyták szó nélkül a jobb lehetőségekkel bíró együttesek.

Az a KRC Genk kereste meg ajánlatával, ahol egykoron játékosként már bizonyított és amely csapat a dobogós álmokat messze elkerülve csak a tizedik helyen karácsonyozott. Noha a pillanatnyi állás alapján visszalépés volt ez, valójában Genk gazdasági szempontok alapján is jóval nagyobb lehetőség, de a játékosállománya alapján is sokkal többre  hivatott, mint Clement korábbi csapata. A szezon végére a negyedik helyig mozdultak előre, ami mellett a kupafinálé is összejött, bár ott végül alulmaradtak. A reményt keltő fél évet követően a klub az általa elindított utat akarta folytatni és a technikai igazgató, Dimitri de Condé úgy vágott neki az átigazolási időszaknak, hogy a sikeres kapcsolatot megfelelő profilú játéksokkal lehet még magasabb szintre vinni. A jól sikerült transzferpiaci tevékenységet Clement legénysége a pályán nyújtott teljesítményével igazolta. Az alapszakasz első felét veretlenül tudták le a genkiek, mindössze háromszor kaptak ki, majd a felsőházi küzdelmek során is csupán akkor kapituláltak, mikor már eldőlt, hogy ők lesznek a 2018–2019-es idény bajnokai.

 

Álomcsapatot rakott össze a genkieknél, akikkel könnyedén ért fel a csúcsra

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

A nyáron aztán az Club Brugge vezetősége tudta, hogy meg kell szerezniük a klubnál oly nagyra tartott edzőt, akiről egyszer már lemondtak. Belga rekordot jelentő kétmillió euróért kivásárolták a genki szerződéséből Clementet, hogy visszatérjen a kék-feketék élére. Az elmúlt két évben kétszer vezette bajnoki címre a csapatot, amely egyszer a Szuperkupát is elhódította.

 

SZAKMAI IRÁNYVONALAK

Clement egyik legfőbb erénye, hogy nagyon barátságos tud lenni, aki előszeretettel áll be a játékosok közé edzésen játszani, de közben minden pillanatban tudatja, hogy ő nem egyenlő velük, hanem felettük áll a ranglétrán. Nem tűri a legapróbb kihágásokat sem, már-már diktátori uralommal vezeti az öltözőt, de közben atyai védelemmel áll ki a játékosaiért, ha külső sérelem éri őket. Ez a nagyon összetett szerep emeli őt piedesztálra és hozza ki a labdarúgóiból azt, hogy tűzbe mennének érte. Akivel viszont összetűzésbe kerül, annak nincs maradása, mert mindig megmutatja, hogy ki is a főnök, erről Ruud Vormer, Hans Vanaken, illetve Emmanuel Dennis is sokat tudna mesélni.

Egy másik nagy erénye, hogy a játékoskarrierje utáni első években sokat foglalkozott a scoutinggal és ezt azóta is remekül hasznosítja. Jól tudja a taktikai finomságokat a játékosok profiljához szabni, hogy az egyén legnagyobb erősségeit kiemelje, a gyengeségeit pedig elrejtse. Ezzel csapatszinten is tudja formálni a lehetőségeit, hiszen a felkészülés során ugyanezt alkalmazza az ellenfelek gyengepontjainak kiszűrésekor, amit utána a mérkőzésen előszeretettel támad is. Előnyt kovácsol abból, hogy akár szerkezeti, akár felfogásbeli alapelképzelését feladva arra összpontosítja együttesének erejét, hogy kiaknázza a rivális gyengéit.

Ennek is köszönhető, hogy többféle formációban is láthattuk már csapatát, amely a hazai bajnokságban többnyire domináns szerepet vesz fel, míg a nemzetközi porondon inkább a reaktív játékot részesíti előnyben. A három- és a négyvédős alakzatot is felfedezhettük már a bruges-i repertoárban, de a mélyen behúzódó low blocktól kezdve az ellenfél harmadában megindított agresszív visszatámadásig csaknem mindent megmutattak már a kék-feketék.

 

A két kulcsfontosságú játékos, akik miatt magasabb szintre léphetett az FC Bruges: Charles de Ketelaere és Éder Balanta

 

Ezt a variálhatóságot olyan játékosok alapozzák meg, mint Éder Balanta, aki a védekező középpályás mellett a belsővédő poszton is remekül megállja a helyét. A kolumbiai a kulcs a támadás és védekezés közti átmenet során is, mert az ő visszahúzódásával hátul kialakul a hármas egység, így a szélsővédők bátrabban mehetnek előre. Hogy egy másik eklatáns példát hozzunk fel, elég csak megvizsgálni a támadókérdést a csapaton belül, hogy miként alakult át. A klasszikus értelemben vett centerek, mint Bas Dost vagy épp a kölcsönben visszatérő Wesley együttesen töltöttek egymeccsnyi időt a pályán a Bajnokok Ligájában, és a bajnokságban is többnyire csak csereszerep vár rájuk, amikor a helyzet megkívánja, hogy legyen plusz boxon belüli jelenlét. Ezzel szemben Charles de Ketelaere hamis kilencesként van ott a támadósorban, és hiába egy hórihorgas fiatalember, az összjátékban való szerepe és a szervezőkészsége okán vele sokkal eredményesebbek. Az ifjú belga visszamozgásainak köszönhetően a szélsők befelé tudnak támadni, így a vonal melletti területet a szélsővédő játszhatja be, megadva az arcvonal szélességét.

 

MONACÓI KILÁTÁSOK

Az Niko Kovac kirúgása után nem lehetett kérdéses, hogy Monacóban egy olyan edzőre van szükség, aki rendet tud tenni az öltözőben és az esetleges klikkesedést meg tudja akadályozni. A keret elég minőségi ahhoz, hogy a második helyet megszerezze a Paris Saint-Germain mögött, mert a fővárosiakat aligha lehet majd utolérni idén, viszont a nemzetközi porondon is nagyok lesznek az elvárások, miután a Monaco az Európa-liga csoportkört első helyen zárva majd csak a legjobb 16 között folytatja a küzdelmeket.

Meg kell találni az egyensúlyt és azt a szisztémát, amelyben Clement kiaknázhatja a játékosok erősségét, mert a potenciál ott van bennük. Már a horvát szakember is tudott látványos fejlődést elérni néhány labdarúgónál, sőt az előző idényben egy hatékony hibrid rendszert is remekül honosított meg, amivel odaértek a dobogó alsó fokára. Ennek kell a következő lépcsőfokára segíteni a csapatot, hogy ismét valódi kihívói lehessenek a jókora financiális fölényben lévő párizsiaknak, s a Bajnokok Ligájában is reálisan megéljék a tavaszi folytatást évről évre.

 

Ki lesz a Ligue1  2021/22-es kiírásának gólkirálya?

2,15 – Kylian Mbappé

3,50 – Jonathan David

10,00 – Wissam Ben Yedder

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Franciaország/Ligue 1/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a francia foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek forrása: Getty Images

Írj hozzászólást