Egy éve kilenc játékosuk volt, most irány a Championship – A Wycombe Wanderers története

A liga egyik legkisebb költségvetésével dolgozó Wycombe Wanderers (Wonderers?) gárdáját idén is a kiesésre leginkább esélyes csapatok között tartották számon a League One mezőnyében, ők viszont szinte mindenkit meglepve a szezon végén feljutást ünnepelhettek!

 

Írta: Korpás Dávid (Focibolond blog)


A Leeds United már feljutott, de egy fordulóval a vége előtt óriási a harc a második pozícióért! Fogadj a Championship-meccsekre az Unibeten!


 

Kiesőjelöltek

A Wycombe számára nem is jöhetett volna jobban a vírushelyzet. Úgy harcolták ki a rájátszást, hogy felfüggesztett bajnokság előtt csupán a tabella 8. helyét foglalták el, ám mivel a riválisaiknál egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak (a Sunderlandnél kettővel is), így az átlagpontszámok alapján kvalifikálták magukat a playoffba. Többen, leginkább az első hatból emiatt kimaradó Peterborough-szurkolók ezt igazságtalannak tartották. Az idősebb Wycombe-drukkerek szerint viszont most kapták vissza a sorstól azt, amit 25 éve elvett tőlük. 1995-ben a harmadosztály hatodik, eredetileg rájátszást érő helyén végeztek, azonban mégsem vehettek részt a playoffban, mivel a Premier League létszámát éppen akkor csökkentették huszonkettőről húszcsapatosra, ennek okán pedig csupán két klub juthatott fel a harmadosztályból a második vonalba.

 


Azóta a Wycombe a másodosztályba való feljutás közelébe sem került.


 

Sőt, 2014-ben egy utolsó fordulós győzelemmel, csupán jobb gólarányuknak köszönhetően maradhattak a ligarendszerben. Ekkor már Gareth Ainsworth irányította az együttest, aki lassan nyolc éve mondhatja magát a Wycombe menedzserének (ezzel ő a legrégebb óta ugyanannál a klubnál dolgozó szakember az angol profi ligákat figyelve), ahol még előtte lehúzott 100 mérkőzést, valamint egy időszakban egyszerre volt a gárda játékosa és edzője is (ez egyébként megszokott jelenség az angol alacsonyabb osztályokban). Ainsworth – aki amolyan motiváció gyanánt az irodája falára felragasztott egy újságcikket, amiben a csontutolsó helyre jósolták őket – gyakran a saját zsebébe is hajlandó volt belenyúlni a nem túl tehetős együttes sikereinek érdekében. Így történt például a 2013/14-es szezon előtt is, amikor a csapat edzőpályájának kapuin nem voltak hálók, amin felbuzdulva az eBay-ről rendelt párat. A felkészülési szezonok amúgy sem egy profi csapatnál megszokott módon telnek a Wycombe háza táján, az idei kiírás előtti alapozásnak például mindössze kilenc szerződtetett játékossal vágtak neki!

 

Az első edzőmérkőzés, az ellenfél a Barnet csapata: jeles nap a népes Trialist család életében!


Klubtörténelmi siker

Érdemes ezeket a lehetőségeket összevetni mondjuk az Aston Villával. A birminghamiek ugyanazon a nyáron közel 150 millió fontot tapsoltak el átigazolásokra, ám mégis könnyedén megeshet, hogy ősztől ugyanabban az osztályban szerepel majd a két együttes. A sors fintora, hogy az előbb szóba hozott Barnet elleni edzőmeccset 2019. július 13-án rendezték. Ez azért is érdekes, mert napra pontosan egy évvel később (és a Barnet pályájától 4 mérfölddel délre) a Wycombe együttesének a Wembleyben volt jelenése, az Oxford United elleni playoff-döntőn, ahol két, egymással teljesen ellentétes futballstílus találkozott: a sokpasszos, labdabirtoklós, technikás futball, valamint a régimódi, rúgd és fuss jellegű angol foci összecsapása volt ez. A találkozó remekül leírta a Wycombe szezonját: az Oxford United szinte a játék minden elemében a Wycombe fölé nőtt, de egy Joe Jacobson szöglet utáni fejesgól, valamint egy, a Wycombe kapusa által előrevágott labdából kiharcolt büntetőt követően – amelyet természetesen Joe Jacobson értékesített – a Wycombe nyert, ezzel pedig története első másodosztályú szezonjára készülhet.

Jól reprezentálja, hogy mennyire kiscsapatról van szó, hogy a maximálisan 9448 főt befogadni képes Adams Park az egész Championship legkisebb arénája lesz. 

 

Több olyan mutató is akadt, amiben az Oxford volt a liga legjobbja, a Wycombe pedig a legrosszabb. Sorrendben fentről lefelé haladva: meccsenkénti átlagos labdabirtoklás, passzok száma, rövid passzok száma, 10+ egymás utáni passzok száma, szélességi passzok száma.


Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis miben voltak jók? Nos, például a beadásokban!

 

Ugyan csak négy olyan csapat van a mezőnyben, amelyik kevesebb beadással próbálkozott náluk, mégis a Wycombe volt a leghatékonyabb.

Ebben a kulcsember a csapat balbekkje, az előbb említett Joe Jacobson volt, aki egészen kiváló rúgótechnikával rendelkezik. Ezt bizonyítja például egy szeptemberi, Lincoln City elleni bajnoki is, amin úgy jegyzett mesterhármast, hogy egy szabadrúgást, valamint két szögletet (!!!) csavart az ellenfél kapujába.

 

Beszédes adat lehet, hogy az együttes pontos beadásainak több mint fele Joe Jacobson nevéhez fűződik, valamint a csapat mérlege a következő azokon a találkozókon, amikor az ellenfeleknek sikerült kivenniük őt a játékból (és/vagy kevesebb szöglethez, illetve szabadrúgáshoz jutott a Wycombe), ezért a megszokottnál kevesebb labdát tudott középre kanyarítani: 2 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség.

 

Emellett a csapat javára megítélt büntetőket is biztos lábbal értékesítette a walesi balhátvéd, aminek köszönhetően második helyen végzett a házi góllövőlistán, a szó szoros értelmében erőcsatár Adebayo Akinfenwa mögött.


Akinfenwa története is megér pár sort. 2016-ban a League Two playoff fináléja előtt tudta meg, hogy a feljutást végül kiharcoló AFC Wimbledon nem hosszabbítja meg a lejáró szerződését. Ezt követően került a Wycombe gárdájához, ahol az idei 10 góljával és 6 gólpasszával oroszlánrészt vállalt a feljutás kivívásából, ráadásul ebbe még az is belefért, hogy február hónapjának első bajnokiját kihagyta, mert a helyszínen tekintette meg a Super Bowlt.


 

Légipárbajkirálynak hívják a háta mögött, az új fiút aki a Champóba költözött… Akinfenwa idei találatainak felét fejesből érte el! Forrás: Statsbomb

Nem sokat bajlódtak a passzolgatással, a támadásépítést egyszerűen úgy oldották meg, hogy a Ryan Allsop által előrevágott labdákból éltek. Ennek ékes bizonyítéka, hogy Allsop hálóőr létére a második legtöbb pontos passzt jegyezte az ellenfél térfelén!

 

 

Amiben még mindenképp jeleskedtek, az az eredmény tartása. A bajnokság folyamán 19 alkalommal szerezték meg a vezetést, amiből két döntetlen kivételével az összes találkozót meg is nyerték (a szűrő Dominic Gape 80 sikeres szerelése abszolút ligaelit). Az otthonuk, az Adams Park pedig igazi bevehetetlen erődítményként szolgált, mivel 2,33 pontot átlagoltak a hazai pályán játszott mérkőzéseiken – ennél erősebb mutatóval csak két csapat rendelkezik az első öt osztályban Angliában: a Liverpool (2,89), valamint a Manchester City (2,44).


Tudtad?

2017-ben kis híján kiejtette a Tottenhamet az akkor még negyedosztályban szereplő High Wycombe-i kiscsapat. Egészen a 89. percig vezettek a két évvel később BL-döntőt játszó londoniak ellen a White Hart Lane-en, de az utolsó percekben összeomlottak. 

 


A Wycombe sikerének titka

Végy egy jó (nem csupán nagyokat, de pontosakat is előreívelő) kapust. Majd a labdát összeszedve tedd azt ki a remek bal lábbal rendelkező Joe Jacobson oldalára (esetleg harcolj ki szögletet/szabadrúgást, amit szintén ő végez el), aki ezt követően valaki (de főleg Akinfenwa) fejét keresve életveszélyesen csavarja azt a kapu elé. Lehetőleg ezt a mérkőzés elején tedd meg, hogy utána nyugodtan visszaállhass, így pedig ne kelljen a játékszerrel bajlódnod a nálad egyértelműen labdaügyesebb focistákkal rendelkező csapatok ellen. A taktika valószínűleg a Championshipben sem fog változni, ahol még jobb erőkből álló együttesekkel kell farkasszemet nézniük, ezért jóformán minden egyes pontszerzésük meglepetésszámba megy majd.

2 thoughts on “Egy éve kilenc játékosuk volt, most irány a Championship – A Wycombe Wanderers története

Írj hozzászólást