Egy különc gólvágó története – Gabriel Batistuta portré

Az 1990-es évtized és a 2000-es évek elejének ünnepelt argentin labdarúgó-sztárja, Gabriel Batistuta pályán látott énjét jól ismerhettük. Arról viszont óhatatlanul mindig kevesebb szó esett, hogy honnan jött, vagy hogy éppen mi történt vele a visszavonulása után. Pedig egyik sem szokványos történet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

NEHÉZKES KEZDETEK

Batistuta 1969. február 1-jén született a Santa féi Avellenadában, gyermekkorát családjával együtt a fővárostól 800 km-re északra található Reconquistában töltötte. Gabrielnek három húga volt, szülei munkásemberek voltak, neki pedig esze ágában sem volt labdarúgónak állni, a foci legfeljebb egyik hobbija volt a sok közül. Sokkal inkább szeretett volna autószerelő vagy orvos lenni. A Newell’s Old Boys játékosmegfigyelője, Jorge Griffa látta meg őt egy alkalmi, tartományi válogatott mérkőzésen, melyen a kissé túlsúlyos csatár két góljával győzött a Santa Fé csapata.

 

„Tulajdonképpen sosem szerettem volna labdarúgó lenni, végül mégis így alakult. Gyerekként sosem álmodtam arról, hogy labdaszedő legyek nagy mérkőzéseken, vagy híres játékosok közelébe férkőzzek. Jobban belegondolva, még nézőként sem voltam egyetlen meccsen sem” – jegyezte meg visszavonulása után.

 

A megfigyelő hívta meg őt a patinás rosáriói csapathoz, Batistuta pedig bár először nem akarta otthagyni a családját és első szerelmét – aki később a felesége lett –, a hosszas unszolásra csak beadta a derekát. Elsősorban azért, mert azt remélte, hogy a labdarúgásból tud szerezni egy kis pénzt, amivel finanszírozhatja tervezett egyetemi tanulmányait, majd néhány év múlva visszatér családjához.

A 18 éves pályakezdő a Newell’s korosztályos csapatánál Marcelo Bielsa kezei alá került, aki vele ellentétben mindenkit jól ismert, és eleinte finoman szólva sem kedvelte a túlsúlyos játékost, aki számára azelőtt a rendszeres edzés is teljesen ismeretlen fogalom volt. Az első hat hónap szenvedése után tudott Batistuta beilleszkedni a csapatba, nagy nehezen akklimatizálódott, lefogyott és elfoglalta kiérdemelt helyét a csatársorban.

 

Batistuta a Newell’s Old Boys színeiben (Forrás: Twitter/Newell’s Old Boys)


 

KÖLTÖZÉSEK ARGENTÍNÁN BELÜL

Az első felnőtt szezonjában hét gólt szerzett a feltörekvő Newell’s-ben és azonnal szemet vetett rá az ország egyik legnagyobb csapata, a fővárosi River Plate, melyhez rövidesen csatlakozott is. Kevés lehetőséghez jutott, Daniel Passarella pedig egy év után kitette őt a keretből, így a bosszú minden szándéka nélkül a közvetlen vetélytárs Boca Juniorshoz igazolt, amely lehetőséget kínált számára.

 

„Egy hetvenezres városból, ahol mindenki ismert mindenkit, a másfélmilliós Rosarióba, majd a tizenötmilliós Buenos Airesbe kerültem kevesebb mint egy év alatt. Reconquistában köszöntünk egymásnak az utcán. Ha ezt megtennéd Buenos Airesben, bolondnak néznének.”

 

Az egyre inkább kiváló képességeket mutató kilences 34 bajnokin 13 góllal segítette az arany-kékeket, a csapat szurkolói a River elleni győzelem után fogadták be maguk közé a szkeptikusként fogadott csatárt.

Ebben az időszakban debütált az argentin nemzeti válogatottban, elképesztő gólérzékenysége révén a szurkolók ráakasztották a „Batigol” művésznevet, ami egész pályafutását végigkísérte. Rövidesen az európai átigazolása is elkerülhetetlenné vált.

 

FIRENZE KORONÁZATLAN KIRÁLYA

1991-ben az Olaszországban legfeljebb középcsapatnak számító Fiorentina vezetőségét sikerült lenyűgöznie játékával, bár eleinte a vezetőedző, Sebastiao Lazaroni egyáltalán nem kedvelte a stílusát, elmondása szerint nem is támogatta Batistuta leigazolását. Az argentin szerencséjére nem sokáig kellett együtt dolgoznia a brazil mesterrel, akit a gyenge eredmények miatt leváltottak, később Batigol és a csapat is beindult. Az 1992–1993-as szezonban a 16 gólja ellenére a „violák” kiestek az élvonalból, de a másodosztályból azonnal sikerült visszajutniuk, miután a gólgyáros egy újabb 16 gólos szezonnal támogatta az övéit. A Serie A-s visszatérés után az első 11 meccs mindegyikén eredményes volt, klubrekordot állított fel, Batistuta végül 26 találatával gólkirály lett. Karrierje legeredményesebb szezonját futotta az 1994–1995-ös idényben, melyet a firenzei egylet még mindig csak a tizedik helyen zárt.

Egy évvel később a Fiorentina erőn felül teljesített a maximalista Batigol vezetésével, megnyerte az Olasz Kupát és negyedik helyen végzett a bajnokságban. 1997-ben a Serie A-ban „csak” a kilencedik hely jött össze.

A megboldogult KEK-sorozatban az elődöntőig jutottak, ahol a későbbi győztes Barcelona állta útjukat, az 1-1-es első meccs után a visszavágón Bati eltiltás miatt nem játszhatott, ki is kaptak nélküle.

A következő idényt az ötödik, majd a rákövetkezőt a bravúros harmadik helyen zárták, miközben 1999-ben csak kevesebb idegenben lőtt góljukkal veszítették el a Coppa Italia döntőjét a Parma ellen. Az ellenfél soraiban játszott a korábban részletes portrénkban ugyancsak bemutatott honfitárs Hernán Crespo, kettejük nívós párharcáról szólt az a finálé. Az 1999-2000-es szezonban a Fiorentina bejutott a Bajnokok Ligája második csoportkörébe, amikor meglőtte a Manchester United elleni, örökké emlékezetes bombagólját. Az argentin zseni végül 23 bajnoki és további hat BL-találattal zárta az idényt. Csapattársainak mondása szerint előfordult, hogy a szertáros elzárta előle a labdákat, mert képes volt késő estig gyakorolni a lövéseket.

A Fiorentina azonban kis csapat volt és bár Batigol nagyszerűen érezte magát a klubnál és a városban, belátta, hogy nagyobb sikerek eléréséhez el kell igazolnia. Kilenc idény alatt minden bajnoki kiírásban szerzett legalább 13 gólt, négyszer átlépte a 20 gólos határt. Összességében 333 mérkőzésen 207 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába a Fiorentina mezében. Állítólag elkezdett angolul tanulni, mert szóba került a Manchester Unitedhez való átigazolása, de az FC Barcelona is csábította, végül azonban egyik transzfer sem jött össze.

 

Bombagólja a Manchester United ellen:

 

A FŐVÁROSBAN ÉRT FEL A CSÚCSRA

Végül Batistuta és Francesco Totti egyesítette erőit, és Batigol leszerződött az AS Roma csapatához. Fabio Capello irányításával a „farkasok” magabiztosan hódították el a hőn áhított scudettót. Az argentin klasszis 28 bajnoki mérkőzésen 20 góllal járult hozzá a bajnoki címhez. Később azonban egyre inkább elhatalmasodtak krónikus bokafájdalmai, melyek már a riveres időszaktól kezdte időről időre hátráltatták őt. Elmondása szerint az utolsó firenzei évektől kezdve már csak a fájdalomcsillapítók segítségével tudott egyáltalán az ágyból is kikelni.

A fővárosi csapatnál mindössze két és fél szezont töltött, majd a klubelnökkel való összetűzését követően a 2002–2003-as szezon második felére az Interhez adták kölcsön. A milánóiaknál mindössze két gólt szerzett tavasszal, s úgy volt, hogy a Fulhamhez igazol, végül a katari al-Arabi együttesénél kötött ki. Batistuta a szintjéhez képest jóval gyengébb környezetben 18 meccsen szerzett 25 találatával ottani gólrekordot ért el, majd 2005-ben bejelentette visszavonulását. Amilyen hirtelen berobbant a labdarúgás világába, egyszer csak olyan hirtelen tűnt el onnan.

 


(X) Az Unibeten immár statisztikai adatokra is fogadhatsz! Tedd meg a tétedet a topligás és BL-mérkőzéseken lövésekre, kaput eltaláló lövésekre, lapok vagy lesek számára!


 

AZ ARGENTIN VÁLOGATOTT UTOLSÓ SIKEREI

Batistuta 1991-től 2002-ig 77 mérkőzésen 54 találatot szerzett a válogatott mezében, mellyel az Albiceleste gólrekorderének mondhatta magát egészen addig, míg Lionel Messi 2016-ban át nem adta a múltnak a csúcsát.

 

„Nem örültem neki. Különleges megtiszteltetés volt Argentína legjobb góllövőjének lenni, főleg, ha figyelembe vesszük, milyen játékosaink vannak. Mondjuk azt, hogy a földöntúli focista után továbbra is én vagyok az első”

 

– tette hozzá a rekord kapcsán Batigol, aki nemcsak góljaival, de gólörömével is magára vonta figyelmet: az ő nevéhez köthető a géppisztolylövést imitáló ünneplés. 

Nélkülözhetetlen főszereplője volt az argentin válogatott eddigi utolsó felnőtt címeit megnyerő csapatának, az 1991-es és az 1993-as kontinensbajnok egyesületnek.

Később bár több Copán és három világbajnokságon is részt vett, a csapat képtelen volt túlnőni saját árnyékán, és két olimpiai bajnoki címet, valamint a korosztályos világbajnokságot leszámítva semmit nem nyert Batistuta fénykora óta.

A firenzei korszakban szerényen csak Gabriel arkangyalként becézett támadó képes volt akár 89 percen keresztül észrevétlenül maradni a pályán, majd az utolsó percben egyetlen villanással eldönteni a mérkőzést csapata javára. Batistuta igazi maximalista játékos volt, úgy állt hozzá, hogy ha egymás után 11 mérkőzésen betalált, akkor az bosszantotta, hogy a tizenkettediken miért nem sikerült. Visszavonulása után többször hangsúlyozta, hogy véleménye szerint jobb csatár is válhatott volna belőle, mindig jobb és jobb akart lenni, ez hajtotta előre, viszont az elért sikereket sosem tudta igazán megélni.

Szűnni nem akaró, gyötrő bokafájdalmai miatt azt is megkérdezte orvosától, hogy lába amputálása esetén megszűnnének-e a fájdalmai. Végül 2019-ben egy műtéti beavatkozással mérsékelni tudták a problémát, és azóta ismét jóval teljesebb életét él, szeretne egy gyermekekkel foglalkozó edzőközpontot létrehozni, és a közelmúltban edzői tanulmányait is megkezdte.

Végezetül idézzük fel Batistuta ars poeticáját, üzenetét a mai fiatalok felé:

 

„Magamat látom minden gyerekben. Nem hiszem, hogy nagy dolgok csak Buenos Airesben vagy Európában történnek. Elkeserít, amikor azt látom, hogy a kicsik az első akadálynál feladják az álmaikat. El kell menni a város másik felébe, el kell menni a következő településre, de feladni sosem szabad. Tudom, hogy nem voltak olyan adottságaim, mint Ronaldónak vagy Andrij Sevcsenkónak, de nem szereztem náluk kevesebb gólt. Ha igazán akarsz valamit, bármin keresztülmész érte.”

 

Összeállítás Batistuta karrierjének legszebb pillanataiból:

Melyik csapat végez előrébb a Serie A 2021/2022-es szezonjának végén?

1,45 – AS Roma

2,55 – Lazio

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj Serie A-piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője

Kiemelt fotó: Getty Images

Felhasznált forrás: FourFourTwo

Írj hozzászólást