Egy meg egy, meg egy tömeg, avagy a League Two

Az már január közeledtével is érezhető, hogy van egy csapat, amely kiemelkedik az angol negyedosztály mezőnyéből. Ettől függetlenül a szezon felénél még semmi biztosat nem szabad állítani, talán csak azt, hogy elképesztő izgalmak várhatók a folytatásban, mert egytucatnyi együttes is odaérhet a rájátszást jelentő helyekre.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

EZ EDDIG ARANYAT ÉR

Nem kerülhet más az első helyre listánkon, mint a tabellát vezető Forest Green Rovers, amely még úgy is pontelőnyben van, hogy az egyik legkevesebb mérkőzést játszotta. A Mark Cooper által megalapozott sikereket már nem ő, hanem Rob Edwards edző arathatja le, akivel még jobban ráfeküdtek a fiatalításra és koncepciózus csapatépítésre. Nehéz olyan statisztikai mutatót találni, ahol ne lennének a Forest Green Rovers játékosai a liga legjobbjai közt, de ez nagy részben köszönhető annak, hogy rendkívül offenzív felfogással lépnek pályára és az attraktív játékuk eredményességgel is párosul. A 3-4-3-as rendszert jól variálják a támadósorban, ahol a keret egyetlen harminc év felettije, a rutint jelentő jamaicai Jamille Matt mellett Mathew Stevens is 13 alkalommal volt eredményes. Kiemelendő a széljáték, ahol is Nicky Cadden (hat gól, hat gólpassz), míg Kane Wilson (két gól, nyolc előkészített találat) is remek mutatóval büszkélkedhet, ami választ is ad, hogy mitől ennyire jó támadásban a csapat. Két gól felett átlagol és a várható számok tekintetében is hozza ezt az átlagot, ami a jövőre tekintve konzisztenciát jelenthet, márpedig akkor a pontátlaguk is megmarad meccsenként kettő felett, azzal pedig már nehéz elképzelni, hogy letaszítsák őket az első helyről.

 

EGY LÉPÉSSEL A TÖBBIEK ELŐTT

Amikor az előző idényben Jon Brady átvette a Northampton Town irányítását, akkor a csapat ádáz küzdelemben volt a harmadosztályban, aminek a végén kiesett. A klubvezetés azonban bízott az ausztrál szakemberben, akinek megszabták, hogy fel kell jutni, de hogy ez ne legyen ennyire egyszerű, a keret elég nagy része ki is cserélődött, szóval a korábban az utánpótlásnál dolgozó Brady felépíthetett valami sajátot. A majd két csapatra való új játékos – saját nevelésű fiatalokkal együtt –, ha nem is azonnal, de gyorsan egységgé tudott válni, és egy gyengébb ötmeccses időszakot leszámítva végig ott volt a feljutást, vagy épp a rájátszást érő helyeken. A negyedosztályra nem jellemző intenzitású presszing az egyik fegyverük, és egy olyan szervezettség, amit aligha gondolna az ember az alapján, hogy fél éve van együtt ez a csapat. A labda nélküli játékuk elit, és ez viszi őket előre, mégpedig olyan szinten, hogy övék a legjobb átlagminőségű kapura lövési mutató. Nem sokat lőnek, de azok magas minőségűek, azonban egyelőre alul lövik a várható számaikat, tehát még van bennük tartalék. A pontrúgások terén is a Northampton Town vezeti a bajnokságot, mert sokat harcol ki és sok gólt is szerez belőlük. A csapat valahol félúton van a legjobb és a harmadik helyre pályázók közt az erőviszonyokat tekintve, márpedig a dobogósok egyaránt feljutnak, így jó eséllyel egy szezon után visszatérhet a League One-ba.

 

 

A nagy harc a statisztikák tükrében a harmadik helyért lehet, mert a már kivesézett két gárda érezhetően komolyabb játékerőt képvisel, mint az a jónéhány együttes, amely követi őket a tabellán is. A csapatokat három részre bontva fogjuk kicsit vizsgálni, de mindenképp egyben érdemes kezelni őket, mert mindegyikben benne van, hogy odaérjen a dobogóra és azzal ki is harcolja az automatikus feljutást.

 

AHOGY AZT VÁRNI LEHETETT

Az Exeter City az egyik legstabilabb együttes évek óta a ligában, amely egyszer-egyszer odaér a rájátszásba, ahol aztán nem tud maradandót alkotni. A még mindig csak 39 éves Matt Taylor már negyedik éve irányítja a „görögök” becenévre hallgató csapatot, és most talán sikerül előrébb lépni. A nyomásgyakorlás egy dolog, de azt intenzíven és hatékonyan csinálni már egy másik, márpedig itt minden egyszerre adott. Az Exeter kiemelkedő ezen a téren és a legtöbb ellenfél térfelén szerzett labda is az övé, mégis elpocsékolja az ebből adódó helyzeti előnyt. Hiába a másfél gólos átlag, ez még mindig elmarad a várható számaiktól és bár örömteli, hogy megoszlanak a gólszerzés terhei, ez valahol a legnagyobb gondjuk is, mert hiányzik egy igazi gólvágó, aki miatt egy szinttel feljebb lehetne sorolni őket.

Kicsit vegyes megítéléssel, de ide kell sorolni az egyetlen walesi együttest is, ugyanis Michael Flynn felépített egy jó csapatot, amely az előző idényben már ott volt a rájátszásban. Idén azonban nem úgy alakultak a dolgok a Newport County AFC-nél ahogy várták és ezt az edző állása bánta, de úgy tűnik, hogy James Rowberry kinevezése nem volt rossz húzás. Hét év segédedzősködés után hagyta el a walesi fővárost, és az új szerkezet, amit meghonosítani szeretne illik is a kerethez, amivel dolgozhat. A Newport County a kupasorozatokat feladva igyekszik odaérni a playoff-helyekre, amit a mutatók alapján el is érhet, mert ugyan kicsi a minta a fiatal trénerrel, de a csapat elkezdett végre úgy teljesíteni támadásban, ahogy azt a várható számok alapján kellene, s közben a védekezése sem romlott le.

Alacsonyabb szinteken Kenny Jackett kupaspecialistaként van elkönyvelve, még úgy is, hogy csak egy trófeát nyert, de négyszer is járt már döntőben az aktuális csapatával. Azonban a Leyton Orient nem ezért nevezte ki a nyáron, hanem mert az ütőképesnek tűnő játékosállományhoz egy rutinos szakembert szerettek volna, akivel kivívhatják a feljutást. A nyáron remek üzleteket sikerült kötniük megannyi magasabb szinten is már megfordult játékossal, akiket a saját nevelésű tehetségeikkel kiegészítve joggal érezhettek elég erősnek, hogy harcba szálljanak a dobogós helyekért. A támadójátékuk épp olyan impresszív és hatékony, mint várták, a második legjobb gól/meccs mutatóval rendelkeznek, de a győzelmek mégsem jönnek az elvárt számban. Ha nyernek, akkor az ellenfél gólaránya biztos, hogy rosszul fog festeni, mert egy góllal képtelenek nyerni, viszont épp ez jelenti a gondot, mert a tíz döntetlenjük során hétszer is jobbak voltak a várható számok alapján, mégsem jött össze a három pont. Ezen egyértelműen javítaniuk kell, mert hiába lőtt már Aaron Drinan és Harry Smith is tíz gól felett, ha ezeket főleg akkor hozzák, mikor öttel verik az ellenfelet.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

 

MEGLEPETÉSEK

Normál esetben a harmadik vonalból kiesett Swindon Town rájátszásba jutási esélyeit aligha lehetne meglepetésnek titulálni, ám a körülmények gondoskodtak róla, hogy így legyen. A nyáron komoly problémákkal küzdött a klub, a május végén kinevezett edző egy hónappal később távozott, de ment vele az elnök is, a játékosok a fizetésüket sem kapták meg, a szurkolók pedig mindent elkövettek, hogy kikényszerítsék az eladást. A hercehurca sokáig tartott, így igazolások is csak az utolsó napokban érkeztek, akárcsak az edző, aki végül Ben Garner lett. A mindössze egy szezon profi ligás tapasztalata alapján, és hogy abszolút nem az ő elképzeléseinek megfelelően alakult a játékosállomány kialakítása, nem vártak a gárdától sokat, de mégis úgy tűnik, hogy van ebben a csapatban valami. Toronymagasan vezeti a labdabirtoklási adatokat, a második legtöbb kapura lövéssel próbálkozik, bár csak átlagos minőségben, aminek köszönhetően van némi alulteljesítés támadásban, márpedig ez az idővel és finomhangolással javulhat, akkor pedig összejöhet az előrelépés, ami már odavezetheti őket a playoff-helyekre.

Nehéz lenne máshová sorolni a történelmi tettek mezején járó Sutton Unitedet, amely első szezonját tölti a profik között, de ennek ellenére nem a kiesés elleni harcban érdekelt. Ha úgy fogalmazunk, hogy erre senki nem számított, akkor nem tévedünk, hiszen a második legalacsonyabb költségvetéssel és  többnyire rutintalan játékosokkal a biztos kiesők közé várták a szakértők. Matt Gray edző az ötödosztályban középszerű együttest vett át 2019-ben, hogy aztán helyre rakja a puzzle darabkáit és összeálljon egy jól védekező és hatékony helyzetkihasználással működő csapat. A Sutton United semmiben sem kiemelkedő, talán csak a rengeteg párharcot lehet felhozni, amit megvívnak és megnyernek játékosai, mert stílusuk a régi angol focira hajaz, sok felíveléssel és megannyi légicsatával, amik után főleg a második labdákkal tudnak helyzetbe kerülni. Jól alakulnak a dolgaik és a várható számok alapján is joggal vannak ennyire magasan, s talán képesek is lesznek tartani ezt a szintet.

 

NEM TARTHATÓ TRENDEK

Micky Mellon már-már legenda státuszban van a Tranmere Roversnél, ugyanis annak idején vele jutott fel az ötödik ligából egészen a harmadosztályig, majd egy skót kitérőt követően a nyáron visszatért és ismét jönnek az eredmények. A rendkívül pragmatikus gondolkodású szakemberrel a Rovers nem épp az izgalmak meccseket nyújtó alakulatok egyike, ugyanis eddig csak négy olyan összecsapása volt, amelyen mindkét fél betalált. Nagyon mélyen behúzódnak a kapujuk elé, és önfeláldozó módon vetődnek a lövések útjába, márpedig blokkok terén utcahosszal vezetik a ligát. Sok lövést engednek, de gólt azt alig, ugyanis Ross Doohan 16 meccsen nyolcszor, míg a veterán Joe Murphy hétből öt alkalommal nem kapott gólt. Mindössze 14 találatok engedtek, ami olyan mértékű túlteljesítés a 32,4 xG-hez mérten, amit aligha lehet fenntartani.

A Port Vale FC az ötödik szezonját tölti a negyedik vonalban és mikor 2019-ben végbement a tulajdonosváltás, akkor anyagi szempontból a klub biztos alapokat kapott. Azóta elkezdődött egy építkezés, ami ésszerű keretek között zajlik, jelenleg a harmadosztályból kiesettek mögötti legmagasabb bértömeggel rendelkeznek. Ebből is adódik, hogy egy jobb keret állt össze, amivel már Darrell Clarke lehetőségei is bővültek, hogy idén már eredményeket produkáljon a csapattal. A háromvédős szerkezet megadja a hátsó stabilitást, főleg a két védekező felfogású középpályással kiegészülve, akik ráadásul a hosszú labdákkal is jól sáfárkodnak, s ebből alakítják ki a támadásaikat. Keveset van náluk a labda, nem is kerülnek sokszor komoly helyzetbe, mégis sok gólt szereznek. A felülteljesítésük támadó oldalon egy olyan jelzés értékű dolog, ami visszaüthet és benne van, hogy lecsúsznak a rájátszásról is.

 

Ki nyeri a League Two 2021-22-es kiírását?

1,50 – Forest Green Rovers

8,00 – Northampton Town

15,00 – Swindon Town

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Liga 2/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást