Egy valószínűtlen felemelkedés története: a kapus, aki filmrendezőből lett izlandi ikon

Ha az izlandi futballsikerek mélyére ásunk, akkor számos, a sportágat célzó fejlesztésen (edzőképzés, pályaépítés) túl olyan, a társadalomra alapvetően jellemző tényezőket találunk, mint az önismeret (tisztában vannak az erősségeikkel, a gyengeségeikkel), a szorgalom és a munka.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

„A szorgalom mértékadónak számít mindenben, amit csinálunk”

– fogalmazott korábban Heimir Hallgrímsson.

Az említett tényezők együtthatásának eredménye, hogy a 366 ezres lélekszámú sziget felnőtt férfi labdarúgó-válogatottja olyat tett, ami előtt a világ megemelte a kalapját:

2016-ban Európa-bajnokságon, majd két évvel később, 2018-ban világbajnokságon vett részt.

 

Vulkanikus eredetű sikerek – az izlandi labdarúgás fejlődéstörténete


Az izlandi közegben a sport és a munka nem vagylagos, nem egymást kizáró, sokkal inkább egymás mellett párhuzamosan létező tényezők. Az izlandi bajnokság ugyanis félprofi, a futball mellett mindenki dolgozik. Ebből adódóan nem szokatlanok az olyan – máshol már meglepőnek tűnő – jelenségek, mint hogy a 2011-2013-ig a válogatott asszisztens edzőjeként dolgozó (s fenn idézett) Heimir Hallgrímsson főállásban fogorvosként tevékenykedett.

A munka-sport kettősségére Hannes Thor Halldorsson személye is jó példa, sőt, a valószínűtlen felemelkedésének története sokak számára motiváló lehet. Egy olyan emberről van szó ugyanis, aki ismeretlen filmrendezőből izlandi ikonná lépett elő. Egy olyan emberről, aki húszéves korában kezdte újra a futballt, majd a 2018-as világbajnokságon azzal lett világhírű, hogy az Argentína elleni mérkőzésen 1-1-es állásnál kivédte Lionel Messi tizenegyesét.

 


„Az emberek inspirálónak tartják a történetemet. Egy alacsony osztályból érkező sportoló büntetőt hárít a világ legjobb játékosa ellen országa első vb-mérkőzésén. Ez egy szokatlan történet.

Úgy hangzik, mint egy közhelyes sportfilm rossz forgatókönyve”

fogalmazott Halldorsson a Sky Sportsnak.

 

„Nézzük meg, melyik út visz tovább”

A hírnévig vezető út korántsem volt egyenes Halldorsson számára, sőt, jó ideig úgy tűnt, nemhogy a válogatott, de még egy élvonalbeli csapat közelébe sem kerül. Fiatal éveiben, 14 és 19 éves kora között vállficam miatt egyáltalán nem futballozott, miközben a filmkészítést szűnni nem akaró szenvedéllyel csinálta.

„Tizenkét éves voltam, amikor elkezdtem rövidfilmeket készíteni. Csatlakoztam a középiskolai videoklubhoz. Amikor aztán elvégeztem a gazdasági iskolát, a barátaim továbbra is gazdasági területen dolgoztak, én viszont maradtam a filmiparban” – mesélte.

 

Fotó: twitter.com/hanneshalldors

A húszas évei elején válaszúthoz érkezett, megműtette a vállát, és adott magának, illetve a futballnak egy utolsó esélyt. De, ahogy fogalmazott, sosem gondolta, hogy a fociban eljuthat a csúcsra. Főleg úgy, hogy újrakezdésének első állomása a harmadosztályú Leiknir Reykjavík volt, ahová korábbi edzője hívta.

„Még mindig filmkészítőként dolgoztam, amikor úgy döntöttem, hogy nézzük meg, melyik út visz tovább. Egy nagy és jelentős meccsen játszani hihetetlen, de egy moziban ülve nézni, ahogy összeáll egy film, amit te készítettél, azt is hasonló érzésnek mondanám. (…) Ha az izlandi labdarúgás alsóbb ligáiban játszol, annál azért lejjebb nem igazán jutsz a világ labdarúgását tekintve. Mivel azonban jól ment a játék, sikerült gyorsan feljebb lépnem a ranglétrán” – fogalmazott kritikusan életének korai szakaszáról Halldorsson.

A felfelé haladás olyannyira jól sikerült, hogy 2007-ben már az első osztályban futballozott, két évvel később, 2009-ben, a Szlovákia elleni barátságos mérkőzésen már a válogatott kispadján ült.

Első találkozóját a nemzeti csapat színeiben pedig 2011. szeptember 6-án, a Ciprus elleni Európa-bajnoki selejtezőn játszotta. Amikor debütált a válogatottban, sokan furcsállták, túl idősnek gondolták (27 éves volt ekkor). Nos, ez az öregnek tartott reykjavíki futballista aztán a debütálástól kezdve még 76 mérkőzésen lépett pályára, közte azzal az Anglia elleni 2016-os Eb-nyolcaddöntővel, amit életének csúcspontjaként írt le, illetve a már említett Argentína elleni 2018-as csoportmeccsel, amelyen kivédte Messi tizenegyesét.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

„Rengeteg tizenegyesét néztem meg a mérkőzés előtti este, és eldöntöttem, jobbra fogok vetődni. Mivel az azelőtti büntetőjét pontosan ugyanoda lőtte, így arra a következtetésre jutottunk, hogy az a legvalószínűbb, hogy ismét oda fogja. Valamit csináltam közvetlenül a rúgás előtt. Hirtelen hanggal és tapssal próbáltam egy kicsit megzavarni, nem tudom, volt-e hatása. Nem volt tökéletes a lövés, szerencsém volt, hogy kivédtem. Már ahhoz is nagy szerencse kell, hogy egy büntetőt háríts, nem hogy ahhoz, hogy kifogd a világ legjobb labdarúgójának tizenegyesét a kis országod első vb-meccsén. Tizenöt évvel korábban még az izlandi alacsonyabb osztályokban védtem, szóval ez egy hihetetlen forgatókönyv”emlékezett vissza Halldorsson a Guardiannek.

Harmincéves korában – életében először – külföldre szerződött. Megjárta Norvégiát, Hollandiát, Dániát és Azerbajdzsánt. Úgy tűnt, a sok költözés és a profi futball véget vet filmrendezői karrierjének. Kezdett túl sok lenni számára az egyensúlyozás a labdarúgás és a filmezés között. Végül 2019 tavaszán felhagyott a nemzetközi karrierjével, hazatért, és azóta is a Valur kapusaként szerepel. A válogatottól idén augusztusban vonult vissza, a Németország ellen 4-0-ra elveszített vb-selejtező volt az utolsó fellépése.

„Tényleg megkönnyebbültem. Büszke vagyok a karrieremre. Nem bántam meg semmit”

– mondta a meccs után.

 

Cop Secret

Ugyan még egy év hátra van a szerződéséből, de a félprofi futballélet lehetővé teszi számára, hogy újra forgasson.

Olyannyira így van ez, hogy nemrég a BFI London filmes seregszemlén és a Locarnói Filmfesztiválon is bemutatták „Cop Secret” című akció-vígjátékát, amelyet Izland leghíresebb televíziós személyiségeivel együttműködve készített.

A Tango és Cashből, a Die Hardból és a Halálos fegyverből ihletet merítő filmjéről azt gondolta Halldorsson, hogy csak az izlandiakat fogja érteni, a benne elrejtett poénokat csak a helyiek értik majd. Tévedett. Alkotásának nemzetközi visszhangja lett. (A film költségvetése egyébként igen alacsony, a büdzsé a számítások szerint a legutóbbi Halálos Iramban rész 0,03 százaléka.)

 


Saját elmondása szerint a futballkarrierje egy tündérmese, nem is igazán tudja, hogyan történt vele az, hogy történetének legsikeresebb időszakában védhette országa válogatottjának kapuját.

„Nem igazán tudom, hogyan történt minden. De azt igen, hogy boldog ember vagyok”

– összegzett röviden Hannes Thor Halldorsson.

 

Ki nyeri a 2022-es világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

11,00 – Németország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB I. kiesőire és bajnokcsapatára az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

Írj hozzászólást