Egyértelmű erőviszonyok – ilyen volt a Barca-Bayern

A Bajnokok Ligája csoportkör első fordulójának talán leginkább várt mérkőzése a kedd esti Barcelona-Bayern München találkozó volt. A katalánok Lionel Messi nyári távozása és a szorult anyagi helyzet következtében komoly változásokat élnek meg, a Bayern elleni mérkőzés tétje számukra az volt, hogy életjeleket mutassanak magukról az argentin zseni nélkül és persze, hogy feledtessék a bajorok elleni 2020-as, megsemmisítő vereséget (2-8). A münchenieknél az új edző, Julian Nagelsmann egészen jó startot produkált – a legutóbbi Bundesliga-körben például 4-1-re verték meg az RB Leipziget. A fiatal tréner csapatának ezúttal a BL-ben kellett megmutatnia, hogy a fő esélyesek közé tartozik.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ronald Koeman talán a lehető legnehezebb periódusban vette át a Barcelonát. A csapat 2020 nyarán éppen egy történelmi pofon után ingadozott. Nyolc-kettőre kaptak ki a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ami véglegesen egy sikerkorszak lezárását jelentette, ráadásul a koronavírus beköszöntével anyagilag is kellemetlen helyzetbe kerültek a katalánok. Az utóbbi évek drága, de nem megtérülő igazolásai a kieső bevételek miatt megbosszulták magukat. A Josep Maria Bartomeu elnök által folytatott politika az összeomlás szélére sodorta a klubot.

Lionel Messi is többször felemelte a hangját a klub vezetőségében zajló folyamatok ellen és sokáig a távozásáról is pletykáltak. A 2020 őszi elnökválasztások – a szurkolók nagy részének megkönnyebbülésére – elhozták Bartomeu elnök távozását és a korábban közkedveltnek számító Joan Laporta kinevezését. A régi-új elnök energikusan lépett színre és megígérte, hogy kivezeti a csapatot a gödörből. Viszont a helyzet nem volt ilyen egyszerű. A problémák a Bartomeu-éra végére már olyan mélyen gyökereztek, hogy egy hosszú távú tervre volt szükség a megoldásukra.

Ennek jegyében és a szorult anyagi helyzet következtében idén nyáron csak ingyen érkeztek játékosok, akik közül kiemelkedett az Olympique Lyon húzóembere, Memphis Depay. Sokat várnak tőle Barcelonában, nem kisebb feladattal néz szembe, mint hogy legyen a csapat egyik vezére, főleg azok után, hogy augusztusban robbant a bomba: Lionel Messi könnyek között jelentette be távozását, miután a spanyol liga pénzügyi szabályzatai megoldhatatlanná tették a szerződéshosszabbítást. Sokan előre rettegtek az argentin távozásától, ami most ténylegesen is bekövetkezett. A Messi nélküli Barcelona a ligában nem kezdett rosszul, három mérkőzésen szereztek hét pontot, ráadásul Depay is jól játszott.

Az első komolyabb erőpróbája viszont a Bayern München elleni BL-csoportmeccs volt ennek a megújított Barcelonának.

A bajoroknál tavasszal nagy felhördülést váltott ki a csapattal mindent megnyerő Hans-Dieter Flick távozása, aki végül szövetségi kapitány lett. A helyét az RB Leipzigtől érkező, Németország szerte a legnagyobb edzőtehetségnek kikiáltott Julian Nagelsmann vette át, akit eleinte ugyan kétkedve fogadtak, viszont egyelőre egészen meggyőző képet mutat a csapat a bajnokságban, ráadásul a német Szuperkupát is behúzták a Borussia Dortmund ellen. Az RB Leipzig elleni 4-1-s magabiztos siker után kifejezetten magabiztosan várhatták a BL-nyitányt.

 

LASSAN BELELENDÜLŐ BAYERN

Egy ilyen jelentős mérkőzés kapcsán ritkán lehet kikiáltani egyértelmű favoritot, viszont most más volt a helyzet. a fenti előzmények fényében a bajorokon egyértelműen ott lehetett az esélyesség terhe. Jelentős változás nem történt Nagelsmann kezdőjében a lipcsei bajnoki után. Jamal Musiala kezdett a kisebb hátsérülést összeszedő Serge Gnabry helyén a jobb oldalon, míg a védelembe ezúttal Niklas Süle került be Lucas Hernandez helyett a meglepően magabiztos teljesítményt nyújtó Dayot Upamecano mellé. A Barcelonánál az egymás után kieső csatárok jelenthettek komoly problémát, így Depay mellett a nyáron, a Sevilla FC-től érkező, addig még a katalánoknál egy percet sem játszó Luuk de Jong kezdett.

Koeman egy háromvédős felállást eszelt ki a Bayern megállítására, amely formáció még nem került elő az addigi három spanyol bajnoki mérkőzésen. Az első percekben ez jó húzásnak tűnt, hiszen a bal szélen többször is meg tudtak lódulni a katalánok Jordi Alba révén. A vendégeknek szemmel láthatóan időbe tellett, mire felvették a mérkőzés ritmusát, így a letámadás sem pörgött olyan nagy intenzitással. A jobbhátvédnek, Benjamin Pavardnak az első 15 percben négy alkalommal is tisztáznia kellett a tizenhatoson belül. Támadásban sem voltak eleinte túl átütőek a müncheniek, hiszen az építkezések jellemzően megakadtak a széleken, a bal oldali futó, Alphonso Davies is jóval visszafogottabb módon indult meg előre, mint például a Leipzig elleni mérkőzésen, ahol csapata egyik legjobbja volt.

A gyengébb kezdés mindössze 15-20 percig tartott. A müncheniek egyre inkább felvették a ritmust, ráadásul egy-két apróbb módosítással védekezésben és támadásban is stabilabbá váltak. A Bayern labda nélkül inkább kivárásra játszott. Jellemzően nem rögtön, a tizenhatosnál támadták le a hazaiakat, hanem egy stabil védekező felállást vettek fel, amiből kiindulva presszingcsapdákat próbáltak kialakítani a pálya közepén.

 

A Bayern szélsői – vélhetően a Barcelona veszélyes, vonalak mellett vezetett kezdeti rohamaiból is okulva – a szárnyvédőket próbálták fedezőárnyékukkal kivenni a játékból. Ennél a szituációnál Jamal Musiala (42) helyezkedésével arra kényszeríti Eric Garciát (24), hogy középre, Sergio Busquetsnek (5) továbbítson. Ez volt a lényeges momentum. Látható, hogy a katalánok két labdát váró középpályását, Busquetset és Frenkie de Jongot (21) hat müncheni játékos veszi körül, akik a passz pillanatában elkezdték szűkíteni a területet. A nyomás hatására Busquets passza is pontatlan lett De Jongnak, amire Leroy Sané (10) csapott le és villámgyorsan indította a kontrát, aminek a végén Gerard Piquének (3) kellett a tizenhatoson belül tisztáznia Thomas Müller (25) elől

A müncheni támadójáték is felpörgött, miután Thomas Müller és Leroy Sané – kihasználva a rendszerint nagyon szellősen helyezkedő katalán középpályások között, illetve mögött adódó réseket – vissza-, illetve beléptek labdákért. Sané ezúttal is jó színben tüntette fel magát teljesítményével, veszélyes megindulásaival sokszor összezavarta a hazaiak védelmét, ráadásul a védekezésből is kivette a részét. A hatékonyabb szerkezetnek köszönhetően így a Bayern labdakihozatalai is lendületet nyertek és ezzel együtt nyilvánvalóvá vált a barcelonai középpálya sebezhetősége is. Letámadásban jellemzően egy oldalra próbálták szorítani a németek labdakihozatalait, viszont a túl laza csapatszerkezetet a vendégek sokszor játszi könnyedséggel passzolgatták ki.

A Nagelsmann által előszeretettel alkalmazott minimális szélesség (minimale Breite) elve is többször megfigyelhető volt, aminek segítségével egész gördülékenyen folytak az átforgatások.

 

Itt is tükörsimán lett kipasszolva a Barca letámadása Niklas Süle (4) és Joshua Kimmich (6) által. Upamecano (2) már nyomás nélkül tehette ki a labdát Benjamin Pavardnak (5), aki előtt hatalmas üres terület tátongott befutásra. A francia védő beljebb húzódva várta a labdát, ezzel elősegítve a rövidebb passzutakat, illetve így rögtön a kapuval szemben tudott megindulni

A sikertelen letámadási kísérletek után a Barcelona egyre inkább mélyebbre szorult vissza. A 34. percben Thomas Müller egy megpattanó lövéssel szerzett vezetést.

A gólt 16 passz előzte meg, a labdajáratáshoz csak asszisztáltak a hazaiak.

A bajorok dominálták a középpályát, mindig akadt szabad ember.

 

A BAYERNNEK NEM KELLETT MEGSZAKADNIA A SIKERÉRT

Az egyértelmű erőviszonyok a szünet utánra sem változtak. A második gólra az 56. percig kellett várni, miután Robert Lewandowski a legjobb helyen állva talált a kapuba Jamal Musiala kapufája után. A barcelonaiak ezúttal is csak statisztaszerepet töltöttek be a magabiztos bajor labdajáratás közben.

 

A hazaiak mély védekezési blokkja megint csődöt mondott. Pavard (5) és Kimmich (6) zavartalanul passzolgattak a tanácstalan barcelonai középpályások előtt. A labdát kapó Alphonso Davies (19) a kapuval szemben helyezkedett, így azonnal lőhetett is. De Jong (21) csak késve ért ki rá, mivel őt Sané (10) előtte lekötötte. A kanadai lövése Sergi Robertót (20) találta el, ami után a lepattanót Jamal Musiala (42) a kapufára lőtte. Már ez is gólt érdemelt volna, de végül a lesipuskás Lewandowski (9) tette fel az i-re a pontot

Kétgólos előnyben a Bayern érezhetően visszább vett az iramból, miközben a hazaiaknál Koeman egymás után küldte be a fiatalalokat, akik a Barcelona jövőjét biztosíthatják az eléggé gyatrán festő jelen után. Köztük volt Yusuf Demir is, az osztrák-török reménység, akit a nyáron – egyelőre kölcsönben – hoztak el a Rapid Wientől, miután fél Európa körbe udvarolta. Messi után a második legfiatalabb nem spanyol játékosként lépett pályára a BL-ben a katalánoknál.

A fiataloknak viszont érezhetően még idő kell, hogy nemzetközi szinten is meghatározóvá váljanak.

A támadójáték továbbra is tanácstalanul folyt, elöl a holland duó teljesen ki volt véve a játéból. Luuk de Jong centerként nem tudta megtartani a labdákat, Depay-t pedig Upamecano semlegesítette mintaszerűen. A 22 éves francia középhátvéd ezen a mérkőzésen is meggyőzően, hiba nélkül teljesített, négy megelőző szerelésével a mezőny egyik legjobbja volt.

 

Depay (9) visszalépésekkel próbált labdához jutni, azonban Upamecano (2) szorosan lekövette. Itt is megelőzte a francia védő a támadót Pedri (16) passza után. Eközben látható, hogy az Upamecano mögött nyíló üres területbe senki se futott be. A Barcelona-játékosok egymástól távol helyezkedtek, így a labdavesztések utáni visszatámadások is halálra voltak ítélve

 

ÖSSZEGZÉS

A Barcelona az után a bizonyos 2-8 után újabb történelmi vereséget szenvedett az Bayern Münchentől. Bebizonyosodott, hogy a katalánok Lionel Messi távozása után jelen állapotukban nem sorolhatóak a nemzetközi elitbe. A játék teljesen kilátástalan volt, a fiataloknak pedig még évekre lesz szüksége, hogy ezen a szinten is megállják a helyüket. A Bayern ezzel ellentétben azt bizonyította, hogy idén is a topfavoritok közé sorolható, a kissé gyengébb kezdés után kétséget sem hagyott a felől, hogy melyik a jobb csapat, ráadásul már Nagelsmann munkájának a nyomai is egyre inkább érződnek a csapat játékán.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok 2021-2022-es szezonját?

5,25 – Paris Saint-Germain

5,25 – Manchester City

9,00 – Bayern München

34,00 – Barcelona

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: Getty Images

Írj hozzászólást