Eladja magát egy topligába? – Roman Jaremcsuk

Az ukrán válogatottban remek produktummal előrukkoló Roman Jaremcsuk egy kiváló klubszezonon van túl a belga KAA Gent csapatában, ami megalapozta neki, hogy árgus szemekkel figyeljenek rá a topligás csapatok. Nehéz elképzelni, hogy a 25 éves támadó a következő idényben is a ProLeague-ben rúgja a bőrt, de addig lássuk, hogy ki ő és miért ennyire nagy az érdeklődés iránta.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Roman Olehovics Jaremcsuk 1995. november 27-én született Lviv városában. Már hatévesen az FK Karpati Lviv kötelékébe tartozott, ahol Mikola Ivanovics Dudarenko, a korábbi szovjet válogatott támadó volt az edzője, aki külön foglalkozott vele, mert látta benne a hatalmas potenciált, hogy egyszer ő lehet az ukrán válogatott kiemelkedő alakja. Öt évnyi lvivi tanulás és akadémista élet után a családot és persze magát a 11 éves Romant is behálózta a Dinamo Kijev, amely klub sokkal komolyabb szintű utánpótlás-akadémiával rendelkezett és a további fejlődés reményében tanulmányai utolsó három évét már a fővárosban fejezte be.

Még nem volt 13 éves, amikor debütált a DUFL-ben, vagyis az ukrán ifjúsági ligában, ami hivatalosan a középiskolásoknak a bajnoksága, de már klubszinten üzemeltetve. A debütáló szezonja alatt Jaremcsuk 21 meccsen tíz gólt szerzett a fehér-kékeknél, majd ezt megismételte a második idényében is. Az első éve középiskolásként, mikor a saját korosztályával mérhette össze tudását, 12 gólt hozott 17 meccsen, majd a 2011-12-es szezonban jött a kiugró teljesítmény és 21 összecsapáson 21 találatig jutott.

2012-ben szerepelt először az utánpótlás nemzeti csapatban, ahol folyamatosan járta végig a szamárlétrát, s ugyanezt tett a kijevieknél is egészen 2016-ig, amikor is a második csapattól kölcsönvette őt az FK Olekszandrija. Itt sokkalta agresszívebb játékot nyújtott, mint tette azt a fővárosiak tartalék-csapatában. Volodimir Saran nagy hatást gyakorolt rá az együtt töltött fél év alatt, mert felismerte benne és szabadjára engedte azt a szervezőkészséget, ami meg is változtatta Jaremcsuk karrierjét.

 

Kettőezertizenhat őszén a Vorszkla otthonában az ukrán futball történetének leggyorsabb gólját szerezte – nyolc másodperccel a kezdő sípszó után talált be

 

 

A szabadság és maga a tudat, hogy nem egy szimpla centert kell játszania, hanem visszaléphet bátran és kimozoghat a szélre is, nagyon kifizetődő volt mind a csapatnak és magának a játékosnak is. Igaz, hogy 17 mérkőzésen csak hat gólig és két előkészítésig jutott, de önbizalomtól duzzadó játékosként tért vissza fél év után Kijevbe, aki tudta, hogy nem akar maradni, hanem olyan helyre szeretne távozni, ahol kiteljesedhet és önmaga lehet. A tavaszt már a kijeviek első csapatában kezdhette meg, de a kissé lázongó felfogásával nem csak azt érte el, hogy áldását adják a vezetőségben a távozására, hanem azt is, hogy nem sok esélyt kapott a szezon második felében. 2017 nyara a csapatkereséssel telt, mert határozott elképzelései voltak, hogy milyen együttesben szeretne szerepelni; sok játéklehetőség, nem kötött szerep, támadó felfogású edző.

Nem adott könnyű munkát az akkori ügynökének, mert épp egy bokasérüléssel bajlódott, ami tovább nehezítette a dolgokat, de végül némi közbenjárással a belga KAA Gent gárdája tett érte ajánlatot és meg is tudtak egyezni a felek. Hein Vanhaezebrouck nem egy nagy név a szakmában, de akkor tökéletes jelöltnek tűnt arra, hogy megvalósítsa Jaremcsuk álmait, mert a hibrid rendszerében (3-4-2-1 és 4-2-3-1) olyan „tízest” és centert szeretett alkalmazni, akik akár egymást fel is tudják váltani.

 

 

Roman Yaremchuk Gent

 

A sors azonban nagyon kibabrált Romannal, mert mire visszatért volna százszázalékos állapotban, addigra a belga szakember elhagyta a klubot az Anderlecht kedvéért, így mindössze egyetlen mérkőzésen volt a kezdőben az irányítása alatt. A helyére érkező Yves Vanderhaeghe állandósította a 4-2-3-1-es hadrendet, amiben már jóval kötöttebb szerep várt az ukránra az edző elképzeléseiben, de a pályán a játékosok ezt nem mindig gondolták így. A tavaszra odáig jutott a tréner és a játékosok viszonya, hogy sokkal szabadabbra engedte a pórázt, már inkább volt 4-3-3 a felállás, és Jaremcsuk is megkapta a szabadságát, ami azt is jelentette, hogy olykor szélsőként tűnt fel, máskor meg a középpályások vonaláig visszaléphetett.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

A második idényben ismét új edző érkezett, ami statisztikailag negatívan hatott rá, de valójában fejlődést jelentett számára. A csapatot csaknem két évig irányító Jess Thorup eleinte kitartott a 4-3-3 mellett, de a sikertelenebb széria után átállt a 4-3-1-2-es hadrendre, amiben Jaremcsuk feladata elég sokrétű volt. Egyrészt elvárták tőle, hogy használja ki a testi adottságait, ha már 191 centiméter magas és a fellőtt labdákat tartsa meg, másrészt bátran lépjen vissza mélyre és legyen ő az, aki a védelem mögé beindítja a mellette játszó, rendszerint gyorsaságát kamatoztatni tudó társát.

A terv kiválóan működött, aminek a 2019-20-as idényben arathatták le a gyümölcsét, mikor Jonathan David elképesztő szezont futott (18 gól, 8 assziszt), de ukrán társa is először érte el a tíz gólt a ProLeague-ben, még úgy is, hogy 18 meccsen tudott pályára lépni, mert januárban kés alá feküdt, s mire visszatérhetett volna, le is fújták a szezont a koronavírus miatt.

 

Az összhang Jaremcsuk és David közt kitűnően megvolt, a kanadai élete szezonját futotta, amit nagyban köszönhet az ukrán játékának is

 

A rövidke nyár ismét nagy felfordulást hozott a Gent háza táján, mert egyrészt Jonathan David távozott Lille-be, másrészt Jess Thorup két forduló után elhagyta a klubot. Jaremcsuk szempontjából azonban a lehető legjobban alakultak a dolgok, visszatért a klubhoz az a Hein Vanhaezebrouck, akiben az ideigazolásakor a megfelelő edzőt látta. A belga szakember épp ahogy azt az ukrán támadó szereti, teljes szabadságot adott neki a támadó szekcióban. Noha papíron továbbra is előretolt centerként van feltüntetve, részben átvette David szerepét, mert egyfajta visszavont csatárt és „tízest” is játszik, éppen a szerint, hogy mikor és hogyan váltják magukat a társakkal. A kitűnő helyzetfelismerési képessége, ahogy már a labdaátvétel előtt szkenneli a környezetét, hogy milyen mozgásokkal alkalmazkodnak a társak és az ellenfelek az adott szituációhoz, rendszerint helyzeti előnybe hozza őt.

A magasságához képest gyorsnak számít, amit az osztogatói szerepe utáni érkezések során meg is villant, mert ha az első hullámban nincs is mindig, a másodikban rendre ott van és igyekszik helyzetbe kerülni. A testi adottságait a belga évek alatt látványosan fejlesztette és egyre jobban használja ki, a párharcokban – a fejpárbajok terén és a labdamegtartások során egyaránt – egyre hatékonyabb.

A csapat sokpasszos játékstílusából is adódóan a boxon belülre kevés beadás érkezik, de amikor mégis fejpárbajt vívott, akkor – a belga élvonal összegzett statisztikai adatai alapján – 57%-ban nyerte ezeket, s három gólt is összehozott. A talajon való játék neki is jobban fekszik, mert mindkét lábával remekül bánik a labdával és mindkettővel bátran megcélozza a kaput. Ebben a szezonban jobbal kilenc, ballal pedig nyolc gól jött össze számára.

A húszgólos idénye, amiben még maradt is némi plusz, hiszen két tizenegyest kihagyott, messze a legjobb teljesítménye a felnőtt karrierje során. Ehhez ráadásul hét assziszt is társult, noha ez is lehetett volna jobb, mert a várható számok alapján (9,61 xA) igazából a 20+10-es mutató is meg lehetett volna neki. 

Az ukrán válogatottban a 2018-as oroszországi világbajnokság után debütált, s azóta már 27 mérkőzésen szerepelt, melyeken tíz gól és öt assziszt került a neve mellé. Ezek közül két találat és két előkészítést jött össze a mostani Európa-bajnokságon, ám lehet, hogy ez is kevés lesz a folytatáshoz, mert Ausztria ellen ő is nagyon halovány teljesítményt nyújtott, akárcsak az egész csapat.

Már a kontinenstorna előtt is több topligás csapattal hírbe hozták, de az Eb-n nyújtott nem kiemelkedő, de a körülményekhez képest jó produktuma valószínűleg tovább növelte az ázsióját. A Genthez 2024-ig köti szerződés, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki meg akarja szerezni az ukrán óriást, Roman Jaremcsukot.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást