Elemzés az RB Leipzig–Bayern München rangadóról – Megint a Bayern

Örülhettek a Bundesliga követői a válogatott-mérkőzések miatti szünet végének, hiszen jött a várva várt „bajnoki döntő” az RB Leipzig és a Bayern München között. Robert Lewandowski hiánya komoly esélyt jelenthetett Julian Nagelsmann csapatának, de a bajorok erejét mutatja, hogy ezen is képesek voltak átlendülni és a győzelemmel karnyújtásnyira került a zsinórban kilencedik bajnoki cím. Elemzésünkben megnézzük, mivel próbálkozott a Leipzig, illetve, hogy Hans-Dieter Flick miként oldotta meg legjobb játékosa hiányát.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az RB Leipzig négypontos hátrányban várta a találkozót, így győzelmi kényszerben volt, ha komolyan versenybe akart szállni a bajnoki címért. Ebbéli reményeit erősíthette Robert Lewandowski hiánya, aki az Andorra–Lengyelország vb-selejtezőn szenvedett térdsérülést. Julian Nagelsmann dolga sem volt viszont egyszerű a csapat összeállításakor, hiszen neki is akadtak komolyabb hiányzói. Angelinóra már bő egy hónapja nem számíthat az edző, a spanyol mellett pedig Marcel Halstenberg se volt bevethető, mivel a bajnoki szünet alatt karanténba kényszerült. Ezzel tulajdonképpen az a két játékos hiányzott, akik alaphelyzetben betöltik a lipcseiek bal oldalát. Nagelsmann Lukas Klostermannt és Amadou Haidarát szerepeltette a helyükön. Előbbi egy középhátvéd és egy szélsőhátvéd közötti átmenetet képezett – Halbverteidiger –, míg Haidara igyekezett befutni a bal oldalt. Elöl ezúttal is csatár nélkül állt fel a Leipzig: Emil Forsberg helyezkedett legközelebb a Bayern kapujához, aki visszalépéseivel igyekezett helyzetbe hozni Christopher Nkunkut és Dani Olmót.

A másik oldalon természetesen Lewandowski hiánya jelentett komoly gondot. Sokak meglepetésére Flick végül Eric Maxim Choupo-Motingnak szavazott bizalmat, pedig sokan Serge Gnabry szerepeltetésére számítottak. A német születésű kameruni válogatott sokat mozgott el, igyekezett helyzetbe hozni a szélen Kingsley Comant és Leroy Sanét, Leon Goretzka és Thomas Müller pedig remek ütemű mélységi beindulásaikkal igyekeztek nyomást gyakorolni Gulácsi Péter kapujára. A balhátvéd posztján Alphonso Davies eltiltása miatt Lucas Hernandez jutott lehetőséghez és támadásban igyekezett támogatni az előtte helyezkedő Comant.

 


Egymást kioltó csapatok

A mérkőzés alaphangját megadta a szakadt hálós incidens, aminek a megoldása egy kicsit késleltette a kezdő sípszót. Manuel Neuer megoldási kísérlete nem nyerte el a partjelző tetszését, így végül maradt a jól bevált gyorskötöző. A pár perces késéssel útjára induló összecsapás eleinte csalódást okozhatott a nézőknek, hiszen az első fél óra egyáltalán nem hozott nagyobb helyzetet. A két csapat tulajdonképpen egymás játékát oltotta ki remekül megszervezett védekezéssel. A Leipzig magas, emberorientált letámadása ellen nem tudták hatékonyan kihozni a labdát a vendégek. A lipcseiek szépen letükrözték a bajorok formációját, így nem igazán tudtak szabad passzopciót találni a védők.

Joshua Kimmich őrzése is hatékony volt, mivel az esetek többségében Olmo ott volt a közvetlen közelében, így az ő mélységi indításai sem tudtak lendíteni az akadozó támadásépítéseken.

 

Leipzig Bayern München 2
Ebben a szituációban Benjamin Pavard (5) került szorult helyzetbe a hazaiak letámadása miatt. Az oldalvonal mellé kiszorítva nem talált magának játszótársat, hiszen mint látható mindegyik csapattársán szorosan ott van egy hazai játékos. A francia jobbhátvéd kénytelen volt előre vágni a labdát, ami a hatékonyan biztosító lipcsei védők zsákmánya lett.

A másik oldalon Flick labda ellen ezúttal visszább rendelte együttesét, így a felezővonalig jellemzően nyugodtan építkezhettek a hazaiak. Ez a védekezési forma is hatékonynak bizonyult, ugyanis a hátul stabilan álló Bayern ellen nem igazán tudtak kibontakozni a Leipzig kreatív emberei.

Choupo-Moting remek munkát végzett labda ellen, hiszen képes volt a szélekre irányítani a hazaiak támadásépítéseit úgy, hogy beékelődött Willi Orbán és Dayot Upamecano közé, mialatt Müller mögötte Tyler Adamset nem engedte labdához jutni.

Az építkezéseket tudatosan jellemzően a jobb oldalra, Nordi Mukiele felé irányították, ahol a labdával bizonytalanabb franciát próbálták becsapdázni az oldalvonalnál. A védők jobb híján fellőtt labdákkal próbálkoztak még, viszont ekkor meg kiütközött az, hogy nem volt igazi csatár a csapatban. Forsberg visszalépéseit játszi könnyedséggel hatástalanította a vendégek védelme, a svéd feltűnően szenvedett ebben a szerepkörben.

 

Itt is a felezővonalnál veszik fel a Bayern-játékosok az ellenfél embereit. Choupo-Moting a futásirányával kiveszi a labdával kreatív és váratlan megindulásokra képes Upamecanót (5) a játékból, így Orban (4) kénytelen Mukieléhez (22) kitenni a játékszert. A vendégek csak erre vártak és középpályásaik tolódásával csapdába csalták a franciát az oldalvonalnál. Mukiele végül erősen szorongatva Upamecanónak tette vissza a játékszert, akinek a másik oldalra megkísérelt magas ívelése pontatlan volt.

A vendégek egyetlen támadásbéli fegyvere eleinte Choupo-Moting bal félterületbe történő kimozgásai és visszalépései voltak. A kameruni szépen lekötötte a hazaiak két belső védőjét és a mögöttük keletkezett területbe Coman, illetve Sané indulhattak be. Choupo-Moting jól ellátta a feladatát, az összjátékba rendszerint hatékonyan szállt be, ezt bizonyítja az első félidőben 100%-os passzpontossága is. A széleken viszont Coman és Sané támadásban elég gyenge napot fogott ki, rendszerint rossz döntéseket hoztak a labdával.

 

Leipzig Bayern München 4
A 23. percben Choupo-Motinghoz (13) került egy felívelt labda, amit a visszalépő támadó látványosan, sarokkal tett a beinduló Coman (29) elé. A veszélyes támadást viszont végül a francia szélső elszórakozta és a védők beérték.

Az első félidő utolsó 15 percére végül egy kicsit javult a színvonal, leginkább a Bayernnek köszönhetően. A Leipzig erős letámadása veszített az intenzitásából, így a vendégek is nyugodtabban építkezhettek. Kimmich kijjebb lépett a jobb félterületbe, ahová Olmo már nem követte le, így már jobban részt tudott venni a játékban. Müller átlós, jobb oldalra történő kimozgásai is egyre hatékonyabbak voltak, amivel zavart keltett a hazaiak hátsó sorában, Goretzka szokásos mélységi beindulásai pedig végül eredményesnek bizonyultak.

 

A 38. percben egy tökéletesen begyakorolt figura hozta meg a Bayern vezető találatát. Kimmich hátulról felívelt labdája pontosan megtalálta az átlósan kifutó Müllert (25), aki középről magával húzta Adamset (14) is. Az így keletkezett rést középen Goretzka (18) ismerte fel, aki remek ütemben futott be mélységből és végül lendületből, védhetetlen lövéssel váltotta gólra Müller visszagurítását.

(X) Hivatalossá vált, hogy Joachim Löw a nyári Európa-bajnokság után, tizenöt évet követően távozik a Nationalelf vezetőiedzői posztjáról. Az Unibet oddsai szerint Ralf Rangnick (2,00) és Stefan Kuntz (3,00) a legesélyesebbek, hogy átvegyék Löw helyét, de a fogadóiroda szerint akár Arséne Wenger vagy Lothar Matthaus is befutó lehet. Kattints ide és fogadj a német labdarúgó válogatott következő szövetségi kapitányára!


 

Elkeseredett rohamok

A szünetben természetesen nem tétlenkedett Nagelsmann és igyekezett felpörgetni kissé fásult csapatát. A teljesen hatástalanul játszó Forsberget Justin Kluivert váltotta, akivel egy kis lendületet próbált csempészni csapatába a fiatal tréner. A holland a jobb szélre lett vezényelve és Mukielét volt hivatott tehermentesíteni, aki egyedül nem volt képes betölteni a komplett jobb oldalt. Eközben Nkunku középre lett vezényelve, amely pozíció neki jobban fekszik.

A szünet után láthatóan mindent egy lapra tettek fel a szászok, a korábbinál is erősebb letámadással próbálkoztak, ami hatásosnak is bizonyult. A vendégek teljesen súlytalanná váltak támadásban és nagyon komoly nyomás alatt futballoztak a második félidő első 15 percében. Még Neuert is sikerült párszor megzavarni.

Nagelsmann módosításai is ültek: Nkunku középen jobban ki tudott bontakozni, míg a bal szélen Kluivert egy kis lendületet vitt a lipcsei támadásokba. Többször is sikerült megbontani a Bayern középpályás vonalát és nagyobb helyzetekig eljutni, de a csatár nélküli játék itt bosszulta meg magát. A kétségtelenül szépen felépített támadásokat nem volt ki befejezze. Rendszerint Olmóra jöttek ki a lövések, aki viszont a szezonban már sokszor bizonyította, hogy nem ez az ő asztala. Most sem volt ez másképp, lövései elhamarkodottak és pontatlanok voltak, társai pedig rendszerint ingerülten kérték számon, amiért nem passzolt nekik.

 

Leipzig Bayern München 6
Upamecano (5) jól vette észre, hogy a Bayern formációja egy kicsit elcsúszott és középre passzolt Adamsnak (14), aki meg is tudott indulni. A rá kilépő középpályások mögött megnyíló területbe Nkunku (18) lépett vissza, aki meg is kapta a labdát és egyből továbbított a teljesen üresen lévő Olmónak (25). A spanyol indította a bal szélen beinduló Kluivertet (21), aki miután egy kicsit megtáncoltatta Hernandezt (21) átívelt Haidarának (8), akinek a középre ívelt labdáját a mélységből érkező Marcel Sabitzer végül mellé lőtte.

A hazaiak fölényét jól mutatja, hogy a 45–60. perc közötti időszakban nyolc lövési kísérletük ellenében a Bayern egyet sem tudott felmutatni, viszont ez mit sem ért az elpuskázott helyzetek miatt.

A Bayern 15 perc elteltével lassan rendezte sorait és a szélső védők inkább hátul maradtak, így Hernandez szépen elejét tudta venni Kluivert további megindulásainak. Flick a 72. percben egy dupla cserével stabilizálta csapatát.

A védekezésben egyre többször bajba kerülő Goretzkát és Comant hozta le, helyükre pedig Jamal Musiala és Gnabry érkeztek. Rögtön ezután Nagelsmann két csatár pályára küldésével (Yussuf Poulsennel és Alexander Sörloth-tal) igyekezett életet lehelni csapata támadójátékába, viszont a visszarendeződő bajorok ellen ők sem hoztak eredményt, ráadásul Poulsent sérülés miatt a 88. percben le is kellett cserélni. Flick az utolsó tíz percre még Javi Martínezzel szilárdította meg végérvényesen a középpályát. A spanyol a gyenge mérkőzést produkáló Sanét váltotta. A müncheniek végül kihúzták a mérkőzés végéig, így pedig hét pontra növelték előnyüket és ezzel már csak egy karnyújtásnyira vannak az újabb bajnoki címtől.

Összegzés

A rekordbajnok bebizonyította, hogy Lewandowski nélkül sem kell félteni. Choupo-Moting egészen kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, hasznos tagja volt a csapatnak, ezzel bizonyítva, hogy volt értelme őt tavaly szeptemberben Münchenbe hozni. A meccset végül Kimmich, Müller és Goretzka hibátlanul kivitelezett kombinációja döntötte el. Ez a győzelem mindenképp biztató a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőre nézve, ami elég pikánsnak ígérkezik a tavalyi portugáliai finálé után.

A Leipzig ezzel szemben nagy lehetőséget szalasztott el és szertefoszlani látszik a maradék remény is a bajnoki címre. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat és végül győzött a Bayern rutinja. Nagelsmann csapata még a Német Kupával vigasztalódhat, ahol április végén az elődöntőben találkozik a Werder Bremennel.

Írj hozzászólást