Elemzés: sima bajor győzelmet hozott a német kupadöntő

A kezdőcsapatok.

A Német Kupa szombati döntőjében a Bayern München gólgazdag, de sima mérkőzésen győzte le 4-2 arányban a Bayer Leverkusen csapatát. De miért hengerelt Flick csapata az első félidőben és hogyan próbált Bosz visszajönni a meccsbe? Elemzés.

Esélyes lehet a Bayern a BL-győzelemre? Regisztrálj az Unibeten, és fogadj rá most!

A Leverkusen 4-2-3-1-et formázó kezdőcsapatában Hradecky előtt a védelemben a két Bender-fivér mellett az elmúlt hónapokban kitűnően teljesítő Tapsoba, valamint a brazil Wendell kapott helyet. A középpálya közepén az utóbbi időben megszokottnak mondható Baumgartlinger–Aranguiz duó kezdett, elöl pedig a sokak által dícsért Kai Havertz mögött Nadiem Amiri játszott támadó középpályást, Leon Baily-vel és a fiatal Moussa Diaby-val megtámogatva a pálya két szélén.

Hansi Flick kezdőcsapatában nem volt sok meglepetés: a kapuba természetesen Neuer állt, a védősort a mostanság megbonthatatlan Pavard–Boateng–Alaba–Davies kvartett alkotta, a középpályán Kimmich társa a távozófélben lévő Thiago helyett megint csak Leon Goretzka lett, elöl pedig Gnabry jobb-, Coman pedig balszélsőként kezdett a területvadász Müller és a gólvágó Lewandowski társaságában, a felállás tehát a megszokott 4-2-3-1 volt.

A kezdőcsapatok.

A mérkőzést Peter Bosz kevésbé agresszív védekezéssel kezdte, ami bőven megkérte az árát: az első 25 percben a bajorok szinte átrohantak a gyógyszergyáriak csapatán, és játékuk magas sebességét szinte korlátlanul érvényesíteni tudták Peter Bosz gárdájával szemben. A legelső ember Kai Havertz csak ímmel-ámmal zavarta a támadásokat megkezdő Boateng–Alaba duót, s a Havertz mögött lévő középső ötös sem nagyon alkalmazott jól összehangolt csapdázó mozgásokat, amivel a Leverkusen rövid úton teljesen kiszolgáltatottá vált. A viszonylag magasra tolt védővonal mellé nem párosult agresszív letámadás, így a két középhátvéd akár hosszú labdákkal is könnyedén megjátszhatták a gyalogkakukk Alphonso Daviest, illetve az elülső négyes tagjait.

Ezek a labdák nem mindig sikerültek pontosan, ám Hansi Flick csapatának természetesen arra is volt gondja, hogy megfelelő kombinációkkal kicsalogassa, majd lendületből kivégezze a magasan ragadt, ám nem túl agresszív Leverkusen-védekezést. Diaby és Bailey Pavard és Davies esetleges felfutásai miatt viszonylag mélyen védekeztek, ám a Kimmich–Goretzka duó simán pozíción kívülre tudták rángatni Aranguizt és Baumgartlingert, így a gyógyszergyáriak védekezése rövid úton a darabjaira hullott, a gyors Bayern-támadósornak pedig rengeteg területe maradt a két védővonal között, ahol is zavartalanul vezethették a labdát lendületből ellenfelük hátsó négyesére.

A hátrapasszra feljebb jön a Leverkusen, Amiri támadja a visszalépő Kimmichet, aki viszont lefordul és simán Boatenghez tud passzolni. Közben Gnabry is visszalép segíteni a labdakihozatalt. Aranguiz is fellép a letámadáshoz, így középen majd terület nyílik mögötte.

 

Baumgartlinger fellép Boatengre, aki Goretzkához tud passzolni, középen teljesen megbontva a Leverjkusen. Müllertől a felmozgó Goretzka kapja a labdát, hárman is üresen a vonalak között. Aranguíz pozíción kívül, Diaby Davies miatt a szélen, Coman így hatalmas helyzetbe kerül az akció végén.

A Leverkusennel ellentétben a Bayern igen agresszívan kezdett a labda ellen is, a korábban is látott letámadási sémákat megint csak magas szinten alkalmazva. A cél megint csak a két középső védő középre terelése volt, ahol Müller és Lewandowski zárták le a két védekező középpályást, miközben Kimmich és Goretzka személyében két ember is jutott az egyébként kitűnően visszalépő Nadiem Amirire. A szélekre való tolódásban pedig Müller mellett Pavard és Davies is besegített, akik olykor védekezésben is egészen magasan felléptek az ellenfél térfelére, ezáltal a leverkuseni labdakihozatalokat gyakran sikerült ívelésre kényszeríteni.

 

A Bayern letámadása: a két szélső kívülről szorítja befelé a labdát birtokló Tapsobát. Müller és Lewandowski a Baumgartlinger-Aranguiz párost zárja le, Kimmich és Goretzka pedig a visszalépő Amirit követik. Wendell harmadik emberként meg tudja kapni a labdát, akit Müller szorít majd oldalra.

A fellépő müncheni szélsőhátvédeknek és a gyakori emberfogásoknak köszönhetően néhányszor azért a széleken képes volt eredményesen építkezni Peter Bosz csapata, ilyenkor a visszalépő Diabyn és Havertzen kívül a kitűnő, harmadik emberes befutások is segítettek a gyógyszergyáriakon, ám a magasra tolt Bayern-védelem mindig kitűnően avatkozott közbe, vagy a mögéjük belőtt utolsó passz volt pontatlan.

A Bayern letámadásában ezúttal Gnabry, Lewandowski és Coman alkotja az első sort. Hradecky a jobbhátvédként játszó Lars Benderhez emeli a labdát, akinek van ideje a szélen továbbpasszolni a labdát.

 

A Bayern letámadásában ezúttal Gnabry, Lewandowski és Coman alkotja az első sort. Hradecky a jobbhátvédként játszó Lars Benderhez emeli a labdát, akinek van ideje a szélen továbbpasszolni a labdát.

 

A folytatás: Müller mély pozíciója miatt a visszalépő Kai Havertz kap labdát, aki harmadik emberként a beinduló Amirit játssza meg. A labda végül elakad a Bayern-védelemben.

 

A Bayern tehát magas sebessége és a Leverkusen passzív védekezése miatt egyértelműen uralta az első húsz percet. Bár Alaba szabadrúgásgólja után Flick átmenetileg hátrébb parancsolta a védekezést, azért itt is sikerült satuba fogni a Leverkusen labdakihozatalait, az egyik ilyen labdaszerzésből pedig Gnabry a müncheniek második gólját is megszerezte.

Átmenetileg mélyebben védekezik a Bayern, Wendellt csak Gnabry zavarja. Baumgartlingernek így van ideje labdát kapni, ám Aranguiz felé címzett passzát a kilépő Kimmich sikeresen elcsípi. A kontrából pedig Coman megszerzi a mücheniek második gólját.

A félidőben kettőt is cserélt Peter Bosz: Baumgartlinger helyére a nyomástűrőbb Demirbay, Amiri helyett pedig Volland érkezet, amolyan második csatárnak. A váltás eleinte nem nagyon jött be, sőt Hradecky potyájának köszönhetően a Bayern a harmadik gólját is megszerezte. Ezek után a bajorok érezhetően visszább vonták a védekezésüket, amit Bosz csapata Demirbay fellépésével és Moussa Diaby befelé mozgásával egyre jobban kihasznált. Egyre többször tűntek fel a holland mester keze alatt megszokott szélső kombinációk, bár szépíteni végül is egy szögletből sikerült.

Előnyben a Bayern érthetően nem erőlteti az agresszív letámadást, Tapsoba így a kilépő Goretzka mögött megjátssza a befelé mozgó Diabyt.

 

A jelenet folytatása. Diaby lendületből gyorsíthat a védelemre, Havertz most éppen kifelé mozog, Bailey és a csereként beállt Volland is a kapu felé vágtázik lendületből. Az akcióból szöglet, a szögletből pedig szépítő gól lesz.

 

Labda nélkül is érezhetően agresszívabb lett Bosz csapata: A Kai Havertz mellé becserélt Volland fellépésével ketten igyekeztek a szél felé szorítani a labdát kapó középhátvédeket. A középpályáról Demirbay is fellépett a letámadást segíteni, valamint a labdával ellentétes oldalon játszó szélső is bekapcsolódott a műveletbe a Kimmich–Goretzka páros egyik tagjának lezárásával. A biztos előny tudatában természetesen a Bayern is kevesebb kockázatot vállalt a letámadással szemben, az esetleges előreívelés is elegendő maradt számukra.

Agresszív letámadás Leverkusen- módra: Havertz és volland oldalra kezdi szorítani Boatenget. Az ellenttes oldali szélső Bailey a Goretzka melletti területet őrzi, míg a középpályáról fellépő Demirbay a Kimmic melletti területről tolódik a szél felé.

A végén Lewandowski még egyszer beköszönt ezzel mintegy lezárva az összecsapást, Havertz pedig a rendes játékidő letelte után büntetőből még szépíteni tudott. Összességében azonban Hansi Flick együttese simán és megérdemelten nyerte a Német Kupa döntőjét.Peter Bosz kevésbé agresszív labda elleni tervét könyörtelenül kihasználták a müncheniek, az Ő magas szintű presszingjük ellen azonban a nyomás alatt időnként alapjáraton is bizonytalan Leverkusen tehetetlen maradt. Bosz cseréi ugyan javítottak a labdakihozatalokon, ám mieőtt ez érdemben is kifizetődhetett volna, megkapták a harmadik, erősen potyajellegű gólt, amely nagyjából a mérkőzést is eldöntötte.

Írj hozzászólást