Élesedik a dél-amerikai osztályharc a vb-helyekért

A maratoni hosszúságú dél-amerikai világbajnoki selejtezők forgatagában az elmúlt időszakban újabb három fordulót bonyolítottak le. A küzdelem kiegyenlítettségéről mindent elmond, hogy a kiemelkedő Brazília és Argentína mögött gyakorlatilag hét válogatott pályázik még a maradék kiadó kettő plusz egy vb-helyre.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Dél-Amerikában az egyes országok általánosan fejletlenebb infrastruktúrája miatt a koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben sokkal súlyosabb károkat okozott, mint például Európában. A legtöbb országban apránként már elkezdték visszaengedik a szurkolókat a lelátókra, de az idei nyári Copa Américát még kizárólag nézők jelenléte nélkül tudták lebonyolítani. Gyakorlatilag a mostani selejtezők voltak az első válogatott-találkozók, melyeken újra nagyobb létszámban lehettek jelen nézők. Argentínában például október 1-jétől térhettek vissza a szurkolók a lelátókra, amikor esedékes volt a River Plate – Boca Juniors klasszikus. (Apró szépséghiba, hogy az érvényben lévő hatósági intézkedések szerint a stadion maximális befogadóképességének legfeljebb 50 százalékában lehettek volna szurkolók, ehhez képest valamennyi felvételen úgy tűnt, mintha telt ház közeli állapotok uralkodnának, hiszen mindenki be akart jutni és a jegyüzérek sem tétlenkedtek.)

 

Kiemelkedő veretlen óriások

A legtöbb mostani vb-selejtezőn ugyancsak az 50%-os szabály volt életben, így legalább nem az ürességtől kongó arénák visszhangjával találkoztunk, mint a nyári kontinensviadalon, hanem a legtöbb helyen már remek hangulat uralkodott. Ráadásul nem akármilyen emocionális töltete volt annak, hogy a legtöbb esetben a szurkolók bő másfél év után térhettek vissza újra a stadionokba.

A szeptemberi egymás elleni, félbeszakított mérkőzés sorsa még továbbra sem dőlt el, Brazília és Argentína egymással ezúttal nem találkozott, viszont mindkét válogatott két-két győzelemmel és egy-egy döntetlennel őrizte tovább veretlenségét.

A listavezető brazilok százszázalékos mérlege majdnem a sereghajtó Venezuela ellen szakadt meg, hiszen Tite csapata Neymar nélkül sokáig kissé szárnyaszegetten játszva korán hátrányba került, végül azonban az utolsó 20 percen belül sikerült fordítani, és 3-1-re megnyerni a mérkőzést. Három nappal később viszont a tízből tíz már nem jött össze, miután Kolumbia ellen egy parázs hangulatú mérkőzésen gól nélküli döntetlent értek el. Ezt követően viszont Uruguay ellen a három meccset tekintve a legjobb játékukat hozták, és két gyors góllal megalapozva a sikert, 4-1-re mosták le a szebb napokat is látott kétszeres világbajnokot.

Ez idő alatt az argentinok a mezőnyfölény és a több helyzet ellenére csak 0-0-t játszottak Paraguay vendégeként, majd rendkívül domináns játékkal, 3-0-val küldték haza Uruguayt a hazai közönség előtti nagy visszatérés örömére. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy az uruk még döntetlennél két ordító helyzetet is elpuskáztak Luis Suárez révén, Emiliano Martínez mindkétszer bravúrral védett, adott esetben tehát máshogy is alakulhatott volna a találkozó. A végére azonban nem volt kérdés, Argentína ellentmondást nem tűrő módon iskolázta le az egyik nagy riválisát. Néhány nappal később újabb hazai győzelmet húztak be Lionel Messiék a Peru elleni 1-0-val, ami ugyan jóval visszafogottabb játékot hozott, de még a vendégek kihagyott tizenegyese ellenére sem lehetett kétséges a győztes kiléte.

A két favorit kiemelkedik a mezőnyből mind a mutatott játékot, mind a szerzett pontokat tekintve, gyakorlatilag mindkét válogatott világbajnoki kvalifikációja biztosra vehető. A kérdés már inkább csak a két egymás elleni mérkőzés végkimenetele lehet, illetve az, hogy valamelyikük veretlenül tudja-e lehozni a komplett selejtezősorozatot. Az argentinok már 25 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre, utoljára a 2019-es Copa América-elődöntőben kapituláltak éppen a Selecao ellen, míg a brazilok utolsó fiaskója az idei kontinenstorna döntőjéről ugyancsak az argentinokhoz köthető. Persze, amíg nem találkoznak a legerősebb európai válogatottakkal, csak sötétben tudunk tapogatózni, hogy vajon a két kontinens legjobbjai hol helyezkednek el játéktudásban egymáshoz képest.

 

A kevesebb mérkőzés ellenére a két gigász kiemelkedik. (Forrás: conmebol.com)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Kiegyenlített középmezőny, viharvert világbajnok

Elképesztő szoros a verseny a két futballnagyhatalom mögött, hiszen a maradék nyolc országból hétnek is lehet még reális esélye a vb-részvételt (vagy a pótselejtezőt) érő helyek valamelyikére. A harmadiktól a kilencedik helyezettig bezárólag hat pont választja el egymástól a csapatokat, az októberi három forduló nagyon összerázta a mezőnyt, köszönhetően annak, hogy egyesek eddig jól állva betliztek, mások pedig csehül állva elkezdték nyerni a meccseiket.

Az elmúlt körök nagy vesztese Uruguay volt, amely az argentinok és a brazilok elleni két meccset 1-7-es (!) gólkülönbséggel zárta. Nyilván a két legerősebb ellenfél következett, nagyon nem jött ki a lépés, de a Celestétől ezek az eredmények elfogadhatatlanok, ráadásul Kolumbia ellen is csak egy pontra futotta. Szeptemberben Suárez és Edinson Cavani nélkül tudták behúzni a győzelmeket, most pedig a legnagyobb ászokkal a soraikban mondtak csődöt. Nem akarnám bármelyikük is a nyakába varrni a vereségeket, mert igyekeztek becsülettel, de mindketten számtalan helyzetet puskáztak, Suárez brazilok elleni csodaszép szabadrúgásgólja 0-3-nál pedig már nem sokra volt elég. Talán pszichológiailag rossz hatással van a jelenlétük a csapatjátékra, hogy a többiek máshogy állnak egy-egy mérkőzéshez, ha ők is jelen vannak a keretben, mint nélkülük. Nem veszik kellően komolyan a meccseket, akárcsak történt ez az elmúlt években sokáig az argentin válogatottal Lionel Messi jelenléte esetén. Mindenképpen meghökkentő volt ez a két méretes pofon, fejben kétségkívül padlón van most a kétszeres világbajnok, kíváncsian várhatjuk, hogy össze tudják-e még kapni magukat, mielőtt végzetesen késő lesz.

Mindeközben Ecuador és Kolumbia továbbra is a megbízhatóságot képviseli. Előbbi négy, utóbbi három pontot gyűjtött az elmúlt körökben. A kolumbiaiak mindhárom mérkőzése gól nélküli döntetlennel végződött, de cseppet sem az a védekezős, rombolós 0-0 volt egyik sem. A harmadik helyre felkapaszkodó Ecuador számára a Venezuela elleni fiaskó kellemetlen meglepetés volt Bolívia legyőzése után, de továbbra is bizakodók lehetnek, ráadásul az azonos pontszám esetén rangsoroló gólarány tekintetében is jócskán pozitív tartományban állnak, szemben például a mostani blamákkal mínuszba forduló Uruguay-jal. Kolumbia sorrendben Uruguay, Brazília és Ecuador ellen ért el 0-0-s döntetlent, mindegyik 90 percet akár meg is nyerhette volna a helyzetek alapján, így lehet némi hiányérzetük a játékosoknak, de pillanatnyilag övék az üdvösséget (legalábbis vb-kijutást érő) negyedik helyezés.

 

Nem bírt egymással Barranquillában Kolumbia és Ecuador. (Forrás: Getty Images)

 

Feltámadó tetszhalottak, nagy vesztesek

Az elmúlt fordulók után már leírt és lesajnált kétszeres Copa-győztes Chile főnixmadár módjára támadt fel poraiból, mivel a Peru elleni vereség után Paraguayt és Venezuelát egyaránt kapott gól nélkül múlta felül. Ben Brereton mindkét összecsapáson betalált, utóbbin Erick Pulgar duplázott, így Alexis Sánchezék az utolsó utáni szalmaszálat megragadva maradtak még versenyben. Hozzájuk hasonlóan Bolívia is megnyerte az utolsó két – hazai – mérkőzését, miután a 3600 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Estadio Hernando Silesben kihasználta a helyzeti előnyt: Perut 1-0-ra, Paraguayt 4-0-ra verte, így nem kis meglepetésre csupán négy pontra van a pótselejtezőtől.

A pórul járt Paraguay az Argentína elleni iksz után Chile és Bolívia otthonában is szerzett gól nélkül maradt alul, ráadásul az utóbbitól elszenvedett súlyos, 4-0-s fiaskót követően pár órával lapátra is tették Eduardo Berizzo szövetségi kapitányt. Az argentin edző több mint két éve irányította az együttest, korábban pedig a Celta Vigo, a Sevilla és az Athletic Club szakvezetője is volt.

Legalább ilyen nehéz helyzetbe került Peru is, amely egy győzelem után a legutolsó két meccsét egyaránt 1-0-s különbséggel vesztette el, így a 2018-as világbajnokságon üde színfoltként szereplő együttes a hétcsapatos massza legvégén helyezkedik el, hat fordulóval a vége előtt öt pont lemaradásban a negyedik és az ötödik helytől, és most már valami igazán nagy hajrá kellene a katari repülőjegy megkaparintásához.

Noha megszerezte mindössze második győzelmét a selejtezőben, az újabb két vereség után még mindig csak hétpontos Venezuela az egyetlen olyan csapat, amelynek a hátralévő körökben már nincs érdemi esélye a vb-szereplés kiharcolására. A Vinotintót ugyanakkor senki nem intézheti el egy legyintéssel, lásd az Ecuador elleni diadalt és a brazilok elleni nyíltsisakos játékot, mellyel a 70. percig vezettek. A hátralévő körökben a becsületükért való küzdés mellett arra mindenképpen jók lehetnek, hogy adott esetben megnehezítsék a bármelyik ellenfelük boldogulását.

 

Marcelo Martins Moreno vezényletével Bolívia nagy hajrába kezdett, a veterán csatár pedig vezeti a góllövőlistát nyolc találattal. (Forrás: conmebol.com)

 

A továbbiakban még novemberben, valamint január végén, február elején, illetve márciusban rendeznek két-két kört, és természetesen – elvileg – bepótolják a szeptemberben a kezdés után néhány perccel félbeszakított brazil–argentin rangadót.


 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást