Eljött a „megváltó” Nottinghambe

Nagyon hosszú ideje szenved alacsonyabb osztályokban az egykoron kétszeres BEK-győztes Nottingham Forest. Az előző pocsék szezont követően az ideit még csúfosabban indították, aztán szeptember második felében leváltották Chris Hughtont és a „parlagon heverő” lehetőségek közül lecsaptak a másodosztály egyik legjobb edzőjére, Steve Cooperre.

Steve Cooper NFFC

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A fiatalabbak számára már egyértelműen a másodosztályból lehet ismerős a Nottingham Forest együttese. Az angol klub a focis kvízkérdések között is elő szokott fordulni, hiszen az a különlegesség igaz rájuk, hogy többször nyertek BEK-trófeát, mint élvonalbeli bajnoki címet (az 1977-78-as szezonban nyerték meg az angol bajnokságot, majd a következő két idényben egyaránt BEK-győztesek lettek; 1978-79 és 1979-80). Az elátkozott Leeds United című film fő karaktere, az edzőlegenda Brian Clough itt érte el pályafutása kiemelkedő sikereit. A korábbi sikercsapat jelene jóval sivárabb, a Forest ugyanis 1999-ben kiesett a Premier League-ből és azóta nem is tudta visszaverekedni magát a legmagasabb osztályba.

A 21. század eddig tehát nem tartogatott túl sok sikerélményt a nottinghami együttes számára. Az élvonalból való kiesést követően Nigel Doughty vette meg a klubot és igyekezett legjobb tudása szerint irányítani szeretett szülővárosa együttesét, ám ez nagyjából a stagnálásban merült ki (a másodosztályú szezonok mellett 2005 nyara és 2008 nyara között három évadot a harmadik ligában is eltöltött a gárda). Az angol üzletember 2012-ben elhunyt, az egyesületet pedig a kuvaiti el-Haszavi család vásárolta fel. Ekkor azt gondolta mindenki, hogy a „vörösök” lesznek a következő újgazdag csapat, amely magasra tör, de a változás annyi lett, hogy ők is belekezdtek abba a hazárdjátékba, ami jellemzi a másodosztályt.

 

Ahhoz, hogy ezt valamennyire is megértsük, el kell mélyednünk a Championship világában, főleg pénzügyi szempontból. A feljutás reményében a klubok többsége komoly anyagi kockázatot vállal, mert jól tudják, hogy a Premier League-szereplés olyan szintű többletbevétellel jár, amely egy-két szezonnyi mínuszos költségvetést azonnal “visszahoz”. Ezért a fizetések a legtöbb feljutásra esélyes gárdánál el vannak szállva, és nincs olyan mértékű tulajdonosi apanázs, ami ezt hosszú távon fedezné. Ez bizonyos időszakig fenntartható, de jól megfigyelhető jelenség a ligában, hogy amely csapat csak a közelében van az osztályváltásnak, de nem jön össze neki, az záros határidőn belül hanyatlásnak indul és akár ki is esik a harmadik ligába.

A kuvaiti tulajdonos időszakában épp ez kezdődött el, de semmiféle siker nem párosult ehhez. A Forest elmúlt évtizedének pénzügyi mutatóit a Swiss Ramble nevű oldal ábráin követhetjük le a legjobban, amely igencsak fajsúlyos mínuszokat mutat minden téren.

 

 

Jól látható a számok tükrében, hogy az előző évtizedben mindössze a 2017-es naptári évben tudtak pozitív mutatóval zárni a “vörösök”. Ezt is helyén kell kezelni, hisz csupán azért történt, mert ekkor vásárolta meg a nottinghami klub 80%-át a görög Evangelosz Marinakisz, aki az Olympiakosz többségi tulajdonosa is.

Az évtized során a bevételi mutatók 15-ről 26 millió fontra kúsztak fel, aminek az egyharmadát a tévés jogdíjak adják, de eközben a meccsnapi bevétel minimális hullámzással évi 7 millió környékén mozog. Utóbbi kapcsán megjegyzendő, hogy az évtized alatt kétszer emelkedtek a jegyárak, de cserébe csökkent az átlagos nézőszám.

Az évtized elején a keret bértömege 17 millió font volt, ami akkor a 109% volt a bevételhez képest. Ez 2020-ra 38 millióra emelkedett, ami a befolyó összegekhez mérten 148%. Ez a tarthatatlan állapot sodorta egyre növekvő adósságspirálba a klubot, a lejáró tartozás jelenleg 12 millió font, aminek a negyedét 2022. január 1-ig le kell tenniük az asztalra. És ebben még nincs benne a közel egy év után idén szeptemberben menesztett Chris Hughton végkielégítése, ami bár valószínűleg nem horribilis összeg, de manapság minden cent számíthat.

Ahhoz képest, hogy olyan eladásokat regisztráltak az előző évtized során, mint

  • Michail Antonio 9.5M (West Ham);
  • Oliver Burke 15.2M (RB Leipzig);
  • Britt Assombalonga 17.1M (M’boro);
  • Arvin Appiah 8.85M (Almería);
  • Matty Cash 15.75M (Aston Villa),

mindössze valamivel több mint tíz milliós pluszt tudtak kitermelni az átigazolási piacon. Ez nagyban köszönhető annak, hogy rossz vételeket hoztak össze, illetve az új tulaj érkezése után komolyabb költekezésbe kezdtek – eredménytelenül.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A súlyos anyagi helyzet után viszont essen szó arról a személyről is, akivel üstökösként indult el felfelé a nottinghami együttes. Mikor az előző idény befejeződött és a Brentford kiharcolta a feljutást a rájátszás döntőjében a Swansea City ellenében, akkor az angol szakírók egy része azt várta, hogy a vesztes edző, Steve Cooper élvonalbeli együttes kispadjára ülhet majd le. A 41 éves walesi szakembernek nincs jelentős labdarúgó pályafutása, azonban 2008 és 2013 között a Liverpool akadémiáján dolgozva hírnevet szerzett magának, amit aztán az angol utánpótlás-válogatottaknál öregbített tovább. Előbb az U16-os, majd az U17-es gárda szövetségi edzője volt, s utóbbival 2017-ben Eb-ezüstig, majd világbajnoki címig menetelt.

A „hattyúk” kispadját 2019-ben kapta meg, amikor a kiesést követő első szezonban erősen besült a walesi gárda és csak tizedik lett. Nem várt rá egyszerű feladat Graham Potter örökébe lépve, de kétszer is rájátszást jelentő helyre vezette a Swansea-t, és ott sem vallottak szégyent, még ha a feljutás nem is jött össze. Végül közös megegyezéssel felbontották a szerződését idén nyáron, pedig még egy évre szólt volna a kontraktusa. Sokáig úgy tűnt, hogy a Crystal Palace lecsap rá, de végül a londoniak más irányba indultak el, Cooper pedig munka nélkül maradt.

Szeptember közepén aztán a hét fordulót követően egy ponttal álló Nottingham Forest menesztette Chris Hughton vezetőedzőt és felkérte a walesi szakembert a kispadjára. A hétközi meccsen még ideiglenesen Steven Reid ült a padon, aki most a másodedző szerepét tölti be, de már vele is sikerült nyerni, azóta pedig Cooper irányításával öt találkozón 13 pontot gyűjtöttek. A hat mérkőzéses veretlenségi sorozatával már a középmezőnyben találjuk a „vörösöket”, s nem ördögtől való gondolat, hogy ez a keret elég lehet a rájátszásra is.

 

Steve Cooper stat
Az előző idény statisztikái a Cooper által irányított Swansea City és a Nottingham Forest adataival (Forrás: thenerapost.org)

 

Steve Cooper nem ragaszkodik egy formációhoz, ahogy egyetlen szisztémához sem, igyekszik a körülményeknek mindig megfelelve összeállítani csapatát. A 4-2-3-1-től kezdve a 3-4-3-as hadrenden át az 5-3-2-ig szinte minden megtalálható a repertoárjában. Képes alkalmazkodni, hogy az ellenfelek szerkezeti változásaira tudjon reagálni, hogy az ebből fakadó előnyöket ki tudja használni, de közben igyekszik a saját elképzeléseit is megvalósítani. Labdatartás, megbízható passzjáték, kombinatív megoldások a félterületekben, olykor overlap mozgással megérkező szélső védők, de mindeközben stabil védekezés és kevés kapott gól, aminek az alapját a saját harmadban való kevés kockázatvállalás adja.

Ha valamit, akkor a nottinghami hátsó alakzatot a liga legjobbjai közé lehet emelni, mert az alapanyag adott hozzá. Ez már az előző idényben is megvolt, ahogy azt a képen a számok is mutatják, amikor az ötödik legkevesebb kapott gólt átlagolták. Akkor relatíve sok, de alacsony hatékonyságú lövést engedtek a Forest védői, míg Steve Cooper „hattyúi” kevés gyenge minőségű próbálkozást hagytak csak az ellenfeleknek. 

A „kis minta” kifejezés nagyon igaz arra a nyolc, illetve öt mérkőzésre, amit másik edzővel és amit vele hozott össze a Tricky Trees, de annyira hatalmas az eltérés, hogy érdemes egy gondolat elejéig megemlékezni néhány statisztikáról.

  • Védekezésben Cooperrel egy kapott gól alatt átlagolnak, míg előtte ez kettő felett volt, illetve csökkent az engedett lövések és az ellenfelek helyzeteinek a száma is.
  • Támadásban pedig egészen káprázatos javulás történt. A szerzett góloknál kettő felett átlagolnak az új tréner érkezése óta, míg előtte egyet sem tudtak meglőni meccsenként. A várható találataik felét is ezen az öt összecsapáson regisztrálták, aminek alapja, hogy a kaput talált lövéseik, illetve a nagy helyzeteik több mint fele már Cooperrel a kispadon jött össze.

Egyelőre felfoghatatlan mértékű a javulás, ami szinte biztos, hogy hosszabb távon tarthatatlan eredményességet szült, de ez már sokkal inkább egy olyan csapat a pályán, amellyel kell számolni a végelszámolásnál. Nagyon sok van még hátra, de úgy tűnik, hogy Cooperrel a kispadon a Nottingham Forest bejelentkezik a feljutásért folytatott versengésbe.

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

4,75 – Manchester City

6,25 – Paris SG

5,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást