Ellentétes pólusok

A Bajnokok Ligája selejtezőjében kialakított bajnoki ágnak, és a vesztesek „segítésének” köszönhetően a második számú európai kupasorozat mezőnyének egy negyede bajnok volt az előző idényben. Az Európa-ligából ezúttal két olyan csapat idei teljesítményét vettük górcső alá, akik éppen ellenkező utat járnak be, de éppen ebből adódóan mindkét együttes körbebástyázza magát kérdőjelekkel.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

FÁSULTAN, MEGÚJULÁS NÉLKÜL – RANGERS FC

Az elmúlt évtized nagyon sok megpróbáltatást hozott a glasgow-i kék mezeseknek, akik a negyedosztályból küzdötték vissza magukat, hogy – megakadályozva a városi rivális történelmi, tíz sorozatban elérendő bajnoki címét – az előző idényben veretlenül üljenek fel Skócia trónjára. Steven Gerrard 2018-as kinevezése tökéletesen sült el, hiszen a korábbi Liverpool-legenda fokozatosan tudott a csapattal együtt fejlődni. Az előző szezonban csúcsra járt a gépezet, csaknem minden összejött nekik, viszont a nemzetközi porond egyenes kieséses szakaszában már megjelentek azok a bizonyos porszemek. A Slavia Praha elleni párharc során Jindrich Trpisovsky kis túlzással befűzte az oktatófilmet angol kollegájának és a cseh bajnok könnyedén lépett túl a skótokon – főleg a taktikai szintkülönbségnek köszönhetően.

Idénre a Rangers kerete szinte semmit nem változott – egy olyan ember távozott, aki minden sorozatot figyelembe véve ezer perc felett játszott –, az új igazolások nem kaptak eddig túl sok esélyt, talán csak John Lundstram töltött be fontos szerepet. A nagyon minimális átalakulás és a veretlenül elhódított aranyérem némi jóllakottságot eredményezett a csapat számára, ez pedig nem fér bele a nemzetközi porondon. Gerrard együttese nem tudott tovább fejlődni, ami önmagában nem lenne bűn, de sablonossá is váltak, amit pedig a minőségibb riválisok már ki tudnak használni.

 

A Premier League-ből érkezett John Lundstramtől többet vártak volna Glasgow-ban, mint amit eddig kaptak (Forrás: Premiership Players Twitter)

 

Már a BL-selejtezők során ezt láthattuk, amint a svéd Malmö FF fokozatosan játszott rá a Rangers gyenge pontjára. Jon Dahl Tomasson és stábja remekül felkészült a skótokból, a széleken aktívan támadták a szélső védők mögötti területeket, amikből könnyedén alakítottak ki helyzeteket, és tovább is jutottak a svédek. Aztán az Európa-liga playoff-körében jött az örmény bajnok Alaskert Jereván, amely nem számított jelentős riválisnak, mégis megszenvedtek vele Gerrardék, és a pocsék helyzetkihasználás már kezdte megmutatni, hogy tovább gyűrűznek a problémák.

A csoportkörben az A jelű kvartett nyitómeccsén az Olympique Lyon látogatott az Ibroxba, ahol a franciák megmutatták, hogy hiába nem kezdték jól a szezont, ők egy más szintet képviselnek. A Peter Bosz irányította együttes ugyan engedett lövéseket a skótoknak, de Gerrard elképzelései, helyzetkialakítási sémái rendre akadályba ütköztek. Noha kilenc lövésig jutottak a kék mezesek, azok alacsony minőségűek voltak, többször blokkolták őket és kaput is csak kettő talált. Ezzel szemben a vendégek rátaláltak és ki is használták a gyenge pontokat, kétszer is bevették Allan McGregor kapuját, aki emellett még két bravúrt is bemutatott.

A második csoportmérkőzésen a Sparta Praha vendégei voltak, ám ebben sem volt sok köszönet. A csehek a Rangersnél a skót bajnokikon is megfigyelhető pontrúgások elleni gyenge védekezést tudták kihasználni, miközben az ő kapusuk, Florin Nita csak egy komolyabb védést kellett bemutasson, ami szintén egy szögletet követően történt. A mintegy húsz percet emberhátrányban játszó Rangers itt sem tudott dominálni, mert az időszakos fölényük meddő labdatartás volt a saját és a semleges harmadban. Helyzetet nem tudtak kialakítani a vonalak közé visszalépő embereket csaknem hermetikusan elzáró prágaiakkal szemben, akik így meg tudták őrizni egygólos előnyüket.

 

Steven Gerrard törheti a fejét, hogy kitaláljon valami újat, amire szüksége van csapatának a fejlődéshez (Forrás: Getty Images)

 

Mindeközben odahaza még mindig elegendő az a játék, amit tudnak hozni, mert bár akadozva, de vezetik a Premiership tabelláját. Ugyan csak egy pont az előnyük, sőt már a második fordulóban elveszítették a veretlenségüket, de egyértelműen kijön a tudásbeli különbség, főleg a játékosok egyéni kvalitásainak szintjén. Csapatszinten csak a labdatartásban tudnak elsők lenni, mert ugyan a legtöbbet és a legpontosabban passzolnak, de ez, ahogy a prágaiak elleni meccseken is, úgy a bajnokikon is inkább a pálya középső harmadában tevődik össze.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Steven Gerrard első számú stílusát kitanulták a jobb ellenfelek és itt az ideje megújulni. Az eddig látottak alapján nemzetközi szinten abszolút nem tényező a Rangers és a hazai berkeken is inkább csak az egyéni képességek adta előnyük miatt tudnak egyelőre a többiek fölé kerekedni.

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

CSAK DOMINÁLNI NE KELLENE – LEGIA WARSZAWA

A lengyel élvonal elmúlt tíz esztendejében hétszer is a varsói alakulatot koronázták meg, s nem volt ez másképp az Ekstraklasa előző kiírásában sem. Tavaly ősszel a pocsék kezdést követően, hat forduló után kapta meg a vezetőedzői posztot Czeslaw Michniewicz, ám a kezdeti nehézségek kihatással voltak rá is, ami egy Qarabag FK elleni El-playoff-körös kudarcot jelentett. A kettős terhelés ezzel lekerült a vállukról, ez pedig megadta az esélyt az 51 éves szakembernek, hogy a saját képére formálja a csapat játékát. Ez tavasszal lett teljes, akkor váltott négy védőről háromfős szerkezetre, a fővárosiak pedig ezt követően megállíthatatlanok voltak. A szezon második felében, az új formációval csak egy kupa-negyeddöntőt buktak el, de végül utcahosszal nyerték meg az újabb bajnoki címet.

A nyáron nagy volt a jövés-menés, az érkezők többsége a nagy terveknek megfelelően a mélységet hivatott megadni, de immáron a szerkezetnek megfelelően. A gond azonban ott kezdődött, hogy az új edzői stáb ebben az egy szerkezetben képzelte el a jövőt, hiszen ez oly sikeres volt az előző fél évben.

 

A nyár nagy fogása, Mahir Emreli gyorsan a szurkolók kedvence lett a góljainak köszönhetően (Forrás: Legia.Net Twitter)

 

A már júliusban elinduló BL-kvalifikáció első körében csatlakoztak és kihasználva a lehetőséget, hogy a norvég FK Bodö/Glimt igencsak szeret nagy labdabirtoklásra építeni, a lengyelek átadták a területet és kontrákra rendezkedtek be. Ugyanez volt megfigyelhető a Dinamo Zagreb elleni sikertelen harmadik körben, aztán az El playoff-körben is a Slavia Praha ellen. Amikor csak esély nyílt erre, a reaktív játékot és a mély low block védekezést erőltették, mert a védekezés kellően összeállt, miközben a támadósorba Mahir Emreli személyében érkezett egy tipikus kontracsatár, aki a sebességét és az egy az egy elleni képességeit kamatoztatva el tud dönteni meccseket.

Ezek után az Európa-ligában két 1-0-s sikert arattak az első két körben, a körülmények pedig csak annyiban tértek el, hogy Moszkvában a Szpartak ellen az utolsó utáni pillanatban jött össze a győztes gól, míg a Leicester City ellenében már fél óra elteltével megvolt a három pontot érő találat. A mélyen meghúzott vonalak, a közéjük bemozgó ellenfelek agresszív megtámadása, a szélek biztosítása és az alacsony minőségű lövőhelyzetek engedélyezése remekül működött mindkét találkozón, csak az egyéni hibák adtak esélyt az ellenfeleknek, de azok képtelenek voltak élni velük. Nem vállaltak fel olyat, amibe belebukhattak volna, ez pedig kitűnő helyzetbe hozta őket két kört követően, mert a C jelű négyes két esélyese (a Leicester és a Napoli) egy-egy ponttal áll, míg nekik már hat van.

 

Ahogy mutatja is Czeslaw Michniewicz, annyi különböző taktikai húzásra lenne legalább szüksége, hogy eredményesebb legyen csapata a hazai porondon (Forrás: Getty Images)

 

Ezzel szemben a hazai pontvadászatban domináns játékra volna szükség, mert a lengyel csapatok pontosan azt teszik a varsóiakkal szemben, amit ők a nemzetközi porondon. A behúzódó védelem feltörése kis túlzással megoldhatatlan problémát jelent Michniewicz tanítványainak, akik a ligaszinten semmiben sem tudnak elsők lenni. A szögletek számában és a beadásokban előkelő helyen állnak, de a hatékonyságuk pocsék, így pedig nem is eredményesek a játék ezen aspektusából. A labdabirtoklási mutatójuk remek, de az ellenfél térfelén történő passzjátékuk már csak  a középmezőnybe illő, ráadásul a helyzetkialakítási és -kihasználási adatok alapján reális a tabellán elfoglalt helyezésük is (a 15. helyen állnak a 18 csapatos ligában, igaz, két mérkőzéssel kevesebbet játszottak a legtöbb riválisnál). Nyolc meccsen kilenc pontot szereztek, és jelenleg nem tűnik reálisnak a címvédés.

Amint meg kellene mutatni, hogy ők a „nagycsapat” és dominálni kellene, akkor kezdődnek a gondok. Czeslaw Michniewicz beleesett abba a csapdába, hogy túlzottan is egysíkúra vette a felfogást és jelenleg azt láthatjuk, hogy beáldozzák a bajnoki szereplést a nemzetközi porondért. Nem jönnek ki az egyéni különbségek a ligán belül, mert talán nincsenek is, így pedig a tovább fejlődés kerülhet veszélybe, hiszen ha így folytatják, még a nemzetközi indulást jelentő helyek elérése sem tűnik egyszerűnek.

 

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

9,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást