Elő az árnyékból – Luis Alberto portré

Ha az olasz bajnokság legjobbjairól kezdünk el beszélni, akkor sokaknak a védekező specialisták vagy épp a támadók jutnak eszükbe, de ez nem is csoda egy olyan ligában, ahol Cristiano Ronaldo is ott van. Akad viszont néhány olyan játékos is, akinek a neve mellett elsiklunk, mert nem elég nagy sztár, pedig a teljesítménye magáért kellene, hogy beszéljen.

Ha csapatspecifikussá tesszük a keresési feltételeket, akkor a bajnoki versenyfutás egyik résztvevője is téma lehet, vagyis a Lazio, de tőlük is először Ciro Immobile jut eszébe mindenkinek, hiszen vezeti a góllövőlistát, szenzációs szezont fut és témát ad több szempontból is a szakértők számára.

Ha nem az olasz csatár, akkor Sergei Milinkovic-Savic lenne a sorban következő, aki idén újból azt a szintet hozza, mint két éve, mikor mindenki “100 milliós” box to box játékosként számolt vele, és azt hittük, hogy eljött számára az ideje a szintlépésnek.

Ha túl vagyunk a hypevonat első osztályán, akkor kerülhet reflektorfénybe az a játékos, aki úgy tud elképesztő szezont produkálni, hogy közben észre sem veszik az emberek, hogy ott van a pályán. Ő nem más, mint a spanyol irányító Luis Alberto.

 


Luis Alberto Moreno karrieríve elég sajátos utat járt be a sevillai utánpótlástól egészen Rómáig.

Egykoron, még tinédzserként a Sevillában kapott némi lehetőséget, de először a Barcelona B csapatában mutatta meg magát igazán, mikor is a 2012-13-as szezonban kölcsönben szerepelt a katalánoknál, hogy a spanyol másodosztályban szerepelve 11 gólt és 18 asszisztot jegyezve bekerüljön az év csapatába is.

Ezt követően vitte el a Liverpool 8 millió euróért, ahol kevés lehetőséget kapott, így csak egy szezonra maradt a ködös Albionban.

A következő két évet kölcsönben odahaza töltötte, Spanyolországban. Előbb a Málaga, majd a Deportivo La Coruña színeiben immár a La Ligában bizonyíthatott. A galíciaiaknál nyújtott hat gól és nyolc előkészítés meggyőzte Claudio Lotitóékat, hogy Olaszországba csábítsák.
Ekkor még csak 2016-ot írtunk és ekkor kezdődött Lazios kalandja a hispán középpályásnak.
 

Az első szezonjában nem játszott még nagy szerepet a fővárosiaknál, viszont a 2017-18-as idényben ő volt a csapat egyik húzóembere. Ekkor 11 + 14 volt a statisztikai lapján 34 mérkőzés alatt. Tavaly kisebb sérülések is hátráltatták, s ez a teljesítményén is meglátszott, de idén az előkészítések terén visszatért a legjobbjához, még ha a gólok nem is jönnek olyan nagy számban. A 27 éves játékos az idei kiírás egyik legjobbja, még ha nem is szólnak róla annyit a hírek, mégis nagyban hozzájárul csapata szerepléséhez hogy versenyben vannak a Scudettóért.

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy a megszakításig garantált helye volt az álomcsapat középpályáján, mert nem hisszük, hogy találnánk nála jobbat, még ha nem is igazi trequartista, de azt is el tudja játszani, ha úgy hozza a szükség.

Hogy ezen állításunknak alapot adjunk, itt van néhány statisztikai mutató az idei szezonjáról.


A Lazio 3-5-2-es hadrendjében ő játssza be a  belső középpályás közül a balra helyezkedő posztot, de közben ő van a trió közül legelőrébb is, egyfajta irányító szerepkörben. A passzjátéka a posztjához mérten nagyon jó, 81,5%-os, s ha csak az ellenfél térfelén lévő számait nézzük, akkor is 78,1% a mutatója.

Ezt legjobban a tizenhatoson belülre passzolt labdáinak a száma mutatja meg, a heatmapeken kívül, hiszen a mérkőzésenkénti 2,68 sikeres átadás liga szintén is Top5-be van.

Amikor a helyzetkialakítást választja a lövés helyett, és a társakat igyekszik a lehető legnagyobb ziccerbe hozni, akkor a számai kiugranak a Seria A térképről, hiszen a saját kísérleteit nem számolva 5,12 lövési lehetőséget generál meccsenként. Viszont mikor előtör belőle az önző énje, és saját maga akarja befejezni az akciókat, akkor már inkább vannak gondok. Kilencven percre lebontva három lövéssel kísérletezik, de ezeknek a nagyja nem túl magas szintű (0,063 xG/shot), s ezért is annyira pocsék az xG mutatója (0,18).
 
Az alábbi képen pirossal illusztrálják a kaput elkerülő lövéseinek a helyét, lilával a blokkolt kísérleteket. A kék pöttyök a kaput talált, de kivédett lövések, míg a három zöld a góljait jelöli. A négy találatát egy büntető egészíti ki a rajzon kívül, amit az Udinese ellen szerzett tavaly december elején.
 
 
 
luis alberto lövések
 

A cselekkel sem spórol, amit a Stadio Olimpico égszínkék fele kitörő örömmel fogad, mert nem csak próbálkozik velük, hanem be is jönnek neki. Mérkőzésenként 2,22 csel, melyek 67,4%-a sikeres, nevezhető megfelelő hatékonyságnak nagy volumenben is.
 
Simeone Inzaghi irányítása alatt az önbizalma az egekbe szökött és ez vissza is köszön a pályán akár a cselek, akár a progresszív labdacipelésekben.
 
Mikor megindul a labdával, jönnek is a highlight videókba illő megoldások. A passzai közt nem egyszer találkozhatunk sarkazással, ellenfél lábai közti átadással, de a hosszú indításai is elég szép számban érnek célba.A 25 lejátszott mérkőzésen 12 gólpasszával vezeti az assziszt listát, s az alábbi képen azt is láthatjátok, hogy milyen neveket tud megelőzni a szezonban teljesített számaival.
 
 
luis alberto kiemelkedő éve

Összességében a spanyol középpályás statisztikailag és a pályán nyújtottak alapján is a liga egyik legjobbja.
A Lazio bajnoki reményei nagyban köszönhetőek neki is, de persze a “sasok” esetében az elsődleges a csapat, és az hogy szinte egy családként tudnak együtt működni, amit jól mutatnak azok a hírek is, hogy a játékosok nem hagyták el a várost a koronavírusos időszakban sem, pedig a fővárosban is elég komoly megszorítások voltak.
 
A Lazio június 24-én este az Atalanta otthonában lép majd pályára az újrakezdés után először.

Írj hozzászólást