Elszalasztott lehetőség? – Gyökeres Viktor

A magyar labdarúgó-válogatott esetében egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy Szalai Ádám szereplése kulcsfontosságú a támadások terén. Mivel a csapatkapitány már a karrierje vége felé jár, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy ki pótolhatja majd őt a jövőben. A magyar felmenőkkel rendelkező Gyökeres Viktor akár lehetne is Szalai utódja, hiszen még csak barátságos meccseken szerepelt a svéd nemzeti tizenegyben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Viktor Einar Gyökeres 1998. június 4-én született Svédországban, magyar szülők gyermekeként. A labdarúgás alapjait a stockholmi IFK Aspudden-Tellus csapatában sajátította el, ahonnét 16 évesen került az IF Brommapojkarna együtteséhez. Itt kezdett el hírnevet szerezni magának országos szinten. A svéd másodosztályban szereplő fővárosi klub U19-es csapatában már 16 évesen tudott érvényesülni a feltűnően jó fizikumát kihasználva. Először 2015 augusztusában játszott a felnőttek közt, közben pedig az utánpótlás együttesben brillírozott (17 mérkőzés 16 gól). A gárda kiesett a második vonalból, ő pedig az Ettan Norra küzdelmei során egyre többször kapott lehetőséget, de a prioritás továbbra is az utánpótlás-csapatban való szereplés volt. A bajnoki címmel zárult 2016-os idényt követően aztán eljött az áttörés Gyökeres számára is, mert egyrészt bemutatkozott a svéd U18-as nemzeti csapatban, valamint a Superettanba visszatérő fővárosiak alapemberévé nőtte ki magát.

A 2017-es georgiai U19-es Európa-bajnokság során a svéd csapat ugyan nem élte túl a csoportkört, de a négy góljukból hármat is ő szerzett, amivel társgólkirály lett a tornán. Időközben az IF Brommapojkarna megnyerte a másodosztály bajnoki címét is, ehhez a 19 éves támadó 29 találkozón szerzett 13 góllal és nyolc előkészítéssel járult hozzá. Tegyük mellé, hogy az U21-es együttesben közben négy mérkőzésen kilenc találatot plusz egy gólpasszt jegyzett. Ez a teljesítmény nem kerülte el a topligás klubok figyelmét sem és az angol Brighton & Hove Albion le is csapott rá. A svéd második ligából a Premier League-be ugrani nagy váltás lett volna, így a „sirályok” U23-as csapatához került, de a klub nagy tervekkel csábította el őt.

 

„A klubnál azt mondták, hogy együtt fogok dolgozni az A-csapattal, hogy beleszokjak a környezetbe. Valószínűleg úgy tekintenek rám, mint egy későbbi A-csapatos játékosra, de ez leginkább rajtam múlik, hogy hogyan teljesítek. Nem stresszelek, csak arra figyelek, hogy jól menjen a játék. Nagy álmom a Premier League-ben játszani, ez a cél lebeg a szemem előtt. Minél előbb sikerül beilleszkednem, annál előbb jönnek a gólok is” – nyilatkozta az SVT Sportnak, a hivatalos bejelentés után.

 

A tavasz folyamán lassan indult be, aztán a hét mérkőzéséből ötször is eredményes volt, majd a playoff során is kivette a részét a csapat teljesítményéből – ezúttal újabb két találattal. A nyarat ismét a felnőttekkel dolgozta végig és az augusztus végi Ligakupa-találkozón meg is kapta az esélyt Chris Hughtontól, azonban egy komoly változást át kellett éljen. Angliában sokkal inkább szélsőként tekintettek rá a sebessége miatt, így az U23-as csapatban is többnyire a bal oldalon vagy a csatár mögötti poszton szerepelt. A 2019-es esztendő azonban így is élete egyik csúcspontját hozta el, mert a januári barátságos mérkőzések időszakában Janne Andersson meghívta a felnőtt válogatott keretébe. Finnország ellen debütált, majd Izland ellen már kezdő volt, amit góllal hálált meg.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A nyár folyamán a klub igyekezett megfelelő partner találni, ahová kölcsönbe kerülhet. Gyökeres szeretett volna Németországba menni, mert érdeklődött a nyelv és az ország iránt, így kapóra jött a másodosztályban szereplő St. Pauli kínálta lehetőség. Erről Simon Rusk, az U23-as csapat edzője nyilatkozott anno a klub honlapjának.

 

„Ez ragyogó lehetőség Viktor számára, hogy tovább fejlődjön. Remek szezont töltött nálunk az U23-ban, de most új kihívást kellett találni számára, hogy magasabb szinten is rutint szerezzen.”

 

A német kaland a 2019-2020-as szezonban pont úgy sikerült, ahogy azt várták is tőle. Összesen 29 találkozón lépett pályára, melyek során hét gól és négy gólpassz került a neve mellé. A hamburgiak csak dicsérni tudták, mert mind szélsőként, mind center ként is kiváló teljesítménnyel járult hozzá a csapat sikereihez. Az ott készült feljegyzésekben a sokoldalúságát, a fizikai erejét, a harciasságát említik elsődlegesen. A mélyebb szakmai elemzések már arról szólnak, hogy mennyire hasznos volt a támadásépítések során, mert a bal szélen jobb lábasként a védők várakozásával ellentétben rendszeresen tudott kifelé is cselt csinálni, de befelé is megindult bármikor, miközben csatárként a testi erejét kihasználva megnyerte a párharcokat, megtartotta a labdákat és jól mozgott be az üres területekre.

 

A másodosztály középcsapatában kiváló mutatókat produkált, ami igencsak meggyőző volt mindenki számára (Forrás: footballbh.net)

 

A hamburgiak ugyan szerették volna újfent kölcsön venni 2020 nyarán, de nem tudtak megegyezni a Brightonnal. Az átigazolási időszak utolsó napján végül a Swansea City csapatához került ideiglenesen, ez a walesi kitérő azonban nem alakult jól számára. Kevés esélyt kapott és nem is ment neki a játék.  A tavaszt már az újonc Coventry Citynél töltötte, ahol már jobban ment neki, de még mindig nem közelítette meg a németországi formáját. Nagyon tetszett neki, hogy Mark Robins csatárként számol vele, s a közeg is igazán befogadó volt, még akkor is, ha csak három találatig jutott – többnyire csereként.

A szezon letelt, ő pedig úgy tért vissza a Brightonhoz, hogy szeretne távozni, mert nem hisz benne, hogy a „sirályoknál” kiteljesedhet. A sussexi klub nem akadályozta meg a távozásban, amire az égszínkékek le is csaptak, hogy visszatérhessen a kölcsön után, immár végleg. Hároméves szerződést írt alá a svéd támadó, aki nagyon pozitívan nyilatkozott a klub honlapjának.

 

„Jól éreztem magam itt az előző szezonban, megszerettem a társaimat, és szerettem volna visszatérni ide, hogy megmutathassam, még többet tudok adni ennek a csapatnak.”

 

 

A repülőrajtot vett együttes idén már alapemberként tekint Gyökeresre, aki a nyáron meggyőzte a szakmai stábot, hogy ő a megfelelő ember a kezdőbe. Kilenc forduló után a dobogó alsó fokán állnak, odahaza mind az öt találkozójukat megnyerték. A csapat tizenkét góljából kilencben volt benne közvetlenül a svéd támadó, aki minden meccsen élvezi Robins mester bizalmát. Hét találata mellett két asszisztot is kiosztott már, és amikor ő nem tudott főszereplő lenni, akkor az égszínkékek nem is találtak be. A 187 centis támadó rendkívül gólérzékeny a tizenhatoson belül és idén kiváló érzékkel veszi célba a kaput. Eddig 32 kísérlete volt, amiből húsz is kaput talált. Igaz, hogy csak 5,52 xG-je van, ami némi túlteljesítést mutat, de a 0,18 NPxG/Sh értéke azt adja vissza, hogy jól választja meg a lövési helyeit. A remek helyezkedése, a védők mögé való beindulásai és a befejezések miatt lehet leginkább dicsérni. A csapattársakat is kiválóan hozza helyzetbe – 13 kreált lehetőség –, amiből össze is jött neki 2,9 xA. Az összjátékból is kiveszi a részét a visszalépéseivel, amik során jól tartja meg a labdát, majd ügyesen készíti le a játékszert. A sebessége már bónusz, ahogy az is, hogy idén 64%-os a cselhatékonysága.

Ő az a fajta játékos, aki tökéletes pótlása lehetne Szalai Ádámnak a válogatottban, mert a fizikai paraméterei és a játékstílusa is jól alkalmazható lenne a Marco Rossi féle szisztémában. Egy fiatalabb, némi extrával megáldott labdarúgó pedig nagyon fontos lenne a nemzeti tizenegy számára. Azt a legutóbbi alkalommal, Albánia ellen is láthattuk, hogy a Mainz csatára nélkül nincs igazi támadójátéka a csapatnak, azt pedig jól tudhatjuk, hogy a most következő időszakban sem számíthat majd Szalaira az olasz mester, így új megoldást kell találjon. Mivel Gyökeres még csak barátságos mérkőzésen szerepelt a svéd válogatottban, akár ő is lehet majd a tökéletes utód.

 

Melyik csapat nyeri a Championship 2021-2022-es kiírását?

2,75 – Fulham

3,75 – West Bromwich

5,50 – Bournemouth

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “Elszalasztott lehetőség? – Gyökeres Viktor

  1. “Albánia ellen is láthattuk, hogy a Mainz csatára nélkül nincs igazi támadójátéka a csapatnak” … egy támadó középpályás Szoboszlai sose lesz befejező csatár, Rossi csúnyán benézte azt a felállást.

Írj hozzászólást