Élvonalba vágyakozó párizsiak

Jelenleg a Ligue 1 az egyetlen topbajnokság, amelyben csak egy fővárosi klub található a mezőnyben. A PSG a tulajdonosváltás óta ott van a legjobbak közt, de a város másik felében elindított Paris FC-projekt hosszú távú céljai közt éppen az szerepel, hogy a feljutás után néhány éven belül épp ők legyenek az egyik kihívói a “fővárosi nagy testvérnek”.

Paris FC

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Paris FC történelme igen sok szempontból különleges, mert az 1969-es megalakulás után egy fél évvel egyesültek a Stade Saint-Germain nevű együttessel. Ekkor Paris Saint-Germain FC névre váltottak, s egy esztendő alatt feljutottak az élvonalba a fővárosi önkormányzat legnagyobb örömére. A város szerette volna, ha Paris FC néven megy tovább a klub, hogy szorosabb legyen a kötődés a belvárossal. 1972-ben jártunk, amikor a mai PSG kivált és saját lábra állt, a város másik kis egyesülete a CA Montreuil pedig beolvadt az immár ismét Paris FC névre keresztelt csapatba.

A következő évtized nem túl sikeres időszaka után jött Jean-Luc Lagardere, aki felvásárolta a klubot és egyesítette a Racing Club de France nevű együttessel, amikor is a Paris FC egyfajta tartalékcsapat szerepét vette fel a negyedosztályban. 1991-ben jött a szétválás, amikor egyedülállóvá vált az egyesület, ám a harmadosztálynál magasabbra nem jutottak egészen 2015-ig.

Pierre Ferracci először 2006-ban került a klubhoz, amikor annak szövetségi adminisztrátora lett. 2009-ben barátja, Guy Cotret bizonyos mennyiségű részvényt eladott neki, így társtulajdonossá vált, majd 2012-ben ő vált a klub többségi tulajdonosává. Az ambiciózus üzletember már ekkor arról álmodozott, hogy élvonalba vezeti a klubot, de a kezdeti befektetése csak kidobott pénznek bizonyult. A 2014-15-ös szezon végén bronzérmet szereztek a harmadosztályban, amivel kiharcolták a feljutást. A következő nyáron egy csapatra való játékost csábítottak a fővárosba a Ligue 2 szintjén jónak számító fizetéssel, ám a gyülevész társaság nem tudott valóban csapattá válni, így a tök utolsó helyen zártak és simán kiestek. Az újabb harmadosztályú idényben ismét a harmadik hely jött össze, csak időközben változtatott a szövetség a feljutási rendszeren és osztályozóra kényszerültek, ahol az Orléans együttesével szemben alul maradtak, de az SC Bastia csődje megteremtette az esélyt az osztályváltásra.

 

Vissza az élvonalba? – SC Bastia

 

A második alkalommal már egy sokkalta inkább működőképes projekt vette kezdetét. Noha itt is komoly mennyiségű új érkező volt, itt már nem csak a nevek és az egykoron elért eredmények alapján volt válogatás, hanem sokkal inkább a közelmúltban nyújtott teljesítmény és a potenciál dominált. A vezérigazgatói posztra kinevezett Fabrice Herrault és a sportigazgatóként funkcionáló Frederic Hebert céltudatos építkezése azonnal kifizetődő volt, mert a csapat könnyedén bennmaradt, s megalapozta a másodosztályban való szereplését évekre. A második idényben a negyedik hely már igen imponáló volt és bár ezt egy pocsék szezon követte, az előző szezonban ismét a feljutásért voltak harcban.

2020. júliusában jött a hír, hogy egy új stratégiai és gazdasági partner csatlakozik a klubhoz. A Bahreini Királyság – a CIES Football Observatory információi szerint – 20%-os részesedést vásárolt meg Pierre Ferraccitől, ami az élvonalba való feljutás esetén további opciókat nyit meg a gazdag közel-keleti állam számára, amely igyekszik belépni az európai futballpiacra. Az elsődleges tervek közt a klub tulajdonában álló épületek és a pálya modernizálása szerepel, amivel vonzóbb célponttá szeretnék tenni a csapatot a fiatalok számára. Azt jól látják, hogy a PSG jelenleg minden ifjú tehetséget „elszipkáz” a fővárosban, de a Nasszer al-Kelaifi által tulajdonolt egyesület fiataljai nagyon kevés esetben kapnak esélyt a felnőtt együttesben, így jó opciót tudna kínálni a Paris FC a jövőben számukra, ha összejönne az élvonalbeli feljutás. A bahreiniek másik kiemelt szempontja volt, hogy Ferracci még 2017-ben megalapította a klub női részlegét, majd fúzióba lépve az FC Féminin Juvisy Essonne együttesével, júniusra már indulásra kész volt a Paris FC női részlege. A csapat a Division 1 féminine mezőnyében évek óta ott van a dobogóért harcolók közt.

 

A 2020-21-es szezonban már a mezszponzort is a bahreiniek hozták magukkal (Forrás: parisfc.fr)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Visszakanyarodva a fiúkhoz, a párizsiak az 1978-79-es kiírás óta nem szerepeltek a Ligue 1-ban, s 1980 óta nem voltak olyan közel a feljutáshoz, mint 2018-ban, illetve idén májusban. A bukásként megélt playoff-vereség a Grenoble ellenében René Girard állásába került, akinek a helyét Thierry Laurey vette át ezen a nyáron. Az 57 éves szakember már bizonyított többször is, hiszen 2013-ban a másodosztályból kiesőben lévő GFC Ajaccio együttesénél vállalt állást. A harmadosztályban elért harmadik hely és feljutás után azonnal a Ligue 2-ban is odaért a második pozícióba, hogy történelmi sikerre vigye a korzikai csapatot és szerepelhessen velük az élvonalban. Onnan távozva az RC Strasbourg irányítását vette át, ahol első szezonjában kiharcolta a feljutást az elzásziakkal, majd a következő négy idényben sikeresen kivívta a bennmaradást az első osztályban.

A projektekben sikeresnek nevezhető francia edző a fővárosba is azért érkezett, hogy az első szezonja végén azonnal feljutást ünnepelhessen. Ehhez az előző idényhez képest leginkább a támadójáték terén lesz szükséges fejlődést előidézzen, mert az 53 szerzett gól nem épp az a mennyiség, ami a feljutók neve mellett szokott szerepelni. A védekezés nem tűnt annyira rossznak, de abban is voltak kivetni valók, főleg a pontrúgások levédekezése során, amiben a liga legrosszabb ötösében kullogtak.

 

Paris FC felkészülés

 

A fiatalok beépítését célul kitűző vezetőség elvárásai nagyok, de nem irreálisak, mert az akadémia elkezdte kitermelni azokat az ifjú palántákat, akikre építkezni szeretnének a jövőben. Már az előző idényben is voltak páran, akik kisebb-nagyobb időszakokban megkapták főszerepet, idén pedig még nagyobb teher hárulhat rájuk. Alex Bamba (22), Jaouen Hadjam (18), Check Oumar Diakité (18) és Ousmane Camara (18) is itt járta végig a korosztályos csapatokat, hogy eljussanak az első csapatig, ahol reményeik szerint hosszú évekig meghatározó játékosok lehetnek, akár az élvonalban is.

A másik párizsi együttessel ellentétben, itt hiába jött a közel-keleti ország hatalmas vagyonnal, nem azt az utat választották, hogy azonnal elkezdenek költekezni veszett módon. Ennek persze hátránya, hogy csak a másodosztályban szerepelnek, de ahogy tavaly nyáron úgy ezen az átigazolási piacon sem volt túl aktív a fővárosi együttes, amely egyetlen érzékeny veszteséget kellett elszenvedjen Ali Abdi távozásával. A tunéziai igazi jolly joker volt Girard csapatában, mert jobbhátvédtől kezdve jobbszélsőt és még balszélsőt is játszott, a kilenc gólja és a két asszisztja pedig csak még értékesebbé tette a Caenbe távozó játékost. Őt elsődlegesen Maxime Bernauer helyettesítheti a jobbhátvéd poszton, aki a harmadosztályú Le Mans együttesétől érkezett. Rajta kívül a 25 éves Yohan Demoncy jött az Orleans csapatától, akinek komoly másodosztályú rutinja van, valamint Migouel Alfarela, aki az előző idényben hét góllal és hét előkészítéssel zárt az Annecy gárdájában. Velük állt össze az a keret, amiben összesen négy darab harminc feletti játékos található, köztük a klublegendának számító 38 éves kapus, Vincent Demarconnay. Neki idény is komoly feladata lesz abban, hogy a klub ott legyen az élmezőnyben.

A körülmények tehát adottak, akár csak a feladat, amit most már nagyon szeretnének megvalósítani Párizsban. Ehhez pedig szebb tétmeccses bemutatkozásról nem is álmodhatott Thierry Laurey, mint amit a nyitófordulóban összehoztak, amikor is az előző szezon során negyedik, a playoffban éppen őket kiejtő Grenoble Foot otthonában nyertek 4-0 arányban.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást