„Engem csak az érdekel, hogy a magyar válogatott sikeres legyen” – Marco Rossi útja a Serie C-től a világbajnok elleni döntetlenig

Tíz éve Marco Rossi még edzői pályája befejezésén gondolkodott. Ma a magyar válogatott sikeredzője, csapata a legutóbbi világbajnok Franciaország elleni 1-1-es döntetlennel az Eb talán eddigi legnagyobb meglepetését okozta. Magyarországon élő barátja először egy éttermet érintő munkalehetőséget ajánlott neki, majd abban segített, hogy edzői pályája hazánkban folytatódjon. Ismerjük meg a fordulatokkal teli évtized lebilincselő történetét!

Fotó: Kisbenedek Attila /AFP via Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Marco Rossi pályafutásának első állomása a Torino FC volt, azt követően 11 klubban játszott. Legismertebbek ezek közül a Brescia, a Sampdoria, a mexikói Club América és az Eintracht Frankfurt voltak.

 


Egy telefonhívás Budapestről

Amint az Olasz meló Magyarországon című, Ch. Gáll Andrással közösen írt könyvében olvasható, 2011 februárjában a Serie C-ben szereplő Cavese edzőjeként dolgozott, ahonnan elbocsátották, feltehetően azért, mert a klub elnökével nem volt megfelelő a viszonya. Az olaszországi vonatkozó szabályok szerint az idény végéig nem szerződhetett másik csapathoz. Ami az anyagiakat illeti, a júniusig járó jövedelmét meg kellett volna kapnia, de a klub időközben csődbe ment, így járandóságából egyetlen eurót sem látott. Ajánlatot csak két olyan negyedik ligás csapattól kapott, ahol azt akarták, hogy Rossi fizessen azért, hogy szerződtessék.

Ekkor, végső elkeseredésében komolyan elgondolkodott azon, hogy felhagy az edzősködéssel, és más munkából tartja el a családját.

Egy novemberi napon megcsörrent a telefonja, a legjobb barátja hívta Budapestről, Giuseppe „Pippo” Giambertone étteremtulajdonos. Megkérdezte, hogy egy debreceni éttermet érintő munkalehetőség érdekelné-e. Miután a magyarországi látogatást követően hazatért, sokat gondolkodott azon, hogy elfogadja-e ezt az ajánlatot. 2012 márciusában is Magyarországra utazott, de ekkor Pippo egy teljesen másfajta ötlettel rukkolt elő. Elmondta Rossinak, hogy jól ismeri a Budapesti Honvéd sportigazgatóját és nemzetközi menedzserét, Fabio Cordellát (aki 2011 és 2015 között dolgozott a Honvédnál).

A csapatnak akkor Supka Attila volt az edzője, és jól szerepelt a bajnokságban (negyedik hely, indulási jog az Európa-ligában), de Pippo látott reményt arra, hogy legjobb barátja egyik bálványa, Puskás Ferenc egykori csapatának edzője lehet. Rossi nagy megtiszteltetésként élte meg a puszta felvetést is. Nagypapája a már említett Puskás és a stadion névadója, Bozsik József nevével fémjelzett negyvenes-ötvenes évekbeli Honvéd lelkes rajongója volt, ez plusz motivációt adott neki arra, hogy lehetőség esetén vállalja el a feladatot. Miután Supka közös megegyezéssel távozott Kispestről a bajnokság végén, elfoglalta a Honvéd kispadját.

 

Fotó: nb1.hu

Út a bajnoki cím felé, zökkenőkkel

A Honvédnál töltött első idénye sokak szerint bravúrosra sikeredett: bronzérmet szerzett a csapattal. A 2013–2014-es szezon Európa-liga selejtezőiben papírforma-eredményeket ért el. Az első körben 3-0-val búcsúztatták az albán Flamurtari Vlorát, a következőben viszont a Samuel Eto’o nevével fémjelzett, a kispadon egy sztáredzőt, Guus Hiddinket soraiban tudó orosz Anzsi Mahacskala ellen kettős vereséggel, 0-5-ös gólkülönbséggel maradtak alul. A realitásokat figyelembe véve nem várhattak mást a szurkolók. A bajnokságban ekkor nem sikerült az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. Egy ötmeccses vereségsorozatot követően lemondott a vezetőedzői posztról. Távozását követően azonban nem lett javulás a csapat teljesítményében. A klubvezetés az újbóli felemelkedés zálogát benne látta: 2015 februárjában már újra a Honvéd kispadján találta magát. A csapatot ekkor csak egy hajszál választotta el a kiesőzónától, így az elsődleges cél az élvonalbeli tagság meghosszabbítása volt. Ez sikerült is.

A következő, 2015–2016-os szezonban a kispestiek stabilizálták helyüket a középmezőnyben: a 12 csapatosra csökkentett bajnokság nyolcadik helyén végeztek. A következő idény a szurkolók legmerészebb álmait is felülmúlta: aranyérmesek lettek.

 

Fotó: Zsolnai Péter

A papírforma alapján senki sem várhatta el tőlük ezt a bravúrt. A mértékadó Transfermarkt akkori adatai szerint a klub játékoskeretének összértéke nem az első, hanem csak az ötödik legmagasabb volt a bajnokságban, vagyis négy – ebből a szempontból – többre taksált csapatot is megelőzött a tabellán. A magyarországi viszonyok között is alacsony költségvetésű klub saját filozófiát követve érte el a sikert. Kulcsembernek számító, magas minőséget képviselő idegenlégiósok (mint pl. Davide Lanzafame), más csapatoknál már leírt, de Rossi kezei alatt magukat újra felépítő játékosok (pl. az akkori gólkirály Eppel Márton), tehetséges, saját nevelésű fiatalok (pl. Koszta Márk) kovácsolódtak egységbe a tökéletesen begyakorolt taktika által. Még az sem ment a teljesítmény rovására, hogy két meghatározó játékos eligazolt a bajnokság kezdete előtt (Botka Endre – Ferencváros, Prosser Dániel – Puskás Akadémia).

 

A csúcson kell abbahagyni

Az utolsó fordulóban, a Videoton legyőzését (1-0) követően vált biztossá a bajnoki cím, de az ünneplés idilljét megtörve Rossi a mérkőzést követő sajtótájékoztatón a szurkolók számára sokkoló bejelenést tett:

,,Bajnok lettem, így kapok majd egy fejezetet ennek a fantasztikus klubnak a történelemkönyvében. A munkámat elvégeztem, aminek nagyon szép a vége, és ahogy szokták mondani: a csúcson kell abbahagyni. Én sem teszek másként”.

Sokakat elszomorított távozásának híre.

A már említett Olasz meló Magyarországon című könyvben található egy interjú a csapat akkori tulajdonosával, George F. Hemingway-jel. Ebben így emlékszik vissza Rossira:

,,Marco személyisége volt az, ami engem igazán megfogott. Fantasztikusan pozitív kisugárzása volt, akkor még nem sejtettem, hogy milyen jó taktikus a pálya szélén, mert ez csak később derült ki. Szóval ő az a pozitív töltetű személyiség, aki annyira hiányzik a magyar futballból”.

Azt illetően, hogy miért hagyta ott a Honvédot, mind Hemingwaytől, mind tőle különböző magyarázatok láttak napvilágot. Következő állomáshelye a dunaszerdahelyi FC DAC 2014 lett.

Ott is sikeres munkát végzett: a csapat a harmadik helyet szerezte meg a Fortuna Ligában, így 25 év után újra szerepelhetett a nemzetközi porondon, a bronzérem Európa-liga selejtezőt ért.

 

A vonal túlsó végén az MLSZ elnöke

2018 júniusában feleségével éppen a szabadságát töltötte Olaszországban, amikor vezetés közben azon gondolkodott, hogy lehetne csapata a következő idényben még sikeresebb, kikkel lehetne pótolni az esetleges távozókat. Az elmélkedés közben egyszer csak megcsörrent a telefonja. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke volt a vonal túlsó végén.

Arra kérte Rossit, június 19-én menjen Budapestre, mert – ha érdekli – szeretne vele tárgyalni a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

Régóta vágyott erre a megkeresésre. A telefonhívást követően sokáig el volt ragadtatva, hosszú ideig emésztgette a tényt, hogy valóra vált az álma.

Kemény fába vágta a fejszéjét. George Leekenstől egy önbizalmát vesztett csapatot vett át, ahol a generációváltás is szükségesnek bizonyult (a 2016-os Európa-bajnokság után több kulcsjátékos visszavonult). Rossi feltett szándéka volt, hogy a válogatott olyan szervezett, magabiztos és sikeres legyen, mint a Dárdai–Storck-korszakban, és a szurkolók ismét eksztázisban ünnepeljék az Eb-kijutást: ,,Szeretném a játékosokon ugyanazt az önbizalmat, ugyanazt a testbeszédet látni, amit a 2016-os Eb-n és utána láttam rajtuk. A legfontosabb, hogy ezt az önbizalmat visszaadjuk nekik” – nyilatkozta a kinevezését követően.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

A második esély

Nehezítő tényező volt, hogy nem álltak rendelkezésre barátságos mérkőzések, az első Nemzetek Ligája-találkozó előtt (Finnország volt az ellenfél) mindössze pár napja volt, hogy versenyképes csapatot rakjon össze.

Azon a találkozón ennek ellenére már tetten érhető volt a tudatosság a csapat játékában, világosan látszott, milyen arculatot szeretne a szakmai stáb.

Ugyan ez akkor nem párosult eredményességgel (1-0-ra vesztett a válogatott), de a sorozat végén sikerült megszerezni a második helyet. Később kiderült, ennek köszönhetően lett esély a sikeres Eb-kvalifikációra. Amint ismeretes, a selejtezőcsoportban hiába ért el a nemzeti csapat bravúros eredményeket (2-1-es győzelem Horvátország ellen, 1-0-s siker Walesszel szemben), a negyedik helyen végzett, de az NL-playoffnak hála nem kellett elbúcsúznia az álmától.

A selejtezősorozat végét Cardiffban vereséggel zárta a csapat (2-0). Az eredményt és a mutatott játékot, hozzáállást látva Rossi keserűségében elgondolkodott azon, hogy az ő irányításával kéne-e folytatni a megkezdett utat: ,,Azonnal lemondok, ha erről van szó, ha van olyan, aki úgy gondolja, hogy nélkülem jobb teljesítményre képes a csapat. Ez nem probléma számomra, nálam ez nem pénzkérdés. Engem csak az érdekel, hogy a magyar válogatott sikeres legyen.”

 

Fotó: Török Attila

Rengeteg elemzés, beszélgetés a karantén alatt

Miután alaposan átgondolta a helyzetet, ismét reménnyel telve látott munkához. A karantén alatt stábja minden tagjával rengeteget elemzett, sokat beszélt a játékosokkal, megalapozta a futballélet újraindítását követő periódust. Új, a korábbinál sikeresebbnek bizonyuló játékrendszer (3-5-2), önbizalommal teli, harcias hozzáállás jellemezte tavaly szeptemberben a csapatot az új Nemzetek Ligája-sorozat első mérkőzésén Törökországban, ami 1-0-s győzelmet hozott.

Valamint, ami az eredménynél is talán fontosabb volt, biztató jövőképet a hátralevő nehéz időszakra.

A folytatás ismert: bravúreredményekkel feljutás a Nemzetek Ligája A divíziójába, és sikeres Eb-kvalifikáció egy olyan mérkőzésen, ahol egyrészt talán kissé görcsösen játszott a csapat, másrészt az ellenfél (Izland) taktikája sokáig jól működött. Leszűkítették a területeket, tördelték a játékot, ráadásul egy, a számunkra rendkívül balszerencsés góllal szereztek vezetést. Rossi koronavírus-fertőzés miatt pedig nem lehetett ott a kispadon. Viszont a hatalmas akarat meghozta a gyümölcsét: Nego Loic és Szoboszlai Dominik góljai az utolsó öt percben fordították meg a mérkőzést.

 

Fotó: mlsz.hu

Irány a halálcsoport!

Az Európa-bajnokság legnehezebb csoportjába kerültünk. Rossi többször hangoztatta, hogy eredmény tekintetében ugyan lehet álmodozni, de tisztában kell lenni a realitásokkal. Az ellenfelek világklasszis csapatok, ha a mutatott hozzáállás és játék rendben lesz, az már elégedettséggel fogja eltölteni.

Portugália ellen a 84. percig így is volt, a rémálomszerű befejezés viszont demoralizálóan hatott a csapatra. Sikerült azonban felállni, és a legutóbbi világbajnok Franciaország ellen hihetetlen futómennyiséget produkálva (csapatszinten 113,9 kilométer, szemben a franciák 104 km-vel) eltüntetni képességbeli különbségeket.

Az egész futballvilág meglepetését kiváltó eredménynek köszönhetően a szerdai, Németország elleni csoportmeccsen elért esetleges győzelem továbbjutást jelenthetne nemzeti csapatunknak.

Rossi azonban ezúttal is emlékeztet arra, hogy a realitásoknál kell maradni, ugyanakkor hinni kell abban, hogy újabb, a korábbiaknál is nagyobb meglepetést okozhatnak játékosai ma este Münchenben. ,,Nagyon szeretnék győzni a családjaink és a szurkolóink miatt is. Ehhez két feltételnek mindenképp teljesülnie kell: mi tökéletesen futballozzunk, az ellenfelünk viszont ne. Mindenesetre amit eddig nyújtottunk, az alapján van jogunk hinni abban, hogy továbbjuthatunk” – nyilatkozta minap.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást