„Ez a siker mindenkié” – interjú Horváth Adalberttel, a Hungaria Toronto Vasas elnökével

A Hungaria Toronto Vasas FC megnyerte Ontario állam keleti térségének bajnokságát, ami a kanadai labdarúgás harmadik vonalának felel meg. Azt is mondhatnánk: bajnok lett a kanadai Vasas. De azért ennél többről van szó. A klub vezetőjével, Horváth Adalberttel beszélgettünk sikerről, kultúráról, a csapat összetartó erejéről, s arról, miért fontos a közösségépítés.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Az Ontario állam keleti térségét lefedő bajnokság utolsó előtti fordulójában a Hungaria Toronto Vasas FC 3-1-es győzelmet aratott a Markham City ellen. Ezzel az utolsó körtől függetlenül bajnokságot nyert. Ha jól tudom, ez az első eset, hogy magyar identitású futballcsapat bajnokságot nyert Kanadában. Mik voltak az első gondolataid a sikert követően?

– Pontosítanék, nem ez az első eset, hogy magyar csapat bajnokságot nyer. Korábban az együttes alacsonyabb szinten, illetve terembajnokságokban volt már bajnok. Viszont az elsők vagyunk, akik provinciális szintű bajnokságot nyertek. Provinciális szinten magyar identitású csapat még nem nyert. És, hogy mire gondoltam? Nos, a bajnokság nehézségekkel kezdődött, de az első két mérkőzés döntetlenje (Dawnsview Rams 2-2, Ukraine United 3-3) után beindult a gépezet. Ahogy szokás mondani: evés közben jött meg az étvágy, és mi sorozatban nyertük a meccseket, az utolsó találkozókhoz közeledve pedig már a dobogón álltunk. Álmomban sem gondoltam, hogy megnyerjük a bajnokságot. Azonban a Woodbridge Strikers (az ország egyik legnagyobb akadémiájával rendelkező klubja, ahol négyéves kortól a felnőtt férfi és női csapatokig szinte minden korosztály megtalálható) ellen döntetlent játszottunk, és már csak egy győzelemre voltunk a sikertől. Mindannyian tudtuk, hogy az addig veretlen GC United-ot kell legyőznünk a bajnoki címhez. Összefogtunk, támogattuk egymást és győztünk. A GC United pedig két nappal később újabb vereséget szenvedett, így az utolsó meccsünk előtt már bajnoki címet ünnepelhettünk. Felfoghatatlanul jó érzés volt. Már akkor azon gondolkodtam, hogy magasabb szinten megálljuk-e majd a helyünket, s hogyan tudjuk megerősíteni a csapatunkat.

 

– Van egy közhely a labdarúgásban: bármilyen bajnokságot nehéz nyerni. Milyen tényezőknek köszönhető a siker?

– A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál később indulhatott a bajnokság és kevesebb fordulót rendeztek. Vannak, akik ezért azt gondolják, csak egy csonka bajnokságot nyertünk. De függetlenül a mérkőzések számától, őszintén azt gondolom, nehéz volt az első helyen végezni. A mi játékosaink dolgoznak, nem a sportból élnek. Az edzéseket nehéz egyeztetni, ráadásul a járványhoz kapcsolódó szigorítások csak a kis létszámú edzéseket engedélyezték. Nagyon elszánt, a sporthoz és a csapathoz hűséges játékosaink vannak. Volt, aki munka után rohant mérkőzésre. Mindig százszázalékos teljesítményt nyújtottak, mindig nyerni akartak.

A csapatban megmutatkozott a magyar virtus és kárpátaljai játékosok rutinja, alázata, akik hozzáállásukkal sok mindenre megtanították fiatalabb társaikat. A kezdő csapatban általában hat magyar játékos szerepelt.

De ügyeltünk arra, hogy mindenki játéklehetőség kapjon. A meccsek után, ha csak rövid időre is, de mindig együtt maradt a csapat. Átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, hogy a következő fordulóban még jobban menjen a játék. A közösség összetartó erejét mutatja, hogy az elmúlt időszakban sokszor vettünk részt önkéntes programokban. A Segítő Kezek Alapítvány ételgyűjtésben például konzerveket, gyümölcsöket vittünk helyi, idős magyar lakosoknak. Számomra is meglepő volt a csapat aktivitása az önkéntes akcióban. Úgy gondolom, ezek mind hozzájárultak egy összetartó közösség kialakulásához. Egymást támogatva értük el a sikert.

 

 

– Csakhogy el tudjuk helyezni: az Ontario állam keleti térségének bajnoksága magyar viszonylatokhoz képest hova tehető?

– Ez a liga a magyar harmadosztálynak fele meg.

 

– A klub 2003-ban alakult. Az azóta eltelt elmúlt majd 20 évben rengeteg változás történt, némileg módosult a név is. Mit lehet tudni a klubtörténetről, s milyen fontosabb változások voltak az elmúlt majd 20 évben?

– A Toronto Vasast 2003. augusztus 4-én, Rajnák Ágnes és Turcsik Károly alapították. A Vasas SC akkori elnöke, Markovits László örömmel adta meg a névhasználati engedélyt. Egy évvel később, 2004-ben, Lami Kálmán (korábbi Vasas-labdarúgó, 2007-ben, 86 éves korában hunyt el – a szerk.) is csatlakozott a vezetőséghez. A klub 2012. január 1-gyel nonprofit egyesületté alakult, labdarúgó-szakosztállyal. A Toronto Vasas FC a Toronto Vasas SC jogutódja. Az elnök Deák László, jómagam pedig játékosból lettem vezető, elnök. 2015-ben Turcsik Károly, egykori Toronto Vasas SC alapító, újabb csapatot hozott létre, Hungaria SC néven, amely 2019-ben regionális ligát nyert, így a következő évben indulhatott a provinciális ligák egyikében. Ekkor, a két csapat közti egyeztetéseket követően, Turcsik Károly felajánlotta, hogy a Toronto Vasas FC induljon a provinciális bajnokságban. A két klub összevonását követően Hungaria TVFC néven az Ontario Soccer League engedélyével neveztünk a Provincial East bajnokságba, amit a koronavírus-járvány miatt végül csak 2021-ben rendeztek meg.

 


(X) Szerezz ingyenes fogadásokat, bónuszokat és ingyen pörgetéseket rendszeresen azzal, hogy teljesíted az Unibet kaszinó, illetve sportfogadás kihívásait! 


 

– Honnan jött az anyaklub, a Vasas szeretete? És mit jelent számodra a Hungaria Toronto Vasas FC?

– Kárpátalján, a volt Szovjetunió területén születtem. Édesapám Vasas-szurkoló volt, vele együtt követtem a csapat életét. A rajongása a rajongásommá vált. A Toronto Vasas SC-hez 2008-ban érkeztem, és az akkori elnök, Turcsik Károly segítségével csatlakoztam a csapathoz. Tudásommal, tehetségemmel járultam hozzá a csapat előmeneteléhez, többszörös gólkirály voltam. Cserében megélhetést és biztonságot kaptam. Sokat köszönhetek az akkori vezetőségnek. Hálával gondolok rájuk. A 2011-es átalakulást követően vezetőségi tag lettem: új elképzelések, új tervek, és persze hatalmas felelősség, hiszen játékosból vezető lettem.

A Magyarországról csatlakozott játékosok mindennapi életét segítettem, próbáltam számukra mindazt a biztonságot megadni, amit én is megkaptam. Minden játékosnak, aki csatlakozott hozzánk új szemléletet, új lehetőséget biztosítottunk. Természetesen a döntés ezek után az övék volt: mennek vagy maradnak. Bárhogyan döntöttek, a tengeren túli élmények, a helyi labdarúgás, a hagyományok mind hozzájárultak ahhoz, hogy megfogalmazódjon bennük, valójában mit szeretnének elérni ebben a sportban.

 

 

 

– A korábbi és a jelenlegi Vasas vezetőséggel is jó kapcsolatot ápoltok. Ez mit jelent a gyakorlatban?

– A magyarországi Vasas vezetőségével Turcsik Károly, egykori Toronto Vasas SC alapító tartotta, és tartja mai napig a kapcsolatot.

 

– „A csapat mélyen magyar nemzeti érzelmű” áll a mondat a honlapotokon. Mit értesz ez alatt?

– Csapatunk alapítói, vezetői a kezdetek óta magyarok. Főleg Magyarországról vagy határon túli magyarlakta területekről érkeztek hozzánk játékosok. Természetesen az itteni labdarúgóknak sem mondhatunk nemet, ha a teljesítményük és a hozzáállásuk megfelelő számunkra. Kanada sokszínű ország, szinte mindenféle nemzetiségű emberrel lehet találkozni az utcán. A labdarúgáson belül pedig még nem volt olyan ember, aki ne tudott volna feleleveníteni egy múltbéli magyar sikert vagy egy ismert magyar labdarúgót. Ezek a világszerte ismert magyarok a példaképeink. Őket és a sikereiket szemünk előtt tartva indulunk a bajnokságokban.

 

– Azt is írjátok, hogy az elmúlt évek során szakmailag és anyagilag is megerősödött az egyesület, hiszen az új vezetés új szemléletet is teremtett a csapat körül. Milyen volt a korábbi, milyen a mostani szemlélet?

– Öt évvel ezelőtt, 2016-ban vettem át a klub irányítását. Azóta több szponzor, a Schuey’s Bar, a DX Sport érkezett, a legnagyobb Végh András és a Greenfield Landscaping, 2020-tól pedig Kanadában élő magyar vállalkozók is támogatják a csapatunkat, akik az anyagi támogatáson túl örömeinkben is osztoznak. Sőt, a bajnokság megnyerését követően újabb támogató is jelentkezett. Ami a szemléletet illeti: fiatalos lendülettel állunk a kihívások elé. Tudni kell, hogy Kanadában nem nemzeti sport a futball, ezért nem egyszerű a helyzetünk. Nyitottak vagyunk a szövetség döntéseire, amelyek azonban nem mindig könnyítik meg a csapatok életét.

Előre tekintünk, szem előtt tartjuk, hogy a különböző stílusok elférnek egymás mellett, s remek lehetőséget biztosítanak a szakmai tanulásra. A legfontosabb a csapatépítés. Ezért fontos, hogy a játékosok a pályán kívül is megismerjék egymást. A jó légkör vonzza a focistákat, részesei akarnak lenni a csapat életének, és ez a hozzáállásukon, a meccseken nyújtott teljesítményükön megmutatkozik. A sikerek mögött a kemény munka és az egymás iránti bizalom áll.

 

– A bajnokság megnyerése után mi a következő lépés? Mi a távolabbi cél?

– A cél, hogy a provinciális liga megnyerését követően további szponzorokat keresve vissza tudjunk térni a Kanadai Futball Ligába (a CSL egy félprofi bajnokság Ontario tartományban, első és másodosztállyal, az itteni élvonal győztese a nemzeti bajnokságba jut – a szerk.), ahová a torontói magyar csapatok közül egyedül a Toronto Vasas FC jutott el még 2013-ban, Deák László vezetésével. Ehhez a szinthez azonban jelentős költségvetésre van szükség. Szeretnénk továbbá a magyar labdarúgást megismertetni a helyi fiatalokkal. Célunk, hogy általános iskolai szinten edzéseket indítsunk, nyári táborokat szervezzünk. Csereprogram keretében Magyarországról, illetve a határon túli területekről is szeretettel várjuk azokat a játékosokat, akik szeretnék tapasztalatot szerezni, elsajátítani az angol nyelvet, miközben tehetségükkel, tudásukkal segítik a csapatunkat. Számunkra ez a siker mindenkié. Mindenkié, aki itt van Torontóban és szereti a futballt, figyelemmel kísérte a bajnokságot, és együtt örült velünk. Bízom abban, hogy a jó kapcsolat és a foci szeretete még sokáig összetart minket.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást