Feltámadott! – a felső-názáreti foci ismét az élvonalban

Újoncként szerepel a 2021–2022-es idényben az izraeli első osztályban a Hapoel Nof HaGalil, amely – igaz, Nazareth Illit néven – korábban megjárta már az élvonalat. A reményteli csapat kiváló rajtot vett, a klubhoz szorosan kötődő Yaron Hochenboim edzőnek kiegyensúlyozott, minőségi keret áll rendelkezésére, melyben magyar szálakat, kötődéseket is találunk.

Az ugandai válogatott szélső Kizito lendületet ad a názáreti, vagyis Nof HaGalil-i támadásoknak (forrás: Goal.com)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Öt lejátszott forduló után a másodosztály bajnoka, az újonc Hapoel Nof HaGalil az előkelő negyedik helyen áll az izraeli bajnokságban, a piros-kékek kapuját Új-Zéland válogatottjának első számú hálóőre védi, hátvédsorában és középpályáján is felfedezhetünk egy-egy magyar kötődésű brazil légióst. Mindössze ennyi volt az alap, amely felkeltette figyelmünket az együttes iránt, de bizony nem volt szükség sok kutakodásra ahhoz, hogy kiderüljön, a sztori ennél sokkal érdekesebb.

 

Egy rövid, egy hosszú: várostörténeti gyorstalpaló

Dél-Galileában járunk, a Jezréel völgyénél, melyet (legalább) a kőkorszak óta népesít be az emberiség. A keresztény Újszövetség Názáret ősi városát Jézus Krisztus szülőhelyeként említi, a mai Izrael állam északi részén fekvő települést viszont ma Izrael arab fővárosaként tartják számon, hiszen többségében ez a népcsoport lakja – éppen ebből az okból hoztak létre a város határában egy hangsúlyosan zsidó településrészt az 1950-es években, az arab többséget mintegy ellensúlyozandó a térségben.

A kezdeti egyszerű zsidónegyed aztán fokozatosan önálló településrésszé, majd jogilag szuverén várossá fejlődött Nazareth Illit (Felső-Názáret) néven, 2019-ben aztán népszavazással a 42 ezres város nevét Nof HaGalilra (héberül Galileára néző) változtatták. Testvérvárosai közt megtaláljuk a francia Saint-Étienne, a német Leverkusen, és az osztrák Klagenfurt mellett Győrt, az újvidéki Kikindát, és az erdélyi Gyulafehérvárt is.

Említsük meg a tisztesség kedvéért, az ősi, eredeti Názáret futballklubja, a Maccabi Ahi Nazareth 1968-ban alakult meg, és jelenleg a másodosztályban, a Liga Leumitban vitézkedik – 2019 őszén megfordult a csapatnál a korábban Debrecenben és Felcsúton szerepelt francia hátvéd, Mamadou Wagué is, a felső-názáreti 2021-es másodosztályú bajnokcsapatból pedig a saját nevelésű addigi első számú kapus, Sagi Malul, és a legrutinosabb középpályás, a 35 éves Guy Dayan is hozzájuk, mondhatni a szomszédba igazolt át a nyáron.

Visszatérve Nof HaGalilre, akiről biztosan tudjuk, hogy létező személy, és itt született, az például az egykori remek kapus, a 78-szoros izraeli válogatott szefárd zsidó Dudu Avat, ő pályafutása elején néhány találkozón védte is a helyi gárda, az akkoriban Hapoel Nazareth Illit FC-nek nevezett egyesület kapuját. Ennek elődjét, a Hapoel Kiryat Nazareth FC-t az 1950-es, 1960-as évek fordulóján alapították, nem sokkal a város(rész) létrehozását követően. Az önálló városi státusz elnyerésekor, 1973-ban változott a klub neve is, onnantól Hapoel Nazareth Illit FC-ként működött tovább – stadionját zsidó származású amerikai családok bőkezű adományaiból építették. Az alacsonyabb osztályú szereplést követően az ezredforduló után, 2004-ben jutott fel először az izraeli élvonalba, ahol újoncként a csapat remekül szerepelt, az ötödik helyen végzett; a gárda azonban ezután a mára közismert „second season syndrome” áldozata lett, második szezonja végén, 2006-ban kiesett az első osztályból. Talán ma is ott senyvedne, ha 2017 nyarán nem ül vissza az együttes kispadjára a remek tréner, Yaron Hochenboim, akinek a jelenlegi már az ötödik etapja a klub vezetőedzői székében, melyet összességében csaknem egy évtizede irányít (először 1999-től 2003-ig töltötte be jelenleg is elfoglalt szakvezetői posztját).

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

Feltámadás Hochenboimmal

A nehéz döntéseket is bátran felvállaló, határozott edző vezetésével a korábban a második ligában sem valami acélos teljesítményt nyújtó együttes a 2018–2019-es idényben az alapszakaszt meggyőző fölénnyel zárta az élen, a rájátszásban azonban meglepetésre betlizett, egyetlen ponttal lemaradt a feljutásról. Egy átmeneti idény után a következő nekifutásra aztán meglett az áhított bajnoki cím és a visszajutás az élvonalba, Hapoel Nof HaGalil néven először.

Hochenboim mesternek ezek után fájdalmas lépéseket is meghúzva, bölcs tervezéssel kellett átalakítania, felkészítenie a keretet a nyáron az élvonalbeli szereplésre. A fent említett első számú kapus, Malul, és a legrutinosabb középpályás, Dayan nem tarthatott a csapattal az első osztályba, a tehetséges Mahmoud Jabert, az elmúlt két idény alapemberét, a 22 éves védekező középpályást pedig visszarendelte magához a bajnoki címvédő Maccabi Haifa, amely kölcsönadta őt az akkor még másodosztályú kiscsapatnak.

A viszonylag szerény költségvetésű Hapoel Nof HaGalil helyzetéből adódóan nem is igazán tehet mást a játékospiacon, mint hogy nagyobb kluboktól fiatal tehetségeket vesz kölcsön. Ilyen konstrukcióban szerepel az együttesnél szintén a Maccabi Haifától a 20 éves, ghánai utánpótlás-válogatott középpályás David Acquah, a 18 esztendős izraeli utánpótlás-válogatott támadó Stav Nachmani, a 20 éves középpályás, nagy mókamester hírében álló Timoti Muzi, és a Maccabi Tel-Avivtól a szintén 20 éves középpályás Bar Cohen, aki szeptember elején éppen Magyarországon, Győrben járt Izrael U21-es válogatottjának tagjaként Eb-selejtezőn. Azon a találkozón, melyet az izraeliek 2-1-re megnyertek, éppen Nachmani fejesével megszerezve a vezető gólt.

 

A szeptemberi győri korosztályos Eb-selejtezőn Stav Nachmani ugrott a legjobb ütemben, fejesével Izrael megszerezte a vezetést (forrás: MLSZ)

 

Légiósok és helyi erők ideálisnak tűnő keveréke

A Végy egy jó kapust! alapszabálynak megfelelően Hochenboim csapata átformálását a horvát származású Stefan Marinovic beépítésével kezdte: az új-zélandi válogatott első számú kapusát beválasztották az évtized álomcsapatába Óceániában, amikor 2020-ban az IFFHS szervezésében összeállították a 2010-es évek álomcsapatait világszinten, és külön-külön az egyes kontinenseken.  

(Jegyezzük meg, hogy mivel Ausztrália a labdarúgás szempontjából immár Ázsiához tartozik, az ausztrál válogatott Mathew Ryan az AFC-sztárcsapat kapusa lett.)

 

Akcióban Marinovic, a 2010-es évek legjobb óceániai kapusa (forrás: Eighty Six Forever)

A védelem közepét megerősítendő érkezett a nyáron Nof HaGalilba a brazil hátvéd, Guti, azaz Gutieri Tomelin, aki az előző három idényben Eszéken focizott, 61 meccsen szolgálta az NK Osijek csapatát. Őt már várta egy honfitársa az együttesnél, akinek neve ismerősen cseng a magyar futballt követők számára, a brazil középpályás Pedro Sass Petrazzi 2009-től 2013-ig Magyarországon játszott, előbb rövid ideig a Kaposvölgye, majd három szezonon át az akkoriban élvonalbeli Kaposvári Rákóczi színeiben. Petrazzi 2017 elején szerződött a klubhoz, lassan öt éve szolgálja az egyesületet abszolút alapemberként a középpályán, túl van századik mérkőzésén a csapat mezében (emlékeztetőül: a magyar élvonalban 70 találkozón lépett pályára). A frissen érkezett Guti a védelem oszlopa, a helyi legenda és egyben csapatkapitány, a Názáret Illitben született Jenia Berkman mellé került a hátvédsorba: a 30 esztendős, 190 centiméter magas, szakállas, tetovált, man bunt (azaz pasikontyot) viselő kemény bekk túl jár 300. bajnokiján a csapat színeiben, mindennapjait, többek között edzésmunkáját saját TikTok-oldalán követhetjük.

 

@yehonatan_berkman

יססס!💪🏽 #fyp #פוריו #powerAwesome

♬ צליל מקורי – Jenia Yehonatan Berkman

Az ex-kaposvári Pedro Petrazzi ugyanekkor a hozzá hasonlóan 31 éves helyi Roei Shukrani mellett adja a rutint és a stabilitást a középpályán – Shukrani kiválóan lát a pályán, a mélységi indítások mestere, gyors támadókkal kombinálva ütőképes taktikai „fegyver”. Jó igazolásnak tűnik melléjük a középpályára a Maccabi Netanyától augusztus végén megszerzett 23 éves friss erő, Elad Shahaf, ugyanettől az egyesülettől tért vissza három év után a saját nevelésű védő, Dolev Azulay is, aki október 9-én, szombaton ünnepli 24. születésnapját, és már 2008 óta az egyesület kötelékében rúgja a bőrt.

 

Október 2-án fordulatos mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott a csapat a Hapoel Tel-Aviv ellen, a találkozón Marinovic, Kizito, Frater, Pedro Petrazzi és a fiatal Nachmani is reflektorfénybe került


 

Kontinensek találkozása

Rátérve a támadósorra, a csapat rendelkezésére áll első számú csatárként a korosztályos válogatott hazai tehetség Nachmani, aki szeptember elején bizony a magyar U21-es nemzeti csapat védőinek is bemutatkozott, az ő ígéretes centerjátékát kiegészítendő, támogatandó két idegenlégióst szerződtetett a klub a nyár folyamán, mindkettejüket ingyen, transzferdíj nélkül.

Előbb a góljait látványos táncmozdulatokkal ünneplő jamaicai csatár, Kevaughn Frater érkezett Nof HaGalilba: miután hazájában kiemelkedően futballozott, légiósként előbb az Egyesült Államok másodosztályában, a USL-ben rúgta a gólokat, 2020 tavaszán belekóstolt az Indian Super League-be a Bengaluru csatáraként, az előző idényt az élvonalbeli Maccabi Netanyában játszotta végig, öt gólt ért el – megbízhatóságára jellemző, hogy a szezon 33 bajnokijából mindössze két meccset hagyott ki, az egyiket öt sárga lapot követő eltiltása miatt.

Az átigazolási időszak hajrájában érkezett továbbá a csapathoz a világvándor ugandai válogatott szélső, Luwagga Kizito, aki immár tizedik légiósszezonját tapossa. Kizito 2012 nyarán hagyta el nevelőegyesületét, az ugandai Vipers SC-t, hogy Portugáliában felépítse európai karrierjét, később aztán a román, a fehérorosz, majd a kazah élvonalban futballozott, tavaly januárban onnan tette át a székhelyét Izraelbe, ahol a Hapoel Kfar Saba színeiben másfél év alatt 48 meccsén 12-szer talált a kapuba. Néhány közös mérkőzés után már kijelenthető, érezhetően jól megértik egymást a pályán új csapattársával, Fraterrel: gyorsaságuk, egyenesen gólra törő hozzáállásuk sokat hozzátesz a Hapoel Nof HaGalil támadójátékához.

 

Nachmani lesipuskás góljával és Frater büntetőjével a csapat a harmadik fordulóban hazai pályán 2-0-ra legyőzte a rivális FC Ashdodot


Öt forduló után világosan látszik, újoncként ez az együttes többre hivatott annál, hogy pusztán a kiesés elkerülése legyen a céljuk, a minőségi kapus, a nehezen feltörhető védelem, a stabil középpálya és az ügyes, gyors csatárok közös munkája sok örömöt okozhat az idényben Nof HaGalil futballszerető közönségének. Ugyanakkor ne feledjük, mint a labdarúgóklubok többségénél, szereplésük szimbolikus jelentősége is lényeges: az ősi Názáret környékén, az emberi civilizáció bölcsője táján egy olyan csapat állt össze, melyben Európa, Ázsia, Afrika, Észak-, Közép- és Dél-Amerika, illetve Óceánia képviselőit egyaránt megtaláljuk. Az örök körforgásban végül a nemzeteken felülemelkedve, a földrészeken átívelve minden egyesül, és visszatér oda, ahonnan elindult, ugye?

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,00 – Manchester City

5,50 – Bayern München

6,00 – Paris SG

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást