„Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát” – a ballábas Neymar Manchesterbe tart

Brazíliában sokra tartják, és ballábas Neymarként emlegetik azt a Kaykyt, aki Guardiolára is jó benyomást tett, s akit a Manchester City ez év áprilisában szerződtetett a Fluminensétől. A 18 éves focista gyerekorvos akart lenni, de hiperaktivitása miatt a foci mellett kötött ki. A jövő kérdése: igazolja-e a rátett címkét?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


Vándorlási kisokost, hivatalos nevén migrációs térképet készített előző év őszén a Sporttudományok Nemzetközi Központja. A CIES látványos infografikán mutatja meg a világ játékosainak mozgásait. A vizuális adathalmazt vizsgálva rögtön feltűnik, hogy a brazil futballisták a legaktívabb „utazók”. A legutóbb május 1-jén frissített adatok megmutatják:

a 96 különböző labdarúgó szövetségből 79-ben játszik brazil labdarúgó. Ez 82 százalékos arányt, és 1287 futballistát jelent.

A dél-amerikai játékosok elsődleges célpontjai között van Portugália, Japán, Olaszország és Spanyolország. Nem meglepő, hogy a „migrációs versenyben” Brazília áll az élen, hiszen a legtöbb futballista alapvető célja nem csak és kizárólag egy, a brazilnál magasabb színvonalú bajnokság elérése, hanem a többnyire szegény körülmények között élő családjuk megélhetésének biztosítása.

Ahogy az sem meglepő, hogy az európai játékosmegfigyelők kiemelt célpontjai között van a dél-amerikai térség – kiemelten Brazília és Argentína. A világ legnevesebb, leggazdagabb klubjai a tömegben (és a nyomorban) keresik azt a valakit, aki – az európai topklubok anyagi lehetőségeihez mérten – minimális befektetésből a lehető legnagyobb hasznot hozhatja. Azt a valakit, aki a futballpályán a különbséget jelentheti, egyszóval: a zsenit.

Aranybánya, de egyben kockázatos terep Dél-Amerika. Ugyan időről időre felbukkannak a jövő „Ronaldói, Messijei”, olyanok, akikre idejekorán súlyos jelzőket aggatnak, s akik közül csak kevesen képesek a rájuk tett címkét igazolni. Hogy a 18 éves

Kayky da Silva Chagas, azaz Kayky bebizonyítja-e, hogy a „ballábas Neymar” becenév megilleti őt, az a jövő kérdése. Az azonban biztos, hogy az NBC Sports cikkében a „phenom” szóval írta le a Manchester City által áprilisban szerződtetett Fluminense-labdarúgót. A jelzőt a Cambridge Dictionary leírása alapján főleg azokra a fiatalokra szokás használni, akik „rövid idő alatt sokat értek el”. Nyilván egy 18 éves játékos esetében a „sok” kifejezés relatív.

 

Tanulja, hogyan kezelje a nehézségeket

Jelen esetben elmondható: Kayky a Fluminense U17-es aranygenerációjának kiemelkedő tagja, 12 találatával gólkirály lett az U17-es bajnokságot nyert csapatban, illetve a klub történetének legfiatalabb játékosaként pályára lépett, és gólt is szerzett a Libertadores kupában. Már a felnőtt futballba is belekóstolt: eddig kilenc bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Fluminense felnőtt csapatában, játszott a Brazil Kupában és a Libertadores kupában. (Az alább látható góllal került igazán a köztudatba.)

 

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

A Manchester City 10 millió euró, illetve egyéb juttatások ellenében kötött öt éves szerződést a támadóval. Emellett a Fluminense a jövőbeli átigazolásokból 20 százalékos osztalékot kap. A labdarúgó a megállapodás szerint a 2021/2022-es szezont követően csatlakozik a Cityhez – addig a Fluminense első csapatában játszik. (Sajtóhírek szerint a Liverpool és a Shaktar Donetsk is érdeklődött iránta.)

Az angol csapat döntését hosszas megfigyelés előzte meg. A klub mögött álló City Football Group kiterjedt játékosmegfigyelő-hálózata már 15 éves kora óta követte a támadót. A végső döntés előtt pedig a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola is véleményt alkotott. A katalán szakembert az elemzéseket és riportokat látva lenyűgözte a ballábas brazil játéka, nagy reménységként titulálta őt, egyúttal áldását adta leigazolására.

A fiatal brazil a pálya mindkét szélén tud játszani, de többnyire tükörszélsőként számítanak rá – a jobb oldalról a bal lába felé cselezve támadja a kaput. A technikás, gyors, agilis, egy az egy elleni szituációkat kereső labdarúgó, aki Guardiola kezei alatt, és az európai futball taktikailag kifinomultabb világát megismerve, sokoldalúvá válhat.

 

„Intelligens játékos, keresi az üres területeket, képes gólpasszokkal is segíteni csapatát. Továbbá győztes, versengő mentalitással rendelkezik, ez a tulajdonság pedig nagyon fontos a legmagasabb szinten. Ahogy érettebb lett, úgy lett egyre rugalmasabb a lelki ellenállóképessége. Tanulja, hogyan kezelje a nehézségeket”

 

nyilatkozta róla a Goal.comnak a  Fluminense U17-es csapatának edzője, Guilherme Torres.

 

Pedig egy gyerekorvos sem keres rosszul

Hiába a nagy szavak, Kayky esetében egy ideig két apróság nem volt teljesen bizonyos: a foci és a Fluminense. A fiatal ugyanis gyerekorvos akart lenni, de mivel mindig is hiperaktív volt, szülei úgy látták, hasznosabb, ha energiáját a sporttal vezeti le. És mivel már kétéves kora óta járt édesapjával meccsekre, születésnapjaira pedig labdákat és mezeket kapott, így kézenfekvő volt, hogy a labdarúgás lesz az a sport, ahol levezetheti felgyülemlett energiáját. (Azt csak érdekességképp jegyezzük meg, hogy Brazíliában gyermekorvosnak lenni szintén megtérülő befektetés: míg az átlagfizetés 150 ezer forint körül van, addig már egy pályakezdő gyermekorvos bére is 570 ezer forint környékén mozog  – a szerk.)

Ahogy a labdarúgás, úgy a Fluminense sem az első választás volt. A család egyik barátja szúrta ki a tehetséges fiatalt, s azt tanácsolta, próbáljanak meg jelentkezi a Fluminenséhez. Ám, szezon közben nem volt már hely, így Kayky a Mangueira U9-es  csapatához került. Első mérkőzését pedig épp a Fluminense korosztályos együttese ellen játszotta, az eredmény: 5-3-as győzelem, s egy mesterhármas. Természetesen azonnal a neves Rio de Janeiró-i klubhoz került, innen pedig felgyorsultak az események: futsal bajnoki címek és folyamatos fejlődés. (A klub akadémiája egyébként olyan játékosokat adott a világnak, mint Marcelo, Fabinho, Rafael vagy épp Fabio.)

„Mind labdarúgó, mind ember évről évre jobb lett” – mondta Guilherme Torres, akinek kiváló kapcsolata van a fiatal játékossal. Kayky tudatosságában (aki a későbbi könnyebb beilleszkedésének érdekében már angolul tanul) személyisége mellett az is közrejátszott, hogy az akadémián összetetten gondolkodtak a labdarúgók neveléséről.

„A játékosok fejlődése és segítése érdekében az akadémián nagy figyelmet fordítunk a pszichológia, az oktatás és a társadalom területére” – tette hozzá Torres, aki elmondta, közös munkájuk során megpróbálta Kaykyt rávenni arra, hogy gondolkodjon arról, hová szeretne eljutni karrierjében, s hogy ennek eléréséhez mire kell támaszkodnia.

Szülei természetesen hisznek benne, hogy sikerülhet nagy karriert befutnia, elmondásuk szerint ugyanis gyereküket már egész kicsi kora óta az elszántság és az eltökéltség jellemzi.

„Mindig támogattuk és bátorítottuk álmai elérésében. Megfelelően eszik, korán lefekszik, több dologtól is megfosztja magát azért, hogy elérje álmait” – ezt már szülei, Monica és Demir mondták fiukról a Guardiannak.

Egyelőre úgy tűnik, megéri áldozatot hoznia Kaykynak…

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást