Forest Green Rovers: a klub, amely zöldebb már nem is lehetne

A Forest Green Rovers egy jó példa arra, hogyan lehet a fenntarthatóságot és a labdarúgást közös nevezőre hozni, egyúttal vonzó üzleti környezetet teremteni a sportban kevéssé érdekelt cégek számára.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Úttörő. A Forest Green Roverst joggal illetheti meg ez a jelző, a klub küldetése ugyanis túlmutat a mérkőzésen aratott győzelmen, a hangsúly sokkal inkább a „zöld életmódon”, a környezettudatos gazdálkodáson van. Igaz, az 1889-ben alapított egyesületnek egy mélypont kellett ahhoz, hogy végül a megújuló energia és a quinoa felé forduljon.

A 2000-es évek elején a délnyugat-angliai klub komoly pénzügyi nehézségekkel küzdött: az éves költségvetés összerakása több bizonytalan összegű forrásból (liga, önkormányzat, helyi vállalkozók támogatásai) állt. Amikor már úgy tűnt, nincs tovább, az addig a klubot csak kisebb összegekkel kisegítő helyi cég, a megújuló energiával foglalkozó Ecotricity elnöke, Dale Vince 2010-ben úgy döntött, megvásárolja a klubot – és ezzel együtt egy új, addig senki által nem képviselt irány felé fordult.

„Teljesen természetes volt számomra, hogy ha valaha is irányítok egy futballcsapatot, akkor azt abban a szellemben teszem, ahogyan a világot látom. Minden, a fenntarthatósággal kapcsolatos elvemet beépítem a klubba, a futballba” – fogalmazott Dale Vince a klub hivatalos YouTube-csatornáján.

 

Napelem, önjáró fűnyíró és a vörös hús eltűnése

A norfolki úriember által 11 évvel ezelőtt kitűzött cél igencsak grandiózus volt: a Forest Green Rovers legyen a világ első klímasemleges klubja. Az első lépéseket efelé a hamar elnök–tulajdonossá előlépő Vince már 2011 februárjában megtette. Előbb egészségügyi okokra hivatkozva a játékosoknak megtiltotta a vörös hús fogyasztását, nem sokkal később a mérkőzésre érkező szurkolók azzal szembesültek, hogy eltűnt a hús az étlapról. Helyét a vegetáriánus ételek széles skálája váltotta fel, kiegészülve szabadon tartott baromfival és hallal. Nos, fogalmazzunk úgy, a zsírban gazdag ételekhez szokott drukkerek nem fogadták kitörő örömmel a változást, de a kezdeti ellenszenv hamar eltűnt, sőt a szurkolók sokkal nyitottabbá váltak.

„Ez nem egy átlagos klub. Ez egy vegán klub. Igen, itt tényleg minden vegán: a kaja, a sör, sőt még a pálya is. És az egész mögött Dale Vince áll. A 100 millió fontos hippi” – summázta a legfontosabb tudnivalókat a Forest Green Roversről a BBC. A klub pedig 2015-re elérte, hogy megkapja a világ első vegán futballklubja címet.

Az étrend átalakítása mellett számos más területen is történt változás. Önkéntesek és környezetbarát festék segítségével megújultak az épületek, amelyeknek tetejére napelemek kerültek fel az elektromos áram előállítására. A valamivel több mint ötezer férőhelyes stadionba organikus gyepszőnyeg került, amelyet csakis természetesen módon, gyomirtó és permetezőszer nélkül kezelnek. A pálya talaja nemcsak egyszerűen elvezeti, de hasznosítja is az esővizet – így locsolni sem kell. A fűnyírást a GPS koordináták segítségével tájékozódó, önjáró, mesterséges intelligenciával felszerelt gép végzi. És, ahogy azt a pályagondnok, Adam Witchell a klub YouTube-csatornájának elmondta, a szerkezet háromnaponta nyírja a füvet, majd a levágott fű egy helyi gazdálkodóhoz kerül. Abban pedig, hogy lehetőségekhez mérten a lehető legjobb labdarúgók szerződjenek Nailsworthbe – a Pénzcsinálóhoz (Moneyball) hasonlóan – egy statisztikai alapokon nyugvó kiválasztási módszer segít.

 


Mivel a New Lawn Stadium nehezen megközelíthető helyen fekszik, ráadásul Dale Vince jól tudja, a környezet megóvásához szükség van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, így kettős lépés történt a közlekedés fejlesztése terén: egyrészt egy új, a legmodernebb technológiával készülő út építése mellett döntöttek, másrészt az idegenbeli mérkőzésekre a csapat a Nissantól kapott 11 darab elektromos autóval utazik. Továbbá népszerűsítik a tömegközlekedést, az autómegosztást, és a stadion mellé elektromos töltőállomásokat telepítettek. De ezekkel nem ér véget a „zöld projekt”: 2021-től ugyanis a Forest Green Rovers labdarúgói bambuszhulladékból és újrahasznosított műanyagból készült mezt viselnek. A felsők mosásához (értelemszerűen) foszformentes mosóport használnak.

 

Vonzó projekt és az Eco Park

A világ első karbonsemleges futballklubja elismerést 2018-ban elnyerő Forest Green Rovers elnöke persze nem áll le: a következő évek tervei legalább annyira nagyszabásúak, mint a 2010-ben megfogalmazottak. A vezetés az angol futballpiramis jelenlegi, negyedik vonalából (League Two) egészen a Championshipig lépne, amihez a szakmai mellett, létesítményfejlesztésre is szükség van. Az utóbbira vonatkozó elképzeléseket már be is mutatták. A világhírű iraki építész, Zaha Hadid által tervezett, 10 000 férőhelyes Green Rovers Eco Stadium csak és kizárólag fából készül, s teljes egészében megújuló energiával működtetik. A nagyjából 100 millió fontba kerülő projekt része egy üzleti park is, ami 4000 új munkahelyet teremt.

 


Vince és a Forest Green Rovers küldetése sokaknak elnyerte a tetszését. A befektetők között például ott van Héctor Bellerín, a zöld értékek mellett elkötelezett Arsenal-játékos, aki vállalta, hogy az Ágyúsok által, a 2019–2020-as szezonban elért minden győzelem után 3000 fa elültetését finanszírozza az amazóniai őserdőben. De szintén támogatója a Roversnek Robet Del Naja (azaz 3D), brit graffiti művész, a Massive Attack alapító tagja.

Azt, hogy milyen vonzó projektről is van szó, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a szponzorációs bevételek 2020-ban megduplázódtak. A klub egyedi megközelítése a fenntarthatósághoz sok cég, vállalat számára szimpatikus, olyanok számára is, akiknek nem a sport az alapvető befektetési környezetük.


Képek forrása: Euractive, Sportstalk, Communicaffe

1 thought on “Forest Green Rovers: a klub, amely zöldebb már nem is lehetne

  1. Sziasztok!

    Az ember ösztönösen vonzódik ahhoz, ami számára tetsző dolog…a Forest Green Rovers több éve szimpatikus számomra.
    Először a nevük tetszett meg, aztán egy manager játékban őket választottam mint első csapat, ahol elkezdhetem az “edzősködést”, most meg a zöld energia miatt még szimpatikusabbak lettek.
    Sok sikert nekik!

Írj hozzászólást