Freiburgi szárnyalás – és ami mögötte van

Tíz mérkőzésből álló veretlenségi szériával rajtolt az SC Freiburg a Bundesligában, amit csak a Bayern München tudott megszakítani. Christian Streich csapata már nem először okoz meglepetést bajnoki szereplésével. A jelenleg elfoglalt harmadik helyezés már csak azért is figyelemreméltó, mert a költségvetést tekintve a klub a liga utolsó harmadába tartozik. Ezúttal próbáltuk feltárni a freiburgi remeklés okait.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nem lehet mást elsőként említeni, mint Christian Streich-t. A tréner ezer szállal kötődik a klubhoz és a városhoz, hiszen már 1995 óta itt tevékenykedik, 2011 óta pedig már az első csapatot irányítja. Ezzel Diego Simeone mellett az egy klubnál a leghosszabb ideje hivatalban lévő edző az európai topbajnokságokban. Az egyik fő letéteményese volt annak, hogy a helyi futballakadémia országszerte az egyik legsikeresebb műhellyé vált. Streich munkásságáról és ezzel együtt a rendkívül szimpatikus freiburgi csapatról korábban egy háromrészes portré keretében bővebben írtam. Ennek az első részében így fogalmaztam az edzőről:

 

„Streich legnagyobb erénye, hogy kiváló érzékkel fedezi fel a fiatal játékosokat, akiket nem csak taktikailag, hanem mentálisan is támogat. Ennek a kiváló példája a kezei alatt nevelkedő Dennis Aogo, akinek elég nehéz gyerekkora volt, de mivel Streich hitt benne, végül a felnőtt válogatottság is összejött neki az idén befejezett pályafutása során”.

 

Ezzel a felfogással Streich tulajdonképpen a klub arca és megtestesíti annak filozófiáját. Nem Aogo az egyetlen, aki szinte reménytelen helyzetből indulva vitte több száz Bundesliga-mérkőzésig. A fent említett portrém harmadik részében több ilyen példát is említek. A tréner emellett még azzal is tökéletesen beleillik a nyugodt, feltűnésmentes fekete-erdei környezetbe, hogy rendkívül szerény, elutasítja, ha őt helyezik a sikerek középpontjába, márpedig kétségkívül az ő rendkívüli pedagógiai érzéke is kell ahhoz, hogy ez a kiscsapat stabilan megállja a helyét a német élvonalban.

„Ez a helyenként kíméletlen nyitottság és őszinteség ritka. Azonban ha az üzenetét megértjük, mindig van mögötte valami pozitív, ami mindenkinek segíteni tud” – nyilatkozott korábban az edző kommunikációs erényeiről a 2008 és 2018 között itt játszó, a csapatot kapitányként is szolgáló középpályás, Julian Schuster.

 


(X) Fogadj 20-as oddson a lengyel-magyar meccsre! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és tedd meg húszas oddson fogadásodat lengyel vagy magyar győzelemre, esetleg döntetlenre. 


 

Már a fentiekből is következik, hogy a saját utánpótlásra való építés is jelentős szerepet tölt be a sikerekben. Ez nem csak a gazdaságilag hatékony működést teszi lehetővé – a pozitív transzferpiaci mérleg miatt a Freiburg a pandémia alatt is nyereséget könyvelhetett el – mindemellett még a pályán is egészen sikeres. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az itt nevelkedő játékosok már gyerekkoruktól kezdve ugyanazon játékfilozófia mentén fejlődnek. Az utánpótlás és a nagycsapat szorosan együttműködik és ugyanazt az intenzív, letámadásra építő, a csapatszintű kompaktságot megkövetelő játékot játszatják minden korosztályban.

Ennek a sikerességét bizonyítja, hogy a második csapat az előző idényben megnyerte a Regionalliga délnyugati csoportját, így most már a harmadosztályban szerepel, így a Bundesliga kapujában álló játékosok is egészen magas szinten pallérozódhatnak.

A saját utánpótlásra való építésből egyenesen következik az állandóság, ami itt az egyik legnagyobb a német élvonal klubjai közül. A mostani keretben kilenc játékos van, akik 2018 vagy régebb óta vannak a csapatnál, közülük Christian Günter személyében pedig egy saját nevelésű játékos a csapatkapitány. Bal oldali játszótársával Vincenzo Grifóval és a klub gólrekorder csatárával, Nils Petersennel ők alkotják a csapat magját. Az idei jó szereplést segíti elő, hogy a nyáron a freiburgiak megtartották kulcsembereiket. A Werder Brementől érkező középpályás, Maximilian Eggestein mellett hat játékos lett felhozva a második csapatból, közülük pedig Kiliann Sildilliára és Kevin Schadéra már rendszeresen számít csereként Streich. Összességében megállapítható, hogy a keretben a rutinosabb és a fiatalabb játékosok tökéletes elegyet alkotnak. Erről Grifo – a rutinos mag tagja – így nyilatkozott:

„Sok új ember érkezett hozzánk. Hat-hét fiatal, akik nagyon jó karakterek, jól integrálódnak és magas minőséget képviselnek. Mi, mint rutinos játékosok, nem csak én, hanem Günni (Günter), Nils (Petersen) vagy Chicco (Nicolas Höfler) is megpróbálunk nekik segíteni”.

Természetesen meg kell említeni az új stadiont is. A csapat 65 év után hagyta el régi otthonát, a Dreisamstadiont, amit a hatodik fordulóban egy FC Augsburg ellen aratott 3-0-s győzelemmel sikerült méltó módon búcsúztatni. A győzelemnél már csak a mérkőzés utáni megható ünneplés volt szebb, aminek a keretében Streich felment az ultrák közé és a vezérszurkoló szerepét átvéve megafonon keresztül, könnyek között beszélt a drukkerekhez.

 

Streich beszéde a szurkolókhoz

 

Az új aréna a pandémia miatt egy év késéssel került csak átadásra, minden elemében kielégíti a modern igényeket, jóval nagyobb befogadóképességű, de közben részben megtartotta a korábbi stadion egyedi hangulatát is. A játékosok elmondása szerint egyre jobban sikerült belakniuk az új otthont, amit az eddigi eredmények bizonyítanak is.

 

Mindennek az alapja egy stabil védelem

Az idei szezonban eddig bemutatott remeklés elsősorban a stabil védekezésnek köszönhető. Az első 11 mérkőzésen mindössze kilenc kapott góllal a freiburgiaké a liga legjobb védelme, ami elsősorban a hátul remekül összeálló Nico Schlotterbeck, Philipp Lienhart, Manuel Gulde hármasnak köszönhető. Leginkább az előbbi kettő produkál kiemelkedő szezont. Mivel a labda ellen erősen emberorientált középpályán többször is átjutnak az ellenfelek sokszor az ők felszabadításai kellenek. Az egész bajnokságot figyelembe véve ezen a téren mind ketten az első tízben vannak 4,53, illetve 5,23/90 perc tisztázással. Blokkolt labdák terén pedig Schlotterbeck a listavezető 90 percenként átlagosan 1,39 blokkal. Mellettük még mindenképpen meg kell említeni a holland kapust, Mark Flekkent, aki Florian Müller Stuttgartba való távozása után lépett elő. Előtte leginkább egy 2018-ban, még az MSV Duisburg kapusaként egy másodosztályú bajnokin bemutatott bakija miatt lehetett róla hallani, amikor úgy szállt a labda a kapujába, hogy ő közben a játéktérnek háttal állva a kulacsát kereste. Flekken 2018-as érkezése után Freiburgban is csak ritkán kapott lehetőséget, de most kérlelhetetlenül ragadta meg az esélyt.

Az idei szezonban eddig övé az egyik legjobb védési hatékonyság, ráadásul – jó holland szokás szerint – az összjátékba is bevonható, így hatékonyan segíti a labdakihozatalokat. Meggyőző teljesítményére Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt és októberben behívta az Oranje keretébe.

A védekezést azonban nem csak a saját térfelén műveli hatékonyan a csapat, az ellenfél térfelén is rendkívül szervezett. Labdavesztések után azonnal, kompakt módon támadnak le, amibe sok csapatnak beletört már a bicskája. Látványosan rájátszanak – elsősorban Flekken kirúgásainál – a második labdák megszerzésére, aminek szintén a tökéletes helyezkedés a fő feltétele.

 

A Borussia Dortmund elleni mérkőzésen többször is megfigyelhető volt, hogy kapuskirúgásoknál fokozottan szűkítik a területet. Flekken (26) kirúgása után látható, hogy a két szélsővédő és szélső támadó mennyire mélyen behúzódik, ezzel a területet extrém módon leszűkítve a centrumban. Lucas Hölert (9) ugyan Manuel Akanji (16) lefejelte, de a lepattanót a freiburgiak magabiztosan gyűjtötték be köszönhetően kompakt helyezkedésüknek.

 

Kreatív támadójáték

Streich amellett, hogy remek pedagógus, pár éve már taktikailag is a legkreatívabb edzők közé tartozik a Bundesligában. Eleinte az intenzív játék szinte mindig egy egyszerű, 4-4-2-es alapformációban valósult meg, amit viszont egy idő után kiismertek az ellenfelek. Ennek is volt aztán köszönhető a 2015-ös kiesés. Viszont Streich képes volt belátni, hogy innovációra van szükség és hajlandó volt a megújulásra. Ennek is volt köszönhető az azonnali visszajutás 2016-ban, azóta pedig már egy sokszínűbb Freiburgot láthat a nagyérdemű.

Streich előszeretettel nyúl a háromvédős felálláshoz, amit nagyrészt ebben az idényben is alkalmaz. Amellett, hogy védekezésben nagyobb biztonságot jelent, támadásépítésnél is megvan az előnye, amit ki is aknáz a csapat. Ennek is köszönhető, hogy a Freiburg most már a mély védelmi blokkokat is képes áttörni és nem csak akkor sziporkázik, ha van területe kontrázni. Ezt tapasztalta meg az Augsburg is a Dreisamstadion búcsúmeccsén.

A svábok egy 5-3-2-es felállásba rendeződtek vissza, ami ellen a kulcs a nagyszámú középpályás, illetve vonalak közötti erős jelenlét volt. Ki tudták mozgatni a védőket, így terület nyílt a mozgékony középcsatárnak Hölernek is, aki remekül hozza a modern center szerepét. Az alsóbb osztályokból jött fel és technikai hiányosságait mintaszerű helyezkedésével kompenzálja. Amikor rá hárul a befejezés, akkor gyakran még rossz döntést hoz, viszont nem a góllövés az egyetlen feladata.

„Nagy munkabírású, határozott, nem hagyja magát elnyomni a belsővédők által és labda ellen sok jó döntést hoz. Nagyon sokat fut, ami nagyon megterhelő és ezzel extrém sokat segít nekünk, mert különben problémáink lennének a középpályán” – értékelte csatárát Streich a Dortmund elleni augusztusi győzelem után.

 

Az Augsburg elleni vezető találatot egy mintaszerű összjáték előzte meg. Hátul a három védő létszámfölényben volt a vendégek két csatárával szemben, ezt kihasználva Schlotterbeck (4) üresen – kihasználva játékolvasási képességeit – megtalálta a vonalak között labdát kérő Hölert (9). Miután a középpályáról Andre Hahnnak (28) ki kellett lépnie Schlotterbeckre, azonnal felborult az augsburgi középpálya. Höler azonnal lefordult Niklas Dorschról (30), így a védősorból Jeffrey Gouweleeuw (6) is kénytelen volt fellépni. Ezt szúrta ki a fáradhatatlan Günter (30) a bal szélen és azonnal futott be mélységbe. Miután Höler kiugratta, a lövését még Rafal Gikiewitz (1) kapus védte, viszont a kipattanóra a hosszú oldalon érkező Lukas Kübler (17) ellen már nem volt ellenszer.

 

Kiemelendő még, hogy a Freibug játéka feltűnően a bal oldalra van kihegyezve, ahol Günter és Grifo már évek óta egy összeszokott párost alkotnak. Amíg előbbi fáradhatatlanul rója a kilométereket az oldalvonal mentén, addig olasz társa a félterületbe belépve biztosít neki opciót. Ugyan Günter lendületes felfutásai rendkívül veszélyesek az ellenfelekre nézve, az egy az egy elleni helyzetekben könnyen verhető. Éppen ezért van szükség a technikásabb Grifóra, aki kiegészíti őt és például kényszerítőknél rendkívül hasznos a jelenléte.

 

Erre példa a fenti szituáció, amikor a jobb oldalon sikerült átjátszani az RB Leipzig letámadását. A játékot a védők előtt megbízhatóan szervező Höfler (27) Grifónak (32) forgatott át, aki centrálisabb helyezkedésével a lipcsei jobbhátvédet, Lukas Klostermannt (16) is magával vitte. Ennek köszönhetően pedig a felfutó Günter (30) előtt szabad volt az út.

 

A jó szereplés értékét tovább növeli, hogy a gólerős Petersen a szezon nagy részében sérülésekkel bajlódott, ráadásul Sallai Roland is maródi október közepe óta. Petersen pótlását Hölerrel eddig hatékonyan oldja meg a mozgékony támadósor, illetve a Sallai helyén bevetett dél-koreai Jeong Woo Yeong is hasznosan játszik, bár a kapu előtt rendre rossz döntéseket hoz. Éppen ez volt az a terület, ahol a magyar válogatott játékos talán a legtöbbet fejlődött mióta Freiburgban van. Nyolc gólja az előző szezonból abszolút ezt bizonyítja, így honfitársunk visszatérése is lendíthet még a Freiburg szekerén.

 

Összegzés

Az SC Freiburg jó szereplése eddig az idei Bundesliga-szezon talán legnagyobb meglepetése. A tíz mérkőzésen át tartó veretlenséggel a csapat beállította az addigi klubrekordot, míg a bajnoki tabellán ennyi forduló elteltével egyszer sem állt még ilyen előkelő helyen. A Bayern München ellen sem hiányzott sok a széria folytatásához. Bár a bajorok érezhetően jobbak voltak, Streich csapata méltó ellenfélnek bizonyult. A rekordbajnok ellen már megbosszulták magukat a kapu előtt hozott rossz döntések, amik nagyrészt nyilvánvalóan a müncheniekhez viszonyítva gyengébb egyéni képességekből fakadnak. Érdekes lesz nézni, hogy a Freiburg esetleg ennek a szezonnak a végén el tudja-e érni a nemzetközi kupaindulást.

 

 

Melyik csapat végez előrébb a Bundesliga 2021/2022-es szezonjában?

1,75 – Mainz 05

1,85 – 1. FC Union Berlin

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Bundesliga/Végső fogadások/Általános csapatpiacok útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj Bundesliga piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Alliance

Írj hozzászólást