Futballcsapat a szórakozóhelyek árnyékában – UD Ibiza

Ibizát a nagy többség a napfényes tengerpartjáról és a világhírű szórakozóhelyeiről ismeri, azonban az utóbbi években a labdarúgás térképére is felkerült a sziget. A mindössze öt éve újjáélesztett klub, az UD Ibiza már a spanyol másodosztályban szerepel, a története pedig amilyen rövid, éppen olyan izgalmas és tanulságos.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A modern korban a labdarúgó klubok rohamléptékű fejlődésének két fő szempontja van, melyek közül az egyik megadja a másikra is az esélyt. A legfontosabb a pénz, hiszen a futball, bármennyire is nem szeretik ezt a szurkolók belátni, e körül forog és csak ez szabhat határt a lehetőségeknek. A másik a megfelelő szakmai háttér, amit bizonyos mértékig meg lehet vásárolni, így pedig, ha valaki kis túlzással a semmiből akar eljutni az élvonalig, akkor igaz a közhely, „minden csak pénz kérdése”.

 

Az UD Ibiza története 2015-ben kezdődik, de valójában ez már csak egy újjászületés, ugyanis a klub jogelődjét 1956-ban alapították Sociedad Deportiva Ibiza néven. A hányatott sors kifejezéssel lehetne élni esetükben, mert megannyi eladósodás, névváltoztatás és tulajdonoscsere is kísérte az alacsonyabb osztályokban való szereplésüket egészen a 2010-es megszűnésig, amikor a bíróság feloszlatta az egymillió eurós tartozást felhalmozó egyesületet.

Öt év elteltével jött el az a pillanat, amikor a Salvo család és néhány velük üzleti kapcsolatban álló ismerős arra az elhatározásra jutott, hogy a futballklub alapítási terveiket Ibiza szigetén tudnák megvalósítani. Ennek az volt a fő indoka, hogy a csodaszép környezet mellett adott volt a városban egy stadion, illetve a törvény általi szabályozások szerint öt év az elévülési ideje a megszűnést kimondó határozatnak, hogy utána jogelőd-igénylést tudjanak beadni. Amadeo Salvo kifizette a hetvenezer euróban meghatározott díjat a Baleári Labdarúgó-szövetségnek, hogy az Unión Deportiva Ibiza-Eivissa visszatérhessen a labdarúgás vérkeringésébe. További mintegy háromszázezer euróval teljesen adósságmentessé tették az egyesületet, így minden akadály elhárult és benevezhették a csapatot a Regional Preferente de Ibiza-Formentera ligába, ami az ötödosztálynak felel meg.  Amadeo lemondott a Valencia CF elnöki posztjáról is, hogy bizonyítsa elszántságát a projekt irányába. Ő lett a klub első elnöke, egyik öccse az alelnök, míg legfiatalabb fiútestvére szintén fontos szerepet tölt be a vezetőségben.

 

Amadeo Salvo, a projekt megálmodója és a klub elnöke (Forrás: Diario de Ibiza)

 

„A projektünk gyönyörű, fenntartható és rendkívül komoly alapokra épül. El tudtok képzelni egy ibizai csapatot az első osztályban? Mi igen és ennek a célnak a megvalósítása a tervünk!” – szólt az első közlemény az új vezetőség által. „Szenvedélyes vagyok Ibiza iránt, 16 évesen látogattam el ide először,  és mindig is futballszigetként gondoltam Ibizára. Sok labdarúgó, elnök, ügynök és az UEFA-hoz vagy a FIFA-hoz kötődő ember jön ide nyaralni és üzleteket kötni. Lehetne ennél tökéletesebb otthona egy futballcsapatnak?” – mondta Amadeo, aki szerint 10-12 év alatt el kell eljutniuk a profi szintre ahhoz, hogy atbilizálja magát a gárda a profik között, és utána további álmok valósulhassanak meg, amik közt egy akadémia megszervezése is szerepel.

 

A pénz adott volt, Amadeo Salvo pedig remek kapcsolatokkal rendelkezett ahhoz, hogy azonnal egy ütőképes együttest tudjon verbuválni az ötödik vonalban. A szigetlakók, illetve az egykoron ott születettek közül többen is szívesen csatlakoztak a csapathoz, melynek a korábbi játékosa, Juan Ibánez Barrués, azaz „Buti” lett az edzője. A 2015-16-os idényben rögtön a második helyen zártak a városi rivális Ciudad de Ibiza mögött, ami egy újonctól, ahol egymás megismerése volt a lefontosabb, remek eredmény volt. A következő nyárra a keret tovább erősödött a Salvo család befektetéseinek köszönhetően, ők képesek voltak „eladni” olyan játékosoknak is a projekt terveit, akik korábban a harmadosztályban is megfordultak.

A gyengébb kezdés edzőváltásba torkollott, mert azonnali eredményeket várt a tulajdonosi kör. David Porras kapta meg a lehetőséget, aki még másodosztályú tapasztalattal is rendelkezett, s ez meg is hozta siker kulcsát, mert bajnoki címet ünnepelhettek a szezon végén. A feljutás csak az egyik fontos pontja volt 2017-nek, mert a nyár folyamán újabb állomásához érkezett a projekt. Salvóéknak sikerült egyezségre jutniuk a városi rivális klubbal és a két csapat egyesüléséből UD Ibiza néven egy egyesület alakult.

A 2017-18-as idényt már a Tercera Divisiónban, azaz a negyedik vonalban kezdték meg, egész pontosan a Grupo XI-ben, ahol előbb Toni Amor, majd Rufete is betöltötte a vezetőedzői pozíciót, de egyikük sem volt végleges megoldás. Végül Antonio Méndez Méndezzel fejezte be a szezont a gárda, a harmadik helyen zártak. Ez az igencsak bonyolult szisztémájú rájátszásban való indulásra jogosította fel őket, ahol végül a feljutásért a Levante B csapatával csaphattak össze. A hazai 1-0 után utaztak el a visszavágóra, a Levante bunoli létesítményébe. A valenciaiak csak 1-0 arányban tudtak diadalmaskodni odahaza, így jöhettek a tizenegyesek, és bár három kört követően 3-1 arányban vezettek a „szigetlakók”, de végül kiengedték a kezükből a feljutás lehetőségét.

 

A valenciaiak elleni rájátszásbeli vereség csaknem derékba törte a projektet (Forrás: periodicodeibiza.es)

 

A kudarcként megélt tizenegyes-párbajt követően többen attól tartottak, hogy a projekt megreked a negyedik vonalban, de a szerencse melléjük pártolt. A spanyol szövetség 2015-ben hozott egy szigorú szabályt a tartozások kiegyenlítéséről, ezek határidejét is beleértve. Ennek legismertebb példája az Elche CF élvonalból való visszasorolása volt, de 2018 nyarán a Lorca FC is hasonló helyzetbe került. Megszabták, hogy csaknem félmillió eurót kell kifizetniük, különben fel kell adniuk helyüket a Segunda B-ben, és csak a Tercera Divisionban szerepelhetnek a 2018-19-es idényben. Mivel nem tudtak ennyi pénzt előteremteni, a szövetség visszasorolta a Lorca FC-t. Ez azt jelentette, hogy a harmadik szinten megüresedett egy hely. A 2017-18-as szezonban szerzett 101 ponttal – 88 az alapszakaszból és 13 a rájátszás során – több pontja volt az UD Ibiza csapatának, mint bármelyik másik jelentkezőnek, illetve a pénzügyi lehetőségeik alapján is ők bizonyultak a szövetség szerint a legalkalmasabbnak a magasabb szint követelményeinek teljesítésére. Tehát megkapták a harmadik vonalban vakó indulás lehetőségét megkapták azzal a feltétellel, hogy ki kell fizetniük a Lorca adósságát (egyfajta belépti díjként), amit Amadeo Salvo aznap délután meg is tett, így kora este már ünnepi hangulat honolt a városban az újabb szintlépés okán.

 

Mindössze négy évvel az újjászületés után a klub már két osztállyal feljebb játszott, de itt nem akartak megállni. „Hiszem, hogy Ibizán nagy lehetőségek rejlenek, s ugyan a pénz nem garantálja a sikert a futballban, de a befektetés biztosítja azt a stabilitást, ami elengedhetetlen egy klub működéséhez” – magyarázta Salvo a Periódico de Ibiza y Formenterának, miután benevezte csapatát a harmadosztály küzdelmeibe.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

 

A Segunda División „B” Grupo IV-ben már Andrés Palop irányította az együttest, aki végül nem maradt sokáig, mert ő azt a fajta konzervatívabb stílust szerette volna a pályán látni, amit a korábbi edzőit látva elsajátított, míg a helyi közönség sokkal inkább látványos támadó focit várt a csapattól. 2019 februárjában Pablo Alfaro ült le a kispadra, aki már sokkal inkább volt offenzív felfogású, ezzel pedig kedveltebb is. Az első idény végén a 6. pozícióban zárt az Ibiza, ez pedig magával hozta azt is, hogy a 2019-20-as idényben már részt vegyen a Copa del Rey küzdelmeiben is.

Az új szezonra átkerültek az egyes jelű csoportba, ahol már nagyobb távolságokat kellett utazni, de ez sem akadályozta meg a csapatot a sikeres szereplésben. Ugyan a koronavírus közbeszólt, de 28 forduló elteltével az Atlético Baleares együttese mögött a második helyen álltak a tabellán. A szövetség döntése alapján a bajnokság nem folytatódott, viszont a playoffot megszervezték, mert a két profi osztály folytatta a küzdelmeket, így a kiesés-feljutás miatt fontos volt a rájátszás a harmadik vonalban. Az akkori szigorú szabályoknak megfelelve egy helyszínre összehozták a csapatokat – őket épp Málaga városába –, majd ott bonyolították le a kiesés tornát, de az Ibiza már az első körben búcsúzni kényszerült az UE Cornella ellenében. A kupában való vitézkedésükről még ejtsünk szót, mert egészen a harmadik fordulóig meneteltek, ahol az FC Barcelona volt az Estadio Can Misses vendége, s telt ház előtt nehezítették meg a katalán óriás dolgát, akik csak a ráadás perceiben tudtak fordítani.

 

 

A kudarcként megélt, elbukott rájátszás után Alfaro mesternek is mennie kellett, Salvóék pedig új irányba akartak elindulni. A korábban sportigazgatónak kinevezett Fernando Soriano Marco azt javasolta, hogy ne a magasabb szinten megbukott edzőkben gondolkodjanak, hanem egy olyan trénert keressenek, aki sokat látott, de még ambiciózus, mert a karrierje elején jár. Így került képbe Juan Carlos Carcedo, aki 14 éven át dolgozott együtt Unai Emery-vel, viszont amikor az Arsenaltól távozni kényszerültek, akkor úgy döntött, hogy ideje kipróbálnia magát önállóan is, vezetőedzőként.

 

„Ez a 14 év nagyon gazdag volt, felejthetetlen élményekben volt részünk. Büszke vagyok mindarra, amit Unai-tól tanultam, és mindarra, amit ez idő alatt együtt értünk el. Viszont itt az ideje, hogy elinduljak a saját utamon. Tisztában vagyok vele, hogy másodedzőnek lenni nem egyenlő egy csapat vezetésével, de késznek érzem magam az új kihívásokra” – szólt az új tréner székfoglalója.

 

Fernando Soriano, Juan Carlos Carcedo és Amadeo Salvo (Forrás: Periocádo de Ibiza)

 

A nézők nélkül induló 2020-21-es idényt a Grupo III-ben kezdték meg. Az újonc vezetőedző egyszerre mutatta meg, mennyire tudja hozni az Emery-re oly jellemző konzervatív játékot, de azt is, hogy a kerethez alkalmazkodva kiaknázza a benne rejlő potenciált. A 4-2-3-1-es hadrendben a szélsők főszerepet vállaltak támadásban, míg a két „hatos” rengeteget segített be a védekezésbe. A tízcsapatos csoportban az első helyen végeztek, 18 forduló alatt mindössze öt gólt kaptak, ami ugyan trófeát és aranyérmet ért, de feljutást még nem, mert a vírushelyzetre való tekintettel a teljes amatőr rendszert átszervezte a szövetség.

A három dobogós a pontszámaival együtt ment tovább egy hatos csoportba, ahol már csak azokkal kellett játszani, akikkel nem azonos csoportból érkeztek – ez újabb hat mérkőzést jelentett. Itt ugyan elszenvedtek két vereséget, de a tabella élén maradtak, és bekerültek azon 16 csapat közé, amely megharcolhatott a négy feljutó helyért. Az itt már kieséses alapon működő minitornák során előbb a Real Madrid Castilla volt az ellenfelük. A gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem jutottak dűlőre a felek, azonban a szabályok furcsasága okán nem tizenegyesek következtek, hanem a jobb eredménnyel bíró együttes továbbjutott, ez pedig az UD Ibizának kedvezett. A fináléban az UCAM Murcia CF ellen vívhatták ki feljutást, amit Ekain Zenitagoia találata hozott el nekik egy 1-0 arányú győzelem képében.

A jogelődök sosem szerepelhettek a profi színtéren – Spanyolországban az első két osztály számít annak – így ez egy történelmi siker volt a klub számára, ami Juan Carlos Carcedónak automatikusan kétéves szerződéshosszabbítást jelentett. A klub időközben nagyon komolyan elkezdte építeni a saját brandjét, ami a modern világban aligha elhanyagolható. A Twitteren a spanyol mellett angol nyelven is van hivatalos oldaluk, tervben van a stadionbővítés, hogy a jelenlegi 6500 férőhely helyett a régi átadásakor meglévő tízezres befogadóképessége meglegyen a Can Misses-nek. Amadeo Salvo tervei szerint a jelenlegi 2300 bérletest meg szeretnék duplázni a következő évek során. Ezzel kapcsolatosan a sziget önkormányzatával zajlanak a tárgyalások az esti repülőgépjáratok számának növelése érdekében, mert akkor az esti mérkőzések után is haza tudnának utazni a nem a szigeten élő szurkolók.

A „szigetlakók” a LaLiga 2-ben sem lassítanak, a novemberi válogatott szünetre a legjobb újoncként mehettek el, a 22 csapatos liga tabellájának a 10. helyén állnak. A nagy álmok egyre közelebb kerülnek a Salvo családhoz és még mindig csak a hetedik évre kanyarodunk rá, miközben az eredeti tervek szerint 10-12 alatt kellett volna eljutni erre a szintre. Mi ez, ha nem a megvalósult álom már most is?

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást