Futsal és kultúra – Sportszervezőként Spanyolországban – II. rész

„Kiemelkedő európai sikert ért el az Avan-Team BGF Futsal Valenciában, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által hivatalosan akkreditált Panathlon Student Tournament Spanyolországban megrendezett egyetemi sportversenyén” – hangzott el a hír az egykori Lánchíd Rádió B-közép című adásában 2013-ban. A Büntető.com ,,hasábjain” most visszatekintünk az elmúlt évtizedben nemzetközi szinten sikeres magyar egyetemi futsal csapatunk történetére. Egy évtized megfeszített munkáját, sikereit, térnyerését elemezzük. Célunk egy érdekes, különleges világot bemutatni, ahol az egyetemi versenyeztetési rendszer sajátosságain túl a spanyolországi tapasztalatok alapján a minket körülvevő környezetre, hatásaira, szépségére, természeti és kulturális értékeire helyezem a hangsúlyt.

A nyitómérkőzés előtt Barcelonában a torna helyszínéül szolgáló Olimpics Centre Municipal d’Esports épülete előtt. A sportkomplexum az 1992-es barcelonai Nyári Olimpiai Játékok helyszínéül szolgált

HÁTTÉR –  GRASSROOTS PROGRAM, AZ EGYETEMI LABDARÚGÁS PROGRAMJA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) több programot működtet a Nemzeti Labdarúgó Szövetségeken keresztül. Támogatott programjai közül 2000 óta kiemelten fontosnak tartja a Grassroots területét, melyet a 2004-es UEFA-kongresszuson egyenesen a labdarúgás kulcsterületévé nyilvánítottak.

Az UEFA Grassroots Alapokirata szerint:

A Grassroots „a nem professzionális labdarúgó tevékenységek gyűjtőfogalma”.

Ez azt jelenti, hogy a hivatásszerűen űzött és a válogatott mérkőzések nem részei a Grassrootsnak. A labdarúgókat képző akadémiákon tanuló játékosok sem Grassroots-kategóriák, azonban például az egyetemi kispályás labdarúgás, a futsal, vagy éppen a strandlabdarúgás e körbe tartozik.  A Grassroots program szociális, egészségügyi és üzleti szempontokra építve terjeszkedik.

A szocializáló, különböző kisebbségeket integráló, azokat felzárkóztató és a mozgás egészséges életre nevelő hatását elősegítő csapatsportok kiemelt szempontok az UEFA számára.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2007 óta működtet Grassroots-programot, melynek első, az egyetemi sportért felelős szervezőknek szóló képzésén az akkori BGF- és az ELTE-, valamint a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség égisze alatt működő, egész évben megrendezésre kerülő Universitas Lágymányos egyetemi kispályás labdarúgó bajnokság képviseletében 2009-ben Debrecenben Bosnyák Norbert kollégámmal sikeresen tettük le a Magyar Labdarúgó Szövetség Oktatási Osztálya által szervezett Grassroots szervezői vizsgát.

                             A Grassroots helye és szerepe a futballpiramisban forrás: uefa.com

A program érdekessége már a kezdetektől fogva, ahogyan a FUTSALT (4+1-es játékrendszer) részesíti előnyben, a hazánkban korábban hagyományosan gyakorolt kispályás labdarúgással szemben, méghozzá a következő szempontokra alapozva:

  • elsősorban a technikásabb játékosoknak, csapatoknak kedvez, ezért látványosabb
  • a szabálytalanságok számlálása miatt sportszerűbbek a mérkőzések és kisebb a sérülések veszélye a pályán
  • kevesebb az egyidőben pályán tartózkodó játékos, ezért sokkal intenzívebb a játék a 4 a 4 elleni játékban, sokkal több taktikai elem és variációs lehetőség alkalmazható
  • a futsalban az egyéni párharcok és a kombinatív futball jelentősége megnő, ezért az egyéni képességek kiemelt szerephez jutnak úgy, hogy a nagypályás és az 5+1-es kispályás rendszerben megszokottól ellentétben test-test elleni kemény fizikai közdelem ritkán „hátráltatja” a játék folytonosságát

 

A MAGYAR EGYETEMI SPORT NEMZETKÖZI NÉPSZERŰSÍTÉSE

A főiskolán annak idején 2007-ben élesztettünk újjá egy sportegyesületet, amelynek a labdarúgó szakosztály szerves részét képezte. Az általam vezetett  szakosztály kirakatcsapata kezdetektől fogva sikeresen szerepelt a szisztematikus, átgondolt irányításnak köszönhetően. A tervszerű bajnokság-megválasztás, játékoskiválasztás és az ennek köszönhetően kialakult automatizmus egyre komolyabb címekre predesztinálták az együttest. Ennek megfelelően a gárdának a kezdetektől lehetősége volt a folyamatos érésre, aminek köszönhetően egy nagyszerű közösség jött létre.

Ez idő alatt számos komoly eredményt értünk el a több mint ezer hallgató-sportolót foglalkoztató Budapesti Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség égisze alatt futó bajnokságokban. Ennek köszönhetően, éveken át folyamatosan kaptunk nemzetközi invitálásokat neves sportrendezvények szervezőbizottságaitól. Hosszú éveken át szerveztük azt, hogy lehetőségünk legyen eljutni és elfogadni egy meghívást, és ebben a helyzetben az akkori főiskolánk, a Budapesti Gazdasági Főiskola (ma már Egyetem) és a Hallgatói Önkormányzat is mellénk állt. Mi pedig komolyabb önköltség ráfordításával egészítettük ki az összeget.

Így juthattunk el közösen Valenciába, majd pedig Barcelonába, és a hosszú, kitartó, befektetett munka hozta el számomra is azt, hogy eljuthattam ezekbe a városokba, sőt Ibizára is. Éppen ezért gondolok vissza különösen kellemes élményként a spanyolországi kalandokra, mert a befektetett munka még inkább növeli eme utazások értékét. A kitartás vezetett a későbbi sikerekhez. Sokszor ugyanis reménytelennek tűnő helyzetben kellett napi szinten megoldásokat találnunk olyan felmerülő, a sportszakosztályokat érintő problémákra, amely egy kilátástalan helyzetet próbáltak kezelni a végsőkig. A saját utunkat jártuk.

  

VALENCIA, BARCELONA ÉS A NEMZETKÖZI FUTSAL SIKEREK

Érdekesség, hogy amikor harmadik idegen nyelvként a spanyolt kezdtem elsajátítani és hallgatóként lehetőségem volt az Ibériai-félszigeten tanulni (lásd a cikksorozat első részét), ez az időszak egybeesett a futsal-csapatunk nemzetközi térnyerésével is. Ekkoriban pedig épp a futsal hazájában, Spanyolországban volt lehetőségünk megmutatni magunkat.

A 2007 óta folyamatosan építkező szakosztályunk mind a mindennapi sportban, mind pedig szervezeti szinten kimagasló eredményeket mutatott fel, és ennek volt köszönhető az, hogy 2012 novemberében, hosszas szervezésnek köszönhetően a magyar egyetemi sportot képviselve sikerült Valenciába eljutnia futsal csapatunknak, egy olyan nemzetközileg elismert rendezvényre, amelyen hazánk korábban még nem képviseltette magát.

Bár megközelítőleg húsz nemzetközi szervezőbizottság jelentkezett be értünk az évek során, az Ibériai-félszigeten töltött tanulmányaim során beleláthattam abba, miért is Spanyolország a futsal hazája. Ettől a ponttól kezdve egyértelmű volt számomra, hogy a létező legerősebb mezőnyt felsorakoztató neves nemzetközi tornára készítsük fel az együttesünket. Ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által hivatalosan akkreditált Panathlon Student Tournament Valenciában megrendezett összegyetemi sportrendezvénye volt.

Valenciába nem volt közvetlen járatunk Budapestről, így az oda-vissza utat logisztikailag meg kellett szervezni. A gép Madridba késő este érkezett, ha jól emlékszem este tíz óra után, ahonnan a szervezők három és fél óra alatt autóval vittek minket tovább Valenciába. A keretünkben több felnőtt és utánpótlás válogatott futsal-játékosra, valamint nagypályás labdarúgóra számíthattam, akiket szisztematikusan építettem be az együttesbe a tornát megelőző öt esztendő során. Valenciában a keret bőségének köszönhetően folyamatosan tudtam forgatni a játékosokat.

 

Rajnay Gábor vezeti a labdát a belgrádiakkal szemben. 2012 novemberében tizenkét fős kerettel képviseltük hazánkat Valenciában.

Valenciában az első nap a csoportmeccsek már reggel hétkor elkezdődtek, aznap a harmadik, utolsó találkozónkat pedig este kilenc órakor kezdtük november végén, a hidegben.  Napközben így többször tértünk vissza a központba és szálláshelyeinkre taxikkal, így próbáltuk a mérkőzések közötti időt maximálisan kihasználni és várost nézni.

Az első játéknapot hét ponttal csoportgyőztesként zártuk, miután reggel a Valenciát megvertük 3-0-ra, majd délután az előzőévi kiírás bajnoka, a Beirut volt az áldozat (2-1), este pedig elég volt a döntetlen a Belgráddal szemben (0-0).

 

„Így játszunk mi!”, avagy támadásvezetés Avan-Team futsal-módra. A házigazda Universidad Valencia elleni második gólt láthatjuk, ahogy az egész csapat be van vonva a támadásvezetésbe. Az utánpótlás-válogatott Laucsek kapustól Hudák Ádámhoz kerül a labda, majd egy villámgyors Simon-Rajnay-Simon-Bártfai-Hudák összjáték végén utóbbi mattolja a spanyolokat.

Másnap kora reggel a negyeddöntőben ismét egy szerb csapattal találkoztunk, és ismételten győztesen kerültünk ki a párharcból, méghozzá a büntetőrúgásoknak köszönhetően. Bár végig mi irányítottuk a játékot, számos nagy helyzetet elpuskáztunk, amelyet a találkozót követően kielemeztünk.

 

Nem mindennapi izgalmak: Tyukász Péter, a Colorspectrum Aramis kapusa (jelenleg az Újpest Futsal Club játékosa és az utanpótlás korosztály technikai vezetője) az első büntetőnél még tehetetlen volt, ezt követően azonban kétszer is bravúrral védte ki a lövéseket és döntő szerepet vállalt a továbbjutásban
A büntetőpárbaj utáni felhőtlen öröm: magyar egyetemi csapat először a legjobb négy között a futsal hazájában, Spanyolországban

Az elődöntőben a Bicocca Milanót és az Universidad Barcelonát búcsúztató, a torna legerősebb ellenfelének ígérkező hazai Politecnicát kaptuk ellenfélül.  A spanyolok komoly veszélyt jelentettek a kapunkra, de nagyszerű kapusainkkal és a gyors, széleken másodpercek leforgása alatt felfejlődő játékunkkal elvettük tőlük a kezdeményező szerepet. Amikor kellett agresszíven támadtuk le a labdatartó játékosaikat, és a több spanyol utánpótlás válogatottal felálló ellenfél ellen a mérkőzés végén, emberhátrányos helyzetünk ellenére (kapusukat lehozták az egyenlítés érdekében) egy labdaszerzést követően kettő az egy elleni játék végén belőttük a harmadik, mindent eldöntő találatot.

A gólokat szerző Deák Bálint és Foró Arnold mellett Breuer Péter és Darabos Gábor kiemelkedő teljesítménye is kellett a továbbjutáshoz.

A novemberi hidegben, szabadtéren játszott mérkőzések rengeteg energiát vettek ki belőlünk, és a második nap végén a döntőben egy szintén kimerült szerb csapatot kaptunk. Küzdőszellemük csak a miénkkel vetekedett. Nem volt könnyű ismét egy olyan ellenfél ellen játszani, amely tagjai termetben kétszer nagyobbak voltak. Kis túlzással Szerbia addig nevezett be belgrádi csapatokat, amíg valamelyik szerencsével nem nyert ellenünk. Bár kimerültségünk következtében a döntőben sajnos nem voltunk olyan élesek, mint a korábban lejátszott öt találkozónkon, labdatartásra építő játékunknak köszönhetően végig mi irányítottuk a találkozót.

A rendes játékidőben 2-2-re végeztünk, és sajnos a büntetőpárbajban egyel többet hibáztunk.

A döntőt követően hatalmas csalódottságot éreztünk, miközben úgy jöttünk le a pályáról, hogy a rendes játékidőben az egész tornán egyetlen alkalommal sem szenvedtünk vereséget. A valenciai siker egy öt éves megfeszített munka eredménye volt, és különösen megbecsülendő: fennállásunk során soha nem bírtunk saját pályával, és ezért közvetlenül a torna előtti napokban már csupán két alkalommal volt lehetőségünk közösen edzést tartani. Ennek ellenére sorban győztünk le olyan együtteseket, akik egész évben heti három-négy alkalommal gyakorolhattak együtt!  

 

PEZSGŐ ÉS KONFETTI A KUPÁNKBAN – RENDHAGYÓ DÍJÁTADÓ EGY VALENCIAI SZÓRAKOZÓHELYEN

A városban bejártuk a történelmi városnegyedet és látványosságokat, valamint az új, modernkori várost szimbolizáló futurisztikus épületeket.


Különösen lenyűgözött minket a város déli részén található új, A Művészetek és Tudományok városa név alatt ismertté vált komplexum.  Lenyűgöző épületeknek ad otthont ez a mesterségesen kialakított új negyed:

 


A várost megközelítőleg nyolcszázezer fő lakja, Spanyolország harmadik legnagyobb városa. Földközi-tengeri kikötője különös jelentőséggel bír a kereskedelemben. A gasztronómia terén Valencia elsősorban talán a paelláról híres, amelyet természetesen mi is kipróbáltuk a sűrű beosztásunk és állandó ingázások ellenére. Sajnálatunkra az itt eltöltött öt napunk alatt akármikor is szerettük volna meglátogatni az UNESCO Világörökség részévé választott Selyembörzét, sajnos minden egyes nap zárás után értünk vissza a mérkőzéseinkről.

A torna végén bár csalódottságot éreztünk, a legfényesebb eredményt értük el, amit egy ilyen tornán közép-kelet európai együttes valaha fel tudott mutatni.

A díjátadóra rendhagyó módon az egyik tömött helyi szórakozóhelyen került sor, ahol legalább ötszázan gyűltek össze és gratuláltak a sikeres szerepléshez.

A díjátadás pillanatában lepergett előttem az azt megelőző öt esztendő megannyi szenvedése, és az a rengeteg befektetett energia, idő, és a töretlen hit, aminek egyáltalán köszönhető volt, hogy ott állhattam a csapatommal. Senki nem hitt bennünk, de ahogy előre megígértem még 2007-ben: végül megcsináltuk. A madridi Comillas Egyetem női kosárlabdacsapatának hatalmas buszával tértünk vissza a spanyol fővárosba, majd onnan Budapestre.

A Valenciában elért kiemelkedő sikernek hála az egykori Lánchíd rádió az adott évben kétszer is teljes órás műsorban foglalkozott velünk.

Simon Ádám 26-szoros felnőtt futsal-válogatott játékosunk elégedetten nyilatkozott a tornát követően
Az ezüstéremért járó kupát egy zsúfolt belvárosi szórakozóhelyen adták át

A versenysorozat nemzetközi szervezőbizottságának elnöke Daniel Muñoz Sirera levélben fejezte ki gratulációját, amely komoly erkölcsi siker volt számunkra:

 


 

LEGJOBB EURÓPAI EGYÜTTES BARCELONÁBAN – FELEJTHETETLEN ÖT NAP HAZÁNK KÉPVISELETÉBEN

Hasonlóan kellemes élményeket szereztünk 2016-ban, amikor sikerült megismételnünk kiugró teljesítményünket. Három és fél évvel a valenciai szereplést követően ismét európai döntőt játszottunk, ezúttal már Barcelonában. A két nemzetközi torna során legtöbb ellenfelünket legyőztük, köztük francia, libanoni, szerb együtteseket.

Szakmailag a legnagyobb eredmény azonban az volt, ahogyan a futsal hazájában ötből öt alkalommal hagytuk el győztesen a pályát minden egyes spanyol ellenféllel szemben, mind Valenciában mind pedig Barcelonában.

Logisztikailag itt még bonyolultabb volt a tizenkét fős együttest összehozni, hiszen én Dubajban dolgoztam ekkor, és szabadnapokat is úgy kellett kérnem, hogy a háromnapos rendezvénysorozaton képviselhessem a csapatot a többiekkel együtt. Egyikünk Dohából, a többiek Budapestről érkeztek, és a reptéren, illetve a szálláson találkoztunk.

Első nap a tengerpartra mentünk strandolni, ahol a helyi, homokos parton telepített hangulatos Chiringuito bárok egyikében ettünk és ittunk, majd pedig délután a katalán város egyes látványosságait tekintettük meg. Az 1,7 milliós városban többek között a Gaudí által megkomponált, gótikus-szecessziós UNESCO által a világörökség részévé választott Sagrada Famíliát és a szintén Gaudí tervezte Güell parkot is megtekintettük.

A torna lebonyolítása hasonlóképpen zajlott, mint Valenciában és három spanyol ellenfél ellen is sikeresen szerepeltünk. Keretünk az évek során némiképp változott – többek között Varga Bence, Kovács Dávid és Rosta Szabolcs is bekerült a keretbe – a tornát pedig Legjobb európai együttesként zártuk.  A legemlékezetesebb mérkőzéseink közül kiemelendő a csoportban a francia Paris Business School elleni 11-0-ás sikerünk, valamint az elődöntőben – a botrányosan részrehajló spanyol játékvezetés bennünket sújtó ítéletei ellenére – 4-2-es győzelmünk a madridiak ellenében.

 

Eligazítás a Comillas Madrid elleni találkozó előtt – Bártfai Endre (akkoriban a Colorspectrum Aramis utánpótlás válogatott játékosa) figyeli az instrukciókat.

Aznap este a tengerparti éttermek egyikében vacsoráztunk. Az elődöntőben elszenvedett súlyos sérülések miatt a díjátadón csupán a csapat egy része képviseltette magát, de este a helyi Pachaban ünnepeltük meg a legjobb európai együttesnek járó díjat és elismerést.

A dobogón Baki Balázzsal, a BME Futsal alapító tagjával, aki először játszott együttesünkben a torna során
A valenciai és barcelonai sikert hozó labdarúgók névsora ABC sorrendben:
Baki Balázs, Bártfai Endre, Breuer Péter, Darabos Gábor, Deák Bálint, Erdélyi Ferenc, Foró Arnold, Hudák Ádám, Kéri András Dániel, Kovács Dávid, Laucsek Csaba, Rajnay Gábor, Rosta Szabolcs, Simon Ádám, Tyukász Péter, Varga Bence

A szerző hivatalos Facebook-oldala. Kövesd, ha az olasz labdarúgás aktív, mély interpretációs közegéhez szeretnél napi szinten tartozni: https://www.facebook.com/calcioanalyst

Írj hozzászólást