Gamid Agalarov, a dagesztáni gólvágó

Az orosz Premjer Liga góllövőlistájának éllovasa egy igazán különleges fiatalember, Gamid Agalarov, aki a mahacskalai akadémia egyik kitűnősége. A 21 éves támadó megjárta a korosztályos válogatottakat is, de ennyire kiugró teljesítményt még sosem produkált, mint ami ebben a szezonban jellemzi az FK Ufa csatárát.

Gamid Agalarov

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Hazai futballberkekben aligha kell valakinek is bemutatni a Dagesztánban található Mahacskala városát és az Anzsi együttesét. A Dzsudzsák Balázs miatt itthon is ismertté vált klub sikereit nem lehet hosszasan sorolni, az orosz labdarúgásra jellemző módon a hirtelen felbukkanást viharos eltűnés követte pár éven belül. Ami maradt az az akadémia, ami továbbra is működik és a jelenleg harmadosztályú csapatot kiszolgálja, illetve egy-két komolyabb karrierre is hivatott tehetséggel is ellátja a kelet-európai labdarúgás fellegvárát.

Innen indul a története Gamid Agalarovnak is, aki a város szülöttjeként az Anzsinál kezdett el focizni. A 21 éves játékos igazi futballcsaládba született, hiszen édesapja, Ruszlan közel 300 mérkőzésen át szerepelt a „sasok” csapatában, az ezredforduló környékén három szezont az élvonalban is lehúzott. A nagybátyja, Kamil Dzsudzsákkal is játszott együtt a klub legszebb időszakában, ő még az élvonalba jutásban is komoly szerepet vállalt. Kamil még ma is aktív, a városi rivális Dinamo Mahacskala játékosa, ahol a testvére, Ruszlan az előző szezon végéig edzőként tevékenykedett.

Gamid az akadémia egyik nagy tehetsége volt, aki már korán, a tinédzser évei elején magára irányította a kiemelt figyelmet. Tizenhat évesen az U19-es együttesben szerepelhetett, ahol lőtte is a gólokat is, két évvel később pedig már a felnőttek között is bemutatkozott, az akkor még élvonalban szereplő klubnál. A kiesést és a harmadosztályba visszasorolást követően egy fél szezont még maradt, aztán 2020 januárjában az FK Ufa kínálta lehetőséget nem utasíthatta vissza, hisz ő pedig a Premjer Ligában akart bizonyítani. A váltás nem igazán jött be, mert kevés lehetőséget kapott, aminek egy kölcsönadás lett a vége. A tavaszt a másodvonalbeli Volgar Asztrahánban töltötte, ahol többnyire szélsőként számoltak vele, azonban így is megmutatta a benne rejlő potenciált. A visszatérést követően aztán Alekszej Sztukalov új esélyt kínált neki, amit meg is ragadott és pár hónap alatt ki is nőtte a kiesés ellen menekülő gárdát.

 

Gamid Agalarov Ufa

 

Az FK Ufa nehezen maradt benn az előző idényben és most sem számíthatott sokkal jobbra, mert a kerete nem igazán erősödött. A gyenge rajtot nem követte javulás, 14 forduló után három győzelme van a csapatnak. Jelenleg még az osztályozós helyek fölött áll az Ufa, de ez könnyen változhat, ha nem kezdenek el jönni a jó eredmények. Az egyik legnagyobb gond a gólszerzéssel van, hiszen jelenleg kereken csak egy találatot átlagol a csapat.

Mindezek ellenére Agalarov gyorsan felhívta magára a figyelmet elképesztő teljesítményével. Az első fordulóban csereként beszállva nem tudott segíteni a csapaton, de a második körben szintén a padról érkezve 22 perc alatt két gólig jutott, amivel megalapozta a helyét a kezdőben. A folytatásban az együttes legjobb játékosává nőtte ki magát, aki 11 találatával vezeti az orosz élvonal góllövőlistáját, s könnyen lehet, hogy már a télen már csapatot is vált ilyen produktummal a háta mögött.

 

Mindössze 27 lövéssel kísérletezett a szezon eddigi szakaszában, ami esetében 2,4 kísérlet 90 percre kivetítve. Ezek közül 17 alkalommal el is találta a kaput, ami 1,63/90-es mutató, az pedig elképesztően magas arány, hogy ebből jutott 11 találatig. A próbálkozásai 63%-a eltalálja a kapu felületét, és 40,7%-os a gólszerzési aránya, amit csak szuperlatívuszokban lehet emlegetni. Noha két találatát is büntetőből szerezte, ez aligha von le az érdemeiből, hiszen a csapat góljainak 78,6%-át ő jegyzi, ami mellett az sem elhanyagolható, hogy kiharcolt egy tizenegyest, amit végül nem ő értékesített, tehát akár még jobb is lehetne a mutatója.

 

Az idény folyamán nem csak azzal tűnik ki, hogy három gól híján ő lőtt az Ufa össze bajnoki találatát, hanem azzal is, hogy csak egy mérkőzésen vették be az ellenfél hálóját társai, amikor ő nem volt eredményes. Négy alkalommal maradt gólképtelen az együttes, illetve a Lokomotiv Moszkva elleni összecsapáson nem tudott gólt szerezni Agalarov, miközben egy csapattársa igen – ez volt az előbb már említett kiharcolt büntető, amit végül Oleg Ivanov értékesített.  

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

 

Sztukalov edző elképzelései azon alapulnak, hogy a 3-5-2-es hadrend kellő stabilitást ad a védekezéshez, elől pedig a két támadó – akik egymástól általában elég messze helyezkednek –, majd valahogy megoldják egyénileg a többit. Nem a legbonyolultabb stratégia, de Agalarov számára pont ideális, mert olyan mértékű szabadságot kap, amiben kiteljesedhet. A területet rendszerint átadó együttes reaktív akar lenni, hosszú labdákkal igyekeznek a társak megjátszani az elöl lévő duót. Ebből is adódik, hogy Agalarov idén 9,1 párharcot vív mérkőzésenként, valamint 4,4 csellel kísérletezik, viszont a hatékonysága igencsak gyászos (25 és 27%), hiszen nemegyszer kell két védővel megküzdenie, akárcsak labda megtartás közben is, ami valljuk be nem egy ideális felállás.

 

Agalarov az a típusú csatár, aki kimondottan a modernkori labdarúgásra szocializálódott. Mindkét lábbal és fejjel is eredményes, jól alkalmazkodik a társak mozgásához, de közben az ellenféléhez is. Képes manipulálni, megtéveszteni a védőket a mozdulataival, és közben már jelezni csapattársainak, hogy hova kéri a labdát.  Noha nem nagy volumenben, de kiveszi a részét az összjátékból, főleg ékpárját szokta kiugratni az egyik szél irányába, hogy ott megvívhassa a párharcokat, ő pedig addigra érkezik a büntetőterületre. Itt aztán egy vérbeli ragadozó módjára alig várja, hogy lecsapjon az adódó lehetőségre és célba vehesse az ellenfél kapuját.

 

A kimagasló teljesítményt nem hagyta figyelmen kívül a liga sem, mert szeptemberben még csak jelölték, októberben már ő volt a hónap játékosa, amihez a videón látható három gólja is hozzásegítette. Ezek közül az elsőt érdemes kiemelni, mert a csapat és az ő játékát is remekül visszaadja. A csatártárs, jelen esetben Vjacseszlav Krotov megvívja az egy az egy elleni párharcát, miközben Agalarov a mozgásával épp annyira téveszti meg a védőt, hogy közte és a kapus közt elegendő hely legyen egy passzra, amire ő érkezik.  

 

 

Felfigyelt rá Valerij Karpin szövetségi kapitány is, aki az októberi két mérkőzésre behívta az orosz válogatottba. Noha játéklehetőséget végül nem kapott egyik találkozón sem, de az jelzés értékű, hogy ő volt az egyetlen 21 éves a keretben. Most novemberre Agalarov visszatért az U21-es nemzeti csapathoz, ahol létfontosságú mérkőzésre készülnek majd Spanyolország ellen hazai környezetben, ami a csoport első helyéről dönthet. Nem mellesleg a saját korosztályában kiválóan teljesít, hiszen három összecsapáson négy gól és egy előkészítés a mérlege a korosztályos válogatottban.


Képek forrása: Premier Liga

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok 2021-2022-es szezonját?

4,75 – Manchester City

5,00 – Bayern München

6,25 – Paris SG

7,50 – Liverpool 

10,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást